April 5, 20205 yr 9 minutes ago, theanswer said: Mislim da nije veliki problem što su ti kafići radili nedelju dana duže, ko što ne bi bio problem ni da su škole radile jednu nedelju duže, mada nema ni poente. Možda bi ljudima malo lakše bilo da izdrže lockdown, pa ne bi hitali u šume, ne znam. Imali bi mnogo veći rast broja zaraženih do sada da je virus tada već bio u širokom opticaju, kafići su zatvoreni pre 2 nedelje. A skupština je valjda raspuštena kada su zakazani izbori, tako da nema varijanta da se skupština ikako sastaje. I da se teoretski sastala, šta bi to tačno promenilo? Ne bi se uvelo vanredno stanje? Ja sam mislio da se uvelo vanredno stanje da bi se sprecili drustveni odnosi zbog virusa a kafici, klubovi i slicni prostori su glavni prenosioci virusa a ne park i suma. Nije mi ni jasno kako jos neka gradilista rade sa puno radnika. Mnogo meni toga nije jasno. Nije mi ni jasno zasto je prekrsen ustav kod uvodjenja vanrednog stanja. Ali ko se u Srbiji drzao zakona kao pijan plota. Bolje su ove ad hoc mere koje se menjaju na pola dana. Da ne ulazim u pitanja odredjenih uredbi koje su donesene.
April 5, 20205 yr Ali koliko je to sa maskama jebeno bezobrazno, treba uvesti totalni lockdown jer su ljudi neodgovorni i ne nose maske, a pritom maski nedeljama praktično nema u slobodnoj prodaji plus što ni u jednom trenutku nije doneta obavezujuća mera o nošenju maske van kuće.
April 5, 20205 yr 18 minutes ago, dekki said: У стилу Вучићеве мантре " за две, највише три године", у овој епидемији се користи мантра "наредне две недеље су кључне". Директорка Батута је 21.03.2020. изашла са таквом изјавом. И данас се опет то понавља. А ето га и Вулин који ће да изгради болницу на Карабурми за две недеље Vučić, Brnabićka i režimski lekari, uključujući i tu istu direktorku Batuta po medijima ovih dana opet pričaju o dve naredne nedelje kao ključne. 21.3: Quote Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović pozvala je večeras građane da poštuju mere Vlade Srbije u suzbijanju epidemije korona virusa i naglasila da su naredne dve nedelje ključne u toj borbi. tanjug.rs/full-view.aspx?izb=543946 Isteklo juče. 27.3: Quote Premijerkla Brnabić je rekla da se danas nalazimo u 22. danu brobe protiv koronavirus, na sredini, a da su pred nama dve ključne, kritične nedelje novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:855645-Brnabic-porucila-Sajam-sutra-od-8-sati-prima-prve-pacijente-Torlak-vise-nije-jedina-laboratorija-koja-radi-testove 28.3: Quote Epidemiolog Predrag Kon kazao je da su naredne dve nedelje ključne za borbu protiv koronavirusa u Srbiji i da je potrebna maksimalna disciplina. b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=03&dd=28&nav_category=12&nav_id=1670432 31.3. Predrag Kon: Quote On je naglasio da će naredne dve nedelje biti ključne. srbijadanas.com/vesti/drustvo/evo-zasto-je-dr-stevanovic-bio-ljut-u-danasnjem-obracanju-kon-objasnio-sta-se-dogodilo-na-2020-03-31 3.4. Imunolog Srđa Janković: Quote Kako kaže, dve naredne nedelje su ključne i naglašava, da će tada moći da se vidi koliko je uspon stvarno strm. srbijadanas.com/vesti/drustvo/snazna-poruka-imunologa-jankovica-evo-zasto-su-naredne-dve-nedelje-kljucne-u-borbi-protiv-korone-2020-04-03 3.4: Quote "Naredne dve nedelje su ključne, posebno predstojeći vikend kada je borba protiv korona virusa u našoj zemlji", izjavila je direktorka Instituta Srbije za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut" Verica Jovanović. blic.rs/vesti/drustvo/direktorka-batuta-ocekujemo-jos-veci-skok-broja-zarazenih-vise-od-20-obolelih-su/hj7pqvx 5.4: Quote Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će sledeće dve do tri nedelje sa epidemijom koronavirusa biti ključne i da će odrediti našu sudbinu. politika.rs/sr/clanak/451587/Sledece-dve-tri-nedelje-odredice-nasu-sudbinu Edited April 5, 20205 yr by vememah
April 5, 20205 yr 2 minutes ago, pasha said: Ja sam mislio da se uvelo vanredno stanje da bi se sprecili drustveni odnosi zbog virusa a kafici, klubovi i slicni prostori su glavni prenosioci virusa a ne park i suma. Nije mi ni jasno kako jos neka gradilista rade sa puno radnika. Mnogo meni toga nije jasno. Nije mi ni jasno zasto je prekrsen ustav kod uvodjenja vanrednog stanja. Ali ko se u Srbiji drzao zakona kao pijan plota. Bolje su ove ad hoc mere koje se menjaju na pola dana. Da ne ulazim u pitanja odredjenih uredbi koje su donesene. Vanredno stanje je uvedeno baš zbog toga što pišeš posle, da se ne bi mere koje su svako hteli da uvedu o zabrani kretanja za početak penzionera preispitivale u javnosti nego eto vanredno je stanje, možemo da radimo šta hoćemo otprilike. Što i nije mnogo daleko od istine realno. Za sve ovo ostalo ne znam šta bih ti rekao, nije da se ne slažem donekle, jasno je da vladaju nesposobni, wow breaking news.
April 5, 20205 yr 12 minutes ago, pasha said: Nije mi ni jasno kako jos neka gradilista rade sa puno radnika. Rade i subvencionisane motaonice kablova (u pocetku bez ikakve zastite zaposlenih) sa hiljadama radnika koji se voze zajednickim autobusima, kombijima, automobilima u kojima se prevozi njih 3-4, koji se guraju na ulazima kod cekiranja kartica, stoje na trakama pola metra jedni od drugih itd... Da li je verovatnoca veca da se zaraze ovi iz motaonica kablova ili ovi iz suma, ne znam... Da se razumemo, ne treba ici u sume i parkove i rostiljati, treba ostati kod kuce, ali ako istovremeno hiljade ljudi izlazemo ozbiljnom riziku, o kakvoj onda socijalnoj distanci i smanjenju rizika od prenosenja zaraze pricamo.... Edited April 5, 20205 yr by Nesh
April 5, 20205 yr 9 minutes ago, Halvard said: Ali koliko je to sa maskama jebeno bezobrazno, treba uvesti totalni lockdown jer su ljudi neodgovorni i ne nose maske, a pritom maski nedeljama praktično nema u slobodnoj prodaji plus što ni u jednom trenutku nije doneta obavezujuća mera o nošenju maske van kuće. Evo u Italji Lombardija i Toskana daju po osobi 3 maske građanima i sad je obavezno da se nose na ulici.
April 5, 20205 yr 1 hour ago, Jozef K. said: Da li je u ta dva i onaj jedan od ranije lekar urolog iz Paraćina? Da, i drugi preminuli je urolog.
April 5, 20205 yr Ako ste zaboravili ko je Darija Kisić Tepavčević, evo da se podsetite. Čiste da znate sa kim imamo posla:
April 5, 20205 yr 4 minutes ago, Ayatollah said: Ako ste zaboravili ko je Darija Kisić Tepavčević, evo da se podsetite. Čiste da znate sa kim imamo posla: divno, žena je jebeni nazi
April 5, 20205 yr 52 minutes ago, mraki said: Hvala @Lena @Tihajeza Znači emisija bez Nestorovića? Nemoguće... On je sutra kod marica sa brnabom i dkt
April 5, 20205 yr Mere su uglavnom donete na vreme ali su se razbile o kohabitaciju nesposobne vlasti, velikog broja neodgovornih gradjana i dugo urusavanog zdravstvenog sistema koji vec decenijama funkcionise na bazi dobre volje pojedinacnih lekara i drugog osoblja. Ko ce sta od toga da proglasi za veceg krivca jos uvek je irelevantno, sad svako treba da se fokusira na to da se maksimalno zastiti koriscenjem zdravog razuma i sto je moguce opsirnijim informisanjem. Jedan broj ljudi i ovde se ponasa u fazonu da tumaci mere kako mu odgovara a ako se nesto desi onda drzava d'uradi nesto. Aha, hoce to. Valjda nismo znali i pre pandemije kakva nam je vlast i u kakvom stanju nam je zdravstveni sistem, pa se sad sve vise iznenadjujemo kako vreme vise prolazi. Tu nesrecnu kohabitaciju najbolje opisuje pitanje "a zasto nisu zatvorili kafice". A zasto ste isli u otvorene kafice? Zatvorili su skole, poslali sve starije od 65 godina u kucni pritvor, zar to nije bio jasan znak i onima koji nisu pratili sta se desava u Italiji da se nesto gadno sprema i da treba biti oprezan? Iskreno, od dana kad su uvedene mere nisam ni znao da su kladionice otvorene, a kafici pored kojih sam prolazio da bih dosao do prodavnice mogli su, sto se mene tice, komotno da dele dzabe single malt na flase koje bi donosile gole konobarice. Zar nam nije bilo jasno da ce i oni pre ili kasnije morati da budu zatvoreni i zasto smo jurcali da ih sto vise obilazimo jer smo shvatili da ce uskoro biti zatvoreni pa hajde da iskoristimo poslednju priliku? Prvi lepi dan za vikend i odmah su svi potrcali da nadju razlog zasto bas njihov izlazak napolje ima smisla i nije problem, a svi drugi nemaju smisla i jesu problem. Nisam isao u park, isao sam u sumu, uredba nista ne govori o sumi, u-ta-ta. Jebi ga, ko ocekuje da prodje na mufte, kao oni dicni Pazarci koji su se kurcili po kaficima a sad kuku, pa da ga spasavaju ovakva drzava i ovakav zdravstveni sistem, preveliki je optimista. Svi smo ucili i naucili da se organizujemo uprkos drzavi a ne zahvaljujuci njoj, sad odjednom nesto ocekujemo od iste te drzave. Srbija ne funkcionise ni kad je redovno stanje, ocekivati da ce se dozvati pameti i raditi kako treba u uslovima krize je besmisleno. Oni bi mozda i hteli ali ne umeju, vecina ljudi koji odlucuju danas nema dana radnog staza van te njihove trange-frange politike i trange-frange "biznisa". Znamo gde zivimo, znamo da treba da budemo duplo oprezniji i disciplinovaniji nego u drugim zemljama gde jos uvek kako-tako drze zdravstveni sistem (mada su, koliko vidim, svuda epski popucali), znamo s kim imamo posla. Sada je za svakog od nas apsolutni prioritet da se ne zarazi jer ko se zarazi vise nema kontrolu i izlozice se tom trulom sistemu. Da li je Kon, ili ova Darija, ili Nestorovic, ili Sveti Petar, Vucicev portparol, to je sve savrseno nebitno. Svako od njih, ukljucujuci i naseg predsednickog degenerika, iz svog razloga zeli da svi prodjemo sto je moguce bolje, to sto ne umeju da to sto zele i urade je nesto sto smo svi znali da ce da se desi.
April 5, 20205 yr bilo je indicija i u onom tumacenju zakona o radu, po kojem zdr radnicima u karantinu treba umanjiti platu edit, za dariju Edited April 5, 20205 yr by morgana
April 5, 20205 yr 7 minutes ago, Apollo Creed said: U Srbiji je ipak lakše uvesti 24/7 nego deliti masku. Šabac i Svrljig su jedini primjer nekakve samoorganizacije, u Beogradu ne daj bože da se nešto pokrene samoinicijativno. Ili se ide po državno-partijskom nahođenju ili po planu i programu nekakvih NVO crkavica.