Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

3 minutes ago, Barrister said:

Mera treba da ima svrhu, a ne da se donosi samo da bi se pokazalo da se nešto radi i da je predsednik gospodar svega.

Mera zabrane putničkog saobračaja bi imala svrhu da spreči veći odlazak stanovnika u unutrašnjost za vreme praznika i ne vidim neku posebnu represivnost te mere u odnosu na njen cilj.

Sa druge strane upravo to što ljudi tumače da imaju tih 12 sati da rade šta hoće obesmišljava policijski čas. Po meni je 90 minuta po osobi dnevno dovoljno za sve potrebe i takođe po meni je to daleko praktičnije od višednevne zabrane izlaska koja može biti produžena bez prethodne najave. Sasvim je očekivano da imamo gužve koje imamo ovih dana.

1. Tvoja mera od 90 minuta po danu za svakog jeste represivnija i besmislena je ukoliko je ne prati neka "par-nepar" ili slicna podmera jer bi tih 90 minuta dnevno bio totalni haos. Beograd je dvomilionski grad, za pravilno sprovodjenje takve mere koja bi podrazumevala da razlicite kategorije stanovnistva koriste razlicitih 90 minuta u toku dana, na primer po poslednjoj cifri u maticnom broju kao sto je neko vec uradio, potrebno je da imas policijsku drzavu koja ce moci da legitimise svakog na ulici i da proverava da li je "legalac" ili "ilegalac". Meni je licno svejedno jer otkako je sve ovo pocelo nijednom nisam bio na ulici ni blizu toliko dugo, pretpostavljam i ogromnoj vecini drugi na forumu, sto ti jasno govori u cemu je problem. Ako je reakcija na meru zelja da se ona zaobidje uvek se moze naci nacin da se zaobidje, kakva god da je mera. Ceo pristup vlasti uvodjenju ovih mera sa psiholoskog i edukativnog stanovista je sporan, o pojedinacnim merama se uvek moze diskutovati da li su ove bolje ili bi bolje bile neke druge.

2. Putnicki saobracaj ne postoji kad je lockdown od 24 casa jer na ulicu ne smes da izadjes ni peske ni kolima.

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

Isuse Hriste. Kako? Jbt kako im je uspelo da im se svi zaraze? 

tako shto ih je... smanjeno briga. eto kako. 

jaki smo koliko su nam jaki najslabiji. znachi jaki smo go kikiriki.

ali mozemo da se zgrozimo nad 1 shvedskom, da je njihova briga u sushtini lazna, a nasha u sushtini ni ne postoji. skroz smo poshteni i transparentni.

sent from bubamoto

1 minute ago, harper said:

1. Tvoja mera od 90 minuta po danu za svakog jeste represivnija i besmislena je ukoliko je ne prati neka "par-nepar" ili slicna podmera jer bi tih 90 minuta dnevno bio totalni haos. Beograd je dvomilionski grad, za pravilno sprovodjenje takve mere koja bi podrazumevala da razlicite kategorije stanovnistva koriste razlicitih 90 minuta u toku dana, na primer po poslednjoj cifri u maticnom broju kao sto je neko vec uradio, potrebno je da imas policijsku drzavu koja ce moci da legitimise svakog na ulici i da proverava da li je "legalac" ili "ilegalac". Meni je licno svejedno jer otkako je sve ovo pocelo nijednom nisam bio na ulici ni blizu toliko dugo, pretpostavljam i ogromnoj vecini drugi na forumu, sto ti jasno govori u cemu je problem. Ako je reakcija na meru zelja da se ona zaobidje uvek se moze naci nacin da se zaobidje, kakva god da je mera. Ceo pristup vlasti uvodjenju ovih mera sa psiholoskog i edukativnog stanovista je sporan, o pojedinacnim merama se uvek moze diskutovati da li su ove bolje ili bi bolje bile neke druge.

2. Putnicki saobracaj ne postoji kad je lockdown od 24 casa jer na ulicu ne smes da izadjes ni peske ni kolima.

Pa ja sam i naveo kosovski primer gde je regulisano kad ko može da iskoristi tih 90 minuta.

A zabrana putničkog saobraćaja se naravno odnosi na period pre policijskog časa, odnosno par dana pred praznike.

23 minutes ago, Milosh76 said:

Kako stoje ta manja mesta sa lekarima i bolnicama, tipa Vrbas, Sombor, Kula... sve ih teraju u NS i Suboticu ili postoje i neke regionalne bolnice i veci domovi zdravlja?

Kad vec pricate o stanju u Vojvodini?

o ovome sam pisao vec, ali ponovicu.

prvo, u Backoj ima 5 opstih bolnica. Subotica, Sombor, Senta, Vrbas i KCV. trenutno, svi salju u KCV i na sajam u NS. iz Vrbasa su neki doktori povuceni u Novi Sad(anesteziolozi sigurno, ne znam za infektologe i interniste). takodje, ispraznjeno je jedno odeljenje, spremnjeno za ne daj boze. napravljeni su i covid timovi, sa lekarima i sestrama. u Vrbasu se rade i testiranja, samo ne znam za koje opstine. Vrbas sigurno, da li jos neko, ne znam. kada je normalno stanje, bolnici u Vrbasu gravitiraju i Backa Palanka, Srbobran, Kula i Becej. za covid, znam da je zena iz Kule dovedena u Vrbas, odatle isporucena za Novi Sad. onaj nulti pacijent je iz Backe Topole odveden u Suboticu, pa odatle prebacivan u KCV...

sto se ostalih tice, Zrenjanin i Kikinda isto sve salju u Novi Sad, Pancevo ne, oni su kao i Zemun, Beogradski region i koliko znam obe bolnice su vec pretvorene u kovid bolnice.

za sremske opstine ne znam kako su rasporedjeni.

sto se samog KCV tice, Infektivna klinika za sada ima dovoljno mesta. to su tri objekta, u dva su "normalni" pacijenti, treci je covid only. za sada je to dovoljno. pripremljeni su vec delovi rehabilitacije i neurologija je premestena. to ce se u slucaju potrebe sledece popunjavati. ako se ne varam, zadnja varijanta je deo ortopedije da se obezbedi, ali nakon toga...  verovatno ove za ne daj boze po ostalim bolnicama... ali nadam se da nece ici nakon toga :)

ono sto je dobra stvar, u Vojvodini ovaj sistem radi ovako vec 30+ godina, ljudi znaju kako funkcionise, i to nije bilo potrebe menjati ni sada. 

e da, ima jedna izmena. zarazena deca idu u Dragisa Misovic direktno, u KCV nema odeljenje za covid za decu

Danas u redu u samoposluzi troje 75+, dvoje 65-. Ove mere su najobičnija sprdnja, ali kod nas je uvek bilo jedino bitno da se neki (po mogućnosti ultrastrog) propis donese, a kako se poštuje sve zabole patka.

Just now, Barrister said:

Pa ja sam i naveo kosovski primer gde je regulisano kad ko može da iskoristi tih 90 minuta.

A zabrana putničkog saobraćaja se naravno odnosi na period pre policijskog časa, odnosno par dana pred praznike.

Nije regulisano vec propisano. Cenim da poznajem taj svet dole posto sam veci deo zivota ziveo na Kosovu i mogu ovako na slepo da ti kazem da jedan pozamasan procenat stanovnistva ne jebe tu meru dva posto, isto kao i kod nas u juznim krajevima, malo veci procenat nego u ostalim delovima Srbije. Pricate o merama za koje nemate pojma da li se i koliko postuju, na mestima na kojima ili niste bili uopste a svakako niste bili u vreme trajanja pandemije, i procenjujete koliko imaju smisla. To su prazne price.

2 hours ago, omiljeni said:

zato u NS svakog dana sve manje i manje ljudi nosi maske. Pre 2 nedelje je bilo jako teško videti nekog bez maske, a par poslednjih dana je to palo ispod 20% ljudi.

I nije samo da ljudi šetaju bez maske, nego se ulazi i u prodavnice, vode decu u prodavnicu ako im je usput da im kupe po kinder jaje i lizalicu, život se vraća u normalu.

Isto u Zemunu.

Regularan dan, da nisam video dvadestак ljudi sa maskama preko lica ne bih ni znao da je april 2020.

Guzva jbt, ljudi se susrecu, opusteno pricaju, smeju, sve full, kakvi kurac karantin, to ćemo od pet uveče kad virus proradi. Inače je samo vikend ranije bila mnogo opreznija atmosfera, а pre dva vikenda većinа je bila sa maskama, ćutalo se i čekao se red.

Гледам извештаје из цркава, пази се зрело, препоручује се љубљење само главне иконе, у једно место. По један да улазе, да не преносе проклетињу.

Rekoh već, kada budu počeli da skupljaju mrtve po stanovima valjda če stoka da zapati nešto u glavi.

Edited by Caligula

• Author
14 minutes ago, freakns said:

o ovome sam pisao vec, ali ponovicu.

ono sto je dobra stvar, u Vojvodini ovaj sistem radi ovako vec 30+ godina, ljudi znaju kako funkcionise, i to nije bilo potrebe menjati ni sada. 

Hvala... bold je kljucan

Mozemo li ispod 12% i manje od 400 zarazenih, da ne budem neskromna u ocekivanjima..

Evo ih u Nišu

3194

445

• Author

3194 testiranih

445 pozitivnih

120 na respiratoru

4 preminulo

593 pozitivna zdravstvena radnima, 382 u bolnici

Smanjuje se broj na respiratoru, bar to

Just now, InvisibleLight said:

Smanjuje se broj na respiratoru, bar to