Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Just now, maheem said:

Pa dobro, za vreme lockdowna stručnjaci treba da osmisle kako vratiti život u normalu. Ne vidim ništa toliko glupo što se tiče otvaranja kladionica ukoliko to bude šalterska služba bez zadržavanja unutar objekta. Za dosta toga može da se smisli novi način funkcionisanja i to treba da se uradi što pre. Jedino ne mogu da vidim kako će javni prevoz u velikm gradovima da proradi. 
@Caligulaizvini, nisam mislio da omalovažavam tvoje stavove, samo mislim da preteruješ oko ubedjenosti da se virus toliko prenosi trčanjem i šetnjom. I svakom slučaju treba izbegavati gužve pa i vanka.

Ja sam zato i napisao posto smo mi u pitanju,niti ce biti kontrole,nema je ni sada ,zamisli kad ovde otvore slavinu,BG ce prvu noc posle skidanja VS,izgledati kao mravinjak.A struka ce da se pita kao i do sada,bice medijskog sminkanja i to je to.

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

5 minutes ago, Caligula said:

Nisam to napisao. U pitanju je licni odnos prema ovoj situaciji koja je globalna, neki osećaj lične odgovornosti, ni manje ni više. Mesožder sam i znam da sam kriv što se životinje ubijaju u klanicama. Svestan sam toga i živim sa tim. Kada je ova situacija sa virusom tema, znam da sam (bez preterivanja) uradio sve da zaštitim i sebe i druge.

Toliko, ni manje ni više. Dakle stala je ekonomija, stao je regularan život, jedini način da se što pre nastavi je posedovanje neke svesti o situaciji i poštovanje fakata koje nam ta situacija svakodnevno ispostavlja. Svako ko ignoriše tu situaciju u fazonu "zabole me kurac" tu situaciju pogoršava i produžava je na neodredjeno vreme.

Marshale, ne bih sa tobom da se prepucavam oko očiglednog.

Napisao sam gore Maemu, ali da ponovim drugačije. Vanredna je situacija. Nije redovna. U Maxi mora da se ide. Na sunce i vazduh treba da se izadje, ali što bezbednije. Da se trči može po poljančetu ili nekoj stazi, ali ne pored ljudi.

Prosto nije moranje, neodgovorno je.

Pogledaj Wuhan i kako je stvar rešavana tamo. O čemu govorimo jbt, pravo na džoging.

Pa ja sve vrijeme pričam o ozbiljnim ljudima. Neozbiljnih debila imaš svugdje, gdje god te put na njih nanese. A ovih dana to može biti i prodavačica u Maksiju i dostavljač robe i neki kučkar koji će pustiti da te njegov pas oliže čitavog dok on ne stigne da vikne "Ne, Džeki, nemoj, ne znam šta mu je, cijeli dan mu govorim da ne naskače na ljude". I šetači koji se guraju na semaforu i džogeri. Ali apriori bilo koju grupu proglašavati rizičnom, a ljudi soliraju, jeste po meni dizanje panike bez ikakvog smisla. 

4 minutes ago, harper said:

Naravno da je isti post kad mora deset puta da se odgovara istim argumentom. To se zove doslednost u argumentaciji.

Ponovicu, nije vazno o kojoj grupi si pisao. Ovde je jedino bitno da li se ili ne krsi pravilo koje je propisano, svaka rasprava na temu "a zasto se nama ne bi dozvolilo da X jer Y" je bespotrebno arcenje tastature u uzaludnom pokusaju da se opravda sopstveni interes. I to mora da bude jasno pa makar bilo 500 a ne 10 postova. Skoro niko ne krsi pravilo jer je pravilo glupo (ovo skoro je zbog onih ljudi o cijem nuznom interesu koji se ne moze drugacije ispuniti pravilo nije vodilo racuna), krsi ga jer mu tako vise odgovara a proziva ga da je glupo da bi opravdao to krsenje.

To je fenomen u Srbiji koji bi upropastio bilo kakav set pravila, sve i da su ona najbolja i napreciznija na svetu. Isto ovoliko strana bi na topiku bilo napisano, uglavnom isti ljudi bi ih kritikovali i isti ljudi bi gledali da ih zaobilaze. Bojim se da to nije do pravila vec do navike stecene u drzavama u koje se, uvek sa dobrim razlogom, nije imalo i nema poverenja. Taj fenomen nam je sada ozbiljan problem jer opsta nedisciplina, najcesce na razne nacine vodjena, promovisana i ohrabrivana iz drzavnog vrha, je dosla na naplatu. Dzaba je sad svadjati se oko toga da li biciklisti i dzogeri, ovi ili oni, mogu ili ne mogu da zaraze ovog ili onog. Sve je to savrseno nebitno. Odgovorni ljudi ce biti odgovorni i tokom dzogiranja, neodgovorni ce naci nacin da nekog zajebu sve i da ne promole nos iz kuce. Nisu nama problem ovakve ili onakve mere, njihov sadrzaj je nebitan, bitno je kako se i zasto donose i kako i na koji nacin se prihvataju. Tu smo zakazali. Po mom misljenju, ocekivano.

ma ne mora, to ti kazem

ko je procitao i zeleo da shvati, shvatio je

ja se sa tobom cini mi se u dobroj meri slazem, makar nacelno (ovaj deo o pravilima)

samo postoji i nekakav konktekst

ovde se pisalo o setnji i to zemunskim kejom, bez da iko ometa

to ce malo teze da ide

sto se tice ljudi koji trce, sam niti trcim, niti imam potrebno znanje da bih procenio koliko covek koji trci predstavlja vecu pretnju od onog koji hoda kad je u pitanju ovaj virus

ali sam itekako svestan da je nekim ljudima ozbiljan problem to sto vec mesec dana ne trce

nekima i ozbiljan zdravstveni problem

i zato bih, ako bih imao strah od trkaca jednostavno izabrao bilo koje drugo mesto za setnju, a ne ono koje vazi kao jedno od najpopularnijih mesta za trcanje u gradu

i kad je uopste zabranjeno trcati i voziti bajs?

9 minutes ago, maheem said:

@Caligulaizvini, nisam mislio da omalovažavam tvoje stavove, samo mislim da preteruješ oko ubedjenosti da se virus toliko prenosi trčanjem i šetnjom. I svakom slučaju treba izbegavati gužve pa i vanka.

Jedan japanski diplomata dobio koronu u liftu od neke gospojice koja im se pridružila da putuje par spratova sa njima. Sa druge strane, ima puno slucajeva gde su supružnici delili krevet pa je jedan od njih ipak umakao virusu.

Danas umro u Srbiji koronarni hirurg koji je verovatno imao svu potrebnu medicinsku negu. Kosmajac milioner uginuo pre par dana. U isto vreme baba od 102 godine ga pregurala na nogama. Gadna je ovo živuljka, potpuno zbunjuje nedostatkom pravila u ponašanju, i tu je srž njene razorne snage u odnosu na društvo koje se bori samo i jedino pravilima i procedurama.

Odatle opšta panika koja je hvala bogu mnoge individualno zaobišla ali sistemski nije nikoga.

Hoću reći, ne znam da li je zarazniji biciklista ili tetka u redu ispred mene, ali ono što znam je da u redu neko mora da bude a za guvernarom po gusto naseljenom delu grada ne mora. Sad da izvodimo naučne dokaze ko je zarazniji ima ko se time bavi, ja znam šta mi logika i stomak govore, "čuvaj se bicikliste i opuštenih ljudi" :fantom:

Edited by Caligula

2 minutes ago, Bogotac said:

Ja sam zato i napisao posto smo mi u pitanju,niti ce biti kontrole,nema je ni sada ,zamisli kad ovde otvore slavinu,BG ce prvu noc posle skidanja VS,izgledati kao mravinjak.A struka ce da se pita kao i do sada,bice medijskog sminkanja i to je to.

To je vec problem drzave. Ako dodje do sranja posle ukidanja VS drzava ce da reaguje, koliko sporo ili koliko brzo, preventivno ili tek posle sranja u ventilatoru je cena koju moramo platiti kad tad. 

U vezi vežbanja, trčanja i sličnih aktivnosti, dokazano je da takva osoba, ako je pozitivna, ima potencijal da inficira čak 6-9 ljudi, za razliku od ovih koji samo šetaju sa maskom na ustima koji imaju potencijal za jedva još jednog. Ne mogu sada da nađem referncu, ali mislim da sam dobro upamtio brojeve.

Mlađi i zdravi imaju manje šanse da se razbole a i ako se desi retko se iskomplikuje. Neki mlad i jak čovek može da nosi i seje virus, iako mu opšte stanje dozvoljava da se bavi sportom. On nema simptome, ali znoj koji luči emituje hiljade ćelija virusa u okolinu. Mnogo je veća šansa da će nekom preneti nego neko ko samo šeta, koliko god bio inficiran.

Po meni sve to je pitanje etike. Po nekoj zdravoj logici je ispravno da oni žive život punim plućima i da se bave redovnim aktivnostima. Nesumnjivo je da nekog to može koštati glave. ako je neko nedajbože fasovao COVID, vežba i oznoji se, a naleti na nekog slabog i neobazrivog, prenosi mu bolest pod garancijom i tako može da bude ubica iz nehata. U većini sistema vrednosti je ovo neprihvatljivo, kao i meni lično, ali možda ovo i jeste način da se Srbija oslobodi ogromnog broja starih i bolesnih. 

...ja sad ne trčim, a od pre dve subote ne idem ni u parkće.

7 minutes ago, James Marshall said:

Pa ja sve vrijeme pričam o ozbiljnim ljudima. Neozbiljnih debila imaš svugdje, gdje god te put na njih nanese. A ovih dana to može biti i prodavačica u Maksiju i dostavljač robe i neki kučkar koji će pustiti da te njegov pas oliže čitavog dok on ne stigne da vikne "Ne, Džeki, nemoj, ne znam šta mu je, cijeli dan mu govorim da ne naskače na ljude". I šetači koji se guraju na semaforu i džogeri. Ali apriori bilo koju grupu proglašavati rizičnom, a ljudi soliraju, jeste po meni dizanje panike bez ikakvog smisla. 

Marshale, ja ne mogu sebe da zamislim kako odgovorno vozim bajs po gradu.

Po livadi da, po brdu i nasipu da, ali po gradu, da ga jebem, nisam toliko mastovit.

5 minutes ago, dvb-t manijak said:

U vezi vežbanja, trčanja i sličnih aktivnosti, dokazano je da takva osoba, ako je pozitivna, ima potencijal da inficira čak 6-9 ljudi, za razliku od ovih koji samo šetaju sa maskom na ustima koji imaju potencijal za jedva još jednog. Ne mogu sada da nađem referncu, ali mislim da sam dobro upamtio brojeve.

FEJK!!!

sad ce da se nakace sportashi

Edited by Caligula

1 minute ago, maheem said:

To je vec problem drzave. Ako dodje do sranja posle ukidanja VS drzava ce da reaguje, koliko sporo ili koliko brzo, preventivno ili tek posle sranja u ventilatoru je cena koju moramo platiti kad tad. 

Naravno,Harper je lepo napisao,dzabe mere ako nema ko da ih kontrolise i sprovede,plus narod naviknut da zaobliazi i nepostuje pravila,a to direktno omogucava onaj na vlasti jer mu tako odgovara.

Moze neko da mi objasni sta ce se dogoditi ako policijski cas pomere za 20h?

Edited by Ravanelli

6 minutes ago, pbg12345 said:

i kad je uopste zabranjeno trcati i voziti bajs?

Nije zabranjeno. Nije zabranjeno ni koristi mobilni na javnom mestu, niti torokati bez prestanka.

Ali postoji valjda neka osnovna ideja gde i kada ideš da trčiš, da li ćeš da koristiš mobilni normalno, ili ćeš da urlaš u njega posred samoposluge, da li ćeš da smaraš kasirke sa glupostima (ili one tebe) na relativno rizičnom mestu.

29 minutes ago, James Marshall said:

Zapravo je ovdje koliko vidim priča "šta on ima da mi trči na mojoj stazi gdje sam ja došao da šetam" 

Ono, Tumba, Kovinjalo

Pa normalno da je samo o tome rec: ja sa svojom cerkicom ima da setam a trkaci i biciklisti su samozivi olos (jer ekonomija brale...)

🤮

7 minutes ago, dvb-t manijak said:

On nema simptome, ali znoj koji luči emituje hiljade ćelija virusa u okolinu

prvi put čujem za širenje virusa preko znoja, imaš li neki link o tome?

8 minutes ago, Anonymous said:

To je krivica državnog aparata, a ne naroda. Donose propise koje nisu u stanju, ili ne žele, da sprovedu. Znam za slučaj nekoliko Nemaca ovde koji su postali ista stoka kao i mi, čim su ukapirali da im se može. IL je pre neku stranu pisala o Beču, gde su se panduri razmileli po gradu da kontrolišu njihove, za naše pojmove, labave propise povodom ove zaraze.

Slazem se, to sam i napisao, samo mi u ovom trenutku iskreno nije bitno cija je krivica. Treba pregurati ovo pa makar i protivno svojim navikama i instinktima, ako je potrebno. Sto rece pokojni Djindjic, ne trkaj se s kamionima jer ces da najebes, to ko je kriv ce posle Sveti Petar na nebu da raspetljava ali tebi vise nece biti bitno.

Inace, ne mislim da je ova vlast donela propise koje nije u stanju ili ne zeli da sprovede. Ona je, kao i obicno, donela propise histericno, panicno, na brzinu, bez previse razmisljanja, uz obavezan deo vezan za to koliko ce im ovo ili ono biti korisno za kampanju. Kad su smandrljali to sto su smandrljali i dobili rezultate kakve su dobili, krenuli su da ih prekrajaju, dosoljuju, odsoljuju i na kraju su sludeli i sebe, nakon sto su sludeli i sve nas. Nisu oni ni dosli do razmisljanja o tome kako ce ovo ili ono da se sprovede, sve se to radi onako kako su navikli, od slucaja do slucaja. Tim pre je po mom misljenju jos bitnije da ljudi na taj pandemonijum budalastina ne reaguju tako sto ce odmahnuti rukom i krenuti da krse pravila vec da dodatno pojacaju koriscenje zdravog razuma i unutar svih ovih pravila nadju najbolji nacin da se zastite. I od epidemije i od pravila, ali i od njihovog krsenja. Najgore sto bilo kome od nas moze da se desi je da dodje u situaciju da mu zivot zavisi od ovog sistema.

2 minutes ago, Ravanelli said:

Moze neko da mi objasni sta ce se dogoditi ako policijski cas pomere za 20h?

smanjiće se redovi ispred prodavnica i banaka

Background Picker
Customize Layout