April 4, 20205 yr 3 minutes ago, zgembo said: Kako virus može da se prenosi napolju? Objasni mi, daj neki naučni rad na tu temu, pliz. Garantujem da se preko 99% ljudi zarazilo u kontaktu u zatvorenom prostoru (bolnice, starački domovi, prevoz, aerodromi, škole, fabrike, proslave, prodavnice ...), svako mesto gde ima puno ljudi u zatvorenom prostoru. Kao i kod svakog drugog virusa. Da se ovaj virus tako lako prenosi napolju, onda bi bio u opasnosti kad otvoriš prozor, a komšija na terasi pored prdne. +1000 Evo ja ću se zaključati na mesec dana ako dokažu da se više od 5% zarazili p po tim roštiljanjima koje pominje (mada njih svakako treba zabraniti) A tek šuma. Da neće virus sa drveta da skoči. Po podacima iz Fronta, Ćuprije, Niša Novog Sada opravdano pretpostavljam da je barem polovina zaraženih medicinski radnici. A siguran sam da je i većina ostalih ti koji rade u ovo vreme, policija i vojska koja sprovodi ove mere, od prethodno zaraženih članova porodice i slično...
April 4, 20205 yr 1 minute ago, chandra said: Jos jednom. Nije isto lockdown kao sto je sproveden u vecini evropskih zemalja (mozes do najblize prodavnice, apoteke, banke u bilo koje vreme dok ove rade, mozes kuce da prosetas, ali nema setanja van tih ruta ni bilo kakvog drugog izlazenja pod pretnjom drakonskih kazni) ili ono sto ove budale zamisljaju kao 24/7 policijski cas gde niko osim vojske ne sme nikada da bude na ulici. Ovo prvo je izvodivo, polako daje rezultate, da se izdrzati, ovo drugo je debilana. Slažem se, uz komentar da kod mene još nijednog pandura video da šeta ulicom i kontroliše išta, sve je na građanima, još smo u stvari i dobri kad malo bolje razmislim.
April 4, 20205 yr Disciplina je masovno* popustila onog momenta kada je počelo da se uveliko priča o mogućnosti uvođenja potpune zabrane kretanja, to je sasvim jasno. Bilo kom narodu da kažeš da uskoro više neće niti u mogućnosti da uopšte izađe iz kuće bilo gde, dobio bi vrlo sličnu reakciju. *A zapravo je i pitanje koliko je to masovno. Mi to sad poredimo sa nekom zamišljenom (i poprilično nerealnom) situacijom u kojoj na ulicama nema apsolutno nikog, pa nam bilo koj broj ljudi koji boravi napolju deluje preveliki. Kad bismo poredili današnji dan sa stanjem na ulicama nekog prosečnog relativno toplog i sunčanog dana u rano proleće, prilično sam siguran da bismo zaključili da je ljudi koji vreme provode na otvorenom u stvari daleko, daleko manje. Edited April 4, 20205 yr by Halvard
April 4, 20205 yr 7 minutes ago, Milosh76 said: Ne mora lock 24h. Dovoljno da zabrane voznju automobila, bus ne postoji, taksi ne postoji, zabrana okupljanja vise od 2 coveka, zabrana kretanja osim do apoteke, lekara ili najblize prodavnice 200m od kuce. Da bude lock, a da ne bude zvanicno lock. Problem je to sto su tvoje mere drakonskije od ovih koje smo imali do danas i proizvele bi jos vecu kritiku. Sta, na primer, s onima koji nemaju prodavnicu na 200 metara od kuce? Jednostavno, ne mozes sve da obezbedis zabranama i represijom kakve god mere da si zamislio, mora da postoji saradnja izmedju vlasti i stanovnistva i ubedjenje da su oni zajedno na nekom vaznom poslu od cijeg uspesnog zavrsetka svi zavisimo. To je ono sto najvise zameram ovim idiotima na vlasti, sto su od pocetka tretirali narod kao nerazumnu stoku i bavili se licnim marketingom umesto da su stvarali klimu zajednickog truda i odricanja da bi nam svima bilo bolje. Uvek je bilo i uvek ce biti debila koji sve znaju najbolje ali kad problem izolujes na njih onda ces lakse da obezbedis logistiku da se s takvima obracunas. Ovako jurcas okolo i ljude koji su sludjeni duplim, nekonzistentnim i traljavim porukama vlasti i vise im nije jasno ni sta mogu a sta ne mogu da rade.
April 4, 20205 yr Author 4 minutes ago, rođeni said: e, mogu ja da skoknem do posla autom, pa da malo radim? ako imas ausvajs, zasto da ne...
April 4, 20205 yr Just now, Milosh76 said: ako imas ausvajs, zasto da ne... u nezabranjeno vreme, to me zanima
April 4, 20205 yr 3 minutes ago, Spooky said: Po podacima iz Fronta, Ćuprije, Niša Novog Sada opravdano pretpostavljam da je barem polovina zaraženih medicinski radnici. Izjava od 1.4. Quote "Većim delom je od korona virusa zaraženo radnoaktivno stanovništvo, polovina obolelih je u Beogradu, oko 10 odsto su zdravstveni radnici. Ovaj virus ne poznaje nijednu granicu, ni pol, ni uzrast, ni zanimanje, ni poziciju u društvu, to je ono što od početka pričamo - rekla je tokom gostovanja na RTS, Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta "Batut". blic.rs/vesti/drustvo/oko-10-odsto-obolelih-su-zdravstveni-radnici-dr-kisic-ovaj-virus-je-slican-gripu-samo/ed6pqw8
April 4, 20205 yr Author 1 minute ago, harper said: Problem je to sto su tvoje mere drakonskije od ovih koje smo imali do danas i proizvele bi jos vecu kritiku. Sta, na primer, s onima koji nemaju prodavnicu na 200 metara od kuce? Jednostavno, ne mozes sve da obezbedis zabranama i represijom kakve god mere da si zamislio, mora da postoji saradnja izmedju vlasti i stanovnistva i ubedjenje da su oni zajedno na nekom vaznom poslu od cijeg uspesnog zavrsetka svi zavisimo. To je ono sto najvise zameram ovim idiotima na vlasti, sto su od pocetka tretirali narod kao nerazumnu stoku i bavili se licnim marketingom umesto da su stvarali klimu zajednickog truda i odricanja da bi nam svima bilo bolje. Uvek je bilo i uvek ce biti debila koji sve znaju najbolje ali kad problem izolujes na njih onda ces lakse da obezbedis logistiku da se s takvima obracunas. Ovako jurcas okolo i ljude koji su sludjeni duplim, nekonzistentnim i traljavim porukama vlasti i vise im nije jasno ni sta mogu a sta ne mogu da rade. Pa oni i hoce drakonskije mere... a da ne zvuce drakonski. Sama najava 24h lock je izazvala histeriju, a uvodjenje ce izazvati revoluciju posle 3 dana. Slazem se ja da drzava ne zna sta hoce niti ume to da sprovede, a opet mi smo toliko nedisciplinovani da je prosto nemoguce smisliti sta bi trebalo da se uradi da se ljudi urazume i izbegavaju kontakte. U normalnim zemljama se odredi ko sta kako moze da radi i onda se to sprovede, a kod nas je cilj zajebati drzavu i sistem, sto se lepo videlo proslog vikenda.
April 4, 20205 yr Author 1 minute ago, rođeni said: u nezabranjeno vreme, to me zanima Kao i do sada...Kad budem radio u MUP ili Vladi Srbije, sto se nece desiti u sledecih 100 godina, i kad mi daju ovlascenje da postavljam pravila, onda cu ti jasno odgovoriti. Do tada, slusaj Vucica i postupaj po naredjenju. Nema ti druge
April 4, 20205 yr 5 minutes ago, Halvard said: Disciplina je masovno* popustila onog momenta kada je počelo da se uveliko priča o mogućnosti uvođenja potpune zabrane kretanja, to je sasvim jasno. Bilo kom narodu da kažeš da uskoro više neće niti u mogućnosti da uopšte izađe iz kuće bilo gde, dobio bi vrlo sličnu reakciju. Nije brate, disciplina popušta selektivno svakog lepog dana i svakog vikenda, to je bar jasno.
April 4, 20205 yr 3 minutes ago, Spooky said: +1000 A tek šuma. Da neće virus sa drveta da skoči. Dobro, a jel mozes da razumes da do te sume treba stici. Izadjes iz zgrade, lift, gelender, vrata, udjes u garazu, opet neka druga vrata, pa stanes da natocis benzin, pa se detetu pripisa, pa stanes da pisa u nekom baru, pa onda popijes i kafu, a dete se uhvati za 50 stvari, pa stignes u sumu, tu druga deca s loptom, pa ajde malo da se dodajemo, pa onda tako redom. Ono sto je kljucno je zadrzati ljude u radijusu oko svoje kuce jer prva stvar ce biti da se prosetaju do drugara, -ice, pa onda da bleje zajedno kod njega na gajbi. Kako za klince, tako i za penzionere i sve izmedju. I ovako ne sumnjam da ce po blokovima biti zurki unutar zgrada. Bilo je i u Spaniji dok nisu poceli da hapse.
April 4, 20205 yr 8 minutes ago, harper said: mora da postoji saradnja izmedju vlasti i stanovnistva i ubedjenje da su oni zajedno na nekom vaznom poslu od cijeg uspesnog zavrsetka svi zavisimo. To je ono sto najvise zameram ovim idiotima na vlasti, sto su od pocetka tretirali narod kao nerazumnu stoku i bavili se licnim marketingom umesto da su stvarali klimu zajednickog truda i odricanja da bi nam svima bilo bolje. +1.000.000
April 4, 20205 yr iščitah poslednjih nekoliko strana i čini mi se da samo nas par živi u srbiji i da, nismo u vladi, a ni medicinski radnici
April 4, 20205 yr 3 minutes ago, vememah said: Izjava od 1.4. blic.rs/vesti/drustvo/oko-10-odsto-obolelih-su-zdravstveni-radnici-dr-kisic-ovaj-virus-je-slican-gripu-samo/ed6pqw8 10% zaraženih je samo kad saberes ove 4 bolnice koje sam nabrojao... Gde su ostale bolnice. Gde su domovi zdravlja... Mora da stimaju statistiku pa neke računaju da su se zarazili van bolnica, pa njih i one zaražene od njih ne računaju, jer nije od pacijenata...
April 4, 20205 yr 5 minutes ago, Nikodije said: porodicna setnja podrazumeva setnju ljudi koji i tako zive zajedno, dok 5 mamlaza koji bleje ne zive zajedno, to je razlika, tako da je nebitno sta je kome vazno, vec koji je efekat jednog i drugog. Ma, kako ces ti da uvedes opstu meru po kojoj je jedno od ta dva dozvoljeno a drugo nedozvoljeno i kako ces da je sprovedes, cak i da mozes da je formulises? Kakvi efekti, o cemu ti pricas? Ako ne zivite zajedno ne mozete zajedno na ulicu, ako zivite zajedno onda mozete. I onda ti tih 5 mamlaza kaze - izvinite, od pocetka pandemije mi zivimo u komuni, nevezano za to sta nam pise u licnim dokumentima, tako nam je lakse da podnesemo lockdown. Mi kritikujemo vlast sto uvodi razne mere a da se skupi kolekcija predloga sa ovog foruma ispalo bi sto puta gore.