April 8, 20205 yr 57 minutes ago, Anonymous said: Zapravo je to sasvim logično ponašanje kod većine ljudi. Zabole ih za slobode, ljudska prava i demokratiju sve dok je njima dobro. Kad njima prestane da bude dobro menjaju priču. Ne treba baš generalisati. Ili recimo ja generališem na drugi način - svima nam je život sjeban životom u ovakvoj državi, većina je digla ruke od aktivnog suprostavljanja, ko god je mogao je napravio sebi neko kakvo takvo skriveno utočište normalnosti. Ne mora to biti nikakvno bahaćenje. Nekome je to odlazak na planinu, nekome je subotnji džoging, nekome neki sitan hobi. E oni možda menjaju priču kada se njima usere neko u tu poslednju oazu normalnosti. Čak i ako je kvarenje oaze opravdano i neminovno zbog epidemije, teško je da se odreknu bez ijedne reči.
April 8, 20205 yr 3 minutes ago, Frile said: Ja više vremena i živaca gubim brinući da li će žvalavi da pohisteriše, nego što se brinem o virusu i preživljavanju. Kroz naizgled trivijalne stvari kao što je jebavanje vlasnika kučića, hapšenje ispred kontejnera i slično, oslikava se nesposobnost i promašenost države koja ne zna šta će i ne ume apsolutno ništa drugo nego da glumi državu i okreće građane jedne protiv drugih. Najiskrenije, ne bi meni uopšte smetalo da čučim zaključan dve nedelje ni da kuče kenja na sred dnevne sobe, ma prvi bih se dobrovoljno prijavio, samo kada bih imao vere da da iza toga stoji odluka nekog ko pokušava da uradi nešto pametno. Ne tražim građansko pravo da bacam đubre kad je zabrana kretanja, tražim zdrav razum od policajca koji me je ukebao i njegovog šefa koji ga je poslao (valjda treba da privodi ljude 5 km a ne 50 m od mesta boravka), a ne bi škodilo ni malo zravog razuma kod forumaša što hejluju takvo idiotsko ponašanje policije. Mozda se nisam najbolje izrazio. Moj stav ne porice nista sto si ti naveo, vec ukazuje da je to stanje prisutno vec 8 godina i u principu se nista nije promenilo. Slikovito opisano, svi trotoari su razmazani govnima vec 8 godina i svi bez problema setaju njima gazeci govna. Odjednom pojedinici primetise da smrde cipele kad udjes u haustor i horski se zapitase "Zasto bas sada i kome to treba?"
April 8, 20205 yr Quote U Valjevu 86 obolelih od koronavirusa U Valjevu je 86 osoba pozitivno na novi koronavirus, dok je na teritoriji Kolubarskog okruga broj potvrđenih slučaja 102, nezvanično nam je potvrđeno iz više izvora. Kako nam je rečeno još uvek nisu stigli svi rezultati uzoraka koji su prethodnog vikenda poslti u Beograd, očekuju se do kraja nedelje. Prema nezvaničnim informacijama u izolaciji u Kolubarskom okrugu je oko 1500, od toga je u Valjevu 1000 lica u izolaciji kod kojih je postavljena sumnja na infekciju novim koronavirusom. U odnosu na zvaničan podatak od 6. aprila, koji je saopšten na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Platati Srbija, broj obolelih u Valjevu je povećan za 27.
April 8, 20205 yr 56 minutes ago, cedo said: @Turnbull prekrsis samoizolaciju, bacis djubre 10 minuta posle, prodjes na crveno, vozis u nepreglednoj krivini brze od dozvoljenog ne moze individualno da bude iznad opsteg, a ako ne valja opste, treba ga menjati To su tako različite stvari da ne smeju da budu u istoj rečenici. Lice koje je prekšilo samoizolaciju je u samoizolaciji zato što je mogući nosilac virusa. Ne sme da mrdne van stana, ne sme da pipne ulazna vrata zgrade, treba ga besiti za jajca ako to uradi. Onaj što je nije u samoizolaciji a našao se van zgrade kad je zabrana kretanja, nema veze sa tim. Pa kako to nije jasno?
April 8, 20205 yr Juce bas diskutujem sa mojima i da je sreca u ovoj nesrecnoj zemlji sto su kod nas te institucije starackih domova daleko od bilo cega normalnog, kao i sve na kraju, i da mi nemamo u tom broju sticenike kao na Zapadu, bez obzira na veliku staru populaciju. Dve stvari koje su bile indikativne, a desavale se Kinezima i pre svih Italijanima, da su doktori i svi ostali medicinski radnici najvise i prvi na udaru, a zatim i stari u domovima, i ti dozvolis haha-hihi virusu da desetkuje prve i ko zna sta uradi drugima (mislim znamo sta). Moroncina!
April 8, 20205 yr Mislim da je to sad nezadovoljstvo u Srbiji nastalo više zbog tradicionalnog nabusitog, osionog i nekulturnog ponašanja policijaca, kao i odsustva bilo kakvog smisla i rezonovanja, što nije novost, već tradicija u Srbiji. OK, kapiram da je predvidjeno kažnjavanje, privodjenje zbog nepoštovanja Uredbi o ograničenju kretanja(ili čega već), ali potrebno je i da oni koji su na terenu i imaju ovlašćenja da primenjuju represiju protiv gradjana, to rade i ponašaju se uz upotrebu rezona, dobrog smisla. Hoću da kažem da nije uvek potrebno da recimo, ako vidiš nekoga ko je izašao da baci djubre u kontejner u 9 uveče, da se odmah obrušiš na njega, premlatiš ga, baciš u maricu i vodiš pred sudiju. Mogu i da ga legitimišu, vide da li je stvarno odatle, onda upozore i oteraju odmah kući. Tako i u mnogim drugim slučajevima. Treba da hapse samo one koji su baš uhvaćeni negde na sasvim drugom kraju grada, bez razloga, i koji su baš agresivni i ne žele da se ponašaju u skladu sa onim što je odredjeno. U Italiji se ispostavilo da je kategorija kojoj je najteže bilo objasniti da treba da budu kući, i koja nije htela nikako da se povinuje, su bili starci. Prvih nedelja od kad je počelo zatvaranje po kućama, kad god bih izašao da odem u supermarket po cigarete i tako, ulice su bile pune staraca koji su negde mlatili okolo. I šta je sad trebalo da ovde radi policija, da ih premlati, baci u maricu i odvede u mardelj? Ne, ovde su ih non-stop(ali uvek ljubazno i sa puno takta) karabinjeri i policajci uterivali sa ulice u kuće. Prijave su pisane baš onda kad je bilo očigledno da neko hoće da tera inat i ne želi da ništa objašnjava. Naročito u vreme ovog sranja, ovde su policajci i karabinjeri čak i telefonom jako ljubazni, vrlo razumevajući, pokušavaju na najfiniji način da svima objasne sve što treba, da pomognu onome kome treba pomoć. Pisanje prijava i davanje kazni im je sad poslednje. Ljudi su ionako nervozni i nadrkani što su zatvoreni po kućama( i što ne znaju šta ih čeka kad jednog dana budu mogli da izlaze), samo još fali da ih policija tretira na loš način. Mislim(a znam da je manje-više nemoguće) da treba raditi mnogo sa policajcima u Srbiji da usvoje takav način opštenja sa gradjanima, a ne samo siledžijstvo i nabusitost. Pa jebote, u Srbiji i dan danas policija se svima obraća sa TI.
April 8, 20205 yr 24 minutes ago, Glass Joe said: Ne, nego poostravanje zbog nediscipline Zbog izmišljene nediscipline. Kladim se i da su onaj požar na Fruškoj gori sami podmetnuli, da bi Vučić imao opravdanje da histeriše. Inače, podržavam totalnu vikend zabranu kretanja, i mislim da ju je trebalo još od početka uvesti, kad već ne možemo da sprovedemo lockdown kao u većini drugih zemalja. To je otprilike i naš maksimum.
April 8, 20205 yr Pricam bas sa drugom, putuje iz Mladenovca u BG na posao, radi u maloprodaji. Ostanu duže da pozavršavaju šta imaju kad se objekat zatvori za kupce, i baš mu je na knap da se vrati kući do 17h. Dozvole naravno nisu mogli da dobiju jer ne rade van policijskog časa.
April 8, 20205 yr Author 21 minutes ago, dùda said: Moja mama je bila 6 meseci u staračkom domu, tako da znam jako dobro koliko starački dom košta. ž Ta cifra koja mora mesečno da se plati je za većinsku Srbiju mislena imenica. Ovo je nazalost tacno, a opet toliko se izgradilo novih starackih domova koji nude jako malo za "pristupacnu" cenu od 350-400e, pricam za bg. Kad sam jurio caletu dom, nagledao sam se svakakvih rupa koje "nude kompletnu negu" ,tamo ni Vulina ne bih poslao...
April 8, 20205 yr 2 minutes ago, Milosh76 said: Ovo je nazalost tacno, a opet toliko se izgradilo novih starackih domova koji nude jako malo za "pristupacnu" cenu od 350-400e, pricam za bg. Kad sam jurio caletu dom, nagledao sam se svakakvih rupa koje "nude kompletnu negu" ,tamo ni Vulina ne bih poslao... Eee, ja bih ostala gladna radije pa dodala za dom , nego svoga bilo koga stavila u taj od 300-400 e. Znam o čemu pričam. Bez 500 + lekovi + eventualno pelene+ još svašta nešto, ne može da se prođe a da nije raspad.
April 8, 20205 yr Neka ekipa (cenim SNS aktivisti) ide po Sarajevskoj i kači srpske zastave. To je sve što ova država ume da uradi: da kači srpske zastave.
April 8, 20205 yr 27 minutes ago, Frile said: To su tako različite stvari da ne smeju da budu u istoj rečenici. Mogu i treba, zato sto u sustini jesu iste stvari. Naravno da ne bi trebalo da bude preterano traziti od policajaca da imaju vise takta nego sto ga imaju ali to spada u domen ocekivanja koja su poslovicno majka svakog zajeba. Zasto ove dve stvari nisu razlicite i mogu da idu u istu recenicu? Razlog je jednostavan i opisao ga je Dekart odavno recenicom da je razum najbolje rasprostranjena stvar na svetu jer svako misli da ga ima dovoljno. Gledam lika ispred Meka na Terazijama nekoliko dana nakon sto je pocelo ovo sranje, neka skupa trenerka, prsluk preko, naocare za sunce, ruke u dzepovima trenerke, u jednom trenutku je samo zakrljao i pljunuo levo od sebe, nije se cimnuo ni da vidi da li neko mozda prolazi s te strane. Taj ima neki svoj "zdrav razum" po kojem nije nista strasno sto je pljunuo nasred ulice jer njegov zdrav razum izlazi iz primitivnog uma. I onaj koji pretice u nepreglednoj krivini preko pune linije ima neki svoj "zdrav razum" koji mu govori da je veca steta ako izgubi nekoliko sekundi ili minuta u saobracaju iza nekog sporog kamiona nego rizik da uleti u makaze i ubije nekog. Ono sto hocu da kazem je da zdrav razum nema neki etalon, neki konsenzus oko toga sta sadrzi i zasto bas to sadrzi a ne nesto drugo. Nama ponasanje drugih ljudi najcesce smeta jer se kosi sa nasim vaspitanjem i razumevanjem elementarne logike, mnogo redje nam smeta zato sto se kosi s nekim opste usvojenim principima. Potpuno je jasno sa stanovista logike da iznosenje djubreta usred policijskog casa i preticanje u krivini nije isto zbog tezine mogucih posledica ali ako se prepustimo arbitrarnom odlucivanju pojedinaca sta se moze a sta ne moze onda se takodje prepustamo i situaciji u kojoj je zdrav razum nekog debila relevantan isto koliko i nas, verovatno i relevantniji ako je u poziciji sile. Tako smo i zavrsili s ovakvom policijom i ovakvom drzavom. Glupih pravila je uvek bilo i uvek ce ih biti, ona su najcesce glupa zato sto su pravljena za sve a ne samo za ljude kao ti koji imaju dovoljno razuma da selektiraju ono sto je bitno. I ona se moraju postovati, ma koliko glupa bila iz tvog ugla, zato sto nemaju svi tvoj razum i tvoju sposobnost. Jednostavno, gotovo je nemoguce u jednom drustvu napraviti pravila koja bi mogla da prihvate tolike razlike u vaspitanju i obrazovanju stanovnistva, narocito kad je u pitanju domen javnog interesa. To proizvodi i ovakve bizarne situacije, da se covek hapsi zato sto je zakasnio da baci djubre, ali i to je bolje od alternative da svako tumaci sta treba i moze da radi iz svog ugla. Edited April 8, 20205 yr by harper
April 8, 20205 yr 5 minutes ago, harper said: Mogu i treba, zato sto u sustini jesu iste stvari. Naravno da ne bi trebalo da bude preterano traziti od policajaca da imaju vise takta nego sto ga imaju ali to spada u domen ocekivanja koja su poslovicno majka svakog zajeba. Zasto ove dve stvari nisu razlicite i mogu da idu u istu recenicu? Razlog je jednostavan i opisao ga je Dekart odavno recenicom da je razum najbolje rasprostranjena stvar na svetu jer svako misli da ga ima dovoljno. Gledam lika ispred Meka na Terazijama nekoliko dana nakon sto je pocelo ovo sranje, neka skupa trenerka, prsluk preko, naocare za sunce, ruke u dzepovima trenerke, u jednom trenutku je samo zakrljao i pljunuo levo od sebe, nije se cimnuo ni da vidi da li neko mozda prolazi s te strane. Taj ima neki svoj "zdrav razum" po kojem nije nista strasno sto je pljunuo nasred ulice jer njegov zdrav razum izlazi iz primitivnog uma. I onaj koji pretice u nepreglednoj krivini preko pune linije ima neki svoj "zdrav razum" koji mu govori da je veca steta ako izgubi nekoliko sekundi ili minuta u saobracaju iza nekog sporog kamiona nego rizik da uleti u makaze i ubije nekog. Ono sto hocu da kazem je da zdrav razum nema neki etalon, neki konsenzus oko toga sta sadrzi i zasto bas to sadrzi a ne nesto drugo. Nama ponasanje drugih ljudi najcesce smeta jer se kosi sa nasim vaspitanjem i razumevanjem elementarne logike, mnogo redje nam smeta zato sto se kosi s nekim opste usvojenim principima. Potpuno je jasno sa stanovista logike da iznosenje djubreta usred policijskog casa i preticanje u krivini nije isto zbog tezine mogucih posledica ali ako se prepustimo arbitrarnom odlucivanju pojedinaca sta se moze a sta ne moze onda se takodje prepustamo i situaciji u kojoj je zdrav razum nekog debila relevantan isto koliko i nas, verovatno i relevantniji ako je u poziciji sile. Tako smo i zavrsili s ovakvom policijom i ovakvom drzavom. Glupih pravila je uvek bilo i uvek ce ih biti, ona su najcesce glupa zato sto su pravljena za sve a ne samo za ljude kao ti koji imaju dovoljno razuma da selektiraju ono sto je bitno. I ona se moraju postovati, ma koliko glupa bila iz tvog ugla, zato sto nemaju svi tvoj razum i tvoju sposobnost. Jednostavno, gotovo je nemoguce u jednom drustvu napraviti pravila koja bi mogla da prihvate tolike razlike u vaspitanju i obrazovanju stanovnistva, narocito kad je u pitanju domen javnog interesa. To proizvodi i ovakve bizarne situacije, da se covek hapsi zato sto je zakasnio da baci djubre, ali i to je bolje od alternative da svako tumaci sta treba i moze da radi iz svog ugla. Vrlo iscrpno obrazloženje. Želim mnogo uspjeha u podršci indiskriminativnim autoriratarnim elementima vašeg korumpiranog nekompetentnog režima. Mi idemo na basket preskačući zaključanu ogradu gimnazijskog igrališta. Kad nas stave u maricu pjevat ćemo grozomorno, samo nemoj po glavi gospodine crni. Svim parapsihopatolozima puno sreće, da ovo pregurate u zdravlju!
April 8, 20205 yr 2 minutes ago, Otto Katz said: Vrlo iscrpno obrazloženje. Želim mnogo uspjeha u podršci indiskriminativnim autoriratarnim elementima vašeg korumpiranog nekompetentnog režima. Mi idemo na basket preskačući zaključanu ogradu gimnazijskog igrališta. Kad nas stave u maricu pjevat ćemo grozomorno, samo nemoj po glavi gospodine crni. Svim parapsihopatolozima puno sreće, da ovo pregurate u zdravlju! takođe neka si nam navratio