April 19, 20205 yr znaci zivecemo na klackalici. broj se smanjuje - popustaj, broj raste, stanje opterecenosi kapaciteta 70% - zatezi. do vakcine.Mislim da to nece moci tako.Bar ne sa ovim kapacitetom od 2, 3 ili 5 hiljada testova dnevno.Mi kad dodjemo do 50% opterecenosti zdravstva i dodje vreme da se priteze, tada ce biti vec prekasno jer to znaci da ce vec nedelju dana kasnije opterecenje biti 150%, a one tamo nedelje npr 600%Ovo je virus koji se lako siri. Kad prestanu ove KZN u 15.00 opet cemo imati stanje da ljudi onog ko nosi masku gledaju kao najvecu budalu. U NS je u petak oko 10% nosilo masku. Kad virus prestane da bude jedina tema i umesto toga bude 16. tema u medijima ljudi ce da se ponasaju kao da virusa nikad nije ni bilo. A virus ce opet imati priliku da taj R0 podigne na 5 ili 8 ili 10, a kad se ta grudva zalaufa strategija "popustaj-pritezi" ce da propadne vec kod prvog ciklusa.Da imas kapacitet da testiras npr 50 ili 100 hiljada ljudi u jednom danu, to bi mozda i moglo da poleti jer bi u realnom vremenu mogao da pratis sta se desava. Ovako sa 2-3k testova, mrka kapa
April 19, 20205 yr 3 minutes ago, pasha said: Svasta se prica o periodu posle 2009 i kako je "Torlak" prosao te 2009 i posle. Nisam upucen u to osim prica, rekla-kazala, ali znam da je vojvoda Kon i tada pretio ostavkama ako se ne kupe, mislim, vakcine od nekih kompanija u milionskim dozama i milionskim novcanim dozama. Ok to je znaci bilo 2009, kada je mafioso Kon na vakcinama zaradio svoj prvi milion. Gde su mu te silne pare, na sta ih je potrosio? Ima li neki shocking footage Kona u dzakuziju sa striptizetama, neka vila u Monaku, ili barem vikendica u Cortanovcima? Ako nekim slucajem nema, kako bi bilo da ulozimo napor i preskocimo ovo tabloidno mrsomudjenje?
April 19, 20205 yr 22 minutes ago, Arkadija said: To sa aspiratorima je karađa i prevara veka. Bar kod nas. Eto posla za sve istraživačke novinare, kada se koliko toliko stabilizuje situacija, da se time bave sledećih nekoliko godina. Respiratori su se kupovali panično, jer je na početku celog cirkusa izgledalo da je to jedna od vitalnih stvari za spasavanje života onih koji imaju probleme sa disanjem. Onda je vremenom iz prakse postalo jasno da respiratori nisu uvek korisni, jer usled mehanizma kako funkcioniše COVID19(kidanje ćelija u plućima i istovar gvoždja baš u alveole, umesto da se sa istog hemoglobina istovari CO2 i utovari kiseonik u krv) pluća pune gvoždjem i dobija se klinička slika "lime glass lungs" i drastičan pad oksigenacije organizma i umanjivanje elastičnosti samog tkiva. Onda su shvatili da druge terapije eliminišu taj problem sa plućima, i da se u vremenu koristi oksigenacija(neinvazivna), pa je to dovelo do toga da potreba za oksigenatorima i nije tako velika. Sad, oni koji su u početku panično kupovali, imaće dobre zalihe novih respiratora za korišćenje u medicinskim ustanovama za slučajeve koje primaju u normalnim uslovima rada.
April 19, 20205 yr Jel ovo stvarno sa nekog zvanicnog profila? Nemam kako da proverima. Ako jeste, kako misle da prate virus, obolele, itd? Osim onih koji nazalost zavrse u bolnici zbog tezih simptoma. Pa ljudi ce ovo na nogama da preleze™ ako budu mogli da izdrze. Koga ce, kad i kako da testiraju masovno? Da li ovo znaci da se zatvaraju one privremene bolnice na sajmovima i u halama? Samo javni prevoz da uspostave i ovo je bukvalno povratak na stanje pre epidemije. Jedino skole ne pominje, mada ako ovo se bude ovako mogu i njih komotno, u cemu je razlika.
April 19, 20205 yr 1 minute ago, harper said: Sto te nije sprecilo da od prvog dana epidemije trujes forum, po sopstvenom priznanju, rekla-kazala pricama u koje nisi upucen. Kada to? Nije valjda kod onim simbioza covek i virusa sto sam morao da ti objasnjvam da nije tacno na primeru ebole ili hiva. 12 hours ago, harper said: Mi se otvaramo zato sto moramo, kao i svi ostali. Jasno je svima da je prerano ali je takodje jasno da ova imitacija zivota ne moze da potraje iz toliko razloga da ih je nemoguce i nabrojati. Ne mislim da mrzim Vucica manje nego ostali, ne znam ni koliko ga je moguce mrzeti vise od toga, ali bojim se da neki ljudi mrznju prema tom degeneriku pretpostavljaju zdravom razumu i suvoj logici. Otvaranje ce u vecini evropskih zemalja teci simultano i koordinisano jer niko ne moze i ne sme sebi da dopusti da pisha uz vetar osim ako nije neka Nemacka ili... pa, niko drugi. Treba ostaviti po strani ono sto Vucic prica po televizijama, on ce uraditi ono sto mora. Kao i svi ostali. Neko je pravilno i tacno napisao pre nekoliko strana da je ovo situacija koja je jednostavno iznad mogucnosti spinovanja, toga cemo se nagledati tek kad ostavimo epidemiju iza sebe. Do tada ce Psiho da se pravi mrtav i priprema strategiju kako da upravlja tabloidnom poplavom o "nikad boljim, najboljim na svetu merama koje su sacuvale Srbiju" koju ce orkestrirati post festum. Mislim da dobar deo ljudi i posle svega ne shvata pravu magnitudu ove katastrofe. Ceo svet je ionako ziveo na "maloj margini" profita i uspeha, ovih par meseci ce ga debelo unazaditi. Zato ja i prdim toliko o tome sta cemo raditi dan posle i koliko je to bitno, kad stigne racun na naplatu bice svima jasno da je vracanje na staro off limits. Gde se to koordinisano po celoj Evropi desava otvaranje ako Francuska najavljuje da ce mere produziti kroz maj dok Ceska ili Danska najavljuju slabljenje mera jer imaju jasne kriterijume za to? Mozda bude ovako lakse: ja ne nolim Vucica, bas nije dobar, ali dr Kon je zlatan, mere otvaranja moraju da se dese iako nema kriterijuma za to jer tako je u Evrop(iako nije), nemojmo gledati Hrvatsku i Sloveniju(kako to da ne gledamo a da gledamo otvaranje?)...ali Vucic je bas los Gledam podatke za Vojvodinu. Kazu 17 umrlih do sada. To mu dodje malo na broj ljudi u Vojvodini. Nadam se da ce tako ostati.
April 19, 20205 yr 1 minute ago, pasha said: Kada to? Pa, napisao sam, od prvog dana. Bas si zapeo da nam ne uspe. Nemoj se predavati, jos su dobre sanse da najebemo.
April 19, 20205 yr 7 minutes ago, Sludge Factory said: Jel ovo stvarno sa nekog zvanicnog profila? Nemam kako da proverima. Ako jeste, kako misle da prate virus, obolele, itd? Osim onih koji nazalost zavrse u bolnici zbog tezih simptoma. Pa ljudi ce ovo na nogama da preleze™ ako budu mogli da izdrze. Koga ce, kad i kako da testiraju masovno? Da li ovo znaci da se zatvaraju one privremene bolnice na sajmovima i u halama? Samo javni prevoz da uspostave i ovo je bukvalno povratak na stanje pre epidemije. Jedino skole ne pominje, mada ako ovo se bude ovako mogu i njih komotno, u cemu je razlika. Sve i da nije zvanicna stranica, to je to. Imas dole i izvor, njegov sajt.
April 19, 20205 yr 9 minutes ago, Milosh76 said: To je ono sto je rekao juce na Pinku, transkript bukvalno 1 minute ago, mraki said: Sve i da nije zvanicna stranica, to je to. Imas dole i izvor, njegov sajt. Hvala, nisam gledao, nisam ispratio ni pbp na topicu a ne vraca mi se unazad, a njihove sajtove ne posecujem iz higijenskih razloga. Ovo mi iskocilo na netu.
April 19, 20205 yr Zanimljivo je da se pominje sveeeee, kafići, teretane, frizerski saloni, međugradski saobraćaj, čak sam negde naišao i na "kontrolisano otvaranje" aerodroma, a o GSP-u nigde ni reči. Mislim da je i njima jasno da GSP čak i da je tri puta bolji nego što jeste ne bi mogao da odgovori na zahteve društva u post-korona dobu, a ne mogu da zamislim u kakvom će tek stanju biti sada, naročito kad se pređe na famozni letnji režim. A realno, o nikakvom otvaranju Beograda ne može biti priče dok to ne profunkcioniše, tako da je većina ovih mera otvaranja zapravo samo kozmetičke prirode i služi više kao nekakav psihološki efekat. Gomila biznisa je zatvorena ne jer im je neko to naredio već zato što jednostavno nije bilo nikakvog smisla ni ekonomskog rezona da ostanu otvoreni, i to će tako biti sve dok se ne uspostavi potpuna mobilnost u gradu. Ko je imao računicu da nastavi sa radom, to je i uradio i ovakvo otvaranje neće ni imati prevelikog uticaja na njega, osim da se nastavi sa životarenjem dokle se može. Tako da makar u BG ne očekujem nikakve suštinske promene makar do juna, kad će u nekom trenutku GSP morati da proradi pa kakva god situacija bila, i tad nek nam je bog u pomoći. Ostaje samo da se nadamo da će do tad virus stvarno da oslabi™,
April 19, 20205 yr Nisam video ni da je spominjao vrtiće. Ko li će da čuva svu tu decu sad kad otvorimo širom kapije?
April 19, 20205 yr 22 minutes ago, Leia said: Ok to je znaci bilo 2009, kada je mafioso Kon na vakcinama zaradio svoj prvi milion. Gde su mu te silne pare, na sta ih je potrosio? Ima li neki shocking footage Kona u dzakuziju sa striptizetama, neka vila u Monaku, ili barem vikendica u Cortanovcima? Ako nekim slucajem nema, kako bi bilo da ulozimo napor i preskocimo ovo tabloidno mrsomudjenje? Skup je život, Infostan oko 100 evra mesečno u minimalnoj varijanti, a gde su svi prateći troškovi čoveka koji je navikao na život na visokoj nozi? Jasno je da je potrošio taj milion pa sad mora da se šlepa uz Vučića, ali neznanje o upravljanju finansijama ga ne može osloboditi odgovornosti.
April 19, 20205 yr Ja znam da u frizerski salon neću u skorije vreme. Mašinica i na kratko, pa do vakcine tako.
April 19, 20205 yr Author Ljudi su culi ono sto su zeleli "bice otvaranje svega i svacega... za 2 do 3 nedelje" i narvno "ako bude sve kako je sad, ako bude losije, vracamo na staro".Taj deo niko nije cuo posto je ponovljen jednom, za razliku od prvog dela Dakle, dao je infomaciju da ce ono sto je vec otvoreno, biti otvoreno i da cemo imati 1h duze vreme da mozemo van kuce. I penzioneri dobijaju nocnu setnju od 18h do 1 ujutro... opet da bi ih demotivisao, logicno. Ako nam brojevi budu gori nego danas, a moze da se desi ako prerano otvorimo "vrata", onda jovo na novo...
April 19, 20205 yr 4 minutes ago, Goranz said: Skup je život, Infostan oko 100 evra mesečno u minimalnoj varijanti, a gde su svi prateći troškovi čoveka koji je navikao na život na visokoj nozi? Jasno je da je potrošio taj milion pa sad mora da se šlepa uz Vučića, ali neznanje o upravljanju finansijama ga ne može osloboditi odgovornosti. Taj fazon, besprizorna tajkuncina bi da nastavi da bahato ukljucuje ves masinu po dnevnoj tarifi, neko tome jednom mora stati na put.