April 18, 20205 yr 3 hours ago, Frank Pembleton said: Ovo sa izveštajem bi bilo dobro iz više razloga. Dobro bi bilo da se zabeleži da je osnovano i ako bi bili dovedeni neki tutumraci od struke da se vidi da li bi to prošlo bez reakcije ostatka kolega. I ako bi se ovi nalupetali da ostane zabeleženo. Ako bi doveli ozboljne stručnjake koji bi napravili ozbiljnu analizu, to je plus sam po sebi. Nisam siguran da li je prva varijanta veća šteta od nepostojamja bilo kakve analize... ... Shiit has hit the fan... Bilo bi dobro, ali je skroz nerealno iz vise razloga. Prvo, struka neophodna za sprovođenje takve analize je vrlo oskudna. Zahteva se višedisciplinarni pristup, dakle neki segmenti analize bi se mogli pokriti. Ali spoticanje je na prvoj prepreci zvanoj epidemiolozi. Koliki je broj dovoljno stručnih epidemiologa koji bi se prihvatili tog posla? Među onima u Srbiji, svi radno aktivni su u sistemu državnog zdravstva. Najcenjeniji su na mestima gde se donose odluke. Izvan sistema imamo Radovanovića sa svojih 80 godina koji je mentorisao Kisić, Kona i Tiodorovića, pa je upitno koliko je spreman da kritički sagleda procese koji bi, na kraju, mogli da mu uruše zaostavštinu. Među drugim stručnjacima je prva prepreka famozna esnafska solidatnost.. Ako je neko u stanju da to prevaziđe, novi problem je zavisnost od šefova čiji se rad, ako se radi nezavisna analiza, takođe može preispitivati. Bitan ometajući faktor je i kultura nezameranja i "ja samo radim svoj posao", pristup koji se suštinski svodi na to da profesionalcu ne pada na pamet da izađe izvan okvira povereniih poslova. Možemo eventualno da računamo na naše gore lišće, bisere rasute po celom svetu, ali koliko oni uopšte žele da se bave takvim analizama? Na kraju, tu je i pristup podacima. Na kakve izvore bi takva analiza mogla da se osloni? Formalne odluke su poznate, javne su. Ali kako doći do sadržaja razgovora stručnjaka i funkcionera, na dnevnom nivou, ako niko tu ne beleži izgovoreno? Kako doći do razmatranih scenarija, u danu X, danu Y, danu Z? Uzbunjivači najebavaju i u ozbiljnijim državama od Srbije te nije realno da se pojavi neko ko bi objavljivanjem informacija kompromitovao političare (i stručnjake?) i odluke koje utiću na živote (i smrt), kad ih već nismo imali kod bmnogo analnijih dešavanja. Edited April 18, 20205 yr by pacey defender
April 18, 20205 yr U momentu uvodjenja vanrednog stanja smo imali 48 registrovanih slučajeva (ne znam da li je bilo izlečenih, uzmimo da su svi aktivni). Danas imamo 5994 registrovana i 637 izlečenih i krećemo sa otvaranjem. What could possibly go wrong?
April 18, 20205 yr pa kazao je koja su merila, u njihovim jalovim glavama mi smo izbegli scenario, respiratora ima viska, sta nije jasno, presipanje i stvarno i neplanirano trosenje se ima ispeglati sa kontrolom i ravnanjem, oni nece vise prihvatiti da je prerano i da je moguce da krene unazad.To sto se na jugu ljudi vracaju kucama jer nema mesta i sto testovi nisu pouzdani, na to ce se potrositi jos jedna nedelja i jos jedna mera.Sve ovo do sada je radio Kon i njegove su mere, videce se razlika kada mere budu samo iz sns kuhinje
April 18, 20205 yr 6 minutes ago, Kubrick said: ne kontam ovo otvaranje za tipa 10 dana krecu frizeri i teretane, legla zaraze. a sad brojke skoro pa iste kao i u prethodnom periodu. valjda treba neki drasticniji pad. mislim jasno mi je sve ali opet Danas imamo 304 novootkrivena slucaja, a oni krenuli ko da u poslednjih 7 dana imamo 3.4. Frizerski saloni i teretane, cini mi se, treba poslednji da budu na redu za otvaranje.
April 18, 20205 yr 7 minutes ago, mraki said: i krećemo sa otvaranjem imam nešto da ti kažem: vučić laže, da bismo lakše psihički podneli sledeće nedelje. mora da se da neka nada. malecna popuštanja (penzioneri, i produženje slobode kretanja do 18h i tome slično) očekujem do polovine maja. regularan život (tj. puna sloboda kretanja za sve, rad GSP i odlazak na posao) pre juna ne očekujem. p.s. pitao si kako to znaju da virus slabi: jedino što su rekli jeste da im je sve veća pojava lakše kliničke slike a sve manja teže... tako zaključuju. edit. @kud u maglu Simoviću očekujem da si ti bolje snimio tačan trenutak nego ja... manje pratim medije. meni se čini da je intervju sa jovanom (ne nužno konkretno to, ali otprilike tada) bio preokret. Edited April 18, 20205 yr by pt 2.0
April 18, 20205 yr 7 minutes ago, vememah said: Quote Mnoge zemlje nameštaju rezultate o broju mrtvih i zaraženih. Srbija je uradila odlučno brzo i efikasno sve što je bilo potrebno. Neću da dozvolim da oni za koje znam da su mnogo lošiji da se predstavljaju drugačije. Au, bice vucenja usiju po Evropi i svetu, morace da izlaze sa stvarnim podacima. A mislili su da ce da dozvoli da namestaju rezultate. Ali grdno su se prevarili. Dame i gospodo, Vrhovni komandant svetske statistike je rekao svoje!
April 18, 20205 yr treba samo neko da obavesti koronu da je potučena do nogu i da dođe u Kumanovo da potpiše neke papire
April 18, 20205 yr 32 minutes ago, Conspirator said: Šta bi sa onim Konovim da brojevi bar dve nedelje treba da budu dobri da bi se uopšte razmišljalo o popuštanju? Uozbilji se Kon je u pitanju.On radi kako mu se kaze.Kao i slina,vulin i ostala ekipa.
April 18, 20205 yr 7 minutes ago, pt 2.0 said: p.s. pitao si kako to znaju da virus slabi: jedino što su rekli jeste da im je sve veća pojava lakše kliničke slike a sve manja teže... tako zaključuju. To se može objasniti i masovnijim testiranjem, prosto su sad obuhvaćeni i lakši slučajevi dok su u početku testirani samo oni sa težim simptomima. Nisam siguran da je ovo dokaz slabljenja virusa, niti sam igde naišao na ozbiljniji podatak/studiju o tome. Edited April 18, 20205 yr by mraki
April 18, 20205 yr Author Rezultati zatvaranja vikenda se obicno vide narednog vikenda tj posle 7 dana. Tako da ce moci da proceni 25 kako je proslo ovaj policijski cas i da u skladu sa time otvara. Poznajuci nas mentalitet, prvo popustanje ce znaciti opstu euforiju i krsenje svih mogucih pravila i razuma. Nije ovo ni blizu gotovog.
April 18, 20205 yr 1 hour ago, steins said: Knjiga kaže da mora da prodje najmanje dupla inkubacija od poslednjeg slučaja da bi se dizao karantin, sve ostalo je žestoka kocka. Čuj knjiga...
April 18, 20205 yr 3 minutes ago, pt 2.0 said: jedino što su rekli jeste da im je sve veća pojava lakše kliničke slike a sve manja teže... tako zaključuju. Super ako je tako, ali možda je to prosto zato što mmogo više testiraju, pa im manje promiču lakši slučajevi?
April 18, 20205 yr 8 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: to bi uradila neka racionalna osoba. psihopata sigurno ne. msm poturio bi vulina, ili slinu ili zlatiborca nigde nikog nema. sns je u mišijoj rupi Čini ti se - pa on se pojavljuje ko svevišnji da sve objavi i obznani, i zatezanje i popuštanje , ceo njegov birački narod samo njega participira ko vrhovnog, niko im drugi ni ne treba. Moji ujaci, koji nikakvu korist nemaju od njega a u fazonu su one babe da ga vole više od sopstvene dece( koja su deklarisani protivnici snsa u svakom obliku ) svi mi danima ponavljaju a da šta serem kad nam Vučić spasava živote - ta rečenica im je ko žigom na čelu zapisana . I kada bude glasanje, sutra d abude , posle mesecipo sedenja u kući a sedeli su do mere da nisu sa rodjakom u istom dvorištu hteli da s evide, dakle ispuzali bi , i onaj što je polupokretan da mu da glas. Jer je Vučić sad rekao da je bezbedeno. Uzgred u nekad izolovanom selu na rodnoj planini čujem o sumnjivom slučaju lokalnog kafedžije koji je izgleda ipak otvarao kafanče kada su zakupci svih okolnih vikendica potrošili provijant i tražilo se i za nabavku i za klopu, ako se potvrdi da je pozitivan eto virusa u ruralnom kraju naseljenom starcima i vikend kućama z aizdavanje