Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

11 minutes ago, morgana said:

ova ruska pomoć u dezinfekciji mi je vic decenije

Gresis, oni su ozbiljno i strucno opremljeni za to. U Bergamu su dezinfikovali gomilu starackih domova i sl institucija koje ovdasnje snage nisu bile u stanju.

Mogu zamisliti u kakvom je tek stanju srpska ABHO ako i dalje postoji.

Bioloska dezinfekcija je ozbiljna stvar.

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

neko je postavio slike iz irana

tamo gradom ide kamion i rasprsuje, pretpostavljam dezinfikaciono sredstvo

edit: @variola

Edited by cedo

Prosao preko Vidikovca, veca je guzva u saobracaju i vise ljudi po ulicama nego ikad.

3 minutes ago, lo zingaro said:

Gresis, oni su ozbiljno i strucno opremljeni za to. U Bergamu su dezinfikovali gomilu starackih domova i sl institucija koje ovdasnje snage nisu bile u stanju.

Ok, ali mi to nismo mogli ni sa bolnicama da uradimo dsovoljno ozbiljno?

6 minutes ago, lo zingaro said:

onda ok, hvala za info :)

Just now, variola said:

Ok, ali mi to nismo mogli ni sa bolnicama da uradimo dsovoljno ozbiljno?

Rec ozbiljno ne moze nikako da se ubaci u bilo koji kontekst mera i delovanja radikalske vlade. 
Osim toga govorim specificno o jedinicama ABHO. Ja sam igrom slucaja bivsi JNA pripadnik te jedinice iz 80ih i znam kakva je to smejurija I tada bila.

Just now, lo zingaro said:

Rec ozbiljno ne moze nikako da se ubaci u bilo koji kontekst mera i delovanja radikalske vlade. 
Osim toga govorim specificno o jedinicama ABHO. Ja sam igrom slucaja bivsi JNA pripadnik te jedinice iz 80ih i znam kakva je to smejurija I tada bila.

he he ... znaci nakupilo se godina :) 

imao sam utisak da si mladji

Just now, cedo said:

he he ... znaci nakupilo se godina :) 

imao sam utisak da si mladji

:nobles:

Pa sam kraj 80ih. Mlad sam ja jos, tek sam prebacio 30tu (boravka u Italiji).

24 minutes ago, Lezilebovich said:

+1. 

razumem stručnjake iz Kine, ali da nismo mogli da uradimo dezinfekciju bez Rusa je stvarno za neverovati. 

9 minutes ago, lo zingaro said:

U vremenu o kojem govoriš JNA, odnosno ABHO je posedovala funkcionalne kaomione cisterne sa raspršivačima namenjene dekontaminaciji zemljišta. Pa sve do pred kraj devedesetih. Šta je posle bilo, to već ne znam.

4 hours ago, Ravanelli said:

to je za predsednike stambenih zajednica max 10 litara, da srede ulaze

Na tvoj predhodni post saznah o ovome. Hvala  :thumbsup:

Kao upravnik male zgrade(24stana) jutros kolima otišao do opštine Voždovac prilaz iz Murske. Nešto sam predosećao da će biti dezorganizovanao (ovde je sns pošast od 2010), pa sam preventivno poneo 2 prazna balona 6l od vode kao i rešenje o imenovanju za slučaj da neko traži "akreditaciju".

Tamo isti kontejner kao na okačenom tvitu. Nema nikoga iz opštine da nadgleda preuzimanje, bukvalno može svako da dođe i da uzme koliko hoće, možeš i slavinu da ostaviš nezavrnutu da sve isteče, a da te niko ne vidi odnosno opomene. Dok sam točio, došlo još dvoje, predhodno se vrzmali u blizini, pa me videli i ukapirali da su na pravoj lokaciji za dezinf. Nema nikakvog obaveštenje šta je ta tečnost, kako se koristi, iako na sajtu grada piše da će na svakom kontejneru biti istaknuto uputstvo.

Balone predao komšinici koja plaća i nadzire čistačicu.

Inače, po mirisu verovatno je rastvor varikine, u kom %, dagijebem. Da sam znao da je to ne bih se cimao, sam mogu da razblažim ono što godinama imam u kupatilu, a ne koristim.

24 minutes ago, LeBron said:

Prosao preko Vidikovca, veca je guzva u saobracaju i vise ljudi po ulicama nego ikad.

isto ovo sam pri etio na nbgd, ali dosta više ljudi nosi maske

Edited by Ravanelli

49 minutes ago, slepa živana said:

evo ja ću da ti objasnim kao virusolog početnik :lol:

slušala sam virusologa iz hrvatske kako je objašnjavao oko vlažnosti vazduha i na osnovu toga sam zaključila da je to objašnjenje izazvalo ovu nedoumicu da li će se na toplijem vremenu povući virus. naime, rekao je da je u kini rađena studija o tome koliko virusu pogoduje vlažnost vazduha. kada bi se u prostoriji povećala vlažnost za 20%, virus se razmnožavao dvostruko sporije. dakle, ne pogoduje mu. doktor je objasnio i zbog čega će se usporiti širenje sa dolaskom toplog vremena - sada grejemo i u sobama nam je suv vazduh, zbog toga treba često vetriti i staviti vodu na radijatore...

kada smo prvi put videli kako se uređuje hala u njujorku za privremenu bolnicu, pored svakog kreveta je stajao neki mali aparat, kao ketler... a to je ustvari bio nekakav isparivač ili ne znam kako se to zove, uglavnom nešto za povećanje vlage u vazduhu.

mislim da se sve to odnosi na virus koji je već u čoveku, pa sporije napreduje i tako organizam ima više vremena da se izbori.

svi smo virusolozi :covid19:

Čitao i ja nešto oko vlažnosti, taj  doktor je govorio da je vlažnost bitna jer ako je suva sluznica nosa onda je virusu otvoren put za prodiranje u organizam, prva brana imunog sistema je onda onesposobljena.

Viša temperatura i vlažnost usporavaju viruse, postaju manje zarazni i pokretljivi, samo je pitanje kolika je ta temperatura i vlažnost. Granica za covid-19 kada on crkava je 57 stepeni celzijusa. Pitanje je samo kako će se on ponašati u opsegu od 30 do 40 stepeni, koliko će usporiti i koliko će biti zarazan. Najviše mu pogoduju niske temperature i niska vlažnost, tada podivlja.

Edited by slow

9 minutes ago, J-♣ said:

Inače, po mirisu verovatno je rastvor varikine, u kom %, dagijebem. Da sam znao da je to ne bih se cimao, sam mogu da razblažim ono što godinama imam u kupatilu, a ne koristim.

Ako neko zna sta se tu nalazi moze da objasni za cega se tacno koristi, po sns moze za sve...stao sam na odeci i hodniku

Danas sam dobio obavestenje da ne filozofiram previse i da bolje procitam nemacka istrazivanja i kako su to oni resili, sad moram nemacki da ucim, kontam da svi imaju maske i rukavice, milion respiratora i 2G kreveta, deca svako svoju kucu/stan..

Edited by villiem

9 minutes ago, Dankan Ajdaho said:

U vremenu o kojem govoriš JNA, odnosno ABHO je posedovala funkcionalne kaomione cisterne sa raspršivačima namenjene dekontaminaciji zemljišta. Pa sve do pred kraj devedesetih. Šta je posle bilo, to već ne znam.

Ja sam sluzio u Tuzli i tamo je bio samo jedan kamion cisterna. Znam da je Krusevac bio ozbiljniji centar ali sve je to smesno u odnosu na ovo sto sam video kod rusa koji su dosli u Italiju.

39 minutes ago, Lezilebovich said:

+1. 

razumem stručnjake iz Kine, ali da nismo mogli da uradimo dezinfekciju bez Rusa je stvarno za neverovati. 

Ma to je verovatno čist marketing, da ne bude da smo izvisili kod braće nako što je Putin bio na 95687 naslovnih strana.

Background Picker
Customize Layout