April 18, 20205 yr 2 minutes ago, keitel said: Ovde se priča o otvaranju kao da je to neki srpski ekskluzivitet. Velika većina zemalja širom svijeta u ovom trenutku kreće sa planom otvaranja. Bilo bi čudno da Srbija sa stepenom mjera koje je poduzela bude izuzetak. U ovom trenutku mislim da je razmišljanje o otvaranju posljedica toga da je stanje, ovakvo kakvo je sada, podnošljivo u smislu resursa koje Srbija ima. Za očekivati je, kako sada stvari stoje, da ono neće biti gore od ovoga. Na stranu psihova bulažnjenja o teretanama i kafićima koje imaju za cilj da minimiziraju štetu njemu lično i krugu njegovih ortaka, ovaj plan se mora praviti u ovom trenutku kako bi se život vraćao u normalu postepeno. Samo što je nama prijećeno masovnim grobnicama i premalim grobljima i molio nas ko boga predsjednik kad smo imali 50 zaraženih i nula mrtvih a sad kad dnevno otkrivamo 300-400 novih sve je spremno za povratak u redovan život. Nešto tu smrdi.
April 18, 20205 yr 2 minutes ago, keitel said: Ovde se priča o otvaranju kao da je to neki srpski ekskluzivitet. Velika većina zemalja širom svijeta u ovom trenutku kreće sa planom otvaranja. Bilo bi čudno da Srbija sa stepenom mjera koje je poduzela bude izuzetak. U ovom trenutku mislim da je razmišljanje o otvaranju posljedica toga da je stanje, ovakvo kakvo je sada, podnošljivo u smislu resursa koje Srbija ima. Za očekivati je, kako sada stvari stoje, da ono neće biti gore od ovoga. Na stranu psihova bulažnjenja o teretanama i kafićima koje imaju za cilj da minimiziraju štetu njemu lično i krugu njegovih ortaka, ovaj plan se mora praviti u ovom trenutku kako bi se život vraćao u normalu postepeno. Nisam siguran da su to bulažnjenja, lako može da se desi da ih zaista otvori. Onda se postavlja pitanje za koji moj smo uopšte sedeli mesec dana zatvoreni ko majmuni i zašto još uvek sedimo?
April 18, 20205 yr 57 minutes ago, Conspirator said: Šta bi sa onim Konovim da brojevi bar dve nedelje treba da budu dobri da bi se uopšte razmišljalo o popuštanju? Objasnila Leia, to je samo preporuka. Kon je i tako tu nesto izmedju stolice i klovna u kadru. Samo sto valjda njemu to uopste ne smeta.
April 18, 20205 yr 5 hours ago, harper said: Nevezano za ovu vlast i sve sto se desava, trebalo bi neko, mozda neki NGO, da nakon zavrsetka epidemije okupi vecu grupu strucnjaka iz raznih oblasti koji bi analizirali sve mere koje su donete kod nas, uporedi sa merama donetim u drugim zemljama, izmeri i proceni njihovu efikasnost i napravi izvestaj u formi preporuke za eventualne slicne slucajeve u buducnosti. Mislim da vec sada moze polako da se nazre koje su mere bile neophodne, koje su bile vazne, koje su bile promasaj i koliko smo i cime morali da platimo svaku od njih pojedinacno. Bojim se da mi ni u buducnosti necemo imati efikasniju, pametniju i odgovorniju vlast od ove trenutne, zato je neophodno na osnovu ovog iskustva napraviti neki plan akcije koji ce se povlaciti po automatizmu i nece zavisiti od arbitrarne volje i zdravog razuma nekih buducih vlasti. To bi, naravno, morala drzava da uradi ali nisam siguran da ce se oni setiti da to urade. 5 hours ago, harper said: Nije dzabe. Neka postoji obavezni protokol za koriscenje u ovakvim situacijama pa neka ga onda ne sprovode ako imaju muda. Sa vlasti se i pada, a onda dodje i odgovornost za to sto su ljudi umirali ili bivali zarazeni zato sto vlast nije htela da sprovodi postojeci protokol. Mada, ja i ne mislim da ga neka buduca vlast ne bi koristila, kao sto ne mislim da ga ni ova ne bi koristila da ga ima. Toliko cinican nisam a i ne vidim kakvu bi korist oni mogli imati od toga. Da se bulazni u javnosti na nacin na koji to Vucic cini moze se i sa protokolom i bez njega. 4 hours ago, harper said: Naravno da bi bilo dobro. Alternativa nam je da legnemo i umremo jer ce nam na vlasti stalno biti debili i stalno cemo imati pateticnu drzavnu organizaciju koja ne ume dve nacrtane ovce da sacuva, pa da ne gubimo vreme i cimamo se bezveze. Te protokole ce, inace, sve drzave, ili bar one pametnije, da revidiraju posle ovoga, jer mi upravo prolazimo kroz kataklizmu kojoj se razmere jos ne mogu ni sagledati i prilika nam je da nesto iz svega ovoga naucimo. Prosto ne zelim da verujem da ce sve ovo proci tek tako. Osnovna greška u ovim tvojim razmišljanjima je što si ipak i dalje suviše filantrop, cinizam te još uvek nije potpuno obuzeo. Stoga gorepomenute ubrajaš u ljudska bića, što je greška koja urniše i postulat i zaključak. Naprdnjačka govna s dna kace koja su zaposela sve operativne (a i druge) funkcije ne mogu se posmatrati drugačije no kao botove (biološkog tipa) sa faličnim programom koji su sposobni za par funkcija repliciranja naredbi (a i to izvršavaju s greškom). Izrada strategije koja bi se bavila ovom temom na prvom mestu bi obznanila baš ovu činjenicu. Drugo, pokazala bi stanje sistema, tj da je car go, što se naravno neće desiti. Treće, a i najbitnije, dovelo bi do zaključka da je Pičkousti u svojim postupanjima napravio milion propusta te da nije nepogrešiv što bi mou oduzelo oreol božanske moći koji je prisvojio. Ukratko, nikakve strategije, plana niti ičeg sličnog neće biti. Da se ogradim; može se pojaviti nešto zguženo od strane gore pomenutih kretena, ali će to imati upotrebnu vrednost toalet papira Korona☼ klase.
April 18, 20205 yr Limeni sanduci.Sve dok se oni ne pojave, sve nože da se spinuje. Kad se oni pojave, onda postaje gusto.Послато са Mi 9T помоћу ТапатокаOvo donekle, a donekle što mu je nekoliko fabrika poručilo:Jebi se mi krećemo sa proizvodnjom, a ti čik nas čačni. A oko onih "donacija" za kampanju... ... Shiit has hit the fan...
April 18, 20205 yr 1 minute ago, James Marshall said: Samo što je nama prijećeno masovnim grobnicama i premalim grobljima i molio nas ko boga predsjednik kad smo imali 50 zaraženih i nula mrtvih a sad kad dnevno otkrivamo 300-400 novih sve je spremno za povratak u redovan život. Opet se vraćamo na matematiku, zato što je bilo bitno da izdržimo period u kome je virus imao najveći potencijal širenja. Malo odstupanje od ovoga koje smo imali u pogrešnom smjeru bi nas zaista odvelo u katastrofu.
April 18, 20205 yr 11 minutes ago, Aleksija said: i ja sam prilicno sigurna da je tako krenulo, ali razvoj situacije ne vidimo isto. naravno, voleo bi on da su mu resursi daleko bolji i da moze da bude realan pobednik, a ne samo spin majstor i prodavac magle. i zna vrlo dobro kakvi su mu ljudi na terenu. medjutim, on nije covek dugorocne strategije i postovanja struke, on je pilicar koji ce, vrlo verovatno, vec kroz nekoliko dana/nedelja opet dovesti u opasnost i ove krhke "uspehe" zarad kampanje, datuma izbora, inacenja djilasu... koliko god se plasio situacije sa koronom, on ima svoje poprilicne limite, nepremostive - njegov fokus je ogranicen na poznate parametre, preuzak je. naravno, struka ce se slusati opet ako opet nastane sranje - ali je on trenutno/uvek fokusiran na kampanju. ako opet krene po losem - a nema mnogo razloga da ne mislimo da nece - opet ce kasniti. ovog puta mozda sasvim dovoljno da se desi nesto tragicno (osim ako ne budemo imali ludu srecu, kao covecanstvo, da se korona primiri) vidimo dosta slično i budući razvoj situacije. čim opasnost bude popustila i izvesno krenula da jenjava - eto nama vučića i menažerije u full on kampanji. samo što opasnost nije popustila, neće baš skoro, a bumerang preranog otvaranja bi mogao da bude sa dosta mrtvih, priličnim haosom i njegovim političkim krajem. uopšte nije slučajno što cele menažerije SNS-a nema nigde ovih nedelja. ti ljudi i jesu gomila ljudskih nula koja se u svim realnim problemima ili sklanja od svake odgovornosti i pravi mrtva, ili zaklanja iza AV. samo što se AV sada sebe zaklanja iza struke, pa za sve ove druge prosto nema mesta.
April 18, 20205 yr Just now, keitel said: Opet se vraćamo na matematiku, zato što je bilo bitno da izdržimo period u kome je virus imao najveći potencijal širenja. Malo odstupanje od ovoga koje smo imali u pogrešnom smjeru bi nas zaista odvelo u katastrofu. Ali mi još uvijek nemamo niti jedan parametar siguran da nam se neće ponoviti isto (da je dovoljno ljudi prokuženo, da je virus slabiji ljeti, da je počela vakcinacija najslabijih kategorija stanovništva). Ništa sem Konove tvrdnje koja je na nivou pretpostavke, a i sam je priznao da ga je ovaj virus iznenadio.
April 18, 20205 yr 2 minutes ago, keitel said: Opet se vraćamo na matematiku, zato što je bilo bitno da izdržimo period u kome je virus imao najveći potencijal širenja. Malo odstupanje od ovoga koje smo imali u pogrešnom smjeru bi nas zaista odvelo u katastrofu. Evo matematike: Quote Nakon nekoliko tjedana karantene, broj ukupno zaraženih trebao bi se u Hrvatskoj s nekoliko tisuća spustiti natrag na samo stotinjak, ili čak desetak preostalih zaraženih osoba. Ali, čak i kada bi se spustio na samo deset zaraženih u cijeloj državi, kada bismo se vratili načinu života prije COVID-19, zbog njih bi već tjedan dana nakon izlaska iz izolacije bilo stotinu zaraženih, a nakon dva tjedna tisuću. Hrvatska bi već u tom trenutku morala započeti novi ciklus izolacije... Ili je virus nekim čudom oslabio, samo što mi ne znamo ništa o tome.
April 18, 20205 yr 2 minutes ago, James Marshall said: Ali mi još uvijek nemamo niti jedan parametar siguran da nam se neće ponoviti isto (da je dovoljno ljudi prokuženo, da je virus slabiji ljeti, da je počela vakcinacija najslabijih kategorija stanovništva). Ništa sem Konove tvrdnje koja je na nivou pretpostavke, a i sam je priznao da ga je ovaj virus iznenadio. Naravno da nemamo, ovo omekšavanje mera je isljučivo politička odluka i nikakve veze sa realnom situacijom na terenu nema. PS To i jeste razlog što u Stručnom štabu™ nema ni jedne osobe s trunkom integriteta, kako profesinalnog tako i ličnog. Edited April 18, 20205 yr by Dankan Ajdaho
April 18, 20205 yr 1 minute ago, pt 2.0 said: vidimo dosta slično i budući razvoj situacije. čim opasnost bude popustila i izvesno krenula da jenjava - eto nama vučića i menažerije u full on kampanji. samo što opasnost nije popustila, neće baš skoro, a bumerang preranog otvaranja bi mogao da bude sa dosta mrtvih, priličnim haosom i njegovim političkim krajem. uopšte nije slučajno što cele menažerije SNS-a nema nigde ovih nedelja. ti ljudi i jesu gomila ljudskih nula koja se u svim realnim problemima ili sklanja od svake odgovornosti i pravi mrtva, ili zaklanja iza AV. samo što se AV sada sebe zaklanja iza struke, pa za sve ove druge prosto nema mesta. ja se bojim da on nece mnogo cekati. ono sto je jos realniji strah je da su skoro svi ovo shvatili kao kraj - vidi se i oseca na ulicama, u marketima, igralistima - i pre ovog veceras.
April 18, 20205 yr Nisu shvatili kao kraj već strah ima svoj rok trajanja, a strpljenje ograničen rezervoar, što je i prirodno.
April 18, 20205 yr 7 minutes ago, keitel said: Opet se vraćamo na matematiku, zato što je bilo bitno da izdržimo period u kome je virus imao najveći potencijal širenja. Malo odstupanje od ovoga koje smo imali u pogrešnom smjeru bi nas zaista odvelo u katastrofu. Jesmo sigurni u to, znamo da je taj period prošao?
April 18, 20205 yr 2 minutes ago, mraki said: Jesmo sigurni u to, znamo da je taj period prošao? Pa rekao je da ćemo se vratiti na staro ako se ispostavi da nije prošao. Znači opušteno.
April 18, 20205 yr 1 minute ago, Aleksija said: ja se bojim da on nece mnogo cekati. ja mislim da je on večeras lagao i da je lagao upravo zbog ovog dole (što se i meni učinilo da osećam u vazduhu kad sam poslednji put bila u šetnji po bloku u četvrtak): 1 minute ago, Aleksija said: ono sto je jos realniji strah je da su skoro svi ovo shvatili kao kraj - vidi se i oseca na ulicama, u marketima, igralistima - i pre ovog veceras. kao što rekoh, normalan život ne očekujem pre juna. ako se i otvorimo potpuno i prerano - u šta ne verujem upravo na osnovu konovog izlaganja od danas - mislim da ćemo ubrzo da se pozatvaramo opet, osim ako novi eksponencijalni rast nekim mirakulom ne bude sastavljen isključivo od lakših slučajeva bolesti.