April 19, 20205 yr gospodar vučić je sinoć rekao, ako sam ja dobro čuo, da će danas biti više novookuženih nego juče...
April 19, 20205 yr Just now, Aleksija said: potpuno je nebitno sta ce se dalje stvarno desavati, ovo ce ljudi shvatiti kao dozvolu da s ponasaju manje-vise kao pre epidemije. distanca, rukavice, maska... za koji dan ce to opet biti predmet podsmeha. i ne zato sto ljudi idioti (mada ih ima), vec zato sto u kampanji i spinovanju nema mesta za razumne projekcije, edukaciju stanovnistva i saopstavanje istine - da ce ovo drugo trajati i da ce zivot biti drugaciji. Ljudi jesu idioti. Ne svi, ne ni vecina, ali sasvim dovoljno da nam zaprzi corbu. Eno ti ga na topiku o koroni i SPC Frenkov kum poveo porodicu organizovano u crkvu, usred policijskog casa. Nema trika koji ce da izmesti odgovornost iz tog lika u bilo koga ili bilo sta drugo. Mi smo naviknuti da sve tumacimo kroz politicki pro et contra narativ, mnogi ovde nisu bili ni rodjeni kad je to pocinjalo da bude jedini nacin dozivljaja sveta. Zato je tim ljudima danas tesko objasniti da taj narativ ne pokriva postojeci kontekst, ne uklapa se u potpunosti, ta noga nece u tu cipelu. Ne treba ekskluzivno kriviti te ljude jer nisu oni krivi sto su citavog zivota kondicionirani na taj nacin, prosto je cinjenica da mi sada kad nas je zahvatila realna kriza placamo ceh tom kondicioniranju. Pa, jebo te, na nivou osnovne skole svi znaju pricu o decaku koji je stalno vikao da dolazi vuk da bi zajebavao selo pa kad je vuk zaista dosao najebao jer mu niko nije verovao. Mi smo bukvalno regresirali na nivo te price za decu, vise nam ni one nisu jasne. Naravno da ce se svi ponasati manje-vise kao pre epidemije jer nista sto ovi epski lazovi na vlasti sada pricaju nece biti shvaceno ozbiljno, kad nam je vrlo potrebno da bude shvaceno ozbiljno. Kako su sejali tako sada i zanju, eto jos jedne prigodne narodne poslovice.
April 19, 20205 yr Author Danas nema KZS, samo info na sajtu... sutra opet u 15h A danasnje setnje po crkvama, cemo videti kao rezultat sledeceg vikenda... a posle ce opet kukati na broj zarazenih... Edited April 19, 20205 yr by Milosh76
April 19, 20205 yr Je l ima neko ideju kako "otvoriti" gsp? Nisam ga slusao sinoc ali morace da objavi uputstvo za zivot tokom otvaranja, kako se ponasati kod frizera i ostalo. Neminovno je da ce biti onih koji se nece pridrzavati tih uputstava ali mislim da ce ih biti u malom broju. Krizni štab MORA da počne da smišlja i primenjuje praktičnu prevenciju iza svakodnevni život. Ne epidemiolozi nego ljudi iz tehničke struke uz sociologe i psihologe.
April 19, 20205 yr Uzgred evo jednog primera iz Vojvodine, samoorganizacije u trznici, koju sam primetio na jednom mom putovanju: Uzgred, prodavacice su iza ovih paravana, sa prorezom, imale masku i rukavice, barem kada sam ja bio tamo. Mozda je to razlog zasto Vojvodina ima tako nizi nivo smrti i broja zarazenih. Edited April 19, 20205 yr by pasha
April 19, 20205 yr 6 minutes ago, Milosh76 said: Na osnovu cega si ovo zakljucio? na osnovu toga sto ponavljas i naglasujes: "ako bude sve kako je sad" ja kapiram da sam dosadan sa ponavljanjem istog, ali ovi nasi trentuni brojevi uopste nisu dobri to je propaganda vlasti i ne treba na nju nasedati opet, jbt, nema ni 15 dana kad je brnabic za cifru od 300 novozarazenih govorila da je katastrofalna sad se taj broj novozarazenih dnevno slavi kao pobeda
April 19, 20205 yr 1 minute ago, maheem said: Je l ima neko ideju kako "otvoriti" gsp? Nisam ga slusao sinoc ali morace da objavi uputstvo za zivot tokom otvaranja, kako se ponasati kod frizera i ostalo. Neminovno je da ce biti onih koji se nece pridrzavati tih uputstava ali mislim da ce ih biti u malom broju. Krizni štab MORA da počne da smišlja i primenjuje praktičnu prevenciju iza svakodnevni život. Ne epidemiolozi nego ljudi iz tehničke struke uz sociologe i psihologe. Tesko. Cenim da je odgovor na skoro otvaranje GSP-a to sto se prvo otvaraju vulkanizeri, automehanicarske radionice, prodavnice auto delova i slicno. GSP jednostavno ne moze da profunkcionise a da bude bezbedan sve dok novih slucajeva ili ne bude uopste ili budu na nivou statisticke greske. Nema tog plana i te ideje koja moze da predvidi otvaranje GSP-a dok u Beogradu jos uvek ima dvocifrenog broja novozarazenih na dnevnom nivou, niko to jos uvek ne zna.
April 19, 20205 yr 2 minutes ago, maheem said: Je l ima neko ideju kako "otvoriti" gsp? Triplirati broj vozila, ograničiti broj ljudi u vozilu, zabraniti ulaz bez maski i rukavica...Za ovo poslednje je potrebno obezbediti nesmetanu kupovinu zastitne opreme po razumnim cenama, gde margna zarade nije u hiljadama procenata...
April 19, 20205 yr Just now, harper said: I dalje nema potrebe citati. Jbg, ja govorim teorijski... U NS verujem da se to moze izvesti, u BG ne verujem, naravno...
April 19, 20205 yr I ko ce da kontrolise dal imas masku i rukavice? Secas se kad sj uvodili ono da moras na prednja vrata da udjes.. Trajalo 20 dana jer su batice pocele da prete da ce "lome picke" vozacima i kontroli..
April 19, 20205 yr 4 minutes ago, maheem said: Je l ima neko ideju kako "otvoriti" gsp? Nisam ga slusao sinoc ali morace da objavi uputstvo za zivot tokom otvaranja, kako se ponasati kod frizera i ostalo. Neminovno je da ce biti onih koji se nece pridrzavati tih uputstava ali mislim da ce ih biti u malom broju. Krizni štab MORA da počne da smišlja i primenjuje praktičnu prevenciju iza svakodnevni život. Ne epidemiolozi nego ljudi iz tehničke struke uz sociologe i psihologe. tako sto se nece otvarati dok se broj novozarazenih ne spusti na 0 ili blizu 0? beograd nema nacina da u autobusima bude npr maksimalno 20ak putnika jednostavno niti ima toliko vozila, niti infrastruktura grada moze podneti taj broj vozila na ulicama bez potpunog kolapsa pa onda dalje koliko bi kostao taj broj vozila dnevno na ulicama itd a pustiti ljude u "tradicionalni bg prevoz" dok je virus siroko rasprostranjen je pogubno nikad niko od "struke" nije pominjao takav scenario uvek se o "otvaranju" pricalo kad virus gotovo nestane
April 19, 20205 yr 1 minute ago, radisa said: Jbg, ja govorim teorijski... U NS verujem da se to moze izvesti, u BG ne verujem, naravno... Sve i da hoce da isteraju tolika vozila na ulicu nemaju ih, niti mogu u tako kratkom roku da ih nabave. Govorimo o nekom broju izmedju 3500 i 4000 vozila.
April 19, 20205 yr Author 4 minutes ago, pbg12345 said: na osnovu toga sto ponavljas i naglasujes: "ako bude sve kako je sad" Parafrazirao sam Vucica od sinoc Naravno da su nam losi brojevi ako imamo preminule preko 120 na respiratorima, preko 5000 zarazenih, a svega 600 izlecenih. to niko ne spori. Fora je u tome sto ljudi ne cuju ono sto se prica, kad cuju ono sto im se svidja da cuju. U normalno vreme, Uskrs provodim daleko od BG, familije i slicno, negde van Srbije i uzivam u lepom vremenu. Naravno da mi se svidja informacija "uskoro ukidamo... otvaramo... putujemo..." nebitno sta se krije iza tih informacija i sta sve mora da se ispuni da bi te informacije bile validne i tacne. Dokle god imamo preminule i dokle god imamo preko 100 obolelih i recimo 100 na respiratorima, ne bih otvarao nista, bukvalno. A Vucic razmislja o rejtinzima, izborima, lovi koja se ne okrece, pozivima od svojih pajtasa kojima se lova ne okrece/pere... i naravno da prica bajke o otvaranju za 2 do 3 nedelje...