Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

1 minute ago, mackenzie said:

Šabac i Svrljig su jedini primjer nekakve samoorganizacije, u Beogradu ne daj bože da se nešto pokrene samoinicijativno. Ili se ide po državno-partijskom nahođenju ili po planu i programu nekakvih NVO crkavica.

Ko da pokrene?

Dr Zoran?Književnik Vesić?

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

Zar jos nije jasno da je ovde svako za sebe, i uvek tako bilo i bice :fantom:
Nadamo se da još nije... kao i da nema (mnogo) starih, nezbrinutih i nemoćnih po kućama koji su ostavljeni sami sebi.

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

23 minutes ago, Ayatollah said:

Ako ste zaboravili ko je Darija Kisić Tepavčević, evo da se podsetite. Čiste da znate sa kim imamo posla:

Jbt citao sam ovo ranije ali nisam povezao sa ovom SNSovkom.

Zlo

Edited by Caligula

4 minutes ago, Caligula said:

Jbt citao sam ovo ranije ali nisam povezao sa ovom SNSovkom.

Zlo

+1

🤑🤑🤑

14 minutes ago, harper said:

Mere su uglavnom donete na vreme ali su se razbile o kohabitaciju nesposobne vlasti, velikog broja neodgovornih gradjana i dugo urusavanog zdravstvenog sistema koji vec decenijama funkcionise na bazi dobre volje pojedinacnih lekara i drugog osoblja. Ko ce sta od toga da proglasi za veceg krivca jos uvek je irelevantno, sad svako treba da se fokusira na to da se maksimalno zastiti koriscenjem zdravog razuma i sto je moguce opsirnijim informisanjem. Jedan broj ljudi i ovde se ponasa u fazonu da tumaci mere kako mu odgovara a ako se nesto desi onda drzava d'uradi nesto. Aha, hoce to. Valjda nismo znali i pre pandemije kakva nam je vlast i u kakvom stanju nam je zdravstveni sistem, pa se sad sve vise iznenadjujemo kako vreme vise prolazi.

Tu nesrecnu kohabitaciju najbolje opisuje pitanje "a zasto nisu zatvorili kafice". A zasto ste isli u otvorene kafice? Zatvorili su skole, poslali sve starije od 65 godina u kucni pritvor, zar to nije bio jasan znak i onima koji nisu pratili sta se desava u Italiji da se nesto gadno sprema i da treba biti oprezan? Iskreno, od dana kad su uvedene mere nisam ni znao da su kladionice otvorene, a kafici pored kojih sam prolazio da bih dosao do prodavnice mogli su, sto se mene tice, komotno da dele dzabe single malt na flase koje bi donosile gole konobarice. Zar nam nije bilo jasno da ce i oni pre ili kasnije morati da budu zatvoreni i zasto smo jurcali da ih sto vise obilazimo jer smo shvatili da ce uskoro biti zatvoreni pa hajde da iskoristimo poslednju priliku? Prvi lepi dan za vikend i odmah su svi potrcali da nadju razlog zasto bas njihov izlazak napolje ima smisla i nije problem, a svi drugi nemaju smisla i jesu problem. Nisam isao u park, isao sam u sumu, uredba nista ne govori o sumi, u-ta-ta. Jebi ga, ko ocekuje da prodje na mufte, kao oni dicni Pazarci koji su se kurcili po kaficima a sad kuku, pa da ga spasavaju ovakva drzava i ovakav zdravstveni sistem, preveliki je optimista. Svi smo ucili i naucili da se organizujemo uprkos drzavi a ne zahvaljujuci njoj, sad odjednom nesto ocekujemo od iste te drzave. Srbija ne funkcionise ni kad je redovno stanje, ocekivati da ce se dozvati pameti i raditi kako treba u uslovima krize je besmisleno. Oni bi mozda i hteli ali ne umeju, vecina ljudi koji odlucuju danas nema dana radnog staza van te njihove trange-frange politike i trange-frange "biznisa".

Znamo gde zivimo, znamo da treba da budemo duplo oprezniji i disciplinovaniji nego u drugim zemljama gde jos uvek kako-tako drze zdravstveni sistem (mada su, koliko vidim, svuda epski popucali), znamo s kim imamo posla. Sada je za svakog od nas apsolutni prioritet da se ne zarazi jer ko se zarazi vise nema kontrolu i izlozice se tom trulom sistemu. Da li je Kon, ili ova Darija, ili Nestorovic, ili Sveti Petar, Vucicev portparol, to je sve savrseno nebitno. Svako od njih, ukljucujuci i naseg predsednickog degenerika, iz svog razloga zeli da svi prodjemo sto je moguce bolje, to sto ne umeju da to sto zele i urade je nesto sto smo svi znali da ce da se desi.

Sumnjam da je iko sa ovog mesta sedeo po kafićima, ali razne budale jesu i to u priličnim gomilama, što me ne bi preterano pogađalo da se posle s istim likovima nisam sretao po samopolugama. Ovde nije rešenje da deo populacije bude disciplinovan, svi to moraju da budu.

22 minutes ago, harper said:

Mere su uglavnom donete na vreme ali su se razbile o kohabitaciju nesposobne vlasti, velikog broja neodgovornih gradjana i dugo urusavanog zdravstvenog sistema koji vec decenijama funkcionise na bazi dobre volje pojedinacnih lekara i drugog osoblja. Ko ce sta od toga da proglasi za veceg krivca jos uvek je irelevantno, sad svako treba da se fokusira na to da se maksimalno zastiti koriscenjem zdravog razuma i sto je moguce opsirnijim informisanjem. Jedan broj ljudi i ovde se ponasa u fazonu da tumaci mere kako mu odgovara a ako se nesto desi onda drzava d'uradi nesto. Aha, hoce to. Valjda nismo znali i pre pandemije kakva nam je vlast i u kakvom stanju nam je zdravstveni sistem, pa se sad sve vise iznenadjujemo kako vreme vise prolazi.

Tu nesrecnu kohabitaciju najbolje opisuje pitanje "a zasto nisu zatvorili kafice". A zasto ste isli u otvorene kafice? Zatvorili su skole, poslali sve starije od 65 godina u kucni pritvor, zar to nije bio jasan znak i onima koji nisu pratili sta se desava u Italiji da se nesto gadno sprema i da treba biti oprezan? Iskreno, od dana kad su uvedene mere nisam ni znao da su kladionice otvorene, a kafici pored kojih sam prolazio da bih dosao do prodavnice mogli su, sto se mene tice, komotno da dele dzabe single malt na flase koje bi donosile gole konobarice. Zar nam nije bilo jasno da ce i oni pre ili kasnije morati da budu zatvoreni i zasto smo jurcali da ih sto vise obilazimo jer smo shvatili da ce uskoro biti zatvoreni pa hajde da iskoristimo poslednju priliku? Prvi lepi dan za vikend i odmah su svi potrcali da nadju razlog zasto bas njihov izlazak napolje ima smisla i nije problem, a svi drugi nemaju smisla i jesu problem. Nisam isao u park, isao sam u sumu, uredba nista ne govori o sumi, u-ta-ta. Jebi ga, ko ocekuje da prodje na mufte, kao oni dicni Pazarci koji su se kurcili po kaficima a sad kuku, pa da ga spasavaju ovakva drzava i ovakav zdravstveni sistem, preveliki je optimista. Svi smo ucili i naucili da se organizujemo uprkos drzavi a ne zahvaljujuci njoj, sad odjednom nesto ocekujemo od iste te drzave. Srbija ne funkcionise ni kad je redovno stanje, ocekivati da ce se dozvati pameti i raditi kako treba u uslovima krize je besmisleno. Oni bi mozda i hteli ali ne umeju, vecina ljudi koji odlucuju danas nema dana radnog staza van te njihove trange-frange politike i trange-frange "biznisa".

Znamo gde zivimo, znamo da treba da budemo duplo oprezniji i disciplinovaniji nego u drugim zemljama gde jos uvek kako-tako drze zdravstveni sistem (mada su, koliko vidim, svuda epski popucali), znamo s kim imamo posla. Sada je za svakog od nas apsolutni prioritet da se ne zarazi jer ko se zarazi vise nema kontrolu i izlozice se tom trulom sistemu. Da li je Kon, ili ova Darija, ili Nestorovic, ili Sveti Petar, Vucicev portparol, to je sve savrseno nebitno. Svako od njih, ukljucujuci i naseg predsednickog degenerika, iz svog razloga zeli da svi prodjemo sto je moguce bolje, to sto ne umeju da to sto zele i urade je nesto sto smo svi znali da ce da se desi.

Pa ako se znalo da je takva opasnost od toga da se ljudi skupljaju po kaficima i klubovima, a znalo se, njih trebalo prvo zatvoriti? A mozda osim kriminalnih osnova zasto nisu zatvoreni ima upravo i pokusaj nalazenja opravdanje za nesposobnost i potpuno odsustvo odgvornosti sa pocetka marta kada se partijalo 9. marta u Valjevu i kada su skupljani potpisi u desetinama hiljada penzionera nakon 4. marta. Tada je virus bio smesan pa Kokeza otisao u Milano da gleda Armanija jer mu tako receno. A niko ga nije kontorlisao na ulazu u Srbiju pri povratku. Pa sada je krivica glavna na par stotina ljudi, ako i toliko, po sumama i gorama.

Inace ja nisam izlazio u kafice, prvi sam ovde upozoravao na mnoge pojave od toga da je slaba zastita lekara i da ce virus uci u bolnice do prekida npr. avio linija sa Njujorkom kao novim epicentrom virusa. Ja koristim masku, napravljenu u kucnoj radinosti jer je nisam ima gde kupiti, kao i rukavice. I to sam medju prvima ovde zagovarao.

Edited by pasha

Ne znam samo šta će biti ako uvedu 24/7 i to ne donese bog zna kakve rezultate... doneće zaključak da se dan produžava na 30 sati da bi mogli da uvedu 30/7?

48 minutes ago, vememah said:

Vučić, Brnabićka i režimski lekari, uključujući i tu istu direktorku Batuta po medijima ovih dana opet pričaju o dve naredne nedelje kao ključne.

21.3:

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović pozvala je večeras građane da poštuju mere Vlade Srbije u suzbijanju epidemije korona virusa i naglasila da su naredne dve nedelje ključne u toj borbi.

tanjug.rs/full-view.aspx?izb=543946

Isteklo juče.

27.3:

Premijerkla Brnabić je rekla da se danas nalazimo u 22. danu brobe protiv koronavirus, na sredini, a da su pred nama dve ključne, kritične nedelje

novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:855645-Brnabic-porucila-Sajam-sutra-od-8-sati-prima-prve-pacijente-Torlak-vise-nije-jedina-laboratorija-koja-radi-testove

28.3:

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da su naredne dve nedelje ključne za borbu protiv koronavirusa u Srbiji i da je potrebna maksimalna disciplina.

b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=03&dd=28&nav_category=12&nav_id=1670432

31.3. Predrag Kon:

On je naglasio da će naredne dve nedelje biti ključne.

srbijadanas.com/vesti/drustvo/evo-zasto-je-dr-stevanovic-bio-ljut-u-danasnjem-obracanju-kon-objasnio-sta-se-dogodilo-na-2020-03-31

3.4. Imunolog Srđa Janković:

Kako kaže, dve naredne nedelje su ključne i naglašava, da će tada moći da se vidi koliko je uspon stvarno strm.

srbijadanas.com/vesti/drustvo/snazna-poruka-imunologa-jankovica-evo-zasto-su-naredne-dve-nedelje-kljucne-u-borbi-protiv-korone-2020-04-03

3.4:

"Naredne dve nedelje su ključne, posebno predstojeći vikend kada je borba protiv korona virusa u našoj zemlji", izjavila je direktorka Instituta Srbije za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut" Verica Jovanović.

blic.rs/vesti/drustvo/direktorka-batuta-ocekujemo-jos-veci-skok-broja-zarazenih-vise-od-20-obolelih-su/hj7pqvx

5.4:

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će sledeće dve do tri nedelje sa epidemijom koronavirusa biti ključne i da će odrediti našu sudbinu.

politika.rs/sr/clanak/451587/Sledece-dve-tri-nedelje-odredice-nasu-sudbinu

Dopunjavaj ovo molim te. Pa kad se kompletira da se okači na vidno mesto.

32 minutes ago, harper said:

Da probam da vidim jel boli.. 

+1

postoji još jedna mera pre uvođenja 24/7, zabrana rada svih ne esencijalnih firmi, što su žabari doneli 24 marta, mera koja izgleda počinje da daje rezultate, broj novozaraženih stagnira, dok je broj umrlih u padu, danas su imali najmanji broj umrlih još od 19 marta

44 minutes ago, Ayatollah said:

Ako ste zaboravili ko je Darija Kisić Tepavčević, evo da se podsetite. Čiste da znate sa kim imamo posla:

Niko:

Darija Kisić: mi već imamo plan da građani dodatno plaćaju zdravstvene usluge.

Gledam neki snimak , koji je sa Sajma,navodno, liči na ono. Ljudi razglavili narodnjake do daske, pivo u ruci. Odkle im pivo tamo? Nigde nikoga od tkz. osoblja. Realno postoji šansa, da te noću dok spavaš neko izbode nožem, siluje, opljačka.

32 minutes ago, harper said:

Sa mnogo stvari se slazem sto si napisao (sve uporedjujem sa makedonijom, jer jeste uporedivo po trulosti), ali mere u Srbiji nisu donete na vreme. Sve je od pocetka islo naopako u Srbiji. I dalje tera naopako.

mere su bile uglavnom na vreme? :laugh:

ljude niko nije terao ljude u kafanu...osim što im je 2 nedelje dana pre zatvaranja kafana vrh države pričao da je virus zajebancija i da ćemo proći sa sve ukupno pedeset-šezdeset zaraženih i možda čak poneko i umre, ali to ako baš ima 16 ili više komorbidetaTM

naravno da će onda biti budala koje će sedeti u kafani i neodgovornog ponašanja. 

Background Picker
Customize Layout