Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

45 minutes ago, keitel said:

+1

O ovome se pričalo od početka. Ako stvar izađe na dobro, a sada izgleda da bi moglo biti tako, svi će da pričaju o tome kako su mjere prenaduvane i kako se paničilo bez potrebe. Mislim da ljudima i dalje nije jasno da smo, s obzirom na stanje u kom se nalazi naš zdravstveni sistem, bili na korak od katastrofe.

Dakle, načelna ideja je bila dobra, išlo se na to da su 65+ najdisciplinovaniji dio društva. Naravno da je realizacija, sa svim pratećim elementima, išla u skladu sa mogućnostima, od govana se pita ne pravi.

Pa ako su penzioneri najdisciplinovaniji deo društva, što su im naredili prvi dan da se zatvore u kuće, što nisu samo apelovali da ostanu u kući. Ceo život čitam tu budalaštinu kako su penzioneri najdisciplinovaniji deo društva, a mi mlađi smo valjda neka nedisciplinovana rulja, šta li već. Primera radi, početkom nedelje sam morao da idem  za Vršac i Belu Crkvu, i u svakom trećem automobilu je bio neki čovek/žena za koje je bilo vrlo izvesno da imaju 65+ godina, bio vozač ili putnik. Toliko o disciplinovanim penzionerima.

Btw, voleo bih i da vidim statistiku (a neću je videti nikada sigurno, jer ju je skoro nemoguće i napraviti) broja ljudi koji su umrli od drugih uzroka, a zbog toga što im nije pružena adekvatna medicinska pomoć usled mera prourokovanih koronom. Tek kada bismo videli ovu statistiku, mogli bismo da pričamo o tome da li su mere bile  preterane ili ne, jer ništa nije urađeno ako je na jednoj strani sačuvano 500 ljudi od korone, a sa druge strane je umrlo drugih 500 ljudi koji ne bi umrli da nije bilo pandemije (a što uključuje i sve one koji će trpeti posledice ovakvog višenedeljnog režima).  Ja mislim da ovako strog režim i nije posledica medicinske nužnosti, već posledica suštinske nesposobnosti srpske policije da izhendluje bilo kakve sofisticirane mere, npr. da prilazi i legitimiše ljude i onda da ih ispraća kući, rastura skupove po ulicama i parkovima i slično, nego nabij stoku u tor od 5 do 5 i tu je zaključaj, tako ju je najlakše i najjeftinije kontrolisati, ne moramo da se cimamo mnogo po ulici i smaramo da pristojno komuniciramo...

Edited by Ayatollah

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

EVRQ2YjXYAAb5tQ?format=jpg&name=900x900

Posledice su već vrlo prisutne, recimo za sve koji su predmet nasilja u porodici ili one koji imaju ozbiljne psihološke probleme. Ja mogu sa terapeutkinjom da preko Skypa održim seansu jednom sedmično, nekome ko je bio u dnevnoj bolnici u Palmotićevoj je to vrla slaba zamena.

Popasao i potpukovnik Kon mesto na karikaturi..

2 minutes ago, Sammael said:

Posledice su već vrlo prisutne, recimo za sve koji su predmet nasilja u porodici ili one koji imaju ozbiljne psihološke probleme. Ja mogu sa terapeutkinjom da preko Skypa održim seansu jednom sedmično, nekome ko je bio u dnevnoj bolnici u Palmotićevoj je to vrla slaba zamena.

Moju decu je urnisalo to što ne mogu da imaju redovne tretmane sa logopedima i defektolozima, manje-više smo poništili napredak u govoru i ponašanju koji smo napravili u par meseci pre vanrednog stanja (ili se isti barem sakrio negde, pa ne možemo da ga izvučemo).  Imamo i mi časove preko Skype-a, trudimo se i mi u kući da radimo, ali je sve to slaba zamena za 1-na-1 seansu sa terapeutom.

6 minutes ago, Ayatollah said:

Pa ako su penzioneri najdisciplinovaniji deo društva, što su im naredili prvi dan da se zatvore u kuće, što nisu samo apelovali da ostanu u kući. Ceo život čitam tu budalaštinu kako su penzioneri najdisciplinovaniji deo društva, a mi mlađi smo valjda neka nedisciplinovana rulja, šta li već. Primera radi, početkom nedelje sam morao da idem  za Vršac i Belu Crkvu, i u svakom trećem automobilu je bio neki čovek/žena za koje je bilo vrlo izvesno da imaju 65+ godina, bio vozač ili putnik. Toliko o disciplinovanim penzionerima.

Zadnjih nekoliko dana radimo nesto da kazem u blizini sc sumice.Tu je neko od tih 65+ imao nekada neku radionicu ili servis i tu se skupljaju svaki dan 65+ nekada ih je 5-6 nekada 10 nekada samo neko prodje popricaju popiju nesto i odu ali uglavnom su tu od jutra do pocetka policiskog casa.To isto vidjam i u ovim hipermarketima,u saobracaju na ulici.

Najgore od svega jeste sto ti koji se skupljaju u toj garazi kazu da su vuciceve mere odlicne.

7 minutes ago, Sammael said:

Moja zena se neko vece zaplaka razmisljajuci o silnoj deci pogodjenoj nasiljem u kuci. Sa jedne strane se ti nasilnici najverovatnije jos gore i vise opijaju, agresija raste sedenjem u kuci (nema kafane ili cega vec..) a sa druge deca kojima je skola ili izlazak napolje bio jedini nacin da od toga pobegnu sada ni to vise ne mogu. Pravo da vam kazem i meni se srce steze kad o tome razmisljam. 

30 minutes ago, mlatko said:

Jesi i̶z̶b̶a̶c̶i̶o̶ izneo smeće jutros?

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

Ako misliš da li idem uz kurac merama, ne idem. Mada jesam upravo izneo staru zemlju do kontejnera, iskoristili smo vreme da posadimo cveće na terasi. 

Što se tiče vikendice, objasni mi u čemu je problem da se u vreme kada je dozvoljeno kretanje odvezem kolima negde i boravim tamo.

Intervenise valjda policija jos uvek na pozive vezane za nasilje u porodici ? 

40 minutes ago, Caligula said:

Sto se "mera" tice, zatvaranje starih u zatvor nije mera. Ima dijabeticara, srcanih bolesnika, treba im setnja, sunce, vazduh. Mogla je vlada Srbije da ih pusti na onaj Djilasov jedan sat - dva dnevno, kada mladih™ nema po ulicama. Ima autisticne dece koja su ozbiljno ostecena "merama".

agree potpuno. ovi izuzeci su potrebni

2 hours ago, Ravanelli said:

Srbi: gledaj kako su se kinezi izborili sa zarazom i zauzdali, evo Italijani se zezali pa vidi sta im se dogodilo. Tako treba, striktno i zaustaviti ovo, eto i nauka pokazuje, gle grafik

Isto Srbi: ovaj karantin je pritvor, protivustavna mera, jadni mi, branite vucica, rujevic, radulovic... 

Niko ne spori da je ovo robija. Ali tako to izgleda, dosadno je u kurac. Zar o tome nije pricao onaj tviteras iz kine, ova zena iz milana u marka zvaka, zar nema to #ostanikuci neki rezon? Zar nismo gledali te grafikone i utvrdili da zajebancija kosta? 

Sto se tice starih, slazem se da im treba dati neki termin od recimo 18-19h da izluftiraju, ali mislim da imaju mnogo vise potencijalne stete da nemaju ovu meru

Ti ovde podržavaš sve mere,  još zahtevaš da bude oštrije. Na drugom topiku pišeš o tome kako se super provodiš po gradu i okolini.

On 8.4.2020. at 17:22, Ravanelli said:

prepodne bili na adi. tamo pusto i dobro

Da li si ovo gore napisao ti? Da ne citiram ostalo.

Naravno da je pusto kad ljudi poput mene sede kući zbog korone,  a bili su nekad bili puta nedeljno na Adi ili nekom drugom izletištu. Pink slika takve poput tebe i nalože masu da treba vikendom uvesti policijski čas. To tebe i dalje ne sprečava da radnim danima ideš na Adu i opet podržavaš sve mere vlade. Verovatno podržavaš i 24/7 policijski čas.

Problem je sitničarenje i moralisanje, u smislu da ti gledaš nešto ispred svoje zgrade, u prodavnici u koju si ušao, gde god si se već zatekao, ponašaš se kao da je to kriterijum za celo društvo i prema tome sudiš. A po postovima ovde, reklo bi se da se često dosudi metak, logor, izlaganje zarazi, ili nešto slično. U vanrednom pravilniku foruma piše da je to uloga pomahnitalih imbecila koji jašu državu, a forum će da se izdigne iznad toga... Al to se prosto ne dešava. Ti pomahnitali imbecili zapravo u proseku imaju veću kulturu obraćanja nego mnogi ljudi koji pišu ovde. Onda neko čita takve histerične osude mesec dana, pozove da solidarnost i zdrav razum i odma ga isprozivaju da je društveno neodgovoran. Meni je svejedno, ja sam prihvatio taj senzibilitet kao datost, ali nekom ko od ljudi ovde očekuje više to verovatno pada baš teško. Pa eto, možda malo razumevanja da mu to teško pada jer se uzda u vašu ljudskost, a ne jer oće da se vi i vaše porodice zarazite. šta ja znam.

13 minutes ago, Ayatollah said:

Btw, voleo bih i da vidim statistiku (a neću je videti nikada sigurno, jer ju je skoro nemoguće i napraviti) broja ljudi koji su umrli od drugih uzroka, a zbog toga što im nije pružena adekvatna medicinska pomoć usled mera prourokovanih koronom. Tek kada bismo videli ovu statistiku, mogli bismo da pričamo o tome da li su mere bile  preterane ili ne, jer ništa nije urađeno ako je na jednoj strani sačuvano 500 ljudi od korone, a sa druge strane je umrlo drugih 500 ljudi koji ne bi umrli da nije bilo pandemije (a što uključuje i sve one koji će trpeti posledice ovakvog višenedeljnog režima).  Ja mislim da ovako strog režim i nije posledica medicinske nužnosti, već posledica suštinske nesposobnosti srpske policije da izhendluje bilo kakve sofisticirane mere, npr. da prilazi i legitimiše ljude i onda da ih ispraća kući, rastura skupove po ulicama i parkovima i slično, nego nabij stoku u tor od 5 do 5 i tu je zaključaj, tako ju je najlakše i najjeftinije kontrolisati, ne moramo da se cimamo mnogo po ulici i smaramo da pristojno komuniciramo...

pa oni se sad raspadaju od posla, treba proveravati vozače u vreme policijskog časa da li imaju dozvolu da se kreću u to vreme, treba proveravati desetine hiljada ljudi koji imaju meru samoizolacije u kućama, trebaju da rasturaju žurke po stanovima :happy:, ne znam kolik ih ima ali neko od naših izveštača iz italije reče da je u milanu prethodnog vikenda policija imala 500 intervencija zbog žurki po stanovima...

- kako ovo bude trajalo i produžavao se ovaj vikend pol. čas više ljudi će gubiti živce, eto novog posla za njih da intervenišu kod nasilja u porodici odn po komšiluku

- za sada se još dobro držimo, usled straha od zaraze i iščekivanja praznika, još nismo počeli da se ujedamo, barem ogromna većina :D ali vidimo da i na forumu ima šopoholičara i kafićofila, da ne pominjem sad sportista kojima je zla vlast prekinula treninge za trku na 10k metara u tokiju 2021 :happy:

1 minute ago, Ravanelli said:

agree potpuno. ovi izuzeci su potrebni

ja sam bio za da se vise mi zabranimo, da penzioneri imaju recimo bar jedan dan za vikend i taj sat radnim danima i evo ne mogu da skontam zasto to nisu uradili

jedino sto mi pada na pamet je da su najobicniji lenjovi i da su sve probleme uracunali i da im je kolateral i da ne sme da bude katastrofa zbog onoga sto su planirali dok se ovo nije desilo, jedini cilj je ocuvati funkcionalnu glasacku masinu

14 hours ago, Nesh said:

Hm...mozete li da navedete gde sam ja procenjivao njenu strucnost? Citirao sam ono sto je izjavljivala i onda napisao ovo iznad.

Nemam naucne radove iz epidemilogije (a sta bi bilo da imam i da sam ovo gore napisao?), ali evo, primera radi, mogu da procenim da su izjave da je ovo najsmesniji virus i da zene mogu slobodno da idu u shoping u Milano, kako je popularni dr Nestorovic u prisustvu jos ponekog doktora, uz sirok osmeh objasnjavao, opasno sarlatanstvo i neodgovorno lupetanje. Da li gresim?

Sama formulacija vašeg pitanja o njenoj stručnosti sugeriše da ste njenu stručnost ipak procenjivali iako za to niste kompetentni ne samo zbog nedostatka  obrazovanja, iskustva i prakse iz konkretne oblasti, već i zbog nerazumevanja samog konteksta i značenja njene izjave koju  ste citirali i koju ste u odgovoru čak diskretno uporedili sa skandaloznim Nestorovićevim izjavama. Verovatno ćete to sad negirati, ali ja u svakom slučaju nemam nameru da se raspravljam oko toga šta ste mislili ili šta niste mislili.
Dakle, sama izjava da je Covid19 manje zarazan od gripa nije dokaz nestručnosti. Imperijalni Koledž u Londonu je R0 Covid19 inicijalno procenio  na 1.5 to 3.5, dok je R0 sezonskog gripa 2 do 3, a SARS-a između jedan i  2.75. Mere socijalnog distanciranja  i higijena značajno smanjuju R0 tako da je on sada verovatno manji nego kod sezonskog gripa. Možda i grešim. Pitanje je koliko bi R0 bio da nema tih mera.
Potpuno je druga stvar traljavost u sprovođenju mera socijalnog distanciranja i potpuno se slažem da je manje opasno šetanje noću praznim ulicama nego čekanje u redovima ispred supemarketa danju bez ikakvih preduzetih mera u cilju sprečavanja širenja infekcije ( pristojna razdaljina, dezinfekcija objekta i kolica, nošenje maski...). U slučaju nedostatka tih mera, takva traljavost nema veze sa onima koji su uopšte predložili mere socijalnog distanciranja i ograničavanja kretanja.
Što se tiče švedske taktike, tu se pretpostavlja da će širenje virusa kroz populaciju uticati i na to da klinička slika obolelih bude sve manje i manje ozbiljna. Dakle, veliki deo populacije može oboleti i biti bez simptoma ili sa blagim simptomima, ali će steći imunitet čime će se postepeno suziti mogućnost širenja infekcije. Naravno, to ne znači da će ostatak populacije koji bude imao ozbiljnu kliničku sliku, biti žrtvovan. Šveđani smatraju da će zdravstveni sistem moći zbrinuti pacijente sa težom kliničkom slikom. Dakle, po ovoj pretpostavci neće širenje broja asimptomatskih nosilaca uticati na širenje broja onih sa težom kliničkom slikom, već će broj onih sa težom kliničkom slikom biti sve manji. Koliko je ova taktika ispravna ili pogrešna i koliki rizik nosi pokazaće vreme.
Više učesnika foruma me je upozorilo da ovo nije stručni forum. Ja samo nađoh za shodno da vas posavetujem da  se manete komentarisanja koncepata koje ne razumete i procene nečije stručnosti ako niste dovoljno kompetentni za to. Nebitno je da li je forum namenjen za stručne diskusije ili ne. U svakom slučaju, ja ne nameravam da se dalje na njemu zadržavam.

Background Picker
Customize Layout