April 10, 20205 yr 8 minutes ago, Блок_64 said: Ko ti garantuje da se ovako ne druze. Ko ti garantuje da ovakva izolacija ima efekta u selima ili nekim rularnim sredinama. Videli smo da se virus siri na razne nazcine a populaciju 65+ necemo sacuvati na ovaj nacin.Da si danas proveo dan u Beogradu shvatio bi o cemu ti pricam.Ispred prodavnica kilometarske kolone sa ko zna koliko kako strucnjaciu kazu kontakata,a neki od njih sigurno moraju nekome da dostave nesto. Ovim nacinom samo biras da li ce ti se nesto desiti danas ili za pet dana. ok, daj svoj predlog kako organizovati i sprovesti
April 10, 20205 yr 13 minutes ago, harper said: Zajebao ih Djilas sto je predlozio da ih puste na sat vremena iz apsane. Sad da svi krenu da umiru Vucic ih ne bi pustio napolje zainat Djilasu. I ovo uopste nisam napisao kao vic, uveren sam da ih mrcina sad ne bi pustio napolje sve i da ga lekari mole na kolenima, samo da bi napakostio Djilasu. vrlo je moguće da si u pravu. Quote Nasi kurcevi novinari koje ova polupismena kriminalna mrcina koja glumi predsednika drzave ugasi s malo sile i mnogo prenemaganja. na ovoj situaciji se kristalno jasno vidi koliko nam je bedna novinarska profesija... Quote E pa, drugarice i drugovi penzionerke i penzioneri, plajvaz u sake pa se majmunu lepo zahvalite na tome sto vas je ovako sacuvao na sledecim izborima. čuj plajvaz, ja bukvalno imam utisak da bi mu moja majka grkljan iščupala da je puste blizu. toliko je ogorčena i besna... pre svega zbog osećaja ponižavanja i zbog neslobode. uzela da gledam crvenu liniju. osim što je užasno ono što govori, brat srbin me nervira jer upadljivo vergla šta je zamislio, ignorišući voditeljku u 7-8 navrata do sad (a tek sam na pola emisije) @Frile ma to je mlatkov tzv. humor. Edited April 10, 20205 yr by pt 2.0
April 10, 20205 yr 10 minutes ago, Блок_64 said: Ko ti garantuje da se ovako ne druze. Ko ti garantuje da ovakva izolacija ima efekta u selima ili nekim rularnim sredinama. Videli smo da se virus siri na razne nazcine a populaciju 65+ necemo sacuvati na ovaj nacin.Da si danas proveo dan u Beogradu shvatio bi o cemu ti pricam.Ispred prodavnica kilometarske kolone sa ko zna koliko kako strucnjaciu kazu kontakata,a neki od njih sigurno moraju nekome da dostave nesto. Ovim nacinom samo biras da li ce ti se nesto desiti danas ili za pet dana. Logicno i humano u Srbiji ne ide zajedno Realno jeste sacuvao, kad se pogledaju i uporede starosne grupe koje su najebale od ovog virusa kod nas i u nekim razvijenim zemljama na zapadu. Niko ne misli da penzioneri sad treba da vitlaju po ulici ali sat vremena dnevno u vreme policijskog casa i uz striktno postovanje pravila o fizickoj distanci i opremi ne bi ama bas nista promenilo u njihovoj bezbednosti u odnosu na ovaj maltretman.
April 10, 20205 yr 2 minutes ago, Frile said: ok, daj svoj predlog kako organizovati i sprovesti Za vecinu stvari je kasno. Pegledaj emisiju i shvatices,mi se ovde ne borimo protiv virusa ovde se vodi politicka kampanja.
April 10, 20205 yr 4 minutes ago, Frile said: ok, daj svoj predlog kako organizovati i sprovesti Evo ja: da se za početak organizuje dnevna kupovina od sat vremena u svim radnjama isključivo za njih i da se to kontroliše. Da im se omogući dnevna šetnja od sat vremena, ali da bude šetnja, a ne skupljanje u grupe i da se to takođe kontroliše. Ovako u praksi imamo da ćeš na ulici i u radnjama zateći velik broj starijih, opšti haos. Uopšte nisu zaštićeni na ovaj način.
April 10, 20205 yr 1 minute ago, Блок_64 said: Za vecinu stvari je kasno. Pegledaj emisiju i shvatices,mi se ovde ne borimo protiv virusa ovde se vodi politicka kampanja. znam i jedno i drugo, ali zaista me zanima kako bi ovo realizovali sa sadašnjim kapacitetima Zašto ne bi mogli da preslikamo lockdown kakav je u većini drugih zemalja - ne sme napolje osim pod strogim uslovima, a to se kontroliše i kažnjava. Pretpostavimo da imamo dobronamernu vlast koja objašnjava i moli umestu da histeriše... ali nemamo više efikasan sistema prinude (ni ko da kontroliše kud si pošao, nito ko da efikasno opali po džepu onog ko se zajebava pa igra basket u parkiću)
April 10, 20205 yr 2 minutes ago, Frile said: znam i jedno i drugo, ali zaista me zanima kako bi ovo realizovali sa sadašnjim kapacitetima Zašto ne bi mogli da preslikamo lockdown kakav je u većini drugih zemalja - ne sme napolje osim pod strogim uslovima, a to se kontroliše i kažnjava. Pretpostavimo da imamo dobronamernu vlast koja objašnjava i moli umestu da histeriše... ali nemamo više efikasan sistema prinude (ni ko da kontroliše kud si pošao, nito ko da efikasno opali po džepu onog ko se zajebava pa igra basket u parkiću) Naravno.Verovao ili ne kada je proglasena epidemija u Srbiji se igralo jos jedno kolo u kosarci od mladjih kategorija pa na dalje.Ruku na srce bez publike. Mi ne mozemo da se poredimo sa drugim zemljama jer u drugim zemljama nece ici predsednik da se slika sa 40 novinara kako deli respiratore a ostali da sede kuci i da ga gledaju.
April 10, 20205 yr 6 minutes ago, Блок_64 said: Naravno.Verovao ili ne kada je proglasena epidemija u Srbiji se igralo jos jedno kolo u kosarci od mladjih kategorija pa na dalje.Ruku na srce bez publike. igralo se i finale kupa za žene u surdulici šatro bilo samo 100 podeljenih ulaznica jer, tončev 15. ili 16.03. taj vikend je odigrano poslednje kolo fudbalskog prvenstva bez publike Edited April 10, 20205 yr by kud u maglu Simoviću
April 10, 20205 yr ^^ E onda se vraćamo na ono što imamo Ne možemo da se poredimo sa drugima ni da kopiramo tuđa iskustva zato što nam je sistem sjeban Za jedan ovako sjeban sistem kao što je naš ovo je skoro maksimum po mom mišljenju (po pitanju organizcije lockdowna) Što reče harper, da se đilas nije trpao, možda bi imali sat vremena da seniori prošetaju od 5 do 6 popodne dok su ostali u kućama, to ne košta ništa i moglo bi da funkcioniše samo od sebe. Ali jbg. Edited April 10, 20205 yr by Frile
April 10, 20205 yr Nisam siguran da je Haprer to hteo da kaže. Edited April 10, 20205 yr by Anonymous
April 10, 20205 yr ma naravno, "trpao se" pod znacima navoda, đilasov predlog je bio razuman sam po sebi
April 10, 20205 yr Koliko vi abolirate psihopaćenika, to je strašno. Dakle, logika je sledeća: sistem je sjeban i zbog toga mu treba dozvoliti da vežba još više represiju, ne zato što je to dobro bilo za koga nego jbg, ne znamo kako drugačije. Tolike države u svetu, od koje su neke i veći kurac od nas, sprovode neke drugačije mere. Prepišimo nešto što nam deluje pametno, sigurno ako se i zajebemo neće biti gluplje nego ovo što se sad sprovodi. Ograničavanje vremena kretanja dovodi do kilometarskih redova gde si manje-više statičan i u kojima imaš sigurno mnogo veću šansu da se zaraziš (čak i sa maskom, nema skoro niko N95). Ne postoji niko ko može da me ubedi da je šetnja po parku ili šumi uz propisanu distancu od 2m opasnija od stajanja u redu u hipermarketu, banci ili pošti. Ovo je njemu generalna proba dokle može da ide. Zapamtite to.
April 10, 20205 yr 1 minute ago, Sammael said: Koliko vi abolirate psihopaćenika, to je strašno. Dakle, logika je sledeća: sistem je sjeban i zbog toga mu treba dozvoliti da vežba još više represiju, ne zato što je to dobro bilo za koga nego jbg, ne znamo kako drugačije. Tolike države u svetu, od koje su neke i veći kurac od nas, sprovode neke drugačije mere. Prepišimo nešto što nam deluje pametno, sigurno ako se i zajebemo neće biti gluplje nego ovo što se sad sprovodi. Ograničavanje vremena kretanja dovodi do kilometarskih redova gde si manje-više statičan i u kojima imaš sigurno mnogo veću šansu da se zaraziš (čak i sa maskom, nema skoro niko N95). Ne postoji niko ko može da me ubedi da je šetnja po parku ili šumi uz propisanu distancu od 2m opasnija od stajanja u redu u hipermarketu, banci ili pošti. Ovo je njemu generalna proba dokle može da ide. Zapamtite to. Ne znam ja, to su stručnjaci smislili, valjda su zbog toga zavrsili skole, treba im verovati. Idem se ispovraćati od silnog pravdanja ovog pritvora.
April 10, 20205 yr 3 hours ago, ideja said: Ako je rekla da je manje zarazan od običnog gripa, to ne znači da je htela reći da je manje ozbiljan virus. U ovom tekstu sa hrvatskog indexa je objašnjeno zašto su neke pandemije s najvećim brojem žrtava uzrokovali virusi koji nisu spadali u kategoriju najsmrtonosnijih. https://www.index.hr/vijesti/clanak/tri-su-nova-vazna-otkrica-o-koroni-i-nijedno-nije-dobro/2173694.aspx Ospice čiji letalitet (CFR) nije visok su pre uvođenja vakcine u epidemijama koje su se javljale svakih nekoliko godina odnosile oko 2,6 miliona života. Jedan od razloga je to što su veoma zarazne, dok s druge strane ebola koja je veoma smrtonosna nije puno zarazna tako da se njezino širenje može relativno lako pratiti i suzbijati. Možete li da pojasnite kakve kvalifikacije imate da procenjujete njenu stručnost? Neki naučni rad iz oblasti epidemiologije ili neke druge grane medicine? Ovo nije naučni foru, nego forum opšte prakse, gde ljudi iznose svoja mišljenja, razmišljanja, leče frustracije,... pored toga forum je mesto gde smeš da kažeš i nešto što možda ne bi smeo pod svoj punim imenom i prezimenom. Pored toga, iako je forum mesto skupljanja "stručnjaka opšte prakse" mnogi od nas jesu stručnjaci u nekoj oblasti. Evo, na primer ja, kao totalni laik za medicinu, sam već više puta izneo svoju sumnju u teoriju o sezonskom karakteru ove bolesti. Sa druge strane osvedočen stručnjak sa mnogo radova, Dr. Tiodorović je i danas izjavio da će sa sunčanim danima ovaj SARS2 gotovo prestati. (priča o temperaturi vazduha i UV zracima) Ja sam gledajući statistike kretanja bolesti u područijima gde je sada toplo zaključio da teorija po kojoj će se SARS2 ponašati kao grip nema praktičnu potvrdu. Moj zaključak je zasnovan na totalno nemedicinskim metodama, ali te metode su naučne, a ne laičke. Daleko od toga da tvrdim da jesam u pravu, ali kako se radi o novoj bolesti to niko i ne može da tvrdi dok se stvarno ne spoji nedelju dana baš toplog vremena. Ipak, mislim da je u redu o tome raspravljati, makar i laički. Mnogo nas ovde je vrlo skeptično prema teoriji "krda", a evo čitamo da se ona stalno pominje. Za matematiku nisam laik. U ovoj računici nešto mnogo ne valja. Ili ulaz, odnosno pretpostavka da imamo mnogo mnogo više (1000x) inficiranih od potvrđenih, pa da formula radi. Ili izlaz, tj. da je bolest mnogo manje zarazna nego što se sada već empirijski vidi. Dakle, nula bodova za teoriju "krda" u ovom trenutku. Ono što vidim i znam i gde jesam stručan procenim je situacija sa dostavom rezultata testova. To je čist IT i logistički problem koji država ne ume da reši već dve nedelje. U stvari, to nije problem to je svinjarija, gde se pričaju priče, bolesni čekaju predugo rezultate, a radnici u laboratorijama najebavaju.