Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

3 minutes ago, Arkadija said:

Gledam Hrvatsku KZŠ, pa oni su svetlosnim godinama ispred nas. Čovek iz civilne zaštite, neka doktorka, i još jedan u uniformi.  Doktorka se zahvaljuje novinarima na pitanjima, jer im pomažu da sagledaju situaciju bolje. 

Nema političkog palamuđenja, nema nadrkanog stava prena narodu, sve kulturno, ljudi svojim izjavama ulivaju poverenje da koliko toliko vladaju sitacijom. 

Bože, spasi nas oviha naših budala.

Imaju civilnu zaštitu? Zaista su svetlosne godine ispred nas.

3 minutes ago, Arkadija said:

Gledam Hrvatsku KZŠ, pa oni su svetlosnim godinama ispred nas. Čovek iz civilne zaštite, neka doktorka, i još jedan u uniformi.  Doktorka se zahvaljuje novinarima na pitanjima, jer im pomažu da sagledaju situaciju bolje. 

Nema političkog palamuđenja, nema nadrkanog stava prena narodu, sve kulturno, ljudi svojim izjavama ulivaju poverenje da koliko toliko vladaju sitacijom. 

Bože, spasi nas oviha naših budala.

Milanovića sam zadnji put na KZŠ vidio pretprošlu nedjelju nakon potresa u Zg.

Danas u odnosu na zadnja 24h novih 47 oboljelih na 583 testiranja, ali 4 smrtna slučaja u Osijeku, sve 70+ godina i kronični bolesnici inače.

29 minutes ago, borris_ said:

U francuskoj su zabranili odlazak u šume.

Divimo se kinezima kako su uspjeli da sprovedu karantin i suzbiju pandemiju ali uopšte nismo spremni da sprovedeno to što su oni uradili. Te dzogeri ne smetaju nikome (što nije tacno) te zašto ne bih mogao da idem u šumu. Mislim jeste vlast ovo nespremno dočekala (svugdje u svijetu) jeste vlast kriminalno reagovala (u dosta zemalja) ali ni mi nismo spremni da se totalno borimo protiv ovoga. 

Ovdje kod mene se žali jedna mama jer joj ne dozvoljavaju da udje u jednu prodavnicu (mala prodavnica) sa djecom, kao to je skandal. 

Da ne budem pogresno shvacen - nemam ja nista protiv ni da se ne sme ni u shumu, ali to mora da se proglasi zakonski, a ne da doneses meru koju moze svako da tumaci kako hoce. Dakle, na prvom mestu uvek mora da bude postovanje novodonetih drzavnih uredbi po cenu sopstvene komocije. Dok se to ne desi, operisem u zakonski dozvoljenom prostoru gde na sve sto je i dalje odobreni primenjujem zdrav razum (primer: ako mi deca ustaju kao vampiri, a ustaju, iskustveno znam da kad odem u neku prirodu rano ujutro necu ugroziti ni sebe ni druge posto ne postoji guzva). Pri tom, socijalno distanciranje shvatam ozbiljno, od kako je ovo ludilo pocelo (ne mislim na vanredno stanje, i pre toga sam povukao decu kod kuce), zena i ja smo otisli po jednom do prodavnice. Moj kontakt sa ljudima se sveo na dostavljace supermarketa i popularnih aplikacija za dostavu hrane.

1 minute ago, Nikodije said:

nisam izneo nikakav predlog, samo pokusavam da razumem oceve i majke koji ne mogu celog dana da sede u zatvorenom sa decom, vec ih izvode po pola sata napolje. pod uslovom da izbegavaju neka nova grupisanja sa drugom decom ili prijateljima, mogucnost da se u takvoj setnji zaraze, ili da nekog drugog zaraze, je zaista minimalna. jedino da lizu gelendere ili klupe na koje nailaze usput, ali racunam da to niko ne radi.

A ne razumes ljude starije od 65 koji od pocetka ovog sranja ne smeju uopste da izadju na ulicu osim povremeno u one vampirske sate? Svi smo, jebo te, necim osteceni u ovo vreme, svako ima svoju muku. Meni keva od 82 godine sama zivi u Zarkovu, sad krajem marta joj je bio rodjendan koji je provela sama u zarobljenistvu, nisam je video nedeljama. Ako mene pitas imam jako, jako dobar razlog da odem do Zarkova da je vidim, pa ipak ne idem. Svako, ali bukvalno svako od nas ima neku takvu pricu, svakome ove mere dramaticno uticu na zivot, ali ako svako od nas krene da arbitrarno odlucuje zasto je njegova muka veca od drugih i da mu to daje vece pravo nego sto daje drugima, necemo daleko dogurati.

Sto se tice procenata i sansi. Minimalna sansa je takodje sansa, ako se bas ne mora (prodavnica, apoteka) onda je nikakva sansa bolja nego minimalna. Ne pomaze posle da kazes "jebi ga, nisam imao srece, sanse su bile male ali mi se, eto zalomilo", problem je utoliko veci sto nije samo da ti nisi imao srece vec si je uskratio i drugima koje zarazis. To je sebicno ponasanje.

32 minutes ago, harper said:

je ono sto najvise zameram ovim idiotima na vlasti, sto su od pocetka tretirali narod kao nerazumnu stoku i bavili se licnim marketingom .

Samo što im je to očigledno prošlo i u velikoj meri su skinuli odgovornost sa sebe, jer smo sad u situaciji da me neko zove debilom ako sa maskom i rukavicama šetam 20 min bez ikakvog kontakta sa bilo kim drugim. Apsolutno nikoga ne ugrožava takvim ponašanjem. Nametnuli su tok koji apsolutno njima odgovara. 

Edited by Lezilebovich

ubijedices me da mi je vucic nametnuo paradigmu. svakako.

1 minute ago, Lezilebovich said:

Samo što im je to očigledno prošlo i u velikoj meri su skinuli odgovornost sa sebe, jer smo sad u situaciji da me neko zove debilom ako sa maskom i rukavicama šetam 20 min bez ikakvog kontakta sa bilo kim drugim. Nametnuli su tok koji apsolutno njima odgovara. 

Ako misliš na mene ja debilima zovem one što urlaju u mobilni, kokodaču u redovima i samoposlugama, pevaju i sl, što sam i napisao.

3 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

kome nije jasno da je šansa da pokupi virus veća napolju nego u svom domu, džaba mu crtati

pa i ovde smo došli do konsenzusa da je najbitnija stvar smanjiti mogućnost koliko god je to moguće

Ti radiš jer moraš i imaš ausweiss (i najveći rizik je da se zaraziš na poslu). Ja od kuće radim od 9 do 5, i iako se ima razumevanja za izlaske do prodavnice, često ne toliko zanese posao da prosto ne stignem. Svega 1-2 sedmično radnim danima izađem kratko do prodavnice...

Kolege isto to + imaju kući ženu i decu.

I normalno da vikendom moram malo da prošetam, uz sve mere predostrožnosti.

I verovatnoća zaraze nije 0, ali svakako nije ni velika.

U Americi se supermax zatvori smatraju nehumanim jer zatvorenici imaju samo sat vremena šetnje na otvorenom dnevno...

2 minutes ago, Lezilebovich said:

Samo što im je to očigledno prošlo i u velikoj meri su skinuli odgovornost sa sebe, jer smo sad u situaciji da me neko zove debilom ako sa maskom i rukavicama šetam 20 min bez ikakvog kontakta sa bilo kim drugim. Apsolutno nikoga ne ugrožava takvim ponašanjem. Nametnuli su tok koji apsolutno njima odgovara. 

Zao mi je sto moram ovo da ti kazem ali jedno ne iskljucuje drugo. Ja licno ne mislim da si debil ali mislim da si neodgovoran i dajes los primer. Nije stvar u tome koliko si se ti zastitio, stvar je u tome s kojim motivom si izasao na ulicu i pored preporuke da se ne izlazi. Kad svoj motiv arbitrarno postavis kao odlucujuci onda ne mozes da se zalis na druge sto i oni to rade. Poenta je da svako ima neki svoj motiv, ako sebi dajem za pravo da radim ono sto sam sam odlucio da moze onda ne mogu to pravo da uskracujem drugima.

3 minutes ago, Anonymous said:

Ako misliš na mene ja debilima zovem one što urlaju u mobilni, kokodaču u redovima i samoposlugama, pevaju i sl, što sam i napisao.

Ma ne mislim bukvalno, nego su nam bacili kosku, a mi se svadjamo bas kako njima odgovara. Bar mi tako deluje, mozda gresim

Edit: kako jebeno gradiliste jos uvek radi ?

Edited by Lezilebovich

38 minutes ago, harper said:

Jednostavno, ne mozes sve da obezbedis zabranama i represijom kakve god mere da si zamislio, mora da postoji saradnja izmedju vlasti i stanovnistva i ubedjenje da su oni zajedno na nekom vaznom poslu od cijeg uspesnog zavrsetka svi zavisimo. To je ono sto najvise zameram ovim idiotima na vlasti, sto su od pocetka tretirali narod kao nerazumnu stoku i bavili se licnim marketingom umesto da su stvarali klimu zajednickog truda i odricanja da bi nam svima bilo bolje.

Samo što ne može 30 godina da se huškaju jedni ljudi protiv drugih i onda da se očekuje neka sabornost, kasno Marko

1 hour ago, harper said:

U principu bi najbolja mera bila da svakom koga nadju da krsi zabranu okupljanja poture da potpise papir da se odrice lekarske pomoci u slucaju da bude zarazen i da se taj koji potpise papir uvede u evidenciju. Pa, kad dodje do sranja samo te vrate nazad na ulicu na kojoj "se teze zarazis nego u zatvorenom prostoru" pa se snalazi kako znas i umes. Do kraja pandemije prirodna evolucija bi ucinila svoje.

dobra predlog ali je u debelom neskladu sa zakonom. što znači da bi se nadležnima svideo :D

ono što bi po zakonu eventualno mogao, ali vrlo nategnuto, jeste da ispostaviš troškove lečenja onome ko krši mere i ugrožava  javno zdravlje pa zaglavi u bolnici.

Edited by Ted

deluje mi da je Kon prestao da prati scenario i počinje da priča o ključnim problemima u javnosti, to neće biti dobro po njega

26 minutes ago, bejzbolka said:

Zabari ovo pisu, ali ne znam koliko su im tacne informacije. Zar nije receno da ima oporavljenih?

19 minutes ago, Tihajeza said:

Zar ne rekoše da je nulti pacijent, biznismen iz Subotice ozdravio?

rekoše. da ne kažem, predsednk je rekao. sećam se te konferenecije. jedan ozdravio, a za drugog se čekao drugi negativan test. to više niko nije ni pomenuo od onda, a ima jedno desetak dana od tad, čini mi se.

1 minute ago, Kelt said:

deluje mi da je Kon prestao da prati scenario i počinje da priča o ključnim problemima u javnosti, to neće biti dobro po njega

Šta reko, trudim se da ne gledam konferencije?