April 14, 20205 yr 6 minutes ago, zgembo said: Pa to je onda samo u Nišu 750 ljudi. Jel tu dovode obolele iz ostalih gradova (Leskovac, Pirot, Vranje, Zaječar ...) ? Pominje se jug Srbije i Kosovo, a juce ili prekjuce je najavljeno otvaranje kovid bolnice u Opstoj bolnici u Leskovcu i tu bi trebalo da bude kapacitet za prijem 200 pacijenata. EDIT: Quote Uz to će nova kovid bolnica biti i Opšta bolnica u Leskovcu, a Tiodorović kaže da je ona važan resurs i u njoj će biti oko 200 kreveta za smeštaj srednjih i teških pacijenata. Juzne vesti Edited April 14, 20205 yr by Nesh
April 14, 20205 yr Quote Епидемиолог Предраг Кон указао је данас да је у Нишу, Ђуприји, Параћину, Алексинцу, Прокупљу, Лесковцу већи проценат позитивних налаза код оних који су тестирани, што показује да је вирус активнији него у осталом делу Србије. Нагласио је да је за разлику од ситуације на југу Србије у Војводини сада готово да се потпуно смирује ситуација, не да нема више вируса, али да је далеко мање присуство у тестираним, чак испод 10 одсто, док је у јужним деловима земље до близу 50 одсто тестираних. https://covid19.rs/где-је-вирус-најактивнији/ Niš 536 zaraženih, Ćuprija 180, Novi Sad 169. https://covid19.rs/статистички-подаци-о-коронавирусу/ Edited April 14, 20205 yr by vememah
April 14, 20205 yr 7 minutes ago, zgembo said: Pa to je onda samo u Nišu 750 ljudi. Jel tu dovode obolele iz ostalih gradova (Leskovac, Pirot, Vranje, Zaječar ...) ? Leskovac i Pirot da. za Zajecar i Vranje nisam siguran. Zajecar je dosta izolovan, za njih nisam cuo da su u velikim problemima do sada edit: eo videh u linku sto je vememah ostavio, i Zajecar ima 59 :( jbt, Novi Sad ima bukvalno 10x vise stanovnika od Cuprije... kako su oni dogurali na 180 :( Edited April 14, 20205 yr by freakns
April 14, 20205 yr Kažu na TW da u Jagodini gori deo bolnice (neka skladišta i garaža). Nisam nigde našao vest. 11 minutes ago, freakns said: poispadale su im bolnice u Cupriji, Leskovcu, Surdulici. to je ono sto se zna. boga pitaj sta se sve ne zna. ... zapadna Srbija je dosta slicna Vojvodini. Sumadija isto tako(Kraljevo i Cacak, ako je to i dalje Sumadija, su u veliki carevi. mnogo sposobni, strucni i vredni ljudi). u juznoj Srbiji imas ljude koji aktivno sami sebi podmecu nogu. Pa ispale su klinike u sred Beograda i Niša, još gore. Svuda je teško (ajde da ne kažem haos). Zdravstvo deli probleme čitavog društva. Loše rukovođenje, neodgovornost rukovodilaca, bolesna centralizacija. Bolesna želja republičke vlasti da postavi apsolutno svakog rukovodioca bilo gde. Ta generalizacija oko ljudi ti isto ne stoji. Naravno da razlike u mentalitetu postoje, ali bilo koji mali grad u Vojvodini ili Šumadiji ima sličnu priču kao neki na jugu. Mislim da svaki direktor bilo koje organizacije, i medicinske i bilo koje druge ustanove ili firme, kod koga se razvila epidemija u kolektivu, mora da bude pod krivičnom istragom. Znate ono iz vojske, kad je teško ide naredba "sačuvati ljudstvo i tehniku i "
April 14, 20205 yr Stvarno je katastrofa što se tako proširilo po bolnicama i staračkim domovima. Sad čitam vesti, 25 u staračkom domu u Smederevu, 15 na VMA, još 19 lekara na Dedinju. Da se čoveku smuči život.
April 14, 20205 yr 51 minutes ago, Halvard said: Mislim, meni je sve ovo jako čudno. Nekada davno, dok je bilo 29 hospitalizovanih pacijenata u čitavoj zemlji, pričalo se da lekari padaju s nogu od posla. Dok je broj novih slučajeva bio <50 dnevno, vrištalo se da se zaključamo u kuću, zapomagalo o italijansko-španskom scenariju i ljudima koji se drznu da izađu u šetnju maltene pretilo prekim sudom. Sada, mesec dana nakon uvođenja vanrednog stanja i mera koje praktično ne mogu biti restriktivnije osim da se uvede full lockdown, imamo duplo više novih slučajeva dnevno od svih ex-Yu država zajedno, izbijaju nova žarišta, bolnice ostaju bez osoblja i... nikom ništa? Stanje redovno, struka kaže da se vidi kraj, najavljuje se popuštanje nekih mera, uopšte postoji rasprava o tome treba li zatvoriti crkve za Uskrs... Kako, jbt? Svima je jasno da ovako ne može večno i da do nekakvog otvaranja mora doći u skorije vreme, ali daj da se ne pravimo blesavi. +1000
April 14, 20205 yr 1 hour ago, keitel said: A ja opet ne znam šta ste vi očekivali. Jeste, najgori smo, ali najgori smo jer nam je zdravstvo najgore i u vrhu države sjede ljudi koji i sami znaju da nisu dorasli. Ako se izuzme nepravovremeno zatvaranje škola, ja ne mogu nijednu drugu odluku da stavim na dušu struketm. Sve drugo je slika i prilika države u kojoj živimo. Ja bih izdvojio stalne promene mera, u kombinaciji sa širenjem panike od strane ludog predsednika, koja dovodi do toga da su gužve ispred i u prodavnicama, bankama i apotekama sve veće.
April 14, 20205 yr Author Još 19 zdravstvenih radnika na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" zaraženo je korona virusom, rečeno je RTS-u u toj ustanovi. Ukupno je zaraženo 86 zdravstvenih radnika - pet kardiohirurga, četvoro internista, po jedan transfuziolog i fizijatar, 58 medicinskih sestara i bolničara i 14 nemedicinskih radnika. https://www.blic.rs/vesti/drustvo/jos-19-radnika-instituta-za-kardiovaskularne-bolesti-dedinje-zarazeno-koronom/e0n787k Edited April 14, 20205 yr by Milosh76
April 14, 20205 yr 10 minutes ago, dvb-t manijak said: Kažu na TW da u Jagodini gori deo bolnice (neka skladišta i garaža). Nisam nigde našao vest. ima ovo od danas popodne Quote JAGODINA - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, lokalizovali su požar koji je izbio oko 17.15 časova u odvojenom garažnom objektu Opšte bolnice u Jagodini, saopštila je jagodinska policija. Srećom, niko nije povređen. „U intervenciji je učestvovalo 11 vatrogasaca-spasilaca sa devet vatrogasnih vozila“, navodi se još u saopštenju. Dogašivanje požara je u toku.
April 14, 20205 yr Author Novinar BLICA prenosi razgovor sa direktorom Gerontoloskog centra u Nisu... https://www.blic.rs/vesti/drustvo/dok-mi-je-otac-umirao-direktor-me-je-lagao-da-mu-nije-nista-ispovest-novinara-blica/ngf6ebd Uzas!
April 14, 20205 yr 42 minutes ago, freakns said: Kraljevo i Cacak, ako je to i dalje Sumadija, ...ej bre,.... 23 minutes ago, freakns said: Zajecar je dosta izolovan, za njih nisam cuo da su u velikim problemima do sada Imao sam nekog kontakta jesenas sa bolnicom tamo.......izolovan je blaga reč. Pičio kroz Homoljske planine valjda, samo mi Južnjačka Uteha prolazila kroz glavu. Da se pojavio neki klinac sa gitarom verovatno bi počeo da vrištim ko devojčica. Kako tamo prave Gitarijadu koja opstaje 30 godina, meni nije jasno.
April 14, 20205 yr 32 minutes ago, freakns said: jbt, Novi Sad ima bukvalno 10x vise stanovnika od Cuprije... kako su oni dogurali na 180 :( Auuu, hvala što si mi skrenuo pažnju da proverim stanje tamo. Naime, u Ćupriji je krenulo vrlo ozbiljno testiranje (preko 500 testova), zbog visokog procenta potvrđenih u odnosu na ukupan broj testiranih u ranijim fazama. Na osnovu toga je opravdano pretpostaviti da su ulovili mnogo veći procenat stvarno inficiranih nego ostatak Srbije I još opravdanije pretpostaviti da i u ostatku ima još mnogo neulovljenih. Quote Закључно са данашњим резултатима (14.4.2020.): Ћуприја 164 * 36 072 * 30 020 * 5 131 Параћин 77 * 58 420 * 54 267 * 3 955 Јагодина 58 * 76 709 * 71 195 * 4 011. Свилајнац 8 ; Рековац 2 Деспотовац 3 . legenda : naziv, broj potvrđenih COVID, izvor poznat redakciji broj popisanih, broj stanovnika, ljudi u inostranstvu, izvor Popis http://popis2011.stat.rs/ Inače, Novi Sad je više od 10x veći od grada Ćuprije, ali Jagodina, Ćuprija i Paraćin žive kao jedan grad, sa prevozom na 15 minuta i stotinama ljudi koji svakodnevno putuju tako da nije nelogično ovo širenje, koje jeste krenulo iz Ćuprije a ne od gastarbajtera (o čemu sam već pisao) Edited April 14, 20205 yr by dvb-t manijak
April 14, 20205 yr 10 hours ago, napadaj said: Odgledaj ovo. Dobrovoljno je otišao na front i ostao tamo do kraja rata, uvek idući tamo gde je bilo najzajebanije. Mislim da ovaj dokumentarac najbolje svedoči kroz kakav je pakao prošao na sarajevskom ratištu, šta je preživeo i šta je učinio:
April 14, 20205 yr Kako u Boru samo 4 slučaja, zar nije nedavno bila priča da se tamo gomila policajaca zarazila? Inače za Zaječar znam da tamošnji gradonačelnik tvrdi da ih nema 59, nego 29, a da su ostatak oni koji su prijavljeni da žive tamo, ali su se zarazili negde drugo ili već nešto u tom stilu.
April 14, 20205 yr Quote Епидемиолог Предраг Кон указао је данас да је у Нишу, Ђуприји, Параћину, Алексинцу, Прокупљу, Лесковцу већи проценат позитивних налаза код оних који су тестирани, што показује да је вирус активнији него у осталом делу Србије. Нагласио је да је за разлику од ситуације на југу Србије у Војводини сада готово да се потпуно смирује ситуација, не да нема више вируса, али да је далеко мање присуство у тестираним, чак испод 10 одсто, док је у јужним деловима земље до близу 50 одсто тестираних. https://covid19.rs/где-је-вирус-најактивнији/ Ćuprija 34%, Paraćin 29%, Jagodina 23%. Quote “U Ćupriji je testirano 428 osoba, pozitivno na virus korone je 145, u Paraćinu su testirano 244 osobe a pozitvno je 71, a u Jagodini je testirano 237 a pozitivno 54 osobe”, naveo je Erić. https://nova.rs/drustvo/u-jagodini-cupriji-i-paracinu-260-zarazenih-koronavirusom/ Edited April 14, 20205 yr by vememah