Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

3 minutes ago, mraki said:

To se može objasniti i masovnijim testiranjem

+ @Kampokei

nema ovo što pričam veze sa tim.

oni u apsolutnim brojkama oduvek znaju i prate teže slučajeve.

ako kontinuirano imaju osećaj da se broj težih smanjuje (a teži su sigurno svi dospeli do bolnice, dakle i testirani), onda ima neke logike da tako zaključuju, mada se meni čini prebrzo za konačan zaključak.

i još - to sam napisala već ovde na temi ranije - da li je moguće da su neke teže kliničke slike bivale takve prosto zato što su ljudi u početku (zbog neorganizovanosti prijema i detekcije korone i opšte nespremnosti) kasnije stizali do bolničke nege?

Edited by pt 2.0

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

1 hour ago, pt 2.0 said:

ne mislim da je Kon na bilo koji način izmenio svoju uobičajenu ličnost ovom epidemijom, niti da je na bilo koji način opčinjen, zasenjen ili izrađen od strane AV.

Kon je meni tipično vojno lice, u osnovi stabilan i solidan lik, čovek koji uvek radi za državu.

ubeđena sam da njegovo ponašanje nije motivisano nikakvim materijalnim koristoljubljem, niti čuvanjem nekakve "pozicije za ubuduće".

mislim da se od 1 tačke AV usro od cele ove situacije, te da itekako radi sve (samo što to radi sa kašnjenjem od 2-3 nedelje, koliko mu je trebalo da se prebaci iz nestorović mod u konova struja mod) što mu stručnjaci preporuče, ali na način na koji jedino može.

pošto mere mora da realizuje kroz strukturu SNS ministara i pokrajinskih sekretara, pa SNS direktora bolnica i domova zdravlja i domova za stare i SNS svih ostalih rukovodilaca, AV u ovoj situaciji velikom kašikom jede govna svih svojih loših stranačkih nameštenja i odlično zna da mu je struka jedini izlaz za sopstveno dupe.

i ja sam prilicno sigurna da je tako krenulo, ali razvoj situacije ne vidimo isto.

naravno, voleo bi on da su mu resursi daleko bolji i da moze da bude realan pobednik, a ne samo spin majstor i prodavac magle. i zna vrlo dobro kakvi su mu ljudi na terenu. medjutim, on nije covek dugorocne strategije i postovanja struke, on je pilicar koji ce, vrlo verovatno, vec kroz nekoliko dana/nedelja opet dovesti u opasnost i ove krhke "uspehe" zarad kampanje, datuma izbora, inacenja djilasu... koliko god se plasio situacije sa koronom, on ima svoje poprilicne limite, nepremostive - njegov fokus je ogranicen na poznate parametre, preuzak je. naravno, struka ce se slusati opet ako opet nastane sranje - ali je on trenutno/uvek fokusiran na kampanju. ako opet krene po losem - a nema mnogo razloga da ne mislimo da nece - opet ce kasniti. ovog puta mozda sasvim dovoljno da se desi nesto tragicno  (osim ako ne budemo imali ludu srecu, kao covecanstvo, da se korona primiri)

a kon... videcemo. apsolutno ne verujem u njegovu potpunu nekoristoljubivost, u ovom ili onom obliku - ali to ne smatram bas ogromnim problemom. samo vidim da svako ko udje u bilo kakvo partnerstvo sa vucicem (makar to bilo i iz najcistijih pobuda) nema sanse da ostane nekompromitovan i neokuzen. ali, kao sto sam vec napisala, u ovoj situaciji bih bila vrlo oprezna, tako da ne mogu biti ubedjena ni u sta. kao i ti, imam samo osecaj, na osnovu potpuno istog seta dostupnih informacija, pa i na osnovu slicnih premisa, da je moglo i drugacije.  mozda ne mnogo drugacije, doduse.

ono sto mene brine je period koji nas ceka, mrcvarenje i balansiranje sa virusom, siromastvom, otvaranjima, zatvaranjima, trenutno marginalizovanim politickim krizama koje ce se opet aktivirati...

a mi, u situaciji koja najvise zahteva pametnu, primenljivu i fleksibilnu strategiju - nemamo stratege, ni politicke, ni epidemioloske - a ni mnogo zdravog razuma kao pojedinci, bojim se. 

ali bi bilo lepo uci barem u leto malo mirnije. pa posle opet :(

8 minutes ago, pt 2.0 said:

regularan život (tj. puna sloboda kretanja za sve, rad GSP i odlazak na posao) pre juna ne očekujem.

da, najranije..

Ne mislite valjda da otvaranje kreće za bolesne, njihove kontakte, testirane, rezervoare, definicije slučaja, asimptomatske i ostale kategorije iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Otvara se postepeno za zdrave.

I bilo je vreme, iako sada postoji neka vrsta straha od slobode: šta ako se zarazim i umrem

1 minute ago, Блок_64 said:

A sta ako bez obzira na to sto je sve otvoreno cifre pocnu da padaju.

Može i to da desi. Ali ozbiljne države se ne bave planiranjem računajući na to.

Just now, Anonymous said:

Može i to da desi. Ali ozbiljne države se ne bave planiranjem računajući na to.

Istna,smo sto mi nismo ozbiljna drzava.

6 minutes ago, omiljeni said:

treba samo neko da obavesti koronu da je potučena do nogu i da dođe u Kumanovo da potpiše neke papire

nemoj u kumanovo .... tamo je zariste a virus rasirio frizer sto je sisao po kucama

8 minutes ago, pt 2.0 said:

imam nešto da ti kažem: vučić laže, da bismo lakše psihički podneli sledeće nedelje. mora da se da neka nada.

malecna popuštanja (penzioneri, i produženje slobode kretanja do 18h i tome slično) očekujem do polovine maja.

regularan život (tj. puna sloboda kretanja za sve, rad GSP i odlazak na posao) pre juna ne očekujem.

p.s. pitao si kako to znaju da virus slabi: jedino što su rekli jeste da im je sve veća pojava lakše kliničke slike a sve manja teže... tako zaključuju.

edit. @kud u maglu Simoviću očekujem da si ti bolje snimio tačan trenutak nego ja... manje pratim medije. meni se čini da je intervju sa jovanom (ne nužno konkretno to, ali otprilike tada) bio preokret.

Daj boze da je tako. Ja sam skroz za ukidanje policijskog casa ali uz kontrolisanje odstojanja od te iste policije. Otvarati teretane je potpuno suludo. To je idealan prostor za zaraze.

I slazem se da je velika odgovornost i na nama samima.

2 minutes ago, pt 2.0 said:

+ @Kampokei

oni u apsolutnim brojkama oduvek znaju i prate teže slučajeve.

ako kontinuirano imaju osećaj da se broj težih smanjuje (a teži su sigurno svi dospeli do bolnice, dakle i testirani), onda ima neke logike da tako zaključuju, mada se meni čini prebrzo za konačan zaključak.

i još - to sam napisala već ovde na temi ranije - da li je moguće da su neke teže kliničke slike bivale takve prosto zato što su ljudi u početku (zbog neorganizovanosti prijema i detekcije korone i opšte nespremnosti) kasnije stizali do bolničke nege?

Ja se samo bojim da oni ne znaju sve sta se desava. Verujem da postoji dobro razumevanje o stanju u bolnicama u BGu, mozda i u NS, ali ovaj jad i cemer na jugu, kako se tu postupa po bolnicama i domovima zdravlja, sta stize od informacije i kakve lazi do centrale ili ako i stize istina koliko centrala se bavi time... Imam utisak da jugom virus hara potpuno slobodno, branice se na kraju "najvece zariste virusa u Srbiji" od provincije a ne ona od njega. 

9 minutes ago, pt 2.0 said:

oni u apsolutnim brojkama znaju i prate teže slučajeve.

Hvala za pojašnjenje, ovo iz prvog pasusa. Ali da, sasvim sigurno je i ovo drugo uticalo na tu sliku i čini mi se da je slabljenje virusa i dalje pod velikim znakom pitanja. Ne znam koliko se na globalnom nivou govori o tome.

Što se onoga o laganju tiče, jasno je sve naravno. S tim da mislim  da smo u takvoj ekonomskoj dubiozi da se to mora uraditi, samo eto neće to otvoreno da kažu već po običaju kreiraju lažnu sliku.

Edited by mraki

9 minutes ago, pt 2.0 said:

oni u apsolutnim brojkama znaju i prate teže slučajeve.

Koliko sam shvatio terapija sa hlorokin treba da se započne odmah, sa simptomima.

ozon.jpg.b3b12f18f8b61aa6ecb84594d4fb4503.jpg

Pink javlja da je pronađen lek! Samo ne kažu da li su ga već testirali na ovima u Zadruzi.

:pera:

I to kao nije uzbunjivanje javnosti? E Srbijo, ni Korona ti ništa ne može!

:fantom:

Ovde se priča o otvaranju kao da je to neki srpski ekskluzivitet. Velika većina zemalja širom svijeta u ovom trenutku kreće sa planom otvaranja. Bilo bi čudno da Srbija sa stepenom mjera koje je poduzela bude izuzetak.

U ovom trenutku mislim da je razmišljanje o otvaranju posljedica toga da je stanje, ovakvo kakvo je sada, podnošljivo u smislu resursa koje Srbija ima. Za očekivati je, kako sada stvari stoje, da ono neće biti gore od ovoga. 

Na stranu psihova bulažnjenja o teretanama i kafićima koje imaju za cilj da minimiziraju štetu njemu lično i krugu njegovih ortaka, ovaj plan se mora praviti u ovom trenutku kako bi se život vraćao u normalu postepeno.

1 minute ago, Jozef K. said:

Koliko sam shvatio terapija sa hlorokin treba da se započne odmah, sa simptomima.

ja sam procitala na nekom tw nalogu, zena ima simptome, jos nije dobila rezultate, dakle ne zna je li pozitivna, ali vec dobija hlorokin. tako ona kaze.

38 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

mene sad hipotetički interesuje koja je to situacija. šta je to što ga je to slomilo?

danilo? gc niš? nešto treće kad, mu je došlo iz dupeta u glavu

upadljivo ga ima manje u medijima, od onog intervjua sa jovanom, a sns menažerija je u zemlju propala, nikog nigde. ni sline, ni vulina, ni gašića, zorane, martinovići, i ostali...

brnaba se pojavi(al od one slike danla i milice i nje je sve manje) i vesić, al on je slobodni strelac sa svojim ličnim pr-om koji nema veze sa strankom ni sa izraelcima

Kladio bih se da je neko istraživanje u pitanju.

Just now, mraki said:

Kladio bih se da je neko istraživanje u pitanju.

Pisao sam o tome pre 7-8 dana.Pao mu rejting na 37%.

Background Picker
Customize Layout