April 4, 20205 yr On 4. 4. 2020. at 11:47, Spooky said: +1000 Evo ja ću se zaključati na mesec dana ako dokažu da se više od 5% zarazili p po tim roštiljanjima koje pominje (mada njih svakako treba zabraniti) A tek šuma. Da neće virus sa drveta da skoči. Po podacima iz Fronta, Ćuprije, Niša Novog Sada opravdano pretpostavljam da je barem polovina zaraženih medicinski radnici. A siguran sam da je i većina ostalih ti koji rade u ovo vreme, policija i vojska koja sprovodi ove mere, od prethodno zaraženih članova porodice i slično... postoji razlika izmedju tvrdnje da se virus lakse siri u zatvorenom i toga da virus ne mozes da zaradis napolju.
April 4, 20205 yr On 4. 4. 2020. at 11:56, chandra said: Dobro, a jel mozes da razumes da do te sume treba stici. Izadjes iz zgrade, lift, gelender, vrata, udjes u garazu, opet neka druga vrata, pa stanes da natocis benzin, pa se detetu pripisa, pa stanes da pisa u nekom baru, pa onda popijes i kafu, a dete se uhvati za 50 stvari, pa stignes u sumu, tu druga deca s loptom, pa ajde malo da se dodajemo, pa onda tako redom. Ono sto je kljucno je zadrzati ljude u radijusu oko svoje kuce jer prva stvar ce biti da se prosetaju do drugara, -ice, pa onda da bleje zajedno kod njega na gajbi. Kako za klince, tako i za penzionere i sve izmedju. I ovako ne sumnjam da ce po blokovima biti zurki unutar zgrada. Bilo je i u Spaniji dok nisu poceli da hapse. Kakvi crni barovi i kafe kad ne rade ni na benzinskim pumpama. I što mora stati na putu od pola sata. Ovo sve ostalo prolaziš i kad ideš u prodavnicu... + Ali je gore jer imaš i direktne kontakte sa mnogima u prodavnici
April 4, 20205 yr Author S obzirom da se nije o tome na vreme mislilo, ocigledno je i da se mere iznose u hodu i bez nekog specijalnog promisljanja. Mogli su da prekopiraju, mogli su da prilagode, mogli su da razmisle (ako ima ko), mogli su da konsultuju struku (sociologe, psihologe...) svasta se moglo. Sad je malo kasno, sad mogu samo represiju da smisle, a ni za to nisu sposobni.
April 4, 20205 yr Zabari ovo pisu, ali ne znam koliko su im tacne informacije. Zar nije receno da ima oporavljenih?
April 4, 20205 yr On 4. 4. 2020. at 11:58, Spooky said: 10% zaraženih je samo kad saberes ove 4 bolnice koje sam nabrojao... Po kojim to podacima je zbir zaraženih radnika iz Fronta, Ćuprije, Niša i Novog Sada 150?
April 4, 20205 yr On 4. 4. 2020. at 12:00, harper said: Ma, kako ces ti da uvedes opstu meru po kojoj je jedno od ta dva dozvoljeno a drugo nedozvoljeno i kako ces da je sprovedes, cak i da mozes da je formulises? Kakvi efekti, o cemu ti pricas? Ako ne zivite zajedno ne mozete zajedno na ulicu, ako zivite zajedno onda mozete. I onda ti tih 5 mamlaza kaze - izvinite, od pocetka pandemije mi zivimo u komuni, nevezano za to sta nam pise u licnim dokumentima, tako nam je lakse da podnesemo lockdown. Mi kritikujemo vlast sto uvodi razne mere a da se skupi kolekcija predloga sa ovog foruma ispalo bi sto puta gore. Juče u parkiću kod mene 10-ak tinejdžera sede u parkiću i cirkaju. Naravno, interventne Tojote, koja inače non stop krstari krajem nigde nije bilo. Da jeste, rasteraš magarce i magarice da se ne skupe opet, komšiluk vidi da to tako funkcioniše, i jbg. Ne može drugačije.
April 4, 20205 yr On 4. 4. 2020. at 11:55, theanswer said: Nije brate, disciplina popušta selektivno svakog lepog dana i svakog vikenda, to je bar jasno. Tacno. Cim je lepo vreme odmah se svi sete da moraju da prosetaju jer "ne mogu vise da sede kuci". Svako objasnjenje za to nije nista drugo do izgovor da se proseta po lepom vremenu. Juce u marketu zena ispred mene, u svom onom ludilu kad kupuju ljudi sve sto im treba za vikend, strpljivo ceka u redu, kupuje dve kesice smokija i jednu kesicu grisina, stavlja u kesu iz marketa da bude svima jasno da je krenula u kupovinu i siroko joj polje za setnju. Nista maska, nista rukavice, naocare za sunce, tasnica i montiranje kao za vecernji izlazak.
April 4, 20205 yr On 4. 4. 2020. at 12:03, Milosh76 said: S obzirom da se nije o tome na vreme mislilo, ocigledno je i da se mere iznose u hodu i bez nekog specijalnog promisljanja. Mogli su da prekopiraju, mogli su da prilagode, mogli su da razmisle (ako ima ko), mogli su da konsultuju struku (sociologe, psihologe...) svasta se moglo. Sad je malo kasno, sad mogu samo represiju da smisle, a ni za to nisu sposobni. Oni i pokušavaju da prekopiraju, ali Kineze. Do njihovih pilećih mozgova ne dopire da mi nismo Kinezi pa urlaju na narod.
April 4, 20205 yr On 4. 4. 2020. at 12:04, bejzbolka said: Zabari ovo pisu, ali ne znam koliko su im tacne informacije. Zar nije receno da ima oporavljenih? Zar ne rekoše da je nulti pacijent, biznismen iz Subotice ozdravio?
April 4, 20205 yr On 4. 4. 2020. at 12:00, harper said: Ma, kako ces ti da uvedes opstu meru po kojoj je jedno od ta dva dozvoljeno a drugo nedozvoljeno i kako ces da je sprovedes, cak i da mozes da je formulises? Kakvi efekti, o cemu ti pricas? Ako ne zivite zajedno ne mozete zajedno na ulicu, ako zivite zajedno onda mozete. I onda ti tih 5 mamlaza kaze - izvinite, od pocetka pandemije mi zivimo u komuni, nevezano za to sta nam pise u licnim dokumentima, tako nam je lakse da podnesemo lockdown. Mi kritikujemo vlast sto uvodi razne mere a da se skupi kolekcija predloga sa ovog foruma ispalo bi sto puta gore. nisam izneo nikakav predlog, samo pokusavam da razumem oceve i majke koji ne mogu celog dana da sede u zatvorenom sa decom, vec ih izvode po pola sata napolje. pod uslovom da izbegavaju neka nova grupisanja sa drugom decom ili prijateljima, mogucnost da se u takvoj setnji zaraze, ili da nekog drugog zaraze, je zaista minimalna. jedino da lizu gelendere ili klupe na koje nailaze usput, ali racunam da to niko ne radi.
April 4, 20205 yr Kardiohirurg Stojković sa Dedinja bio u Austriji i pokupio kondora. Čoban je ladno sa simptomima dolazio na posao i tek kad se zagustilo testirao se i prijavio na sajam. 40 ljudi(osoblje + pacijenti) sa kojima je bio u kontaktu testirano i svi negativni.
April 4, 20205 yr Gledam Hrvatsku KZŠ, pa oni su svetlosnim godinama ispred nas. Čovek iz civilne zaštite, neka doktorka, i još jedan u uniformi. Doktorka se zahvaljuje novinarima na pitanjima, jer im pomažu da sagledaju situaciju bolje. Nema političkog palamuđenja, nema nadrkanog stava prena narodu, sve kulturno, ljudi svojim izjavama ulivaju poverenje da koliko toliko vladaju sitacijom. "krizni stožer neprekidno komunicira sa građanima".... Bože, spasi nas oviha naših budala. Edited April 4, 20205 yr by Arkadija
April 4, 20205 yr On 4. 4. 2020. at 11:50, harper said: Problem je to sto su tvoje mere drakonskije od ovih koje smo imali do danas i proizvele bi jos vecu kritiku. Sta, na primer, s onima koji nemaju prodavnicu na 200 metara od kuce? Jednostavno, ne mozes sve da obezbedis zabranama i represijom kakve god mere da si zamislio, mora da postoji saradnja izmedju vlasti i stanovnistva i ubedjenje da su oni zajedno na nekom vaznom poslu od cijeg uspesnog zavrsetka svi zavisimo. To je ono sto najvise zameram ovim idiotima na vlasti, sto su od pocetka tretirali narod kao nerazumnu stoku i bavili se licnim marketingom umesto da su stvarali klimu zajednickog truda i odricanja da bi nam svima bilo bolje. Uvek je bilo i uvek ce biti debila koji sve znaju najbolje ali kad problem izolujes na njih onda ces lakse da obezbedis logistiku da se s takvima obracunas. Ovako jurcas okolo i ljude koji su sludjeni duplim, nekonzistentnim i traljavim porukama vlasti i vise im nije jasno ni sta mogu a sta ne mogu da rade. sustina to oni rade od kad je veka, samo se sada rezultati vide jako brzo
April 4, 20205 yr On 4. 4. 2020. at 12:13, desboj said: Kardiohirurg Stojković sa Dedinja bio u Austriji i pokupio kondora. Čoban je ladno sa simptomima dolazio na posao i tek kad se zagustilo testirao se i prijavio na sajam. 40 ljudi(osoblje + pacijenti) sa kojima je bio u kontaktu testirano i svi negativni. Lično sam mišljenja da je možda čak i glavni problem skrivanje mnogih "prehlađenih", kretanje i odlazak na posao istih sa razmišljanjem "nije to ništa, nisam lud da se prijavljujem pa da me vucaju po nekim sajmovima/bolnicama, proći će to za koji dan".
April 4, 20205 yr kome nije jasno da je šansa da pokupi virus veća napolju nego u svom domu, džaba mu crtati pa i ovde smo došli do konsenzusa da je najbitnija stvar smanjiti mogućnost koliko god je to moguće