April 16, 20205 yr 8 minutes ago, BraveMargot said: vidim svi su sada postali veliki strucnjaci za medicinu, ponavljam da sama SZO ne preporucuje zdravima da nose masku, npr https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks zdrav covek koji nosi neadekvatni materijal preko lica pa ga onda stalno pipa i namesta pre ce sebi naskoditi nego zdrava osoba koja postuje distanciranje i ne nosi nista preko lica. bolestan covek nema sta da trazi van kuce/bolnice. asimptomatican covek koji je van kuce ali takodje postuje mere distanciranja pre ce zaraziti osobu bez maske koja recimo u prodavnici dodirne nesto odmah posle njega, pa zatim dodiruje doticnu neadekvatnu masku, nego sto ce zaraziti osobu bez maske koja pere ruke cim se vrati kuci a inace se ne dodiruje po glavi. Ja sam zastupao tvoju tezu, ali sam na kraju počeo da nosim masku, iz prostog razloga što skoro svaki medijski opis ponašanja na ulici sadrži '...od kojih su mnogi bili bez maske...' i sada ljude koje ne nose masku svi popreko gledaju. To što je nose pogrešno, skidaju da bi smarali sa mobilnim ili zapalili cigaretu nikom ne smeta. Pitanje je i koliko često ih menjaju ili dezinfikuju.
April 16, 20205 yr u NS na setalistu pored bulevara imaju dve staze. jedna za setnju, druga za bicikla. ljudi koji dzogiraju, voze rolere, svi idu na stazu za bicikliste(i biciklisti, naravno) nemamo podatke niti cemo ih ikada imati, ali kurac secem ako su setaci pasa, dzogeri i biciklisti problematicni. svi uzimamo Sloveniju za svetao primer. tamo je dozvoljeno i setanje pasa i dzogiranje i biciklizam. ne znam kako nisu svi pomrli. e da, znate sta nije dozvoljeno? medjugradski saobracaj, ukljucujuci i kola. i nemos dobiti ausvis ako si clan vladajuce stranke. i nema lizanja kasike. postoji nesto sto se zove zdrav razum. ako i to ukinemo, onda ne moramo ni da izlazimo iz karantina.
April 16, 20205 yr 25 minutes ago, BraveMargot said: vidim svi su sada postali veliki strucnjaci za medicinu, ponavljam da sama SZO ne preporucuje zdravima da nose masku, npr https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks zdrav covek koji nosi neadekvatni materijal preko lica pa ga onda stalno pipa i namesta pre ce sebi naskoditi nego zdrava osoba koja postuje distanciranje i ne nosi nista preko lica. bolestan covek nema sta da trazi van kuce/bolnice. asimptomatican covek koji je van kuce ali takodje postuje mere distanciranja pre ce zaraziti osobu bez maske koja recimo u prodavnici dodirne nesto odmah posle njega, pa zatim dodiruje doticnu neadekvatnu masku, nego sto ce zaraziti osobu bez maske koja pere ruke cim se vrati kuci a inace se ne dodiruje po glavi. pa kad bi ovo boldovano bilo moguce u ril lajfu, ne bi ni bilo pandemije, ne? licno nosim masku samo kad idem u supermarket. cim izadjem napolje masku skinem. nema nikakvog namestanje neadekvatnog materijala i pipanja lica, ne kapiram zasto bi to iko radio.
April 16, 20205 yr 6 minutes ago, freakns said: u NS na setalistu pored bulevara imaju dve staze. jedna za setnju, druga za bicikla. ljudi koji dzogiraju, voze rolere, svi idu na stazu za bicikliste(i biciklisti, naravno) nemamo podatke niti cemo ih ikada imati, ali kurac secem ako su setaci pasa, dzogeri i biciklisti problematicni. svi uzimamo Sloveniju za svetao primer. tamo je dozvoljeno i setanje pasa i dzogiranje i biciklizam. ne znam kako nisu svi pomrli. e da, znate sta nije dozvoljeno? medjugradski saobracaj, ukljucujuci i kola. i nemos dobiti ausvis ako si clan vladajuce stranke. i nema lizanja kasike. postoji nesto sto se zove zdrav razum. ako i to ukinemo, onda ne moramo ni da izlazimo iz karantina. To kod vas, Novi Sad je oduvek bio raj za bicklististe. Ovde je malo drugačije, pre neki dan me je zakačio neki majmun, koji je punom brzinom vozio po trotoaru. A čest prizor je da majke sa kolicama za decu šetaju po biciklističkoj stazi.
April 16, 20205 yr 34 minutes ago, Aleksija said: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.04.20053058v1 koliko vidim, ovi tvrde da outbreaks na otvorenom krecu jako retko. nemam sad vremena da detaljnije citam, niti znam koliko je ovo pouzdano. Quote This study has limitations. We only studied outbreaks in China, where very strict intervention measures were implemented. naravno da nece da se siri napolju, kad napolju nema nikoga. At face value, ispadne da 8. mart u Madridu i fudbalska utakmica u Milanu nisu bitni, how yes no.
April 16, 20205 yr 10 minutes ago, freakns said: u NS na setalistu pored bulevara imaju dve staze. jedna za setnju, druga za bicikla. ljudi koji dzogiraju, voze rolere, svi idu na stazu za bicikliste(i biciklisti, naravno) nemamo podatke niti cemo ih ikada imati, ali kurac secem ako su setaci pasa, dzogeri i biciklisti problematicni. svi uzimamo Sloveniju za svetao primer. tamo je dozvoljeno i setanje pasa i dzogiranje i biciklizam. ne znam kako nisu svi pomrli. e da, znate sta nije dozvoljeno? medjugradski saobracaj, ukljucujuci i kola. i nemos dobiti ausvis ako si clan vladajuce stranke. i nema lizanja kasike. postoji nesto sto se zove zdrav razum. ako i to ukinemo, onda ne moramo ni da izlazimo iz karantina. Jeste, druze. I ti izadjes s biciklom, vidi te komsijsko dete s prozora i hajde majcin sin od roditelja tog deteta da mu objasni zasto i on ne moze da uzme svoj minijaturni bicikl i izadje ispred zgrade. Ti si svoje isterao ali si zato njemu napravio problem. Mozemo da pricamo o tome da li ta mera ima smisla ili nema ali, da se ne zajebavamo, njeno krsenje se radi iz sebicnih razloga i sta god da radi napolju taj koji je krsi ne pravi nikakvu razliku. Svi oni koji to rade su lizaci kasika, ljudi koji svoja licna uverenja stavljaju ispred svega ostalog. Ne kazem da te ljude treba kriviti za bilo sta, nije nikome lako da izdrzi ovo ludilo, ali ne treba ni traziti izgovore za jedne a optuzivati druge, u zavisnosti od toga da li ja radim nesto od toga a nesto drugo ne radim.
April 16, 20205 yr 38 minutes ago, Apollo Creed said: Ajde skinite se s'penisa više po tom pljuvanju po biciklistima, džogerima, kučkarima i šetačima po šumama. Em smarate jezivo, em delujete ko najgore sisice. Jeste, krivi su biciklisti a ovi mentoli od struke svakog dana naduaju 200plus zaraženih po staračkim domovima koje veoma ozbiljno čuva vojska. OK, ajde da bi se prestalo sa podmetanjima i relativizacijama, cisto da razlozimo logicki po nekoj gradaciji : Neophodno, odlazak u prodavnice po hranu i apoteke po lekove, odlazak kod lekara. I to bi bila idealna mera. Ali jebiga, mora se i (ali nije poželjno) izaci u setnju sa autisticnim detetom, penzioneri moraju da dobiju sat za setnju u toku policijskog casa (ima srcanih bolesnika, dijabeticara, prosto je potreba)... izvesti dete da se izduva na vazduhu jednom u tri dana, izvesti psa da proseta, vrsi nuzdu. Neodgovorno je jako šetkati se iz ćeifa, džograti po gradu, pedalati po gradu, razmenjivati beskorisne informacije sa poznanicima tet a tet bez maski na klupi ili u luna parku ili na skijanju ili u muzeju iluzija, vatever Kriminal je ići u kafiće, kladionice, privatne žurke, lizati kašike na pričešću, voziti se mladalački u automobilima po pet odjednom etc etc etc... @Apollo Creed jel jasnije sad? A ovo u tvom boldu može da se stavi kao potpis na svaku neodgovornu njušku zbog koje će ovo da traje tri puta duže nego što mora. Edited April 16, 20205 yr by Caligula
April 16, 20205 yr 31 minutes ago, BraveMargot said: vidim svi su sada postali veliki strucnjaci za medicinu 31 minutes ago, BraveMargot said: SZO
April 16, 20205 yr Budimo realni, niko nije tacno objasnio sta dovodi do veceg a sta do manjeg rizika vec nagadjamo ovde na forumu. Ljudi ce u takvoj situaciji da teraju svoje ako makar pomisle da ne ugrozavaju previse druge. Kad je uvedena ona zabrana okupljanja po parkovima nisi mogao zivu dusu da vidis ni u parkovima ni na terenima po blokovima. Prosle nedelje redovi na terencetu za basket a danas krsh male dece se igra po mini igralistima u parku, milijardu ljudi napolje, niko ni ne razmislja o distanciranju. Ljudi su se olabavili, delom sto je prosao prvi strah a delom sto ne postoji kazna. Svih ovih nedelja nigde nema policije danju niti sam cuo da su bilo koga kaznili za nepostovanje pravila o parkovima.
April 16, 20205 yr 3 minutes ago, Caligula said: OK, ajde da bi se prestalo sa podmetanjima i relativizacijama, cisto da razlozimo logicki po nekoj gradaciji : Neophodno, odlazak u prodavnice po hranu i apoteke po lekove, odlazak kod lekara. I to bi bila idealna mera. Ali jebiga, mora se i izaci u setnju sa autisticnim detetom, penzioneri moraju da dobiju sat za setnju u toku policijskog casa (ima srcanih bolesnika, dijabeticara, prosto je potreba)... izvesti dete da se izduva na vazduhu jednom u tri dana, izvesti psa da proseta, vrsi nuzdu. Neodgovorno je jako šetkati se iz ćeifa, džograti po gradu, pedalati po gradu, razmenjivati beskorisne informacije sa poznanicima tet a tet bez maski na klupi ili u luna parku ili na skijanju ili u muzeju iluzija, vatever Kriminal je ići u kafiće, kladionice, privatne žurke, lizati kašike na pričešću, voziti se mladalački u automobilima po pet odjednom etc etc etc... @Apollo Creed jel jasnije sad? A ovo u tvom boldu može da se stavi kao potpis na svaku neodgovornu njušku zbog koje će ovo da traje tri puta duže nego što mora. Ja uopste ne kapiram, koje su mere na snazi u Srbiji. U Spaniji jesu zakasnili ali se zna sta se ne sme i o tome se ne raspravlja, nema interpretacija sta je dobro, sta nije.
April 16, 20205 yr 9 minutes ago, harper said: Jeste, druze. I ti izadjes s biciklom, vidi te komsijsko dete s prozora i hajde majcin sin od roditelja tog deteta da mu objasni zasto i on ne moze da uzme svoj minijaturni bicikl i izadje ispred zgrade. Ti si svoje isterao ali si zato njemu napravio problem. Bukvalno ova logika. Džaba sam pisao ovoliko, dovoljna je bila ova recenica. Baciš pogled kroz prozor i krenu da ti rastu magareće uši dok zabranjuješ šestogodišnjem detetu da ode do keja. Jer minglovanje, bicklisti, džogeri, porodična vidjenja, opušteno @Lancia mogu da budu koje hoćeš mere, ali ako se meni vozi bajs ili trči po džadi čik me spreči.
April 16, 20205 yr Meni i dalje nije jasno kako neko ko izađe napolje i ne sretne nikog a recimo nosi rukavice (zbog ulaznih vrata od zgrade, ili otvara sa maramicom) može da bude ikakav faktor i kome taj neko smeta. Koliko vidim, neke zemlje podstiču izlaske napolje, ali posebnu pažnju posvećuju smanjivanju kontakata. S jedne strane, izlazak napolje, izlaganje suncu ima svoje benefite (Vitamin D, jačanje imuniteta), da se svi pridržavaju 24/7 neizlazaka iz kuće mi bismo za par mjeseci bili u takvom stanju da bi nas klasičan grip kosio ko mitraljez, a sa druge strane ima tih momenata da je očigledno našem čovjeku teško objasniti zašto ne smije da se druži/sreće i zašto se nekim likovima progledava kroz prste što im rade kafići, radnje, kladionice, fabrike dok se patka šilji na solo šetačima koji su, ono neizmjerno manja opasnost od ovih džibera što moraju da pokažu kako su oni iznad zakona tako što ne poštuju nijedan propis jer im se eto može, znaju nekog, ili ovi što čoporativno glume ludilo pa se sreću po parkovima, što da zajedno šetaju kučiće, što sa djecom jer su djeca navikla da im se druže. Ne postoji logika po kojoj su oni i solo džogeri/šetači ista epidemiološka opasnost.
April 16, 20205 yr 4 minutes ago, Shan Jan said: Budimo realni, niko nije tacno objasnio sta dovodi do veceg a sta do manjeg rizika vec nagadjamo ovde na forumu. Ljudi ce u takvoj situaciji da teraju svoje ako makar pomisle da ne ugrozavaju previse druge. Kad je uvedena ona zabrana okupljanja po parkovima nisi mogao zivu dusu da vidis ni u parkovima ni na terenima po blokovima. Prosle nedelje redovi na terencetu za basket a danas krsh male dece se igra po mini igralistima u parku, milijardu ljudi napolje, niko ni ne razmislja o distanciranju. Ljudi su se olabavili, delom sto je prosao prvi strah a delom sto ne postoji kazna. Svih ovih nedelja nigde nema policije danju niti sam cuo da su bilo koga kaznili za nepostovanje pravila o parkovima. Sto je apsolutno normalno i ostace tako, osim u nekom katastrofalnom scenariju koji ce ih naplasiti ponovo i za koji se svi nadamo da se nece dogoditi. Velika ljudska sposobnost je sposobnost adaptacije na najteze moguce okolnosti, to nam je u prirodi. I za vreme bombardovanja je bilo slicno, kako je vreme odmicalo ljudi su sve vise bili umorni od pokusaja da se zastite i prosto su ubedili sebe da opasnost nije onoliko realna koliko su prvih dana (ispravno) mislili da jeste.
April 16, 20205 yr Author Pitanje za sve, da li cete sutra prepodne kad bude bilo 20ak stepeni izaci malo da prosetate, makar pola sata?
April 16, 20205 yr 1 minute ago, Caligula said: @Lancia mogu da budu koje hoćeš mere, ali ako se meni vozi bajs ili trči po džadi čik me spreči. Pa to, ja tu onda ne vidim mere.