Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Da, u trcanju ni 5m nije dovoljno, cak najgore za nekog ko je iza trkaca. 

No dobro, niko nekog svog cefa da se odrekne. Nisu ni lizaci ludi da bace 2 meseca teskog posta sta sad

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

33 minutes ago, freakns said:

ako se ljudi ponasaju u skladu sa preporukama, onda nije problem. mi smo bre mesec dana zatvoreni, ludak bi samo pojacavao mere, usput konstantno dize presiju i siri paniku. ne mogu ljudi vise da izdrze. mozes ti jos mesec dana zatvoriti ljude, ali sta onda, cak i da u potpunosti obuzdas koronu? imacemo bre vise ljudi sa PTSD nego sa koronom. zato su i krenuli u mantru "kraj samo sto nije, svetlo na kraju tunela, jos koji dan i popustamo mere". valjda im neko rekao ako nastave sa sizofrenijom na svakoj kzn da ce narod skroz da odlepi

Zato što kod nas ne može da postoji sredina. O merama kao takvim se može i te kako diskutovati, ali očigledno je da su tamo gde su poštovane imale priličnog efekta. Problem je što je komunikacija sa javnošču od starta bila katastrofalna. Ljudima je optimizam najviše bio potreban u početku, kada su u trenutku morali da iz korena menjaju život i svakodnevne navike. Bilo je i te kako načina da se uputi neka pozitivna poruka, da se ljudi ohrabre, da se podsećaju da je sve ovo samo privremeno i da svojim ponašanjem možemo velikim delom da doprinesemo da sve prođe što brže. Umesto toga imali smo histeriju, širenje panike iz samog državnog vrha, otvorene pretnje, javno ponižavanje građanja, konstantno pominjanje potpung zatvaranja... I to sve u situaciji kada makar po zvaničnim podacima situacija nije bila ni blizu dramatičnoj. Da nije bilo toga, ne bi bilo ni stampeda po prodavnicama (ni opsedanja apoteka, da je u nekom sci-fi scenariju bilo nabavljeno dovoljno zaštitinih sredstava) i ljudi bi generalno bili mnogo rasterećeniji i verujem, još disciplinovaniji. Kao što su i bili dok nije nastupio onaj ničim izazvan period luđenja na svim nivoima i režima i struke™.

Zato sada, kad se bližimo trenutku u kome ćemo morati da se otvorimo hteli-ne hteli i kad je jako bitno ne dozvoliti da se do sada postignuti rezultati ponište kako bismo ovo mogli da počnemo da privodimo kraju sa što manje posledica, odjednom se sve menja za 180 stepeni, stojimo nikad bolje, blizu smo pobede, još malo i gotovo. Jasno je kako će ljudi da reaguju na to.

A ovo što se dešava oko Uskrsa je definicija polovičnih mera, dakle sa jedne strane do sad neviđena restrikcija, s druge gomili ljudi data šansa da je vrlo lako eskiviraju. I to sve u zaista delikatnom momentu. 

17 minutes ago, Djuro said:

Kako?

Kako seju zarazu npr biciklisti?

Ili džogeri?

Tako sto se u delicu sekunde mimoidju sa nekim na 2m rastojanja? Napolju?

Dajte ljudi, malo zdravog razuma...

E jebiga nisam sacuvao simulaciju koju su pravili valjda nemci ili holandjani, kako seje mikrocestice svaki zadihani konj dzoger u punoj brzini. Tipa pet metara iza njega je oblak, neke cestice ostaju u vazduhu i po nekoliko minuta.

Ne kapiram da prostu fiziku treba objasnjavati. I nije na dva metra rastojanja, barem iz mog iskustva.

evo pronasao

https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/coronavirus-particles-another-runner-could-21837698

mada nisam tu gledao ali svejedno, poenta je ista.

Edited by Caligula

Nekidan se šetam i u susret trči zajapureni džoger. I nekoliko metara pre nego ćemo se mimoići lik pljune. Pošto nije uračunao brzine kojima se krećemo, šlajmara mi padne malo pored noge. Videlo se da mu je laknulo što me je omašio, a i meni vala.

6 minutes ago, theanswer said:

Ok, ne mogu više, jedno je pričati o stvarima, drugo je njihovo izvrtanje kako ti odgovara. Ne, zabrana putničkog saobraćaja se ne bi odnosila samo na Zlatibor i Taru i ne okupljanje u redu ispred pošte nije isto što i sedenje ceo dan u kafiću. Prijatno. 

Kao što sam i napisao zabrana putničkog saobraćaja bi se odnosila samo na praznik, tj par dana pre i sasvim je jasno da bi to najviše pogodilo praznična putovanja. 

A drugo svako okupljanje i gužva je problematično jer virus ne pravi baš razliku da li obavljaš nužni posao čekajući u redu ili sedeći besposlen u kafiću, a kako vidimo ljudi se okupljaju i u baštama restorana, i na drugim javnim mestima.

Naš policijski čas je samo doprineo da se u periodu od 9-15 časova stvaraju svuda velike gužve, jer sve mora završiti tada, a usput treba obaviti i rekreativne aktivnosti (protiv čega nemam ništa protiv, ali svodi se na to da svi svoje aktivnosti obavljaju u isto vreme).

Nemam ni ja nameru da se nastavljam, jer je rasprava samo teorijska, svakako ne postoji ni mogućnost, a ni sposobnost da se sada nešto menja.

37 minutes ago, Anonymous said:

Nikad mi, nevezano za virus, neće biti jasne te takozvane šetnje pored reke u gomilama, jedino što se tu može viditi su trenerke, deca i mali beli psi, a buka obično bude veća nego u strogom centru grada.

A uz malo napora se uvek može naći mesto za šetanje sa nula ljudi.

Reka umiruje, nije bez razloga uvek pored nje setaliste. Takodje nije isto da li setas pored drveca il medju zgradama. u tom smislu dunavski kej je sa pravom najpopularnije setaliste za NBG i Zemun.

33 minutes ago, Kelt said:

Hah.. Mozzart izgleda od utorka ponovo počinje da radi, dve nedelje pauze i opet kreće

Mogu slobodno da onda otvore i sve ostalo. Ovde se ionako okuplja vise raje nego u svim kafanama, restoranima i kaficima zajedno.

3 minutes ago, Caligula said:

E jebiga nisam sacuvao simulaciju koju su pravili valjda nemci ili holandjani, kako seje mikrocestice svaki zadihani konj dzoger u punoj brzini. Tipa pet metara iza njega je oblak, neke cestice ostaju u vazduhu i po nekoliko minuta.

Ne kapiram da prostu fiziku treba objasnjavati.

Plus još uzmeš u razmatranje broj ljudi sa kojima se džoger ili biciklista mimoiđe tokom svoje seanse, koji može da varira od nekoliko do nekoliko stotina, zavisi ko gde trči, pa broj džogera koji seju te čestice na određenoj lokaciji...

Sta bre nije dovoljno 5 metara, sta pricas?

Pa sta je opasnije: stajati na kasi iza nekoga, minutima u zatvorenom prostoru, ili da neko u sekundi protrci pored tebe?

Sta je verovatnije, da je trkac pozitivan ili gospodja u redu ispred poste?

Sta je vama ljudi? Da je virus tako lako zakaciti, do danas bi bilo milijardu mrtvih.

5 minutes ago, Djuro said:

Sta bre nije dovoljno 5 metara, sta pricas?

Pa sta je opasnije: stajati na kasi iza nekoga, minutima u zatvorenom prostoru, ili da neko u sekundi protrci pored tebe?

Sta je verovatnije, da je trkac pozitivan ili gospodja u redu ispred poste?

Sta je vama ljudi? Da je virus tako lako zakaciti, do danas bi bilo milijardu mrtvih.

Djuro protiv nauke.

Covece, sa koliko siline vazduh izbacuje dzoger a sa koliko tetka u redu? Imas li osecaj? Tek ovo da trkac nije pozitivan, pa jebote. Kokeza zaradio virus na jebenoj modnoj reviji bre, nemoj sa stereotipovima. Sta je sledece, da se Dodik zarazi na izlozbi Miroa, ma nemoguce jebiga, nece se desiti.

Hoce.

Inace, na kasi stojis zato sto moras, a dzogingujes u ovoj situaciji zato sto ne razumes rizik, dakle iz obesti.

Edited by Caligula

Just now, Caligula said:

Djuro protiv nauke.

pa valjda zavisi i od toga da li dzoger ™ dise na nos ili usta :D

i meni deluje da nije problem ako neko lagano trckara udaljen 2-3 m od svakog

1 minute ago, Shan Jan said:

Reka umiruje, nije bez razloga uvek pored nje setaliste. Takodje nije isto da li setas pored drveca il medju zgradama. u tom smislu dunavski kej je sa pravom najpopularnije setaliste za NBG i Zemun.

Mogu slobodno da onda otvore i sve ostalo. Ovde se ionako okuplja vise raje nego u svim kafanama, restoranima i kaficima zajedno.

Imaš reku gde verovatno nećeš sresti nikoga. Recimo Ada, ali ne pored jezera. Međutim svi navale ko mutavi na ista mesta i naprave haos. Meni to nije nikakvo uživanje.

4 minutes ago, Djuro said:

ma pusti, svako malo se zakači neki pametnjaković kojima su od sve moguće muke, najkrivlji - džogeri

(a ako ne džogeri, onda ljudi sa kučićima, itd)

To onda nema veze sa rijekom, već sa asocijalnošću. Boravak pored rijeke ima nešto u sebi, drugar koji je hronično bolestan mi je objašnjavao zašto je za njega dobro boraviti pored rijeke, neki joni, nešto, nisam stručan. 

14 minutes ago, dillinger said:

Da, u trcanju ni 5m nije dovoljno, cak najgore za nekog ko je iza trkaca. 

No dobro, niko nekog svog cefa da se odrekne. Nisu ni lizaci ludi da bace 2 meseca teskog posta sta sad

Upravo tako. Niko nece svog komfora i svojih navika da se odrekne i uvek bas za svoj komfor i svoje navike tvrdi da su bezbedne a da je sve drugo "tipicna srbijanska nedisciplina, jebo im ja mater seljacku". Da ponovo parafraziram mudrog kartezijanca - pamet je najbolje rasprostranjena stvar na svetu, svako misli da je ima dovoljno.

4 minutes ago, Frile said:

ma pusti, svako malo se zakači neki pametnjaković kojima su od sve moguće muke, najkrivlji - džogeri

(a ako ne džogeri, onda ljudi sa kučićima, itd)

... ili jogi letaci, sauronovo oko ili vec nesto izmisle.

Tetke u redu u samoposluzi su najopasnije ali pametnjakovici ne provaljuju to. Sad, sto se u samoposlugu mora a u dzoging ne mora, nije bitno.

Edited by Caligula

Background Picker
Customize Layout