Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Aha.Posebno okolna sela.

Edited by Milošica

I bolid direktor, isto kao u Frontu.

Vest od pre 3 dana, sada je situacija verovatno još gora:

Devetoro lekara Opšte bolnice u Ćupriji pozitivno je na koronavirus, a jedan lekar je preminuo od posledica virusa. Doktor Predrag Drenovaković iz ćuprijske bolnice kaže da ništa od toga ne bi bilo da su se poštovale procedure, a da osoblju nije naređeno da dolazi na posao dok se ne dokaže da su pozitivni.

Drenovaković, koji se nalazi u izolaciji, rekao je za N1 da je situacija u Opštoj bolnici u Ćupriji haotična, a da je veliki broj lekara i medicinskih sestara zaražen.

"Od osam lekara anseteziologa, pet je pozitivno, četiri urologa. Ta dva odeljenja su maltene zatvorena. Jedini onkolog je pozitivan. Raširilo se po celoj bolnici", kazao je Drenovaković i dodao da se o pacijentima brinu oni što su ostali.

On kaže da je direktor bolnice Slobodan Gajić testiran u ponedeljak, u utorak je dobio rezultate i hospitalizovan je u bolnici "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu, da su njegova dva pomoćnika u izolaciji, a da dežurne kolege nemaju kome da se obrate i da je bolnica obezglavljena.

Podseća da su Vlada Srbije i epidemiolog Predrag Kon dali jasne instrukcije da se u izolaciju i na testiranje ide posle prvog kontakta sa zaraženim, ali da to u Opštoj bolnici u Ćupriji nije bio slučaj. Kaže da su direktor Slobodan Gajić i njegov pomoćnik Ivan Milojević naložili da se ne poštuju procedure, već da se na posao dolazi dok se ne dokaže da je neko pozitivan.

"Samo da su se pratile instrukcije Vlade Srbije i profesora Kona ništa od ovoga ne bi bilo. Uvek rizik postoji, ali ne bi bilo u ovoliko masovnom obliku", ističe naš sagovornik.

http://rs.n1info.com/Vesti/a584940/Lekar-iz-Cuprije-o-stanju-u-bolnici.html (ima i video snimak)

Edited by vememah

doktori su radili bez zastite, pa su najebali. 

inace, mislim da testiraju dosta. 

Edited by Joe D

1 hour ago, dvb-t manijak said:

Za baustelle ne važi nikakva zabrana, osim da na jednoj poziciji može da bude samo jedan radnik, šta god to značilo.

I neko ima dao ausvajs da mogu da se krecu u vreme zabrane.Ja vam lepo kazem da se ti ausvajsi stancuju.

1 hour ago, pasha said:

OBEĆALI 23. MARTA Kad će masovna testiranja? Od nas gori samo Bugari

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 23. marta masovno testiranje kao "kontranapad na koronavirus". Međutim, skoro dve nedelje kasnije, od realizacije najavljenog nema (još) ništa, o čemu govori podatak da se Srbija na osnovu "masovnog testiranja" nalazi na pretposlednjem mestu na Balkanu i Evropi.

Krenućemo uz pomoć kineskih prijatelja na masovna testiranja. Očekujte da drastično uvećanje testiranja počne za oko 48 sati. Do sada smo se branili, a sada je vreme da mi napadnemo virus koji nema šanse da se proširi ako nema kontakata među ljudima - rekao je Vučić u obraćanju javnosti 23. marta.

Skoro dve nedelje kasnije, od toga ništa. Naprotiv, u regionu smo jedino bolji od Bugarske.

EUyiz0EXkAAk0UU.jpg

Bugarska ima potpuno drugačije podatke na Worldometersu od ovih, u rangu su sa Makedonijom. Mi smo pak isti i ovde i tamo. Od nas u Evropi manje testiranih na milion stanovnika imaju samo Gruzija, Ukrajina i (verovatno, jer nema nikakvih podataka) Moldavija.

Edited by Ayatollah

1 hour ago, pasha said:

OBEĆALI 23. MARTA Kad će masovna testiranja? Od nas gori samo Bugari

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 23. marta masovno testiranje kao "kontranapad na koronavirus". Međutim, skoro dve nedelje kasnije, od realizacije najavljenog nema (još) ništa, o čemu govori podatak da se Srbija na osnovu "masovnog testiranja" nalazi na pretposlednjem mestu na Balkanu i Evropi.

Krenućemo uz pomoć kineskih prijatelja na masovna testiranja. Očekujte da drastično uvećanje testiranja počne za oko 48 sati. Do sada smo se branili, a sada je vreme da mi napadnemo virus koji nema šanse da se proširi ako nema kontakata među ljudima - rekao je Vučić u obraćanju javnosti 23. marta.

Skoro dve nedelje kasnije, od toga ništa. Naprotiv, u regionu smo jedino bolji od Bugarske.

EUyiz0EXkAAk0UU.jpg

Ovo za Bugare izgleda nije baš tačno.

As of 24 March, there are 5 laboratories testing for COVID-19 in the country with a capacity of 300 tests per day. The total number of tests done by March 26 was 6,454, with 264 confirmed cases and a rate of infection around 4.1%.[67]

On 27 March, the Ministry of Health announced that the country now has the capacity to process between 1,000 and 1,200 tests per day, at an estimated cost of BGN 930,000 (EUR 475,000) per month. Two additional methods of testing would be introduced at later stages of the pandemic - fluorescence immunochromatographic tests (up to 20,000 per day) and the so-called 'quick' tests (up to 40,000 per day). Major General Ventsislav Mutafchiyski called all three types "equally important", as the PCR ones provided reliable data, while the fluorescence tests could speed up the process before quick ones are applied to establish how many people have acquired immunity.[68] However, Mutafchiyski later added that rapid tests are considered "unreliable" and therefore mass screening would be "meaningless".[69]

Conversely, Prof. Radka Argirova, chairman of the National Expert Board in Virology at the Bulgarian Doctors' Union, urged increased rapid testing in order to discover asymptomatic cases, avoiding the chance of a future second peak and terminating the epidemic progression

a i Woldometar, od kog je počela priča o 550 testova i 500 zaraženih, ih sada ima na 16.000 testova

29 minutes ago, ToniAdams said:

u cemu je fora sa cuprijom? puno gastosa?

Prema informacijama iz prve ruke odozdo, u ovoj situaciji nisu gastarbajteri bili glavni krivci, pogotovo ne za medicinare. Ljudi realno imaju kintu pa se išlo u Italiju na skijanje i šoping. Drugi put su bili privrednici, koji zbog posla idu na Zapad, pa su i oni doneli. Jedan od njih je preminuo i mislim da je baš danas sahrana u okolini Kraljeva, odakle je rodom.

Širenju po Bolnici jeste doprineo nesposobni direktor. Tu je recimo slučaj nekog momka koji je sa sumnjom na COVID ipak bio lečen na Odeljenju intenzivne nege, gde je i umro, a da nije potvrđen na virus. Tom prilikom je cela anestezija fasovala.

Ovi sporadični slučajevi preminulih po selima Pomoravlja su zapravo roditelji gastarbajtera.

Imajte u vidu da je Bolnica u Ćupriji jedna od većih južno od Save i Dunava.

Ono što jeste pomoglo u sprečavanju tragedije je brza reakcija onog mladog gradonačelnika. Njegov problem je što nije native SNS, pa mora malo da jede vnago po tv-u i FB kako bi pokazao patriotizam.

On je iz neke lokalne ekipe koje je sedela i duvala travu u nekoj rupi, pa su u nekom tripu došli na ideju da se bave politikom. Kada su im lokalni mafijaši pokazali zube, primila ih je majčinska SNS pod svoje skute. Ali sve ima cenu.

Edited by dvb-t manijak

34 minutes ago, theanswer said:

Na KCV je umrlo još 2, što je ukupno 8 u Vojvodini. Još 3 je na respiratorna, ukupno leži 95.

Ako verujemo u ove podatke da su relevatni, mada zbog malog broja testova nisam siguran u to, Vojvodina se dosta bolje drzi od ostatka Srbije. Ako uzmemo da je Vojvodina oko 1/3 populacije Srbije, a da u Srbiji ima oko 48 mrtvih sa danasnjim podacima do sada, to je dosta dobro. Nestvarni podaci za RS i Srbiju sto se tice testiranja. Uopste gledano RS se odgovornije i bolje ponasa za sada. Mislim da su oni uveli vanredno stanje regularno kroz skupstinu a ne kao u Srbiji.

Mene samo brine da ne pocne da se desava ono sto je npr. u Francuskoj slucaj, da postoji dosta ljudi koji su umrli od virusa van bolnica a da to niko ne prijavljuje, niti testira.

10 minutes ago, Ayatollah said:

Bugarska ima potpuno drugačije podatke na Worldometersu od ovih, u rangu su sa Makedonijom. Mi smo pak isti i ovde i tamo. Od nas u Evropi manje testiranih na milion stanovnika imaju samo Gruzija, Ukrajina i (verovatno, jer nema nikakvih podataka) Moldavija.

Ocekivao sam tako nesto za Bugare. Bas je cudno izgledalo tako malo tesritanih tamo. Previse je mali broj bio da bi bio realan.

Mi smo na samom dnu, tragedija. Ali zato crni fondovi u gradjevini moraju da se rade.

14 hours ago, steins said:

Da, i CDC i WHO tvrde sličnu stvar a ni jedni ni drugi nisu šarlatani :covid19:

Al onda ostaje misterija o tome kako je moguće ovolika zaraznost virusa.

SZO tvrdi to za Kinu koja se potrudila da u velikom broju slučajeva što pre razdvaja obolele od porodica.

Ima onaj slučaj Singapur -> Francuski Alpi gde je lik zarazio 7 od 12 ljudi s kojima je bio u kolibi od dva apartmana dok je 4 dana boravio tamo i još pride 5 drugih u tom mestu.

LWDz3LY.jpg

Detaljan članak:

https://smw.ch/article/doi/smw.2020.20212

СТАРА ПАЗОВА – Око 60 припадника Прве бригаде Војске Србије, који су били ангажовани на пријему људи из који су дошли из иностранства у периоду од 13. до 16. марта, заражено је коронавирусом, изјавио је данас председник Александар Вучић, преноси Танјуг.

Рекао је да је цео гарнизон заражен, али и да би ситуација у Србији била много тежа да они нису организовали карантин у Моровићу и на Палићу.

„То су момци који су примили најтежи удар. Ја сам их послао тамо. Да ли могу добро да се осећам због тога? А, да нису били тамо, имали бисмо у овом тренутку ко зна колико мртвих и како да се осећам добро”, рекао је Вучић.

Edited by Hermetico

24 minutes ago, renne said:

govnari. jeba sam im mater

u Silbašu kupujem povrće. Ispred svake druge-treće kuće na glavnoj džadi imaju tezge na kojima ljudi prodaju.

leti imaju dobre lubenice.

btw ovaj što su ga uhapsili, piše mu adresa Branislava Nušića, ali mislim da su taj naziv promenili u Ulicu Crnog Steve, čuvenom cigi begešaru iz pesme Bonka Zvogdana :violin:

Edited by omiljeni

Ovo kod nas sa testiranjem je neko teško sranje. Jer nemoguće da u Srbiji nije bilo laboratorija koje su odmah mogle biti spremne za testiranje.

Evo slušam N1 i ponovo čujem o nekom zastoju u testiranju, što sam shvatila kao zastoje u laboratorijima a ne kao nedostatak testova.

Slutim da je neka igranka oko love, a ako je to, treba glave da lete 

Ništa se ne može sakriti, saznaće se i to.jednog dana