April 18, 20205 yr 24 minutes ago, James Marshall said: Jasno je meni da grad treba da počne da živi, i sve to je legit, ali te priče "virus se gasi (evo pojavio se opet i u Vuhanu)", stekli smo kolektivni imunitet što kaže DKT (sa 6000 ljudi, pa neka je i 20 puta više, to je 120000 za čitavu državu, opet minoran procenat), ja zaista ne vidim šta nam mažu oči pričom "pobijedili smo, blizu smo kraja" umjesto da kažu "moramo da nastavimo da živimo", jer sem ako ne zatvorimo BG (što je potpuno neizvodljivo) ja ne vidim kako može da se tvrdi da je BG siguran da nešto spolja neće ući i ponovo izazvati isti ili sličan haos. Zato je od starta trebalo ići na priču da je čitava poenta svih ovih mera da se virus što pre stavi pod kontrolu u dovoljnoj meri da možemo da se vratimo koliko-toliko normalnom životu, naravno, uz nove i drugačije navike i povećan oprez, što bi se opet moglo adekvatno i pravovremeno iskomunicirati s građanima. Umesto toga mi smo objavljivali totalni rat virusu, obećavali njegovo potpuno uništenje, najavljivali veličanstvenu pobedu i tako dalje. Kad se videlo da to neće biti tako lako i da jednostavno nema šanse da se virus potpuno iskoreni pre nego što prosto budemo prinuđeni da počnemo sa otvaranjem (što je opet pitanje za struku zašto to nije ranije uvidela), počelo je sa prebacivanjem na ovu priču o slabljenju virusa i sticanju kolektivnog imuniteta kao pravoj pobedi.
April 18, 20205 yr Just now, Halvard said: Zato je od starta trebalo ići na priču da je čitava poenta svih ovih mera da se virus što pre stavi pod kontrolu u dovoljnoj meri da možemo da se vratimo koliko-toliko normalnom životu, naravno, uz nove i drugačije navike i povećan oprez, što bi se opet moglo adekvatno i pravovremeno iskomunicirati s građanima. Umesto toga mi smo objavljivali totalni rat virusu, obećavali njegovo potpuno uništenje, najavljivali veličanstvenu pobedu i tako dalje. Kad se videlo da to neće biti tako lako i da jednostavno nema šanse da se virus potpuno iskoreni pre nego što prosto budemo prinuđeni da počnemo sa otvaranjem (što je opet pitanje za struku zašto to nije ranije uvidela), počelo je sa prebacivanjem na ovu priču o slabljenju virusa i sticanju kolektivnog imuniteta kao pravoj pobedi. Meni je to jasno, ali što ti kažeš, kad u prvih pet dana potrošiš frazetine "mi smo u ratu", "najgori dani otkad postojimo", "mrtvi će se brojati desetinama hiljada", "groblja će biti mala" "nema predaje", "živela Srbija" i Vulin ti musav traži proglašenje vanrednog stanja, onda ne možeš ni završiti tu priču sa "ok, ajde sad da vidimo kako i šta dalje" nego moraš da pobodeš zastavu na Rajhstag u nekoj simulaciji u nekom zelenom studiju.
April 18, 20205 yr 6 minutes ago, harper said: Mi treba da se poredimo s onim gde postoje pouzdani kriterijumi za poredjenje. Porediti sa neuporedivim samo zato da bi se negovao sopstveni kompleks manje vrednosti nije ni zdravo ni potrebno. sta su pouzdani kriterijumi za poredjenje i po cemu mi ne bi trebalo da se poredimo sa hrvatskom ili slovenijom?
April 18, 20205 yr Quote Postoji jedan sumnjiv slučaj: Dijaliza u Ćupriji radi, ali smanjenim kapacitetom Tanjug | 18. april 2020. 15:58 | Komentara: 0 Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da u Opštoj bolnici u Ćupriji funkcioniše dijaliza, ali sa smanjenim kapacitetom https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:860082-Postoji-jedan-sumnjiv-slucaj-Dijaliza-u-Cupriji-radi-ali-smanjenim-kapacitetom Quote Pacijenti do utorka bez dijalize, iz bolnice u Ćupriji poručili da imaju ekipu za hitne slučajeve "Svi mi koji imamo ovakav zdravstveni problem, ja posebno jer sam lekar, znamo da posle tri dana bez dijalize ulazimo u kritičan period, a čekanje od pet dana i više je smrt" https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3179607-pacijenti-do-utorka-bez-dijalize-iz-bolnice-u-cupriji-porucili-da-imaju-ekipu-za-hitne-slucajeve
April 18, 20205 yr Author Nas nivo ni po cemu nisu ni HR ni SLO... razlika u broju stanovnika, zdravstveni sistem, pocetak pandemije, mere koje su doneli, vreme kad su doneli mere, broj turista i gradjana koji se vracao u zemlju, Tretiranje tih ljudi nakon sto su usli u zemlju... Nista od toga nije ni priblizno isto... Imaju dosta bolji zdravstveni sistem od nas, razlicit broj zdravstvenih ustanova... ti kriterijumi nisu ni blizu da se mogu porediti
April 18, 20205 yr otvaranje ce da bude kad bude, ne mogu oni tek tako da otvore uz svu dobru volju ako je situacija losa. veci je problem sto kad se otvori, narod treba da shvati svoj deo odgovonosti za ubuduce i da prilagodi navike, jer bez toga ni jedno ovaranje nece da valja.
April 18, 20205 yr Just now, Milosh76 said: Nas nivo ni po cemu nisu ni HR ni SLO... razlika u broju stanovnika, zdravstveni sistem, pocetak pandemije, mere koje su doneli, vreme kad su doneli mere, broj turista i gradjana koji se vracao u zemlju, Tretiranje tih ljudi nakon sto su usli u zemlju... Nista od toga nije ni priblizno isto... Imaju dosta bolji zdravstveni sistem od nas, razlicit broj zdravstvenih ustanova... ti kriterijumi nisu ni blizu da se mogu porediti Aha, a ko je odgovoran za razlike u ovom boldovanom, sve to što si napisao se svodi na ulogu države kroz npr, ministarstvo zdravlja, nisu to nikakvi od boga dati ili objektivni kriterijumi A što se tiče broja stanovnika, ništa se ne brini, radi Srbija na tome da stigne Sloveniju. Čak i neke svoje stanovnike šalje tamo da se što prije ujednačimo.
April 18, 20205 yr Nis i Leskovac (Juzne vesti); Quote Trenutno je na lečenju od korona virusa ukupno 580 ljudi u Kliničkom centru Niš i to 212 u starom delu i 368 u novoj zgradi. U Opštoj bolnici u Leskovcu je broj nepromenjen, pa je na lečenju 90 pacijenata U privremenim bolnicama u Nišu je ukupno 771 pacijent, što je za 127 više od jučerašnjeg preseka. Quote Nakon dva negativna testa na prisustvo korona virusa, kako piše na sajtu Grada Niša, prvo su u petak popodne otpuštena dva pacijenta, a potom uveče oko 23 sata još 19 pacijenata otišlo je svojim domovima. Prema najavama lekara, kaže gradonačelnik Niša Darko Bulatović, danas bi trebalo kućama da ode još oko 30 izlečenih. Nedimovic (N1): Quote Kao dobru vest naveo je da će iz privremenih bolnica u Nišu danas biti otpušteno do 150 osoba. "Otpustićemo između 100 i 150 pacijenata, imamo 1.200 lica u Kliničkom centru ili privemenim bolnicama. Juče smo imali oko 60 ljudi koji su ozdravili i izašli iz KC Niša. Poslednjih 12 osoba iz 'ekipe Lugano' je ozdravilo, oni su juče testirani po drugi put i nalazi su negativni", rekao je Nedimović. Prema njegovim rečima, ušlo se "u završnicu borbe što se tiče Niša". Dakle, da li je i odakle otpusteno 21 ili 60 (ili je 81 iz privremenih bolnica i Klinickog centra ukupno) pacijenata, da li ce danas biti otpusteno 30 ili izmedju 100 i 150, nije bas najasnije. Uz to 127 pacijenata vise nego juce u privremenim bolnicima. Hm...nadajmo se da je ovo zavrsnica borbe u Nisu.
April 18, 20205 yr 4 minutes ago, Halvard said: Zato je od starta trebalo ići na priču da je čitava poenta svih ovih mera da se virus što pre stavi pod kontrolu u dovoljnoj meri da možemo da se vratimo koliko-toliko normalnom životu, naravno, uz nove i drugačije navike i povećan oprez, što bi se opet moglo adekvatno i pravovremeno iskomunicirati s građanima. Umesto toga mi smo objavljivali totalni rat virusu, obećavali njegovo potpuno uništenje, najavljivali veličanstvenu pobedu i tako dalje. Kad se videlo da to neće biti tako lako i da jednostavno nema šanse da se virus potpuno iskoreni pre nego što prosto budemo prinuđeni da počnemo sa otvaranjem (što je opet pitanje za struku zašto to nije ranije uvidela), počelo je sa prebacivanjem na ovu priču o slabljenju virusa i sticanju kolektivnog imuniteta kao pravoj pobedi. Jebi ga, slusate pogresne ljude za koje znate da izjavljuju to sto izjavljuju iz pogresnih razloga i onda zakljucite da smo "mi" ovo ili ono. Nismo mi nista, sve ovo sto si nabrojao doslo je iz glava Vuciceve pseudopoliticke skalamerije koja i ne ume drugacije od toga da sve koristi u svrhu izbornog PR-a. Nije mi jasno da bilo ko pri zdravoj pameti jos uvek uopste slusa i gleda Vucica, kamoli da vrednuje i objasnjava koliko su njegove izjave bedne, besmislene i nepotrebne bilo kome osim njemu samom. Jedino sto je danas relevantno je ono sto oni rade a odrzava se na nas status, to sto izjavljuju je nebitno. Kada je Vucic za ovih osam godina rekao bilo sta sto nije prenemaganje, brecanje i kurcenje? Nije valjda da je neko ocekivao da ce preko noci da pocne drugacije da se ponasa.
April 18, 20205 yr 6 minutes ago, precog said: sta su pouzdani kriterijumi za poredjenje i po cemu mi ne bi trebalo da se poredimo sa hrvatskom ili slovenijom? Brojevi.
April 18, 20205 yr I sta sad ocekujes da kazem? Da dva policajca ispred skole udju i pohapse one koji za dz snimaju casove? Sto je Vucicev odgovor Jovicevicki. Poenta je da smo svi mi sistem. I to bas ovaj nas. Mozda zahvaljujuci njemu steknemo bolji imunitet, ko zna...Ne nego da ne pričaš kako je PTC odradio odlično i organizovano i sve...Kad vrlo dobro znaš da je sve bilo skoca i konopca, i što je najgore videlo se "u programu"...Pa tako je bilo i u pripremama i oko bezbednosti.Ali kad zaserete ti i drugari onda "svi smo sistem".Ne, vi ste na PTC ste zaseban sistem i trebalo je da imate odgovor za sve.No vas je baš zabolelo.Dobrano su vas izvukli sami učitelji/profesori, no i tu je bilo "avanturista"...Ali bilo pa prošlo, pa će se nešto i autsorsovati kapnuće kinta i u privatne džepove... ... Shiit has hit the fan...
April 18, 20205 yr Author 3 minutes ago, James Marshall said: Aha, a ko je odgovoran za razlike u ovom boldovanom, sve to što si napisao se svodi na ulogu države kroz npr, ministarstvo zdravlja, nisu to nikakvi od boga dati ili objektivni kriterijumi A što se tiče broja stanovnika, ništa se ne brini, radi Srbija na tome da stigne Sloveniju. Čak i neke svoje stanovnike šalje tamo da se što prije ujednačimo. Paaa... od Slobe pa nadalje...a mozemo i ranije, samo to je ipak davno proslo vreme
April 18, 20205 yr 4 minutes ago, harper said: Brojevi. hoces da kazes da su nasi brojevi pouzdani, a brojevi hrvata i slovenaca nisu ili obrnuto?
April 18, 20205 yr 4 minutes ago, James Marshall said: Aha, a ko je odgovoran za razlike u ovom boldovanom, sve to što si napisao se svodi na ulogu države kroz npr, ministarstvo zdravlja, nisu to nikakvi od boga dati ili objektivni kriterijumi A što se tiče broja stanovnika, ništa se ne brini, radi Srbija na tome da stigne Sloveniju. Čak i neke svoje stanovnike šalje tamo da se što prije ujednačimo. Potpuno je jasno da su poredjenja sa Slovenijom i Hrvatskom refleks odnosa iz bivse drzave i besmisleno merenje nacionalnih patki. Sto se niko ne uporedjuje svakog dana sa Belgijom i Holandijom, gde su razlike u nivou zdravstvenih usluga u odnosu na nas jos drasticnije na nasu stetu?
April 18, 20205 yr Just now, precog said: hoces da kazes da su nasi brojevi pouzdani, a brojevi hrvata i slovenaca nisu ili obrnuto? Hocu da kazem da brojevi istrgnuti iz konteksta nista ne znace ali nije to ni toliko bitno. Imas u prethodnom postu objasnjenje zasto se nakon svakog izvestaja o korona virusu u Srbiji na topiku pojave Hrvatska i Slovenija.