Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

17 minutes ago, harper said:

da nakon zavrsetka epidemije okupi vecu grupu strucnjaka iz raznih oblasti

nema šanse da u toj grupi bude epidemiologa, na primer.

a i nekih drugih struka, bojim se.

takođe, za sve ocene postupanja neophodna je analiza stanja sistema (zdravstvo, vojska, policija, lokalne samouprave) - za šta ti je neophodno da zadreš u same sisteme.

svaka epidemija je priča za sebe.

svaka epidemija u konkretnoj državi je takođe priča za sebe.

što se srbije tiče - biću zadovoljna ako nam broj umrlih ne ode previše. sve ostalo uopšte ne razmatram.

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

Najbolja je ova analogija po kojoj ide ovako nešto:
1. Srbija je najgora u regionu
2. Srbija je imala najrigoroznije mjere
slijedi zaključak -> 
bolje bi bilo da nismo poduzeli nikakve mjere.
Pokušavam da shvatim ali ne ulazi mi u glavu.
kod nas se sve zavrshi tako. ako nismo odmah prvi usvijer, bolje da nisamo ni pochinjali. zemlja nobelovaca, navikli.

sent from bubamoto

nije lose ovo. znam da je na ppp proglasena nacionalna katastrofa yet again, ali ocigledno je da od kada smo poceli 2000 testova da se otkrvaju laksi slucajevi, te se i oni sklanjaju, a oni su bili najgori rezervoar. jer, niko nije lud zadnjh mesec ipo dana da se grli i ljubi sa nekim ko ima temperaturu 39

meni se dopada, mnogo mi se dopada, sa 138 na 119 u KCV. glede laziranja brojki, ne znam da li i u kolikoj meri laziraju, ali ono sto sam pricao ostaje, KCV od pocetka nije u problemu i koliko mi je poznato, ne vode ljude za BG, osim dece i tinejdzera koji svi idu u Dragisa Misovic. verovatno ima ljudi koji su preminuli a nece biti u zvanicnim brojkama, kao sto je na pocetku bila gomila ljudi koji su sa poprilicno ozbiljnim simptomima bili ostavljani kuci, bila je gomila sranja, ali evidentno je da je situacija u Vojvodini stabilna.

ono sto je evidentno, to je da polako krece otvaranje, i da od djurdjevdana, ako ne bude nekih nepredvidjenih okolnosti, ce da ide back to normal. kada ce tacno otvoriti kafice i restorane, to cemo videt, ali kladionice sigurno otvara, kao i sve fabrike koje su stale s proizvodnjom. 

sto je neko ovde pisao(ne secam se ko), izbori gotovo sigurno oko vidovdana. taman da se proglasi pobeda nad koronom i da Nemacka/Austrijia/Svajcarska otvore granice, pa posalje nazad ovih 300K ljudi koje je mesec dana optuzivao da su najveca stoka koja je donela virus u Srbiju.

8 minutes ago, pt 2.0 said:

nema šanse da u toj grupi bude epidemiologa, na primer.

a i nekih drugih struka, bojim se.

takođe, za sve ocene postupanja neophodna je analiza stanja sistema (zdravstvo, vojska, policija, lokalne samouprave) - za šta ti je neophodno da zadreš u same sisteme.

svaka epidemija je priča za sebe.

svaka epidemija u konkretnoj državi je takođe priča za sebe.

što se srbije tiče - biću zadovoljna ako nam broj umrlih ne ode previše. sve ostalo uopšte ne razmatram.

ja ovo od pocetka pisem, sve ispod 500, ce pevam.

a to da neko analizira i vidi kako je sistem reagovao, ne zanosi se. pa jedna od prvih mera je bila, OK, necemo sistem, predsednik ce sve sam. kakav crni sistem u Srbiji, toga nece biti za nasih zivota, a verovatno ni posle.

11 minutes ago, Leia said:

I meni je ovo pravednicko rantovanje protiv Kona blentavo i infantilno pa sta cu, necu sigurno da disem za vratom svakom ko se ne slaze sa mnom i da ga ubedjujem. 
Vreme ce pokazati uostalom, do tad svakom svoj utisak :fantom:

Ahaha, pa tako mozes da pricas i o pravednickom rantovanju protiv bilo kog drzavnog sluzbenika koji neodgovorno radi svoj posao jer su mu, eto, ruke svezane jer usput mora da hendluje ludaka.

Mene cudi da potreba da se Kon izdvaja iz krda podguznih muva koji se skupljaju oko ove vlasti i to zato sto je - strucnjak. Pritom, epidemiologija je jedna od onih zajebanih grana gde celu karijeru mozes provesti cesuci jaja (recimo radeci u vojsci), a da zapravo se ne sretnes sa predmetom svog delovanja. Kon se, takodje, nikada nije bavio ni epidemioloskim istrazivanjem (bar nikakav trag u vidu knjige ili publikacije nije ostavio za sobom). A nije da nema skolovanih i strucnih epidemiologa. Dovoljno je, recimo, da uporedis bio prof. Vesne Suljagic sa VMA i Kona.

Da li je moguce da na konferencijama za stampu niko ne postavlja pitanje o tome koliko je medju testiranima u poslednja 24 sata bilo potencijalno zarazenih, koliko onih koji su bili zarazeni, pa se proverava da li su izleceni, koliko je ljudi sa simptomima (tezim, laksim), koliko kontakata, odakle su testirani itd...

Isto vazi i za broj pozitivnih u poslednja 24 casa (to je valjda lakse od ovog prvog): koliko je sa simptomima (tezim, laksim), koliko kontakata, koliko je ponovljenih testova kod osoba koje su bile pozitivne, odakle su testirani u poslednja 24 casa itd..

Pa nije neka visa matematika ili nuklearna fizika da se to utvrdi, ako ne za sve testirane, bar za ove pozitivne.

Mozda sam ja propustio, ali ne secam se da je bilo takvog pitanja, a adekvatan odgovor, da ga je bilo, bi svakako neko objavio.

6 minutes ago, chandra said:

Ahaha, pa tako mozes da pricas i o pravednickom rantovanju protiv bilo kog drzavnog sluzbenika koji neodgovorno radi svoj posao jer su mu, eto, ruke svezane jer usput mora da hendluje ludaka.

Mene cudi da potreba da se Kon izdvaja iz krda podguznih muva koji se skupljaju oko ove vlasti i to zato sto je - strucnjak. Pritom, epidemiologija je jedna od onih zajebanih grana gde celu karijeru mozes provesti cesuci jaja (recimo radeci u vojsci), a da zapravo se ne sretnes sa predmetom svog delovanja. Kon se, takodje, nikada nije bavio ni epidemioloskim istrazivanjem (bar nikakav trag u vidu knjige ili publikacije nije ostavio za sobom). A nije da nema skolovanih i strucnih epidemiologa. Dovoljno je, recimo, da uporedis bio prof. Vesne Suljagic sa VMA i Kona.

Drago mi je da sam te nasmejala u ova turobna vremena.
Harper ti je vec sve lepo i opsirno objasnio, sto se mene tice to bi bilo to, nece forum implodirati zato sto se ti i ja ne slazemo.

1 minute ago, Leia said:

Drago mi je da sam te nasmejala u ova turobna vremena.
Harper ti je vec sve lepo i opsirno objasnio, sto se mene tice to bi bilo to, nece forum implodirati zato sto se ti i ja ne slazemo.

Nece, naravno. I ja sam pokusao tebi da objasnim zasto Konova pozicija nije bez odgovornosti, ali ocigledno ne ide. Nije ni prvi put da se ne slazemo, pa hajde stvarno ovde da stanemo.

7 minutes ago, chandra said:

Nece, naravno. I ja sam pokusao tebi da objasnim zasto Konova pozicija nije bez odgovornosti, ali ocigledno ne ide. Nije ni prvi put da se ne slazemo, pa hajde stvarno ovde da stanemo.

Samo da budemo egzaktni, niko nije ni rekao da je Konova pozicija bez odgovornosti, nego da mu se prishiva odgovornost za stvari koje su izvan opisa njegovog posla. 
Bez poziva na dalju diskusiju, naravno, ali samo bih volela da mi se ne utrpava nesto sto nisam rekla.

43 minutes ago, freakns said:

nije lose ovo. znam da je na ppp proglasena nacionalna katastrofa yet again, ali ocigledno je da od kada smo poceli 2000 testova da se otkrvaju laksi slucajevi, te se i oni sklanjaju, a oni su bili najgori rezervoar. jer, niko nije lud zadnjh mesec ipo dana da se grli i ljubi sa nekim ko ima temperaturu 39

meni se dopada, mnogo mi se dopada, sa 138 na 119 u KCV. glede laziranja brojki, ne znam da li i u kolikoj meri laziraju, ali ono sto sam pricao ostaje, KCV od pocetka nije u problemu i koliko mi je poznato, ne vode ljude za BG, osim dece i tinejdzera koji svi idu u Dragisa Misovic. verovatno ima ljudi koji su preminuli a nece biti u zvanicnim brojkama, kao sto je na pocetku bila gomila ljudi koji su sa poprilicno ozbiljnim simptomima bili ostavljani kuci, bila je gomila sranja, ali evidentno je da je situacija u Vojvodini stabilna.

ono sto je evidentno, to je da polako krece otvaranje, i da od djurdjevdana, ako ne bude nekih nepredvidjenih okolnosti, ce da ide back to normal. kada ce tacno otvoriti kafice i restorane, to cemo videt, ali kladionice sigurno otvara, kao i sve fabrike koje su stale s proizvodnjom. 

sto je neko ovde pisao(ne secam se ko), izbori gotovo sigurno oko vidovdana. taman da se proglasi pobeda nad koronom i da Nemacka/Austrijia/Svajcarska otvore granice, pa posalje nazad ovih 300K ljudi koje je mesec dana optuzivao da su najveca stoka koja je donela virus u Srbiju.

Problem je što ljudi često idu iz krajnosti u krajnost za bilo šta na svetu a sredina je zlatna™. Dakle, ako je cilj svega ovoga bio da se izbegne scenario iz Italije, Francuske, Španije, Belgije i Holandije recimo, znači ne pričamo o zemljama trećeg sveta onda je posao dobro odrađen, to smo izgleda uspeli. E sad, imali smo 2week notice gledajući situacije pa bi neki scenario ovde takav zaista bio katastrofa i za vlast i za struku i sve nas zajedno. Pošto ako ništa nisi uspeo da uradiš a video si šta se dešava onda je stvarno mnogo čak i za ove što nas jašu sada.  Ako je cilj bio da budemo među prvima na svetu gde opet ima mnogo razvnijenijih zemalja od nas u svakom smislu pa makar bile one i u okruženju, onda nismo uspeli. E sad, ljudi treba da pođu od sebe i svoj doom and gloom projektuju u realnosti. Opet ću da kažem da je frapantno da ljudi koji ovde pišu i koji se svaki dan nastavljaju od kad ovaj forum postoji ili barem od kad sam ja na njemu o tome kakvo je stanje u ovoj državi katastrofalno, da oni sad očekuju od ove države da se mi ponašamo ko Nemačka, Slovenija, Hrvatska. Znači ili ljudi imaju previše poverenja u ovu državu ili taj doom and gloom kad pričaju o drugim temama i nije toliko iskren..  Ova situacija potvrđuje otprilike ono što većina ljudi i zna da je BG država za sebe, a da je Vojvodina za južno od Beograda ono što je Beograd za Vojvodinu verovatno u smislu razvijenosti. Što južnije to tužnije jbg. Hoću da kažem da je Kikinda na početku bila Ćuprija, Ćuprija bi bila Ćuprija na kubni. 

Edited by theanswer

2 minutes ago, Leia said:

Samo da budemo egzaktni, niko nije ni rekao da je Konova pozicija bez odgovornosti, nego da mu se prishiva odgovornost za stvari koje su izvan opisa njegovog posla. 
Bez poziva na dalju diskusiju, naravno, ali samo bih volela da mi se ne utrpava nesto sto nisam rekla.

Pa upravo to si rekla, ili makar tako ja citam. I to je ono sto je meni problem i zasto sam se uopste upustio u diskusiju.

Bottomline, sve odluke o merama i njihovom sprovodjenju donosi Vucic, i sve zasluge za trenutno stanje pripadaju njemu.

I kako tacno ti je Kon kriv za bilo sta od ovoga?

ili implicitno.

To sto se preporuka za svodjenje kontakata na minimum sprovodi tako sto imas pun grad i guzve na sve strane nije zbog losih preporuka struke nego zbog neorganizovane i nesposobne...

Dakle, sta je tacno njegova odgovornost? Da li postoji trenutak u kojem njegova profesionalna odgovornost nalaze da se povuce ili pripreti povlacenjem ukoliko se preporuke ne sprovode?

Pa i povukao se na 45 minuta. Šta mu tačno zameraš?

Pretpostavljam da ce makar vrtice morati da otvore, ne mogu da normalizuju situaciju bez toga.

A vala i za decu od prvog do treceg razreda mogu neki celodnevni boravak kome je potrebno, bezveze je ostavljati roditeljima da se snalaze.

Edited by Malvo

Pa i nisu Hrvatska i Slovenija mnogo bolje,ako pogledamo broj mrtvih na milion stanovnika.

Baš me zanima tačnost vesti da je od danas za puštanje iz bolnice ili privremene bolnice (Sajam i dr.) dovoljan jedan negativan test umesto dva kao do sada. Verovatno nema veze sa prestolonaslednikom ako je tačno.

Background Picker
Customize Layout