April 20, 20205 yr 52 minutes ago, Jimmy Kowalski said: Da, postavljao sam jedno takvi istrazivanje u Koreji. Neki nisu imali uopste ili vrlo malo tih antitela, tako da je zaista pitanje da li se stice imunitet i u kojoj meri.. Eto, mene kao laika zanima, da li su ti bez entitela ili vrlo malo imali laksu klinicku sliku, a oni sa vise antitela tezu? Da li je to povezano? Svako od nas pravi različitu količinu antitela, na šta god. Dešava se i pri vakcinaciji da se ne napravi dovoljan broj da se radi revakcinacija. Npr za hepatitis B. Moja drugarica se u Nemačkoj vakcinisala, pa su joj izmerili titar, pa su onda ponovili jer nije imala dovoljno. Kod nas sam ja jurio da se sam vakcinišem pošto pri zapošljavanju niko nije ni gledao ni tražio vakcinalnu kartu... Uopšteno gledano, meni se čini malo verovatnim da na ovaj virus ne postoji trajniji imunitet. I kada opadne titar antitela, ostanu memorijske ćelije koje pri reaktivaciji mogu da se množe i prave znatno veću količinu neutrališućih antitela. Ljudi koji ne stvore dovoljno nisu imuni, ali ih je manji procenat. Problem nastaje kod mutacije virusa. Odnosno, to je glavni problem npr kod virusa gripa. Može da se napravi vakcina za neki preovladjujući soj, ali uvek ima još nekoliko koji su dodatno mutirali i ne mogu da se uhvate. Ako se računa prema bazičnom reprodukcionom broju R0 od 2.65, ispada da bi 62% populacije moralo da bude imuno da bi prestalo da se širi. Hrvatska već radi seroepidemiološke studije da bi videli kada mogu da počnu da ublažavaju mere. Kod variole vere, pored vakcine, postojali su imunoglobulini. Oni su se davali onima koji su već oboleli, koji nisu mogli niti imali vremena da razviju sopstveni imunski odovor, da bi se ublažila klinička slika. To je pokušaj i ovde da se uradi sa plazmom samo što population-wise ima malo davalaca, potencijalno bi moglo da se izdvoji specifično antitelo, da se monoklonski reprodukuje i tako dobiju masovne količine, da se na taj način tretiraju oboleli, a populaciji da se da kratkotrajan imunitet od oko dve nedelje (manje-više) što bi bilo dovoljno da se virusu prekine prenošenje. Moderna™ pokušava taj sistem, ali na drugi način, tako što će da ubaci messenger RNK za AT, pa da na taj način napravi boost sopstvenih antitela. Zanimljiv pristup Edited April 20, 20205 yr by Kelt
April 20, 20205 yr 2 minutes ago, Arkadija said: Mislim da bi najbolje bilo da se uvede obaveza nošenja maski. Napolju?! Lično bih povela revoluciju da neko to pokuša. GSP je drugo, radnje i neki radni prostori su drugo.
April 20, 20205 yr 1 minute ago, pt 2.0 said: Napolju?! Lično bih povela revoluciju da neko to pokuša. GSP je drugo, radnje i neki radni prostori su drugo. Pa da u gsp-u, u prodavnicama, na poslu. Neću ni da pomislim da radim bez maske, radim u ustanovi koja je prva linija kontakta sa koronom. Edited April 20, 20205 yr by Arkadija
April 20, 20205 yr 20 minutes ago, Lyckety Splyt said: Pa nisu baš to tako lako razdvojive kategorije, mora da misli na zdravlje građana i zbog izbora. Plus, ja mislim da mu je stalo i do legasija™. Kontam da je u njegovoj glavi već osigurao mjesto u knjigama kao veliki državnik i reformator, pa i zbog legasija ne može baš da pusti neki masovan pomor Da, trenutno nam se poklapaju interesi 5 minutes ago, Arkadija said: Mislim da bi najbolje bilo da se uvede obaveza nošenja maski. Naravno, ova sramotna cena od 105 dinara je preskupa za mnoge. S druge strane ide leto, hodanje sa maskom sada , bar meni , dovodi do toga da mi se oznoji celo lice, ne smem ni da pomislim šta će biti na 40 stepeni. Maske je trebalo od pocetka da budu obavezne u zatvorenom prostoru, na otvorenom je diskutabilno ako se kreces iz toplog u hladno non stop, unutra/napolje i sl. Mozda nas ceka surovi scenario da mora vecina da se zarazi, bitno je odloziti dok se ne nadje najbolja terapija i dok se ne nauce i dok bude mesta Edited April 20, 20205 yr by villiem
April 20, 20205 yr biće velika sramota umreti bez bar 5 komorbiditeta. ja ću reći hanumi da obavezno izmisli 7-8 komada ako joj se čoek iznenada predstaviTM i da ih obavezno poimence spomene u saopštenju za javnost.
April 20, 20205 yr 19 minutes ago, Kelt said: Moderna™ pokušava taj sistem, ali na drugi način, tako što će da ubaci messenger RNK za AT, pa da na taj način napravi boost sopstvenih antitela. Zanimljiv pristup greška, Moderna ubacuje RNA sa jedan od proteina omotača virusa da pravi ekspresiju na našim ćelijama, pa tako pravi odgovor Sve u svemu, neće skoro nijedna opcija. Edited April 20, 20205 yr by Kelt
April 20, 20205 yr 19 minutes ago, Kelt said: Svako od nas pravi različitu količinu antitela, na šta god. Dešava se i pri vakcinaciji da se ne napravi dovoljan broj da se radi revakcinacija. Npr za hepatitis B. Moja drugarica se u Nemačkoj vakcinisala, pa su joj izmerili titar, pa su onda ponovili jer nije imala dovoljno. Kod nas sam ja jurio da se sam vakcinišem pošto pri zapošljavanju niko nije ni gledao ni tražio vakcinalnu kartu... Uopšteno gledano, meni se čini malo verovatnim da na ovaj virus ne postoji trajniji imunitet. I kada opadne titar antitela, ostanu memorijske ćelije koje pri reaktivaciji mogu da se množe i prave znatno veću količinu neutrališućih antitela. Ljudi koji ne stvore dovoljno nisu imuni, ali ih je manji procenat. Problem nastaje kod mutacije virusa. Odnosno, to je glavni problem npr kod virusa gripa. Može da se napravi vakcina za neki preovladjujući soj, ali uvek ima još nekoliko koji su dodatno mutirali i ne mogu da se uhvate. Ako se računa prema bazičnom reprodukcionom broju R0 od 2.65, ispada da bi 62% populacije moralo da bude imuno da bi prestalo da se širi. Hrvatska već radi seroepidemiološke studije da bi videli kada mogu da počnu da ublažavaju mere. Kod variole vere, pored vakcine, postojali su imunoglobulini. Oni su se davali onima koji su već oboleli, koji nisu mogli niti imali vremena da razviju sopstveni imunski odovor, da bi se ublažila klinička slika. To je pokušaj i ovde da se uradi sa plazmom samo što population-wise ima malo davalaca, potencijalno bi moglo da se izdvoji specifično antitelo, da se monoklonski reprodukuje i tako dobiju masovne količine, da se na taj način tretiraju oboleli, a populaciji da se da kratkotrajan imunitet od oko dve nedelje (manje-više) što bi bilo dovoljno da se virusu prekine prenošenje. Moderna™ pokušava taj sistem, ali na drugi način, tako što će da ubaci messenger RNK za AT, pa da na taj način napravi boost sopstvenih antitela. Zanimljiv pristup Hvala na objasnjenju..
April 20, 20205 yr od sjutra na snazi: - 65+ utorak, petak i nedelja dani za šetnju od 30 min u periodu 18-01 najviše 600m od mesta stanovanja - zelene pijace, otvorene i zatvorene ... ovo me je obradovalo, naročito za 65+
April 20, 20205 yr 2 hours ago, kud u maglu Simoviću said: ja o sebi pričam jebe mi se miletatm i dragicutm oni što će da slave pobedu nad covidom nek slave, njihova stvar kao što pišem od početka, bitan je pojedinac. u ovom slučaju meni bliske osobe i ja, da mi ne dospemo u .exl tabelu dr kona i darije Nije njihova stvar, MIle i Dragica će u ovom slučaju vrlo lako preneti virus. Maskom štite najpre ostale, pa tek onda sebe.
April 20, 20205 yr @Kelt koje su sanse da kovid19 nestane kao sars, ako su male zasto? u par recenica sazeto, za laike, hvala:) Edited April 20, 20205 yr by InvisibleLight
April 20, 20205 yr 86% umrlih u Nemačkoj ima najmanje 70 godina. Kod nas je prosečna starost umrlih nešto manja od 65 godina, a i ona je upitna pošto ima nekoliko veoma mladih slučajeva koji izgleda nisu u zvaničnoj statistici. Quote Germany reported a death toll of around 104 on Sunday, nearly a 50 percent drop from Saturday when it was at 186 and nearly 65 percent decline since Friday, when 300 new deaths were recorded. Around 86 percent of all deaths (but only 18 percent of all confirmed cases) have been among those aged 70 and older, according to the Robert Koch Institute (RKI), Germany's federal disease control agency. https://www.newsweek.com/coronavirus-update-latest-cases-deaths-europe-death-toll-flattens-curve-plateau-1498872?piano_t=1 Edited April 20, 20205 yr by vememah
April 20, 20205 yr 3 minutes ago, InvisibleLight said: @Kelt koje su sanse da kovid19 nestane kao sars, ako su male zasto? Previše se lako širi da bi tek tako nestao. https://covid19info.live/ (kliknuti na Show More Graphs)
April 20, 20205 yr 12 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: od sjutra na snazi: - 65+ utorak, petak i nedelja dani za šetnju od 30 min u periodu 18-01 najviše 600m od mesta stanovanja - zelene pijace, otvorene i zatvorene ... ovo me je obradovalo, naročito za 65+ Radijus 300 m, dijametar 600. Sve si pobrk'o
April 20, 20205 yr 2 minutes ago, dùda said: Radijus 300 m, dijametar 600. Sve si pobrk'o nisam ja već ovi šolakovi Quote Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do 1 sat iza ponoći, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja. Edited April 20, 20205 yr by kud u maglu Simoviću