March 17, 20205 yr Izvinjavam se što nisam pročitala svih 57 strana... Ne znam da li ste pisali o nestašici lekova. Išla sam juče do apoteke. Maski, asepsola i rukavica nema. Nema tabletica za spavanje, nema pravog paracetamola već samo zamene. Inače, u mojoj zgradi je već izvršen popis starijih od 65 godina. Upravnik je i mene stavio na spisak jer imam cerebralnu paralizu-doduše slabiji, blaži oblik. On se prijavio da bude volonter i biće najpre zadužen za našu zgradu. E, sada da se smejete..Pita mama kako će on nabavljati namirnice ljudima koji nemaju keš već im je novac na kartici. Kaže mu da ona neće da daje svoj pin. Odgovor je: Donosiću fiskalne račune! pa će se plaćati naknadno, kad sve ovo prođe! Da li je i to normalno? Da li će Maxi, Roda, etc..da daju namirnice volonterima bez gotovog novca, na tzv "crtu"? Izgleda mi tragikomično, Što se nastave tiče, ne znam da li je slično organizovano i za srednjoškolce ( preko RTS-a ) jer sestričina planira da radi u jednoj prodavnici kad već ima neplanirani raspust. Kuka zbog 18tog rođendana, ali, šta je tu je..
March 17, 20205 yr Tek sad ovo videh, dobro da se neko konačno setio da kaže: Quote Reč “samoizolacija” sve je zastupljenija u svakodnevnom govoru, međutim, profesor na Medicinskom fakultetu Goran Belojević tvrdi da ovaj izraz ništa ne označava. “Ne znam šta je samoizolacija, to ne postoji. Postoji izolacija i karantin”, kaže dr Belojević za Nova.rs i objašnjava: “U izolaciju ide oboleli. U karantin ide onaj za koga se sumnja da će oboleti, ali ne mora. U slučaju koronavirusa u inkubacija traje 14 dana i za to vreme se ide u karantin.” Belojević tvrdi da je reč “samoizolacija” besmislena i po samom značenju. “Kad odete u kuću da se lečite, onda neko o vama brine, niste vi sami sebe izolovali nego ste izolovani u svojoj kući ako obolite i tu vas leče. U drugom slučaju ste u karantinu u svojoj kuću”, ističe profesor. Naš Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti takođe ne poznaje izraz samoizolacija, dok su izrazi izolacija i karantin jasno definisani. “Izolacija je protivepidemijska mera izdvajanja, tokom perioda zaraznosti, inficiranih osoba na takva mesta i pod takvim uslovima da se spreči ili ograniči direktni, odnosno indirektni prenos infektivnog agensa s inficiranih osoba na osobe koje su osetljive ili mogu da prenesu agens drugima”, navedeno je u članu 2, tački 25 ovog Zakona. Već u sledećoj tački Zakona, definisan je pojam karantina: “Karantin je mera ograničavanja aktivnosti “kontakata”, tj. zdravih osoba i životinja koje su bile izložene slučaju zarazne bolesti tokom perioda njegove zaraznosti, sa ciljem da se spreči širenje zarazne bolesti”. U engleskom govornom području postoji izraz “self-isolation”, koji se najčešće odnosi na svojevoljno izbegavanje kontakata sa ljudima u okruženju i porodici radi njihove zaštite. Međutim, iz današnjeg saopštenja Vlade Srbije, može se zaključiti da samoizolacija nije nešto što se zasniva samo na savesti i ličnom izboru. “Vlada Srbije je propisala da se građanima Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Srbiji, koji dolaze iz Švajcarske, Španije, Austrije i Italije izriče obavezna mera samoizolacije u trajanju od 28 dana. Građanima Srbije, i stranim državljanima koji imaju boravište u Srbiji, koji dolaze iz drugih zemalja izriče se obavezna mera samoizolacije u kućnim uslovima od najmanje 14 dana”, piše u današnjem saopštenju Vlade Srbije i podvlači: “Svako nepoštovanje mera samoizolacije biće najstrože kažnjavano u skladu sa važećim zakonima Srbije”. U skladu sa kojim važećim zakonima kad nije ni definisano šta je samoizolacija? Amaterizam i paceraj na svakom ćošku. Uvodi se vanredno stanje na protivustavan način, izmišljaju se termini po potrebi, preti sankcijama i nikom ništa, sve to lagano prolazi.
March 17, 20205 yr Verovatno su na svoju ruku i uzeli maske. Na kraju krajeva nije ni bitno, ne bi im puno pomogle ni da su ih stavili kako treba. Sent from my H3213 using Tapatalk
March 17, 20205 yr U takvim jedinicama se na svoju ruku ne ide ni u toalet. Naravno da ih u praksi te maske ne štite mnogo ali poenta celog njihovog paradiranja je da pokažu i demonstriraju neku ozbiljnost (uniforma, oružje, maske) i šmekericu (cvikeri) a sad će ceo tviter da ih pravi majmunima i sprda se sa njima.
March 17, 20205 yr 16 minutes ago, Redoran said: a sad će ceo tviter da ih pravi majmunima i sprda se sa njima. tviter kao merilo čega tačno?
March 17, 20205 yr Kakvo je stanje u Srbiji ovog jutra? Traju li napadi na apoteke, markete, banke i dalje ili se smiruje jer je vecina ustekala sve sto se ustekati moze? Valjda ce se smiriti malo
March 17, 20205 yr Sećate se onog klipa žene iz Kine koja namerno pljuje u liftu da bi zarazila sto više ljudi? Ovo je naša verzija Quote Žena (44), koja je pre dve nedelje doputovala u selo Češljeva Bara u Velikom Gradištu, od lekara je krila da dolazi iz zaraženog područja, a sada joj je registrovana korona. Preti joj do tri godine zatvora Žena (44) koja je pre dve nedelje doputovala iz Austrije u selo Češljeva Bara, iako je imala simptome koronavirusa, slobodno se kretala po selu i Velikom Gradištu, a od lekara je krila da dolazi iz zaraženog područja. Srećom, nju je u petak prijavila komšinica, nakon čega je neodgovorna žena prinudno hospitalizovana i testirana! Ona je počinila krivično delo za koje je zaprećeno do tri godine zatvora. Kod nje je potvrđen koronavirus, a ona je iz Požarevca prebačena na lečenje u Beograd. Ova žena ugrozila je celu opštinu Veliko Gradište, s obzirom na to da je uprkos simptomima posećivala pijacu, buvljak, privatnu zdravstvenu ustanovu, ali i Dom zdravlja Veliko Gradište. Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, rekao je da ova žena lekarima, iako su je pitali da li dolazi iz inostranstva, nije to priznala. - Napravila nam je veliki problem, čak sedam radnika našeg doma zdravlja je stavljeno u kućnu izolaciju, kao i troje zaposlenih iz privatne zdravstvene ordinacije. To je krajnja neodgovornost i vrlo neozbiljan pristup, sve bi bilo drugačije da je prijavila lekarima da je došla iz inostranstva - naveo je Milić. Edited March 17, 20205 yr by Spirit
March 17, 20205 yr 12 minutes ago, ordi said: tviter kao merilo čega tačno? Kao merilo uspeha ovog PR-a u pokušaju. Mislim, nebitno je sve to naravno, samo je malkice tragikomično kako bukvalno ništa ne mogu da urade kako treba, čak i neki bezvezni PR.
March 17, 20205 yr 32 minutes ago, Have_Fun said: Kakvo je stanje u Srbiji ovog jutra? Traju li napadi na apoteke, markete, banke i dalje ili se smiruje jer je vecina ustekala sve sto se ustekati moze? Valjda ce se smiriti malo podneću izveštaj kad obiđem
March 17, 20205 yr počeo prvi razred. bacio pogled na RTS 3. nastavna jedinica o azbuci, Vuku Karadžiću. svetlo katastrofa, zvuk iz bunara... ne znam da li je ova što priča zaista učiteljica ili glumica. za sada deluje slabo.