April 19, 20205 yr 12 minutes ago, pbg12345 said: mada, steins kaze da ni cak to nije dovoljno (vec da je potrebno svesti na nulu i pustiti da prodje odredjen period nakon toga) Problem je što to eventualno možemo dočekati u kasnu jesen, taman kad usledi najavljivani drugi talas, a do tad će se zatvoriti i ovo što već nije i šanse da nakon toga ponovo bude otvoreno se mere u promilima. Jasno je da do nekakvog doziranog i potepenog otvaranja mora doći pre ili kasnije, samo što ne vidim da je kod nas iko u stanju da to izvede kako treba. Ovo što se sad predlaže em nema šanse da se zaista i ostvari, em da se nekim čudom i pokuša s tim, samo će dovesti do novog porasta epidemije u što skorijem roku. Nismo mi tu nikakav izuzetak, čitava Evropa se suočava sa sličnom dilemom, nikome nije sasvim jasno šta treba raditi, verujem da će biti dosta lutanja i neuspelih eksperimenata, neko će proći bolje, neko lošije, dok se ne dođe to nekakvog rešenja koje bi uz određenu modifikaciju primerenu lokalnim navikama moglo da se primeni na većinu zemalja. Druga je stvar kako ćemo se mi postaviti prema svemu tome.
April 19, 20205 yr 5 minutes ago, harper said: Tesko. Cenim da je odgovor na skoro otvaranje GSP-a to sto se prvo otvaraju vulkanizeri, automehanicarske radionice, prodavnice auto delova i slicno. GSP jednostavno ne moze da profunkcionise a da bude bezbedan sve dok novih slucajeva ili ne bude uopste ili budu na nivou statisticke greske. Nema tog plana i te ideje koja moze da predvidi otvaranje GSP-a dok u Beogradu jos uvek ima dvocifrenog broja novozarazenih na dnevnom nivou, niko to jos uvek ne zna. +1 nesto slicno sam otkucao u medjuvremenu 5 minutes ago, radisa said: Triplirati broj vozila, ograničiti broj ljudi u vozilu, zabraniti ulaz bez maski i rukavica...Za ovo poslednje je potrebno obezbediti nesmetanu kupovinu zastitne opreme po razumnim cenama, gde margna zarade nije u hiljadama procenata... ma to je u bg neizvodljivo maske i rukavice ne rade u prevozu na kakav smo ovde navikli ljudi ako imajju srece da udju u spicu u neku od najfrekventnijih linija, bukvalno stoje jedni na drugima
April 19, 20205 yr 2 minutes ago, harper said: Tesko. Cenim da je odgovor na skoro otvaranje GSP-a to sto se prvo otvaraju vulkanizeri, automehanicarske radionice, prodavnice auto delova i slicno. GSP jednostavno ne moze da profunkcionise a da bude bezbedan sve dok novih slucajeva ili ne bude uopste ili budu na nivou statisticke greske. Nema tog plana i te ideje koja moze da predvidi otvaranje GSP-a dok u Beogradu jos uvek ima dvocifrenog broja novozarazenih na dnevnom nivou, niko to jos uvek ne zna. Otprilike, pitanje za gsp je vezano za otvaranje svega ostalog. Veliki grad ne može da se otvori bez gspa a mašta mi zakazuje po tom pitanju. Ok, treba apelovati da se više koriste bicikli al to će teško da ide u bgu. Maske i rukavice ostaju kao jedino rešenje, kao što radiša piše ispod. Ne znam koliko je izvodljivo tripliranje broja vozila... 2 minutes ago, radisa said: Triplirati broj vozila, ograničiti broj ljudi u vozilu, zabraniti ulaz bez maski i rukavica...Za ovo poslednje je potrebno obezbediti nesmetanu kupovinu zastitne opreme po razumnim cenama, gde margna zarade nije u hiljadama procenata...
April 19, 20205 yr 7 minutes ago, Tsai said: I ko ce da kontrolise dal imas masku i rukavice? Secas se kad sj uvodili ono da moras na prednja vrata da udjes.. Trajalo 20 dana jer su batice pocele da prete da ce "lome picke" vozacima i kontroli.. Naravno, i tada je kao i danas postojao opšti konsenzus na forumu; nema tog koji bi me natjerao da poštujem neki propis one lopovčine Đilasa, ulaziću na srednja samo za inat. On topik, meni je posao 5km od stana, ne vozim, nije ni ravno, tako da ću da pješačim. Edited April 19, 20205 yr by keitel
April 19, 20205 yr 1 minute ago, Halvard said: Problem je što to eventualno možemo dočekati u kasnu jesen, taman kad usledi najavljivani drugi talas, a do tad će se zatvoriti i ovo što već nije i šanse da nakon toga ponovo bude otvoreno se mere u promilima. Jasno je da do nekakvog doziranog i potepenog otvaranja mora doći pre ili kasnije, samo što ne vidim da je kod nas iko u stanju da to izvede kako treba. Ovo što se sad predlaže em nema šanse da se zaista i ostvari, em da se nekim čudom i pokuša s tim, samo će dovesti do novog porasta epidemije u što skorijem roku. Nismo mi tu nikakav izuzetak, čitava Evropa se suočava sa sličnom dilemom, nikome nije sasvim jasno šta treba raditi, verujem da će biti dosta lutanja i neuspelih eksperimenata, neko će proći bolje, neko lošije, dok se ne dođe to nekakvog rešenja koje bi uz određenu modifikaciju primerenu lokalnim navikama moglo da se primeni na većinu zemalja. Druga je stvar kako ćemo se mi postaviti prema svemu tome. ma sva je poenta da mere kod nas ocigledno nisu dale rezultata odnosno, svakako jesu u nekom obimu, ali ne u potpunosti i da je vlast iole odgovorna, konstatovala bi to javno i pokusala mere preurediti posto to ni izbliza nije slucaj, mi cemo pod pritiskom ekonomskog kolapsa i rejtinga politicara proglasiti pobedu nad virusom i gledati u nebo da nas bas ne pokosi usput po potrebi frizirati brojeve koliko je moguce
April 19, 20205 yr 1 minute ago, maheem said: Otprilike, pitanje za gsp je vezano za otvaranje svega ostalog. Veliki grad ne može da se otvori bez gspa a mašta mi zakazuje po tom pitanju. Ok, treba apelovati da se više koriste bicikli al to će teško da ide u bgu. Maske i rukavice ostaju kao jedino rešenje, kao što radiša piše ispod. Ne znam koliko je izvodljivo tripliranje broja vozila... Bicikli, privatni prevoz, rad od kuce, organizovan prevoz za radnike u vecim industrijama, reorganizovanje linijskog prevoza i taksi sluzbe, prebacivanje raznih vrsta usluga na lokal (tipa, servisira te banka koja ti je blizu kuce i slicno). Nista od toga nece resiti nedostatak GSP-a ali moze da ublazi stetu, svakako je rizicnije pustiti autobuse na ulice i nadati se najboljem. Sve se to da organizovati ali svi znamo kako nasi takve stvari organizuju, tako da nisam optimista. To ce biti jedan mali haos unutar veceg haosa.
April 19, 20205 yr Just now, harper said: Bicikli, privatni prevoz, rad od kuce, organizovan prevoz za radnike u vecim industrijama, reorganizovanje linijskog prevoza i taksi sluzbe, prebacivanje raznih vrsta usluga na lokal (tipa, servisira te banka koja ti je blizu kuce i slicno). Nista od toga nece resiti nedostatak GSP-a ali moze da ublazi stetu, svakako je rizicnije pustiti autobuse na ulice i nadati se najboljem. Sve se to da organizovati ali svi znamo kako nasi takve stvari organizuju, tako da nisam optimista. To ce biti jedan mali haos unutar veceg haosa. Pa ovako nabrojano zvuči kao da se može prilično rasteretiti gsp. Sad samo da neko to pokrene u državnom aparatu, ova eksploatacija lažnog optimizma i brojki kako ćemo biti najbolji u evropi može samo sranje da napravi. Mogla bi i opozicija i NGO da se pokrene po tom pitanju.
April 19, 20205 yr 9 minutes ago, harper said: Bicikli, privatni prevoz, rad od kuce, organizovan prevoz za radnike u vecim industrijama, reorganizovanje linijskog prevoza i taksi sluzbe, prebacivanje raznih vrsta usluga na lokal (tipa, servisira te banka koja ti je blizu kuce i slicno). Nista od toga nece resiti nedostatak GSP-a ali moze da ublazi stetu, svakako je rizicnije pustiti autobuse na ulice i nadati se najboljem. Sve se to da organizovati ali svi znamo kako nasi takve stvari organizuju, tako da nisam optimista. To ce biti jedan mali haos unutar veceg haosa. na teorijskom nivou svakako u bg praksi, pa posebno pod sns dijabolama sve to je samo nas (razuman) spisak lepih zelja nas ce ovo tek da udara sa svih strana sve i da sutra virus nestane, a nece, doci ce na red da drustva pokazu koliko su sposobna i organizovana da se prilagode novim uslovima, da rese probleme koji su nastali dok ovo traje itd tu smo tek najebali prilicno sam siguran da oni (vlast na svim nivoima) ne znaju gde biju trentuno oni sa teskom mukom odzavaju sisteme koji funkcionisu decenijama ocekivati da se prilagode u novim (nepovoljnim) uslovima je sumanuto Edited April 19, 20205 yr by pbg12345
April 19, 20205 yr Naravno da postoji resenje i za gradski prevoz. Kapacitet autobusa se smanjuje na 1/2 ili 1/3 max kapaciteta; ulazi/izlaz na prednja vrata vazi za BG jer tamo nije zazivelo kao u NS da se zna gde je ulaz a gde izlaz; na stajalistima se postavljaju pokretna ograda tako da se zna ko ulazi u sledeci autobus, ako ima vise linija onda se postavlja vise takvih prepreka sa brojevima linija; ulazi se samo sa maskama i rukavicama(vazno za autobuse). Ako divljaci razbucaju pregrade, sta da vam kazem. Bice sporiji prevoz i duze ce se cekati ponekad ali treba znati da skole nece raditi tako da ce biti manji pritisak na prevoz.
April 19, 20205 yr 1 minute ago, maheem said: Pa ovako nabrojano zvuči kao da se može prilično rasteretiti gsp. Sad samo da neko to pokrene u državnom aparatu, ova eksploatacija lažnog optimizma i brojki kako ćemo biti najbolji u evropi može samo sranje da napravi. Mogla bi i opozicija i NGO da se pokrene po tom pitanju. Ma, ima tu jos mnogo toga sto mi ne pada na pamet u realnom vremenu. Na primer, da u GSP mogu samo oni sa propusnicama/kartama koje dobijaju od firme, posto ce nastave verovatno ionako biti organizovane od kuce pa nece biti potrebe za skolarcima i studentima u prevozu. To bi skresalo broj putnika na mozda 20% od broja koji se vozio pre epidemije. Medjutim, to bi podrazumevalo da svaki autobus ima around the clock kontrolu na tim jednim vratima kroz koja bi moralo da se udje u bus. Na zalost, takodje bi podrazumevalo sijaset incidentnih situacija na autobuskim stanicama jer bi uvek bilo nekog "sefe, samo jednu stanicu, hajde nemoj da me zajebavas" veseljaka koji bi i majku i oca vozacu i kontroloru ako ga ne puste. Nista nije problem organizovati ako imas ljude s mozgom koji organizuju i disciplinovano stanovnistvo. Mi nemamo ni jedno ni drugo.
April 19, 20205 yr "U Vojvodini je ukupno testirano 4.929 osoba, pozitivno je bilo njih 536, od kojih je do sada 123 izlečeno"Ni 5000 testova za preko mesec dana.Od tih 5000 je verovatno 3/4 otislo na medicinare, vojsku i policiju.Narod mozda nije prokuzen, a mozda i jeste.Btw A juznoj pokrajini su juce donirali 1000 testova. lolNeko preklapanje, valjda da bi im ovi dali dozvolu da idu dole kad im se cefne dok traje ovo.