Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Vero u Vojislava Ilića isto prazan jutros, trčao sam da obavim kupovinu pre sastanka u 8.

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

11 minutes ago, pt 2.0 said:

Tako da - ako sam nešto zakačila bilo je davno, od nje, preko njega. Srećom ne svraća često kući. 

misliš da je moguće da si preležala na nogama, bez simptoma?

7 minutes ago, slepa živana said:

misliš da je moguće da si preležala na nogama, bez simptoma?

Pa ima onih asimptomatskih.

Ne znam, nisam se osećala lošije nego inače od marta naovamo... morala bih da je pitam tačno za datume njegovog kratkotrajnog boravka u Bgd krajem februara, da proverim nivo verovatnoće.

Ja sam uzimala g.o. zbog FEST-a, a nakon toga sam radila samo nedelju dana, tako da ne znam. On je definitivno imao simptome, bilo mu je jako loše nekoliko dana na tom službenom putu, zato je i otišao na testiranje (uzgred to dalje implicira da su pomenuti testovi možda govno).

@svi

IMAM MOLBU/PITANJE:

Od juče je jedna od novih mera prebačena na poslodavce, u smislu toga da oni koji počinju da rade moraju za zaposlene obezbediti rukavice i maske.

Molim vas, ako neko zna na koji način i gde poslodavci mogu da urade ove nabavke, javite mi na PM ili ovde. 

Edited by pt 2.0

u mom selu jutros takodje prazno sve

doduse ovde nema struje pa skoro nista i ne radi

u NS osetno vise ljudi napolju. nije bas redovno stanje, ali priblizavamo se tome. 

takodje, generalni najavio jos dve nedelje ovako, onda od 4. maja vracamo se na redovno. 

• Author
1 minute ago, freakns said:

generalni najavio jos dve nedelje ovako, onda od 4. maja vracamo se na redovno. 

Ignorisi ako je indiskretno pitanje... da li je generalni u drzavnoj ili privatnoj firmi

1 hour ago, Nikodije said:

jutros u merkatoru nije bilo zive duse, izgleda da su se sopingholicari najzad umorili/istrosili.

Mercator (IDEA) je izgleda dosta prosirila kapacitete za click and collect ovih dana, a dodali su i nove objekte u tu opciju; vidim da vec za sutra ima termina: https://online.idea.rs/#!/

I kod mene u Univerexportu kod botaničke mnogo manje ljudi u prodavnicama. Nije bilo reda ispred, unutra poluprazno... Samo jedna kasa radila i bez reda ispred (u četvrtak su radile 3 i bilo je 5-6 ljudi u redu ispred svake. Po prvi put nisam video gužve na delikatesu.

Bacio sam oko i na Maxi preko puta i čini mi se isto.

Eto, šta se dobije kad se malo spusti lopta i produži policijski čas za samo jedan sat.

16 minutes ago, pt 2.0 said:

Pa ima onih asimptomatskih.

to me kopka, da li oni koji spadaju u rizične grupe mogu da prođu bez simptoma.

ja sam nešto iz tvog pisanja shvatila da si ti u rizičnoj grupi jer imaš neku hroničnu bolest.

možda je ovo za opštu temu, u početku su se kao rizične grupe spominjali srčani bolesnici, respiratorni... posle sam čula nekog doktora na rtsu koji je rekao da asmatičari koji redovno uzimaju svoje lekove, nisu rizična grupa. u međuvremenu su počeli da se spominju gojazni kao rizični. ja spadam u gojazne, al kad pogledam one pacijente u americi i španiji što izgledaju kao nasukanu kitovi, računam da nisam do toliko u opasnosti.

Pa zar merkator radi?
Došla bih da donesem odeću na hemijsko čišćenje, ali pojma nemam da tržni centri rade..

Uzgred, kad smo već kod ispovedne proze: koleginica sa kojom sedim u kancu ima muža koji je ladno izgleda to dobio još u februaru. Tada kad mu je bilo loše je bio u SLO, testirao se na kovid tamo pre povratka u zemlju i bio negativan.
Prošle nedelje se testirao u Grčkoj na antitela - ima ih.
Tako da - ako sam nešto zakačila bilo je davno, od nje, preko njega. Srećom ne svraća često kući. 

EDIT.
[mention=4413]Nikodije[/mention] Hvala ti. Rekoše da će od danas da puste u rad i hemijske čistione. Ako te ne mrzi baci oko da li rade sledeći put kad budeš išao u hiper.
Imaš u studenskoj hemijsku koja radi.
U merkatoru radi samo hiper, benu i dm

Moguće da ima i do toga je dosta ljudi ipak otišlo iz BG za praznike i da se nisu još svi vratili. Plus što je ovo valjda već 5. put da se ide u masovne nabavke u očekivanju sudnjeg dana, moguće da je ljudima preteklo dovoljno namirnica. 

Inače, količina đubreta u kontejnerima u kom kraju je bila zastrašujuća već oko 9 ujutru. Zamišljam da su nam stvarno uveli onaj potpuni lockdown na 2 nedelje/meseca/štagod o čemu se fantaziralo, tačno bismo se podavili u smeću, a nakon toga bi korona bila jedna od ca. 5 epidemija koje bi vladale. 

• Author

Dr Predrag Kon nedavno je objasnio šta je konkretno neophodno da se desi kako bi počelo ublažavanje restriktivnih mera, odnosno ukidanje vanrednog stanja.

- Potrebno je da od svih testiranih bude samo pet odsto obolelih, to je glavni uslov. Trenutno je ova brojka od nula do 40 odsto, zavisno od dela Srbije. Na primer, od 3.000 danas testiranih, potrebno je da je oko 150 pozitivno, to bi bilo pet odsto. Ali. mora da se sagledava i druga činjenica, koliko je ljudi na respiratoru u datom trenutku. Zatim, koliko je onih u improvizovanim bolnicama i banjama sa lakim simptomima ili bez simptoma, a koliko ima teških pacijenata.

Mora najmanje dve nedelje tako da bude - objasnio je dr Predrag Kon.

Obišao dva Maksija (Cvetkova pijaca i Goce Delčeva), nit redova ispred nit gužve unutra. Na auto putu, međutim, mnogo više vozila nego prethodne nedelje...

46 minutes ago, slepa živana said:

to me kopka, da li oni koji spadaju u rizične grupe mogu da prođu bez simptoma.

ja sam nešto iz tvog pisanja shvatila da si ti u rizičnoj grupi jer imaš neku hroničnu bolest.

Nisam* ja u rizičnoj grupi, ali moji roditelji jesu, mama posebno. 

Ne znam šta da ti kažem u vezi sa odgovorom imunog sistema čoveka X. Laik sam, a kako su mi objasnili - svaki imuni sistem je priča za sebe i nema pravila.

A sad malo dobrih vesti:

1. od lekara iz kovid bolnice sa pulmologije sam čula potvrdu onoga što trube po KZN: poslednjih dana nema više teških slučajeva da dolaze.

2. mutacije virusa koje su uočili do sada nisu u onom delu koji je “aktivan”, odnosno u delu koji se kači za ljudsku ćeliju, nego su sporedne. To daje nadu za vakcinu.

i popizd info za kraj: čula da moj DZ Palilula dobija po 8 testova na dan... jebemimmatersvima.

*imam neku hroničnu bolest, al nije bila na spisku onih koje su navodili

edit.

@renne hvala za info

Edited by pt 2.0

Pa zar merkator radi?
Došla bih da donesem odeću na hemijsko čišćenje, ali pojma nemam da tržni centri rade..

Uzgred, kad smo već kod ispovedne proze: koleginica sa kojom sedim u kancu ima muža koji je ladno izgleda to dobio još u februaru. Tada kad mu je bilo loše je bio u SLO, testirao se na kovid tamo pre povratka u zemlju i bio negativan.
Prošle nedelje se testirao u Grčkoj na antitela - ima ih.

EDIT.
[mention=4413]Nikodije[/mention] Hvala ti. Rekoše da će od danas da puste u rad i hemijske čistione. Ako te ne mrzi baci oko da li rade sledeći put kad budeš išao u hiper.
Nemojte mnogo da se uzdate u testiranje na antitela. Od doktora po Nemačkoj čujem da ovde svaki GP to moze da uradi i ljudi već krenuli da rade ali da su testovi vrlo nepouzdani. Test ti pokaže da imaš antitela a ta antitela su procentualno previše niska u rezultatima da mogu da pokažu i antitela običnog sezonskog gripa a da se interpretiraju kao antitela covid-a. Ovde su tek počeli sa testiranjem odabrane grupe ljudi koji su testirani na koronu i prelezali da bi tek postavili standarde testiranja odnosno baseline, da se sa sigurnošću odvoje ti false positive od stvarnih pozitivnih.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Background Picker
Customize Layout