April 20, 20205 yr 7 hours ago, pt 2.0 said: gospodine kud u maglu, postoji 1 škola mišljenja koja kaže da je, u datim globalnim okolnostima (nema vakcine, svi polako popuštaju ili ukidaju mere) jedino razumno rešenje (barem za nominalno nerizične) planski se izložiti virusu, preležati ga i steći imunitet. ista škola kaže da je najbolji period da se to uradi na prelazu jul-avgust, jer nema gužvi po bolnicama. do tada će virus da slabi (ako je veovati stručnjačkoj družini), a mi da se čuvamo sami. ukratko - sledeću zimu valja dočekati sa antitelima. p.s. don’t kill the messenger A matore i dijabeticare i one sa inim komorbidetitma da oteramo na Mars, ili barem pestersku visoravan?
April 20, 20205 yr Just now, Budja said: A matore i dijabeticare i one sa inim komorbidetitma da oteramo na Mars, ili barem pestersku visoravan? Nebitno je gde cemo ih oterati. Ove najave otvaranja u svim zemljama na svetu nisu nista drugo do priznavanje poraza strategije ukidanja kontakta dok virus ne prodje, sada ce se ocigledno ici na ukalkulisani rizik pa ko prezivi, pricace. Iscrpli smo sebe onoliko koliko smo vremenski bili u stanju, nismo se do kraja izborili sa virusom, sad cemo malo da umiremo dok se ne napravi vakcina navrat-nanos. Licna strategija je da se pazi sto je moguce vise, da se izbegavaju sva rizicna mesta i da se tako pokusa kupiti vreme dok ili virus ne oslabi ili vakcina ne stigne. Ko je rizicna grupa zdravo da ga jase. Ovo, naravno, niko od politicara nece reci na ovaj nacin ali ako se malo dublje analiziraju njihove poruke mislim da je jasno u kakvoj smo poziciji. Izjebao nas je virus za sve pare, svu nasu tehnologiju, inteligenciju, kurce-palce, mozemo da zadenemo za pojas i da se uhvatimo u ono kolo sa stapovima.
April 20, 20205 yr 7 hours ago, Aleksija said: ja bih licno sacekala koliko god se moze sa zarazavanjem - ako me uopste neko bude pitao sto vreme vise odmice, vise se zna. distanca ce biti teska, negde i jako teska, ali osetljive grupe sigurno ni u jednoj zemlji nece biti podsticane da nastave sa potpuno normalnim zivotom jos dosta dugo... +1 Imam zdravstvene probleme koji nisu strashni ali mogu da budu presudni. ali jebi ga, ne zavisi samo od mene, ne zivim sam. Dete vrtic a zatim skola, ne znam kako je moguce zastititi se. So, nadam se kakvom/takvom pronalazenju odgovarajuce terapije a zatim i vakcine. Ako ne nadju terapiju u sledecih par meseci, posle toga nece sigurno.
April 20, 20205 yr 50 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: šure ovi iz donesi i raznorazni dostavljači, skoro svaki dan se vraćam u vreme policijskog časa, i ne sretnem više od dva automobila(da nisu mup/hitna pomoć) Dosta je i policiajca koji kontrolisu zabranu kretanja u putnickim automobilima.Vidjao sam ih u honda,kia..... Edited April 20, 20205 yr by Блок_64
April 20, 20205 yr mene evo već mesec dana nisu niti jednom zaustavili, doduše ja ne prelazim reku kolege koje prelaze most prijavljuju da ih startuju 2 do 3 puta regularno
April 20, 20205 yr 48 minutes ago, Budja said: A matore i dijabeticare i one sa inim komorbidetitma da oteramo na Mars, ili barem pestersku visoravan? Ljudi koji gledaju na stvari kao u mom postu koji si citirao nije “zaraziti se ili ne zaraziti se”. Oni izbor pred sobom vide kao “zaraziti se nekontrolisano ili zaraziti se u kontrolisanim uslovima”. Nadam se da si pročitao i ostale moje postove odmah iza, jer tamo stoji i moj lični stav na datu temu, te da me nećeš dalje citirati u ovom smislu. Edited April 20, 20205 yr by pt 2.0
April 20, 20205 yr Quote Niški KC deset dana kasnio sa reagovanjem na ulazak virusa korona u Specijalnu bolnicu u Toponici? Klinički centar Niš je duže od deset dana ignorisao pozive Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici da obezbedi testiranje i hospitalizuje pacijente ove bolnice sa simptomima koji odgovaraju KOVID 19, kazali su izvori Danasa u toj ustanovi. U niškom KC na ovakve prozivke ćute. Sagovornici našeg lista iz Specijalne bolnice u Toponici kažu da su se prvi respiratorni simptomi koji odgovaraju infekciji novim koronavirusom pojavili kod pacijenta ove bolnice još 17. marta, a da su nakon toga i drugi pacijenti dobili visoku temperaturu. Oni kažu da su zaposleni u bolnici “više puta i iznova zvali” KC, kako bi obezbedio da “neko dođe i testira ove pacijente”, kao i da ih smesti u neku od kovid bolnica KC, ali da ova ustanova nije reagovala. Quote Naši sagovornici dodaju da su “imali veliki problem i sa smeštajem” njihovih pacijenata koji su pozitivni ili sumnjivi na KOVID 19 u neki od korona centara u KC. Prvog pacijenta koji je imao simptome koji odgovaraju KOVID 19, a kod koga je ta bolest i potvrđena, vozili su “nekoliko puta” u KC, ali su ih odatle vraćali, kažu. Prva dva pacijenta su “uspeli da hospitalizuju” tek pre nešto više od nedelju dana, tvrde. Quote Uprava KC Niš i direktor Zoran Radovanović nisu odgovorili na pitanja Danasa da li je tačno da KC od 17. marta nije hteo da organizuje testiranje i da hospitalizuje pacijente ove Specijalne bolnice. Izostao je i odgovor na pitanje da je tačno da su u toj bolnici testirani samo zaposleni i prvi pozitivni pacijent, a da je odbijen zahtev bolnice da se testiraju i ostali pacijenti sa respiratornim simptomima. Quote Zaposleni: Imamo samo rukavice i paprinate maske Zaposleni u Specijalnoj bolnici kažu da je problem i što nemaju dovoljno zaštitne opreme. Tvrde da rade sa rukavicama i papirnatim maskama, a zaštitne naočare i vizire “nisu ni videli, a kamoli dobili”. Kompletnu zaštitnu opremu imaju samo zaposleni na sudskom odeljenju, gde je “veći broj obolelih pacijenata“. Vladin Krizni štab za suzbijanje zaraze KOVID 19 je, međutim, ovih dana saopštio da u zdravstvenim ustanovama ima dovoljno adekvatne zaštitne opreme za sve zaposlene. Ako je verovati izvorima Danasa i cutanju KC, ovo je stvarno...hm...pa sad, sta u Srbiji uopste moze biti skandal. Edited April 20, 20205 yr by Nesh
April 20, 20205 yr 3 minutes ago, pt 2.0 said: Ljudi koji gledaju na stvari kao u mom postu koji si citirao nije “zaraziti se ili ne zaraziti se”. Oni izbor pred sobom vide kao “zaraziti se nekontrolisano ili zaraziti se u kontrolisanim uslovima”. Nadam se da si pročitao i ostale moje postove odmah iza, jer tamo stoji i moj lični stav na satu temu, te da me nećeš dalje citirati u ovom smislu. Jesam, napisao sam posto pre citanja diskusije, tako da jeste ovaj moj post suvisan. Samo da dodam da je "zaraziti se kontrolisano" prilicno nemoguc event, a onda i ponasati se u skladu sa time je prilicno nemoguce - ono, asimptomatski nosioci i tako to.
April 20, 20205 yr Niški KC deset dana kasnio sa reagovanjem na ulazak virusa korona u Specijalnu bolnicu u Toponici? Klinički centar Niš je duže od deset dana ignorisao pozive Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici da obezbedi testiranje i hospitalizuje pacijente ove bolnice sa simptomima koji odgovaraju KOVID 19, kazali su izvori Danasa u toj ustanovi. U niškom KC na ovakve prozivke ćute. Sagovornici našeg lista iz Specijalne bolnice u Toponici kažu da su se prvi respiratorni simptomi koji odgovaraju infekciji novim koronavirusom pojavili kod pacijenta ove bolnice još 17. marta, a da su nakon toga i drugi pacijenti dobili visoku temperaturu. Oni kažu da su zaposleni u bolnici “više puta i iznova zvali” KC, kako bi obezbedio da “neko dođe i testira ove pacijente”, kao i da ih smesti u neku od kovid bolnica KC, ali da ova ustanova nije reagovala. Naši sagovornici dodaju da su “imali veliki problem i sa smeštajem” njihovih pacijenata koji su pozitivni ili sumnjivi na KOVID 19 u neki od korona centara u KC. Prvog pacijenta koji je imao simptome koji odgovaraju KOVID 19, a kod koga je ta bolest i potvrđena, vozili su “nekoliko puta” u KC, ali su ih odatle vraćali, kažu. Prva dva pacijenta su “uspeli da hospitalizuju” tek pre nešto više od nedelju dana, tvrde. Uprava KC Niš i direktor Zoran Radovanović nisu odgovorili na pitanja Danasa da li je tačno da KC od 17. marta nije hteo da organizuje testiranje i da hospitalizuje pacijente ove Specijalne bolnice. Izostao je i odgovor na pitanje da je tačno da su u toj bolnici testirani samo zaposleni i prvi pozitivni pacijent, a da je odbijen zahtev bolnice da se testiraju i ostali pacijenti sa respiratornim simptomima. Zaposleni: Imamo samo rukavice i paprinate maske Zaposleni u Specijalnoj bolnici kažu da je problem i što nemaju dovoljno zaštitne opreme. Tvrde da rade sa rukavicama i papirnatim maskama, a zaštitne naočare i vizire “nisu ni videli, a kamoli dobili”. Kompletnu zaštitnu opremu imaju samo zaposleni na sudskom odeljenju, gde je “veći broj obolelih pacijenata“. Vladin Krizni štab za suzbijanje zaraze KOVID 19 je, međutim, ovih dana saopštio da u zdravstvenim ustanovama ima dovoljno adekvatne zaštitne opreme za sve zaposlene. Ako je verovati izvorima Danasa i cutanju KC, ovo je stvarno...hm...pa sad, sta u Srbiji uopste moze biti skandal. Cenim da je zato brt Nedimara poslat dole da zakopa sve to ... Shiit has hit the fan...
April 20, 20205 yr Quote Spisak ustanova socijalne zaštite koje se nalaze na jugu Srbije, a u kojima su registrovani oboleli od virusa korona, povećan je prethodnih dana, pokazuju zvanični podaci Ministartsva za socijalna pitanja. Zaraženih ima Gerontološkom centru u Aleksincu i niškom Domu za nezbrinutu decu “Duško Radović”, kao i u Centru za porodični smeštaj i usvojenje, koji je u istom objektu. Ukupno je 542 obolelih u ustanovama socijalne zaštite u celoj Srbiji, od toga 444 štićenika i 98 zaposlenih. Juzne vesti Dom za nezbrinutu decu Dusko Radovic i Gerontoloski centar u Aleksincu nisu do sada pominjani. Pitam se sta je sa delom Gerontoloskog centra Aleksinac koji se nalazi u selu Tesica. Tamo su smesteni dosta teski slucajevi, korisnici sa mentalnim poremecajima i tskocama, ljudi koji ne mogu da se brinu o sebi.
April 20, 20205 yr 1 hour ago, Блок_64 said: Dosta je i policiajca koji kontrolisu zabranu kretanja u putnickim automobilima.Vidjao sam ih u honda,kia..... Uzmite u obzir i da je Slavija čvorište za razne bolnice (Mišović, Klinički...). Živim na Slaviji i od kad je vanredno stanje, čujem fontanu i pokoju sirenu.
April 20, 20205 yr 11 hours ago, pt 2.0 said: gospodine kud u maglu, postoji 1 škola mišljenja koja kaže da je, u datim globalnim okolnostima (nema vakcine, svi polako popuštaju ili ukidaju mere) jedino razumno rešenje (barem za nominalno nerizične) planski se izložiti virusu, preležati ga i steći imunitet. ista škola kaže da je najbolji period da se to uradi na prelazu jul-avgust, jer nema gužvi po bolnicama. do tada će virus da slabi (ako je veovati stručnjačkoj družini), a mi da se čuvamo sami. ukratko - sledeću zimu valja dočekati sa antitelima. p.s. don’t kill the messenger Ta škola mišljenja se zasniva na tri aksijome - ljudi koji preleže bolest stiču imunitet - virus je sezonski (slabi tokom leta) - virus slabi protokom vremena Ovo prvo nije još nije 100% dokazano, ali pošto i ja želim u to da poverujem, neka bude tačno. U ovo drugo postavljam sumnju već mesec dana, čak sam ovde izvodio dokaze da ne slabi, ili da i ako slabi to nije onoliko kao grip. Ovo treće o "slabljenju" virusa mi je mnogo čudno, ali ja nisam doktor, pa verovatno ne razumem. Naime, genetičari kažu da virus vrlo malo mutira. Kako onda "slabi"? Možda ljudi koji su bili izloženi nekoj manjoj količini virusa se nisu razboleli u prvom krugu, ali su stekli izvesni imunitet, pa kad ih je ozbiljno strefilo organizam je već imao spreman odgovor, pa su prošli lakše. Inače, imam tri druga, koji su oboleli od ovog, svaki nezavisno od drugog. Od 15. marta sam video samo jednog od njih a oni se međusobno ni su viđali. Sva trojica su (oko 50 g) zdravi ljudi, ne puše, bave se sportom, jedan čak i ne pije, a sva trojica su debelo najebala. Za sad se jedan izvukao, ovi se drže, ali zapaljenje pluća, kašalj, bolovi, temperature. Naravno da ima i drugih priča. Večeras čuo za čoveka kome je žena na Sajmu. Njoj nije ništa, a kaže da je super tamo, bolje nego na ekskurziji... Edited April 20, 20205 yr by dvb-t manijak