Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

1 minute ago, Orle Zmajević said:

Dakle, da smo u teoriji uradili milion testova juce i prijavili 400 zarazenih, rekao bi da smo super u odnosu na komsije i imamo 0.04%  procenat zarazenih u odnosu na testirane,

a pritom znas da mozemo da isprocesiramo par stotina testova dnevno ili hiljadu, nebitno ?

Da, naravno da bilo bi super ako bi obradili milion testova i imali 400 zaraženih, kao što ne bi bilo dobro ako bi imali 140.000 hiljada.

Da li smatraš da mi lažiramo veći broj zaraženih, ili komšije lažiraju veći broj testova, kao što tvrdi naš nulti pacijent?

U proseku radimo najmanje testova u odnosu na regiju i imamo najveći procenat pozitivnih obrađenih testova. Ne znam šta je tu sprono.

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

1 hour ago, Dimitrije said:

Nema veze sa Vucicem i nema psovki i slajmara, ali mozda nekog bude zanimalo: odnos zarazenih/testiranih opao je za 2.67 poena u odnosu na jucerasnji dan (14.17% danas, 16.84% juce).  Od prvog aprila, kriva zarazenih/testiranih na dnevnoj bazi znacajno opada (koeficijent korelacije -0.646, p = 0.00882).  U poslednjih 7 dana, kriva varira izmedju 12.57% i 16.84%.  Maksimalna i minimalna vrednost zarazenih/testiranih od 1. aprila do danas je 40.78% 3. aprila 12.57% 10. aprila.

najpre su jako malo testirali pa zarazenih problema maltene nije ni bilo

sad napokon testiramo iole znacajniji broj, pa kad je logicno procentualno broj zarazenih medju testiranima pao, busamo se u prsa junacka kako je 400/3000 bolje nego 150/600

tipicno srpski

ja se nadam da ste vi zaista u pravu i sam sam do  pre 2,3 dana bio daleko optimisticniji

samo se bojim da iz ovih  brojeva to vase misljenje nema ama bas nikakvu potvrdu

posebno, sto je i ovaj uvecani broj tesiranih i dalje jako mali udeo i mi zapravo ne znamo iz kog "bazena" su zahvaceni

da se kojim slucajem od starta masovnije testiralo, da je broj testiranih tad i sad makar slican, onda bi ti procenti vec nesto govorili

ovako ama bas nista

Edited by pbg12345

To obično krene da gori pre nego što počne kontrola istih.
Da, da, bas tako -.-
3 minutes ago, pbg12345 said:

najpre su jako malo testirali pa zarazenih problema maltene nije ni bilo

sad napokon testiramo iole znacajniji broj, pa kad je logicno procentualno broj zarazenih medju testiranima pao, busamo se u prsa junacka kako je 400/3000 bolje nego 150/600

tipicno srpski

ja se nadam da ste vi zaista u pravu i sam sam do  pre 2,3 dana bio daleko optimisticniji

samo se bojim da iz ovih  brojeva to vase misljenje nema ama bas nikakvu potvrdu

posebno, sto je i ovaj uvecani broj tesiranih i dalje jako mali udeo i mi zapravo ne znamo iz kog "bazena" su zahvaceni

da se kojim slucajem od starta masovnije testiralo, da je broj testiranih tad i sad makar slican, onda bi ti procenti vec nesto govorili

ovako ama bas nista

recimo, u Vojvodini je situacija OK. sam Kon je rekao da je procenat pozitivnih ispod 10% testiranih vec neko vreme, eo Iverson rece da su u Zrenjaninu na 0/50(a Zrenjanin nije bas seoce od 3000 ljudi), KCV stoji na +/- 10 vec preko nedelju dana(a ima jos pripremljenih kapaciteta), jedino sto se puni je sajam(a tamo definitivno ne idu ljudi sa tezom klinickom slikom), a i on ne bas rapidno ko u Nisu... sada, ko zna, mozda sutra i ovde eksplodira, pa odemo na 300 slucajeva u danu u Vojvodini, ali nadam se da necemo. 

sire testiranje ti daje neku sliku sta se desava, kako da intervenises i sprecis dalje sirenje. ovo sto sada gledamo su posledice minimalnog testiranja do pre dve nedelje, te prodora virusa u ustanove za starije osobe koje je bilo neminovno, ali nije spreceno dalje sirenje... jer da onaj kreten u Nisu nije skrivao temperaturu kod ljudi, imao rucak u zajednickoj prostoriji, broj obolelih bi sigurno bio manji.. sada ce obe ove stvari biti promenjene, naravno sa zakasnjenjem, ali daju nadu da cemo iza prvog maja biti na stabilnih 100ak zarazenih na 3000 testiranih, od cega vecina sa laksom klinickom slikom. osim ako usput opet nesto ne zaseremo :D

gde ima da se vidi po danima koliko je ljudi u srbiji  na respiratorima?

to je izlazilo svakodnevno na onom covid19 sajtu, ali od 05.04. nema  vise takvih informacija

Da li neko zna, da li u ovu brojku testiranih u 24 časa ulaze i ponovni testovi koji se rade za pojedine ljude, npr. da bi ih pustili kući , ako su negativni?

Just now, Arkadija said:

Da li neko zna, da li u ovu brojku testiranih u 24 časa ulaze i ponovni testovi koji se rade za pojedine ljude, npr. da bi ih pustili kući , ako su negativni?

nema kuci!

testiranja do prvog negativnog su po protokolu. posle toga nema vise testiranja dok ne obezbedis 10 kapilarnih glasova za SNS :P

izdanuh, 50+ strana

nego, šta su se pojedini zakačili za gradilišta (nik pasha prednjači, dvocifren broj prozivki), pa mi smo najpažljiviji, jedan fasuje i cela firma u kanal

30 minutes ago, freakns said:

nije ovo toliko lose.

mi poslednjih 10ak dana konacno imamo neko smisleno testiranje i mnogo manje me plasi 400/2800 nego onih 17/23 sto smo imali na pocetku

Mene s druge strane ove brojke zadnjih dana dosta brinu, i čini mi se da su jako loše u poredjenju ne samo sa regionom već i sa većinom drugih zemalja.

Jasno je da smo u početku jako malo testirali i da broj zaraženih samim tim nije realan. Koliko bi zaraženih bilo da je tad testirano ~2000 dnevno pitanje je, ali teško da bi bio na današnjem nivou. Jasno je da je kod nas buknulo dosta nakon uvodjenja vanrednog stanja i oštrih mera, što znači da nešto ozbiljno ne valja.

Statistika je varljiva, naravno da će i struka sad izvlačiti brojke koje im najviše odgovaraju, a to je trenutno broj zaraženih u odnosu na broj testiranih koji logično pada što više testova radiš. Onda pričaju o zaravnanju krive, pobedi protiv virusa i ko zna čemu sve još, a rekao bih da smo nikad dalje od toga.

Jednostavno, kako god da posmatram, ne mogu videti da su ove brojke dobre niti da je bilo šta od mera majora Kona i ostatka struke ovde dalo rezultate i da ide na bolje.

gde je @Ravanelli da prilozi kurvu™, dugo nije

ne znam da li je neko pratio kako je rastao broj onih koji su na respiratorima

ja ne znam da li to sada gde može retroaktivno da se vidi

taj rast, odnosno ta kriva bi dosta rekla o tome gde smo i kuda se krećemo

pa da li ste zaboravili koliko smo pričali o tome  (na početku, kada smo jako malo testirali), da bi najbolje bilo gledati prema broju mrtvih, tj. uporediti sa nekom zemljom koja ima sličan broj mrtvih a koja mnogo više testira

e da bi nekako došli do broja zaraženih

ali, sva su poređenja zapravo jako teška i neprecizna, jer se uvek dosta faktora razlikuje

veličina zemlje, broj stanovnika, mentalite, kada je sve počelo itd itd

Zakon o odbrani, po kojem je proglašeno vanredno stanje, ne sadrži način angažovanja komunalne policije. Ne postoji u komandnom lancu, ako može tako da se kaže.

Bilo je skoro 150 pre neki dan, sad je valjda 128.

Treba da uzmeš u obzir da je u međuvremenu neko i preminuo, ali deluje da se ne povećava broj toliko, s obzirom na to koliko se povećava broj zaraženih.

@dùda

Edited by zgembo

9 minutes ago, InvisibleLight said:

gde je @Ravanelli da prilozi kurvu™, dugo nije

Grafik imaš na wikiju, korona po državama pa Srbija.

Background Picker
Customize Layout