Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Ovi ce da "nameste" da deca moraju u klupama da zavrsavaju skole jer taj metod garantuje jedno ubrzano zakuzivanje i raskuzivanje svega zivog po Srbiji.

Tipujem na Jun mesec :fantom:

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

3 minutes ago, Milosh76 said:

A nas plan je maj-jun ?

Izvini ali ne razumem te baš, ko smo to “mi”?

(ono iz mog prethodnog posta čula sam kao lični plan i ugao gledanja od dve potpuno nevezane osobe... osim što su obe po obrazovanju i hemičarke... ne mogu da kažem da zastupam taj stav, zapravo ne mogu sebe da zamislim da se “namerno” zarazim, to mi protiv unutrašnje etike)

@Frank Pembleton ista takva je i moja argumentacija tim osobama bila, izmedju ostalog :)

Edited by pt 2.0

Just now, pt 2.0 said:

(ono iz mog prethodnog posta čula sam kao lični plan i ugao gledanja od dve potpuno nevezane osobe... osim što su obe po obrazovanju i hemičarke... ne mogu da kažem da zastupam taj stav, zapravo ne mogu sebe da zamislim da se “namerno” zarazim, to mi protiv unutrašnje etike)

ja mogu da se namerno zarazim, ali imam ljude koje ne smem da zarazim ni po koju cenu. ili bar ne smem da rizikujem.

30 minutes ago, pt 2.0 said:

...steći imunitet...

...sa antitelima...

Ovde su se mnogi pozivali na SZO pa evo malo njihovih reči:

right now we have no evidence that the use of a serologic test can show that an individual is immune or is protected from reinfection. What the use of these tests will do is measure the level of antibodies and it's a response that the body has a week or two later after they've been infected with this virus and these antibody tests will be able to measure that level of seroprevalence, that level of antibodies but that does not mean that somebody with antibodies means that they're immune.

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/transcripts/who-audio-emergencies-coronavirus-press-conference-17apr2020.pdf?sfvrsn=1bd9c4cd_2

Dosad niko nije pokazao u kojoj su meri imuni oni s antitelima, koliko dugo i jesu li uopšte imuni i na koju količinu virusa (jedno je odlazak u prodavnicu, drugo polusatna vožnja javnim prevozom, a treće sedenje 8 sati u istoj kancelariji sa asimptomatskom zaraženom osobom). Pride kod nekih koji su se oporavili od bolesti serološkim testiranjem uopšte nisu pronađena antitela, tj. ona uopšte nisu postojala ili ih je bilo manje od praga osetljivosti testa.

Dakle, cela ta priča s kolektivnim imunitetom stoji na dosta klimavim nogama.

Edited by vememah

3 minutes ago, gospa buba said:

ja mogu da se namerno zarazim, ali imam ljude koje ne smem da zarazim ni po koju cenu. ili bar ne smem da rizikujem.

Isto. 
Ali upravo zbog tih ljudi možda ima smisla planski se zaraziti (naravno uz apsolutnu izolaciju itd), kako nam se ne bi desilo da ih neplanski zarazimo.

Ne vidim ni teorijsku mogućnost da se vratim u normalan život i da budem zaštićena od mogućnosti zaraze. Prosto je nemoguće, GSP za početak, solidan broj stranaka su mi lekari, itd.

EDIT.

@vememah znam - i to je bio jedan od mojih argumenata u razgovoru o toj ideji.

stvar je u tome što sam, kao svaka osoba koja u porodici ima ozbiljno rizične članove, jako zabrinuta za to kako živeti dalje. 
do sada ih nisam vidjala, sem par puta preko rešetki da dostavim namirnice... kako živeti dalje? 

Edited by pt 2.0

1 minute ago, Milosh76 said:

A nas plan je maj-jun ?

Ne.Postepeno veća frekvencija ljudi od perioda maj-jun znači najveće izlaganje u periodu jul-avgust.

25 minutes ago, pt 2.0 said:

gospodine kud u maglu, postoji 1 škola mišljenja koja kaže da je, u datim globalnim okolnostima (nema vakcine, svi polako popuštaju ili ukidaju mere) jedino razumno rešenje (barem za  nominalno nerizične) planski se izložiti virusu, preležati ga i steći imunitet.

ista škola kaže da je najbolji period da se to uradi na prelazu jul-avgust, jer nema gužvi po bolnicama.

do tada će virus da slabi (ako je veovati stručnjačkoj družini), a mi da se čuvamo sami.

ukratko - sledeću zimu valja dočekati sa antitelima.

p.s. don’t kill the messenger

Sasvim je moguce da vecina nas zakaci virus (mozda vec i jeste), ali da toga nije ni svesna jer nema simptome ili su vrlo blagi..

Rađena su serološka ispitivanja u nekoliko zemalja na značajnim uzorcima i ni u jednoj nije bilo ni blizu da je većina već zakačila.

6 minutes ago, gospa buba said:

apsolutno!

to bi svabo veliko mozda smeo sebi da dopusti, kod nas bas nisam siguran kakav bi bio ishod

1 minute ago, Jimmy Kowalski said:

Sasvim je moguce da vecina nas zakaci virus (mozda vec i jeste), ali da toga nije ni svesna jer nema simptome ili su vrlo blagi..

Jedini način da se to eventualno proveri je onaj test na antitela... mada, koliko sam čitala bivalo je slučajeva da su ljudi imali koronu a posle nije bilo tragova antitela.

Takodje ima i ovo što @vememah piše, da uopšte nije izvesno da se onaj ko je preležao koronu neće oprt zaraziti... mada se ja nadam da će u tom slučaju (ako se i desi) imati blaže simptome.

Prosto ne znam. A mislim da je važna tema.

• Author
13 minutes ago, pt 2.0 said:

Drzava Srbija :D 

Ako Vucic planira otvaranje oko sredine maja, to je taj period maj-jun gde se planira otvaranje. Mozda rano, a mozda je Milosica u pravu... videcemo

Edited by Milosh76

Just now, pt 2.0 said:

Jedini način da se to eventualno proveri je onaj test na antitela... mada, koliko sam čitala bivalo je slučajeva da su ljudi imali koronu a posle nije bilo tragova antitela.

Da, postavljao sam jedno takvi istrazivanje u Koreji. Neki nisu imali uopste ili vrlo malo tih antitela, tako da je zaista pitanje da li se stice imunitet i u kojoj meri.. Eto, mene kao laika zanima, da li su ti bez entitela ili vrlo malo imali laksu klinicku sliku, a oni sa vise antitela tezu? Da li je to povezano?

Just now, Milosh76 said:

Ako Vucic planira otvaranje oko sredine maja, to je taj period maj-jun gde se planira otvaranje. Mozda rano, a mozda je Milosica u pravu... videcemo

Koliko sam ja čula rumorse, Vučić je ponukan (primoran?) otvaranjem nekih nemačkih fabrika da otvori neke naše koje za te prave delove.

U svakom slučaju, Vučić laže ko pas . Slušaj Kona danas u 15h i pravi projekcije po tome... 

Namerno ga nije bilo 2 dana. 

Nema punog otvaranja pre juna, to je moja procena.

3 minutes ago, pt 2.0 said:

Koliko sam ja čula rumorse, Vučić je ponukan (primoran?) otvaranjem nekih nemačkih fabrika da otvori neke naše koje za te prave delove.

Vučić nema veze sa tim da li će se neka fabrika otvoriti ili neće za potrebe nemačkih kupaca, ne odlučuje on o svemu. 

Background Picker
Customize Layout