March 17, 20205 yr 9 minutes ago, Jumanji said: Apsolutno, bolje ista nego nista. Na kraju ne mozemo da znamo kada ce neko prema nama da govori, kaslje, kija, a ona preporuka, koja sada raste btw, o razdaljenosti od 2-4m je suluda, to mozda na nekom platou ili trgu. O rukavucama sam vec pisala, zaustavlja nas da nesvesno dodirnemo lice, bez obzira da li smo pipaci ili ne. Ta te maska neće spasiti ako ti se neka budala iskašlje u facu, a zaražena je. Naravno, na svakom je da odluči šta mu je činiti, ukoliko se bolje oseća naravno da treba da je stavi. Ja ću da slušam ono što preporučuju SZO, Kohov institut, britanski imunolozi, itd.
March 17, 20205 yr 39 minutes ago, Tasha_B said: Inače, hvala forumu za sve informacije...ne samo kad je ova tema u pitanju već generalno...jedino normalno metso u ovoj zemlji... Ja sam se izlogovao sa skoro svih mesta i samo sam ovde. Ovo je trenutno najzdravije cyber mesto Quote Edited March 17, 20205 yr by Passcard
March 17, 20205 yr Ta te maska neće spasiti ako ti se neka budala iskašlje u facu, a zaražena je. Naravno, na svakom je da odluči šta mu je činiti, ukoliko se bolje oseća naravno da treba da je stavi. Ja ću da slušam ono što preporučuju SZO, Kohov institut, britanski imunolozi, itd. Dobro bas iskaslje u facu -.- to je preterano i ekstremno, mislila sam u tvom pravcu. A iskreno ni oni sami, naucnici, nemaju bas sve odgovore.
March 17, 20205 yr 19 minutes ago, Anonymous said: Ja ću da slušam ono što preporučuju SZO, Kohov institut, britanski imunolozi, itd. a to je ? podeli
March 17, 20205 yr Dodatak temi "maska da ili ne?" "Maske treba da nose svi oni koji imaju bilo kakve respiratorne probleme bez obzira da li su oni vezani za korona virus ili neko drugo oboljenje. Zdrave osobe, bez simptoma infekcije, ne treba da ih nose na otvorenom tek tako. Preporučuju se samo kada ulazite u zatvorene prostore, poput prevoza i zdravstvenih ustanova – kaže doktor Kon za portal „Žena.rs“. I Svetska zdravstvena organizacija savetuje upotrebu maski samo u specijalnim slučajevima - ako kašljete, imate problema sa disanjem, groznicu ili kijate. Tada, kažu, stavite masku na lice i odmah pozovite odgovornu medicinsku ustanovu. Ukoliko ove simptome nemate, nemojte nositi masku panično jer je tako uskraćujete nekome kome je ona zaista potrebna - poručuju stručnjaci SZO." Ipak, sami odlučite. Edited March 17, 20205 yr by bjovanovic
March 17, 20205 yr 1 minute ago, bjovanovic said: Dodatak temi "maska da ili ne?" "Maske treba da nose svi oni koji imaju bilo kakve respiratorne probleme bez obzira da li su oni vezani za korona virus ili neko drugo oboljenje. Zdrave osobe, bez simptoma infekcije, ne treba da ih nose na otvorenom tek tako. Preporučuju se samo kada ulazite u zatvorene prostore, poput prevoza i zdravstvenih ustanova – kaže doktor Kon za portal „Žena.rs“. I Svetska zdravstvena organizacija savetuje upotrebu maski samo u specijalnim slučajevima - ako kašljete, imate problema sa disanjem, groznicu ili kijate. Tada, kažu, stavite masku na lice i odmah pozovite odgovornu medicinsku ustanovu. Ukoliko ove simptome nemate, nemojte nositi masku panično jer je tako uskraćujete nekome kome je ona zaista potrebna - poručuju stručnjaci SZO." Ipak, sami odlučite. Tako si ovde govorili na pocetku, sad kazu bolje svugde i stalno.
March 17, 20205 yr 4 hours ago, napadaj said: Ja bio u katastru jutros, stoji obaveštenje da se sva komunikacija odvija digitalnim putem. Baš da vidim i to, kapiram da ću se osećati kao NASA kad primi neki signal iz svemira ako mi katastar odgovori. ja sam jutros pisala biblioteci grada beograda da ne mogu da dođem da vratim knjige jer sam u izolaciji. odgovorili mi posle par sati, ne radimo s građanima, rokovi se produžavaju do ponovnog uspostavljanja rada. tako da možda sad sve proradi preko neta i shvtimo da i kad jednom korona prođe, nema više potrebe da izlazimo iz kuća 3 minutes ago, Anonymous said: Mi normalni. Ovo su novi momenti. nismo se nadali, ali tako se pokazalo dobro došla taša b!
March 17, 20205 yr 1 minute ago, bjovanovic said: Dodatak temi "maska da ili ne?" "... Ukoliko ove simptome nemate, nemojte nositi masku panično jer je tako uskraćujete nekome kome je ona zaista potrebna - poručuju stručnjaci SZO." Mislim da je ovo kljuc zasto ne preporucuju masovnu upotrebu - i jos jedna recenica koju sam procitao na drugom saopstenju WHO - da maske daju lazan osjecaj sigurnosti. Sto bi znacilo da ce se manje postovati karantin i sl... A maske def nisu zamena za to. Da ipak pomazu i zdravima jasno se vidi iz ove recenice: If you are healthy, you only need to wear a mask if you are taking care of a person with suspected 2019-nCoV infection https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks Tako da su njihove izjave rezultat cost-benefit analiza, ne blanko tvrdnja da su maske apsolutno besmislene...
March 17, 20205 yr 3 minutes ago, dùda said: a to je ? podeli Quote U Kini i dvadesetak drugih zemalja u kojim se širio virus, stanovnici su u strahu razgrabili hirurške maske iz apoteka. Uprkos činjenici da se njima služe stanovnici svih oblasti u kojima se virus proširio, zdravstvene agencije poput Instituta Robert Koch (RKI) u Nemačkoj, ističu da nema dovoljno dokaza o tome da će maske zaštititi zdrave ljude od infekcije. Najdelotvornije zaštitne mere su dobra higijena, posebno pranje ruku, te držati se podalje od oboljelih osoba. Stručnjaci su opet upozoravali da je za zdrave ljude suvišno da se kreću sa hirurškom maskom u javnosti u pokušaju da se zaštite od virusa koji se prenosi vazduhom. Tim više što uz masku čovek se lako može uljuljati u lažan osećaj sigurnosti i zanemariti daleko važnije mere higijene poput pranja ruku, kaže naučnik s RKI-ja. Sličnu informaciju već je objavila Svetska zdravstvena organizacija (WHO). Neke maske koje se kupuju u apotekama sadrže i upozorenje da "nošenje hirurške maske pruža ograničenu zaštitu od infekcije i da se maska zvanično ne preporučuje zdravim osobama". Maska je dizajnirana tako da pomogne da spreči zaraženoj osobi da širi bolest, kažu lekari. Quote Doktor Džejk Daning iz Agencije za javno zdravlje Engleske, pri britanskom Ministarstvu zdravlja, kaže da „postoji veoma malo dokaza o prednostima maski van bolničkih uslova". Kako kaže, da bi maske bile efikasne moraju da se nose na adekvatan način, da se često menjaju i odlažu na bezbedan i prikladan način. „A istraživanja pokazuju da se prikladan način ponašanja s maskom sve više smanjuje, što je duži period nošenja maske", dodaje. Ljudi samo treba više da se koncentrišu na ličnu higijenu ako su zabrinuti, kaže Daning. Sad ne mogu da nađem mišljenje SZO-a, ali je u tom fazonu. Mislim da je ovde bilo da je Kon slično pričao.