April 18, 20205 yr Just now, Milosh76 said: Da, ali ne samo sa najblizim susetima, nego sa zemljama sa kojima ima smisla porediti se. Pa ne, uporedjujes se prvo sa antiicpacijama i preduzetim merama, koje preduzimaju najbolji i pokusavas da implementiras u svom sistemu u skladu s mogucnostima, a to znaci i izbegavanje nepotrebnih improvizacija i politikanstva.
April 18, 20205 yr Postepeno otvaranje posle Đurđevdana bi bilo logično, nema nikakvog razloga da sad drže sve zatvoreno a onda puste za prvi maj i đurđevdan. Kad god da otvore nastaće haos jbg to znamo, al baš bi totalni besmisao bio pre ovoga
April 18, 20205 yr 3 minutes ago, chandra said: Ovo jedostavno nije tacno. Pogledaj kontekst u kom to pominjem. Pitam šta se dobija ako otvaranje krene dok virus još uveliko cirkuliše, a leka nema. Kako znamo da za par nedelja nećemo imati katastofalnu situaciju? Edited April 18, 20205 yr by mraki
April 18, 20205 yr 6 minutes ago, chandra said: Sto se nasih mera tice, meni se cini da je najveci problem upravo ta polu-proizvoljnost koja je dovela do milion interpretacija i zelja ("ko meni moze da zabrani da se setam, idem na pijac, u crkvu, trcim, rekreiram se, ...") - sa vulnerabilnim zdravstvom kakvo je nase mere su morale biti sistematicnije, uniformnije i milion puta bolje iskomunicirane. I kako tacno ti je Kon kriv za bilo sta od ovoga? Mere propisuje i sprovodi vlast (Vucic), a ne epidemiolog koji daje pre-po-ru-ke. PREPORUKE. Ti si barem pametan i obrazovan covek, verovatno trenutno jezivo frustriran situacijom kao i svi mi uostalom ali hajde da se ne raspravljamo bar oko elementarnih stvari....
April 18, 20205 yr 6 minutes ago, Milosh76 said: Da, ali ne samo sa najblizim susedima, nego sa zemljama sa kojima ima smisla porediti se. prica je pocela da ljudi kace na forum podatke o sloveniji i hrvatskoj i da nema smisla porediti se sa njima. poenta je da se poredis sa svima, a pogotovo sa komsilukom jer kad se otvore granice, ljudi ce da cirkulisu.
April 18, 20205 yr 3 minutes ago, James Marshall said: Jebemu mater, meni ova slika nešto čudna, evo ne znam za vas. Ovde mi upada u oci isti broj slucajeva cro i madzara, a croati imaju 39 a madzari 172 preminulih, skoro 10% od zarazenih, cak su im priblizni i broj testova na milion stanovnika. Cudno to s madjarima
April 18, 20205 yr 4 minutes ago, James Marshall said: Jebemu mater, meni ova slika nešto čudna, evo ne znam za vas. Sta ti je tacno cudno?
April 18, 20205 yr Just now, InvisibleLight said: Ovde mi upada u oci isti broj slucajeva cro i madzara, a croati imaju 39 a madzari 172 preminulih, skoro 10% od zarazenih, cak su im priblizni i broj testova na milion stanovnika. Cudno to s madjarima Mi smo drugi iza Mađarske u evropi po stopi smrtnih slučajeva od raka, možda je tamo zdravstveni sistem u kanalu.
April 18, 20205 yr Najbolja je ova analogija po kojoj ide ovako nešto: 1. Srbija je najgora u regionu 2. Srbija je imala najrigoroznije mjere slijedi zaključak -> bolje bi bilo da nismo poduzeli nikakve mjere. Pokušavam da shvatim ali ne ulazi mi u glavu.
April 18, 20205 yr 1 minute ago, chandra said: Sta ti je tacno cudno? Što kod nas vanredno stanje nije dalo rezultat a na snazi je 35 dana.
April 18, 20205 yr 5 minutes ago, precog said: prica je pocela da ljudi kace na forum podatke o sloveniji i hrvatskoj i da nema smisla porediti se sa njima. poenta je da se poredis sa svima, a pogotovo sa komsilukom jer kad se otvore granice, ljudi ce da cirkulisu. +1 Spanija se poredi sa Portugalom, naizgled neuporedivo, ali ima mnogo da se nauci od zemlje, koja jedna od najuspesnijih u ovo vreme pandemije. + zdravstveni sistem Spanije je vazio za bolji od portugalskog. Edited April 18, 20205 yr by Lancia
April 18, 20205 yr danas se vide efekti prošlonedeljnog 60h policijskog časa, broj novookuženih je primetno manji nego prethodnih dana
April 18, 20205 yr Ok, i Rumuni su u sličnom kanalu, mada njih ima preko 2 puta više od nas, evo stavio sam i njih. Nismo najgori, ali očigledno da smo negdje nešto zajebali u poređenju sa komšilukom. Ne znam šta to oni rade bolje ali ja bih da i nama ovako izgledaju ove krivulje.
April 18, 20205 yr 1 minute ago, Leia said: I kako tacno ti je Kon kriv za bilo sta od ovoga? Mere propisuje i sprovodi vlast (Vucic), a ne epidemiolog koji daje pre-po-ru-ke. PREPORUKE. Ti si barem pametan i obrazovan covek, verovatno trenutno jezivo frustriran situacijom kao i svi mi uostalom ali hajde da se ne raspravljamo bar oko elementarnih stvari.... Pa cekaj sta je njegova uloga u tome? Da bez ikakve odgovornosti predlaze sta mu padne na pamet? Zamisli lekara - bilo kog. On je tu da ti prepise terapiju, ali ti si vlast koja odlucuje da li ces da je uzimas ili ne. S jedne strane njegova odgovornost je da ti prepise najbolju mogucu terapiju. Ako je ne uzimas, lekar ce te skinuti s programa. Ono sto ne znamo - jos jednom - je sta je od sprovedenih mera Kon zapravo predlozio. Ja iz njegovih nastupa ne vidim da je bilo gde pokazao da se ne slaze sa sprovedenim, pa se onda, je li, namece zakljucak da su sprovedene mere u velikoj meri one koje je on preporucio. A rezultat je ova kriva gore koja Jamesu izgleda cudno, a nasi je zovu "svetlom na kraju tunela" i pobedom.
April 18, 20205 yr 9 minutes ago, mraki said: Pogledaj kontekst u kom to pominjem. Pitam šta se dobija ako otvaranje krene dok virus još uveliko cirkuliše, a leka nema. Kako znamo da za par nedelja nećemo imati katastofalnu situaciju? Govore o slabljenju virusa vec nedelju dana, ne toliko da je manje infektivan nego da sve vise slucajeva ima blaze klinicke slike a sve manji teze i da je to zasto se i kraj nazire Nne znam jel to prica i u drugim zemljama i odakle je, jel je utemeljuju sad, ad hoc empirijski,al ajd da poverujemo, pre nego da verujem da je ceo krizni stab 'kupljen' il skyp amatera @theanswer moguce, bas cu pratiti Edited April 18, 20205 yr by InvisibleLight