Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

On 18. 4. 2020. at 13:53, dillinger said:

.. I 50% vise stanovnika

Od koga? 

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

On 18. 4. 2020. at 14:26, precog said:

hoces da kazes da su nasi brojevi pouzdani, a brojevi hrvata i slovenaca nisu ili obrnuto?

kako znaš da naši brojevi nisu pouzdani?

On 18. 4. 2020. at 14:16, Milosh76 said:

Nas nivo ni po cemu nisu ni HR ni SLO... razlika u broju stanovnika, zdravstveni sistem, pocetak pandemije, mere koje su doneli, vreme kad su doneli mere, broj turista i gradjana koji se vracao u zemlju, Tretiranje tih ljudi nakon sto su usli u zemlju...

Nista od toga nije ni priblizno isto...

Imaju dosta bolji zdravstveni sistem od nas, razlicit broj zdravstvenih ustanova...

ti kriterijumi nisu ni blizu da se mogu porediti

Ovo su krucijalni podaci za poredjenje.

On 18. 4. 2020. at 12:09, harper said:

Odlicna analiza sa kojom se uglavnom slazem. Da li bi mogao, ako te ne mrzi, da nam nakon analize das i nekoliko dobrih predloga sta bi bilo bolje od ovoga. Recimo, da podelis sa nama efikasna, mastovita i uspesna iskustva iz zemlje u kojoj trenutno zivis.

Spanske mere podrazumevaju zabranu izlaska za sve osim do najblize prodavnice/apoteke ili setanje psa. Ne postoji vremensko ogranicenje. Pisalo se vec o tome.

Porediti Srbiju i Spaniju 1 and 1 je besmisleno i zbog velicine zemlje i zbog povezanosti-mobilnosti, kako interne, tako internacionalne. Spanija ima 76 univerziteta, 59 medjunarodnih aerodroma, luke, milione turista u proseku dnevno - to su sve faktori koji doprinose mobilnosti drustva koja je ovde jako visoka, a u Srbiji izuzetno niska (recimo tu su "gasterbajteri" prepoznati kao najveci problem, ovde nisu u prvih pet). Ima raznih studija na temu mobilnosti i uticaja na sirenje virusa. U tom kontekstu je broj slucajeva u Srbiji katastrofalan u odnosu na malu mobilnost.

Spanski problem je kasnjenje od nedelju dana pri uvodjenje mera i posebno to sto je dozvoljeno da virus prenesu oni koji su se vracali kucama pred samo uvodjenje vanrednog stanja. Same mere su dramaticno ogranicele prenosenje virusa i omogucile kontrolu zarista. Na ostrvima je kriva dugo bila 2x iznad srpske, sada je 3x ispod uz 10-ak novih slucajeva dnevno.

Evo ti jednog prilicno temeljnog pregleda efikasnosti mera.  Nadam se da ce slicna analiza biti uradjena i za Srbiju.

http://documentos.fedea.net/pubs/dt/2020/dt2020-03.pdf

("The number  of reported  cases  in  the  mainland  Spanish  provinces onApril4thwas 126,859. This  number  would  have  increased  to 617,743 in  the  absence  of lockdowns. Therefore,  the  lockdown implemented  on  March  14thhas  reduced the  number  of  potential COVID-19 cases by 79.5%.")

Sto se nasih mera tice, meni se cini da je najveci problem upravo ta polu-proizvoljnost koja je dovela do milion interpretacija i zelja ("ko meni moze da zabrani da se setam, idem na pijac, u crkvu, trcim, rekreiram se, ...") - sa vulnerabilnim zdravstvom kakvo je nase mere su morale biti sistematicnije, uniformnije i milion puta bolje iskomunicirane. Kao i u svemu drugom, ocigledno da ih je ovo zateklo i da su se vodili raznoraznim kriterijumima zanemarujuci i najosnovniju logiku karantina.

• Author

A zasto da se poredimo uopste sa nekim? Treba da gledamo sebe i svoje mere i svoje gradjane. AKo mozemo da pomognemo, naravno da treba to da uradimo. Ako se poredimo sa Svajcarskom, Holandijom i Belgijom ima da se previse opustimo, ako se poredimo sa Hrvatskom, Slovenijom i Ceskom, ima da se smorimo.

Takva poredjenja nemaju smisla

On 18. 4. 2020. at 14:27, harper said:

Potpuno je jasno da su poredjenja sa Slovenijom i Hrvatskom refleks odnosa iz bivse drzave i besmisleno merenje nacionalnih patki. Sto se niko ne uporedjuje svakog dana sa Belgijom i Holandijom, gde su razlike u nivou zdravstvenih usluga u odnosu na nas jos drasticnije na nasu stetu?

On 18. 4. 2020. at 14:28, harper said:

Hocu da kazem da brojevi istrgnuti iz konteksta nista ne znace ali nije to ni toliko bitno. Imas u prethodnom postu objasnjenje zasto se nakon svakog izvestaja o korona virusu u Srbiji na topiku pojave Hrvatska i Slovenija.

ne mislim da je poredjenje sa zemljama ex yu merenje patke. mi smo bili deo iste zemlje i istog zdravstvenog sistema, i dalje na neki nacin mozemo da se poredimo . takodje i dalje postoji velika cirkulacija ljudi medju navedenim zemljama, tako da je i te kako relevatno pratiti desavanja u komsiluku (naravno sada manje zbog zatvorenih granica). 

• Author

Mi nismo u istom zdravstvenom sistemu 28 godina... dotle je proslo i ratova  i bombardovanja i mnogo pomoci i odmoci od strane EU i ostatka sveta

Nas nivo je Bosna, Albanija, Bugarska (iako je u EU)... a ne Madjarska , Hrvatska, Slovenija, a pogotovo ne NEmacka ili Francuska.

Poredjenje u bilo kom smislu zivota

Edited by Milosh76

Meni je jasno da se otvaranje mora desiti širom sveta, pa samim tim i ovde, ta priča dolazi pre svega iz Amerike. 

Samo onda nekako ispada da je zatvaranje bilo potpuno besmisleno, samo to niko neće priznati. Trebalo je ostaviti skoro sve otvoreno uz odredjene mere opreza, bar bi ekonomska šteta bila manja.

Ja stvarno ne vidim po čemu bi kad se krene sa otvaranjem situacija bila bolja od momenta u kom se zatvaralo, ako cirkuliše više zaraženih ljudi a sam virus nije oslabio.

Edited by mraki

On 18. 4. 2020. at 14:33, Milosh76 said:

A zasto da se poredimo uopste sa nekim? Treba da gledamo sebe i svoje mere i svoje gradjane. AKo mozemo da pomognemo, naravno da treba to da uradimo. Ako se poredimo sa Svajcarskom, Holandijom i Belgijom ima da se previse opustimo, ako se poredimo sa Hrvatskom, Slovenijom i Ceskom, ima da se smorimo.

Takva poredjenja nemaju smisla

Pa nista onda, da se vratimo na drvo¿ Mislim sve zemlje to rade, aktivno poredjenje i razmena iskustava, najprostije receno.

Edited by Lancia

On 18. 4. 2020. at 14:30, theanswer said:

kako znaš da naši brojevi nisu pouzdani?

ne znam, pitam harpera, procitaj pitanje koje sam mu uputio.

• Author
  On 18. 4. 2020. at 14:36, Lancia said:

Pa nista onda, da se vratimo na drvo¿ Mislim sve zemlje to rade, aktivno poredjenje i razmena iskustava, najprostije receno.

Da, ali ne samo sa najblizim susedima, nego sa zemljama sa kojima ima smisla porediti se.

Edited by Milosh76

Jebemu mater, meni ova slika nešto čudna, evo ne znam za vas. 

total-cases-covid-19.png

On 18. 4. 2020. at 14:36, mraki said:

Meni je jasno da se otvaranje mora desiti širom sveta, pa samim tim i ovde, ta priča dolazi pre svega iz Amerike. 

Samo onda nekako ispada da je zatvaranje bilo potpuno besmisleno, samo to niko neće priznati. Trebalo je ostaviti skoro sve otvoreno uz odredjene mere opreza, bar bi ekonomska šteta bila manja.

Ja stvarno ne vidim po čemu bi kad se krene sa otvaranjem situacija bila bolja od momenta u kom se zatvaralo, ako cirkuliše više zaraženih ljudi a sam virus nije oslabio.

Ovo jedostavno nije tacno.

On 18. 4. 2020. at 13:45, slepa živana said:

dr kon: "profesor nestorović je jednostavno optimista"

:isuse:

eufemizam za "neodgovorna budalčina".

upravo sad gledam, i na tom sam delu.

sve što je izgovorio nakon toga govori u prilog tome da se neće desiti prvi maj bez policijskog časa, a i on i DKT insistiraju na postupnosti ukidanja mera, uprkos ovima što žure na letovanje i najavi ekonomskih pritisaka...

Background Picker
Customize Layout