April 3, 20205 yr Ne razumem, rast je očekivan. Puta 1.25 u odnosu na jučerašnji broj. Anomalije su bile kad je rast bio ispod 1.15. Pogotovo što se epidemioloske ankete ovde skoro i ne rade. Kontakti novozarazenog i njihovi kontakti. A u medjuvremenu ćemo saznati i da su ti kontakti ulazili u markete sa mnogo drugih ljudi jer je radno vreme skraćeno. Jel radi još neko increase the curve osim nas?
April 3, 20205 yr 4 hours ago, InvisibleLight said: Y pocetku su govorili koliko je koja zrtva imala godina i komorbiditete pa su porodice i poznanici znali da li su njihovi pomenuti Posle kazu samo broj i ko zna da li je taj njihov u tom broju il ne pre desetak dana se u dan uživo na n1 uključio organizator džez festivala u nišu, ispiričao nešto o pomeranju datuma, promeni programa i na kraju rekao da sa žaljenjem obaveštava ljubitelje džeza da je dan ranije preminuo jedan niški trombonista, veliki prijatelj festivala. rekao je samo usput da ne zna da li je korona, ali je ipak spomenuo. tog dana nije bilo preminulih iz niša, a tada su još govorili koji preminuli je odakle. odem na južne vesti. ne spominje se niša. nađem profil tromboniste na fejsbuku, prošaram po prijateljima, ripuju ga, umro od korone. sledećeg dana je novinar iz južnih vesti postavio pitanje na kzš, da li nišlije umiru na nekim drugim klinikama pošto su građani zabrinuti jer se šire vesti o većem broju mrtvih sugrađana. naravno, odgovor je premošćen... ja sam tad htela da pitam na forumu da li neko zna za taj slučaj, pošto imamo i nišlije ovde, ali pošto je već bilo sve više mrtvih i više se nije govorilo odakle su, shvatila sam da vremenom to nećemo moći nikako ni da proverimo. u međuvremenu se pojavio i onaj šapčanin koji nije ušao u statistiku. i ono što kaže jeza, neko je pitao za kolegu novinara da li je ušao u statistiku, pa je dobio odgovor, kako znate da nije. 4 hours ago, ubibobi said: Ne znam šta bi bio motiv da se krije broj preminulih pošto bi realna slika mogla samo da bude dokaz da vođa nije dramoserao za džabe. otprilike isti onaj motiv iz koga govore da su srpske bolnice bolje od onih u madridu, londonu i njujorku i da smo najjači u evropu po ekonomskim i zdravstvenim merama, a i uopšte.
April 3, 20205 yr 20 minutes ago, ZeeGerman said: Problem pravi i preopterecenost i neorganizovanost sluzbe transporta hitne pomoci kojima se prevoze pacijenti.Plus ako u medjuvremenu prevoze nekog sa virusom covid -19 to vozilo “ispada” iz rasporeda dok se detaljno ne dezinfikuje. Samo želim da potvrdim, iz ugla porodice pacijenta, da je ova služba diljem Srbije bila u blagom rasulu i pre korone.
April 3, 20205 yr Quote I dok se Srbija i svet bore protiv pandemije koronavirusa, jutjuber Baka Prase se "pravda" kako od prodaje maski koje ničemu ne služe osim da budu "modni detalj", nije hteo da zaradi. Nije hteo, ali je očito zaradio, i to "tričavih" 640.000 dinara. “Evo pogledajte ovo, prodao sam 713 komada maskica i zaradio sam 640.000 dinara. Od toga je 20 odsto PDV, koji kad se oduzme iznosi 128.000. Ja od ove ukupne cifre čisto imam 512.000, ali to nije sve moje jer ne radim ja sam te maske. Da kažemo, čisto mi je ostalo 2.000 evra. Da sam hteo da zaradim na nesreći naroda, stavio bih maske po ceni od 100 dinara i prodao bih 50 hiljada, ali ovo je modni detalj zato je toliko skupo, da ne bi mogao svako da kupi”, lupi jutjuber i osta živ.
April 3, 20205 yr 1 hour ago, Ravanelli said: koja je geografska podela? i dalje BG, Valjevo, Čačak, Ćuprija ili je još negde otišlo po k? Čačak trenutno više nije u u igri za neki masovni porast pozitivnih. Od one proslave je prošlo dovoljno vremena , dobro su bili izolovani( direktoru gimnazije da podignu spomenik što je zatvorio školu dok ga je ministar spremao za odstrel) pozvao je lično svu decu za koju je dojavljeno da su bila na proslavi - ono znam je da imaju 6 novih, puno u kućnoj izolaciji ali da se dobro drže u zavodu za zaštitu zdravlja posle prvih sedmica kad su zbog upliva virusa kod doktorke koja je bila na proslavi pola zavoda poslali u izolaciju, sad sskoro svi rade. tako da je šizojevo nabrajanje sinoć bilo onako, kako mu šta dodje u pamet da ne bi pričao o onim mestima gde je raspad tipa Ćuprije
April 3, 20205 yr 75.703 osobe u samoizolaciji u Srbiji. Izvor: https://covid19.data.gov.rs/ (sabiranjem pojedinačnih stavki u XLS fajlu) Edited April 3, 20205 yr by vememah
April 3, 20205 yr 30 minutes ago, steins said: Da vam nešto kažem, sa testiranjem je nastao raspad sistema, iz dva razloga. Prvo zato što u vlasticnije bilo ni jednog pametnog da organizuje to testiranje, a ni jendog pametnog da pribavi dovoljan broj testova. Zato nas je epidemija dočekala sa jednom labortaotijom koja može da odradi testove, iako to nije nikakva svemirska tehnologja, nego se zasniva na PCR aparatu koji ima svaka laboratorija. O dostupnosti testova samo ću reći sledeće, mogli su da se kupe u VBritaniji po ceni od oko 200e za kit od 20 komada pre mesec dana. Gomila kompanija je do pre recimo tri ili četiri nedelje nudila te testove ali država nije bila zainteresovana za kupovinu. Poslensu pokušavali ali je tad već govno opalilo u ventilator pa ih nigde nije bilo. Nije mi sto su jajare nego što su jebeno užasno nesposobni Послато са Mi 9T помоћу Тапатока nije to primarno nesposobnost da se organizuje testiranje, nego cinjenica da masovnije testiranje izricito nije bilo obuhvaceno prvobitnom strategijom i da je tek postalo imperativ kada su dosli kinezi. plan je bio: policijski cas + neizlazenje iz kuce; ko je bolestan da lezi kuci, u odvojenoj sobi, a ko dobije otezano disanje da po njega dodje hitna. cilj - da se kriva zaravni, a ne da se epidemija suzbije, i dok god se stara i ugrozena populacija ne zarazava, ishod zadovoljava. tu ima i faktor da je epidemija gripa bila na zalasku pa se smatralo da svako ko ima simptome slicne gripu treba da se ponasa kao da ima kovid. odgovorno ponasanje pojedinaca bi ostvarilo ovaj cilj u bitnoj meri. izrazen je stav da masovno testiranje nije nuzna komponenta svega toga, sto je onako odokativno logicno. ali vremenom su premise toga dosta rasklimane: - bolest kao da ipak teze pogadja sredovecnu i mladju populaciju nego sto se mislilo. ti pacijenti imaju bolje ishode, ali i njima hoce da zatreba respirator i onda se desi popunjavanje kapaciteta. stanje javnog zdravlja je kod nas takvo da kada pricamo o ugrozenoj kategoriji, mozda je bolje pitanje ko nema neki problem, nego ko ima. - virus se verovatno u izvesnoj meri prenosi i aerosolno, i to jos i od strane asimptomaticnih nosilaca, a ne samo kapljicno. prema tome zaraza se prenosi u svakodnevnom zivotu izmedju ljudi koji su u kontaktu van kuce (posao i dr.). policijski cas sigurno ima izvestan efekat, ali ne deluje na ljude tako da po ceo dan ostanu kuci i izadju samo u one dane kad bas moraju, a znacajnom broju ljudi #ostanikodkuce ne znaci ama bas nista - zavrse s poslom i/ili nekom drugom aktivnoscu i dodju kuci, kao svaki drugi dan (imali smo dugo i to da rade frizeri i dr.). stepen odgovornosti pojedinaca je takav kakav je. nema masovnog nosenja maski. - dakle, ljudi se zaraze, donesu zarazu kuci i tako se u vremenskoj kaskadi zarazavaju ukucani, ne mozda svi odjednom, nego kako je jedan bolestan onaj drugi je asimptomatican pa prenese nekome trecem zarazu i tako se ipak odrzava eksponencijalni rast. - kod nas je zastupljeno visegeneracijsko stanovanje, a uslovi zivota su tek ponegde takvi da bolesnik moze da lezi u odvojenoj sobi. a i da je tako, onaj ko se brine o njemu verovatno nema adekvatnu zastitnu opremu bez cega vrlo lako moze da se zarazi. stoga ne izgleda bas da moze da epidemija protutnja ali da stare i ugrozene mimoidje. - kada je ljudima bilo lose i kada su zvali one brojeve bilo je dzedzanje satima na telefonu, pa malo ping pong sistem a kaze "zovi b", b kaze "zovi a", i na kraju se kao jedino resenje nametne da covek mora da ode sam, sto je sada i zvanicno. u svemu tome ispada da se ljudi "ne javljaju na vreme"... ali u medjuvremenu su uvedeni i medikamenti, takvi da trebaju biti primenjeni dovoljno rano, sa (jos uvek ipak samo pretpostavljenim) efektom da se popravi necija sliku na vreme da ne mora na respirator. dakle nije sustina da ljudi ne zovu na vreme nego da sistem nije smisljen tako da dovoljno rano i u dovoljnom broju dopadnu saka lekaru. i posle svega toga masovnije testiranje se nametne kao veoma bitno, a u pocetku uopste nije bilo bitno.
April 3, 20205 yr 9 minutes ago, vememah said: 75.703 osobe u samoizolaciji u Srbiji. Izvor: https://covid19.data.gov.rs/ (sabiranjem pojedinačnih stavki u XLS fajlu) što je daleko manje od vođinih 400k
April 3, 20205 yr malopre mi preleteo Ilyushin iznad zgrade na max 200 metara visine. Upalim flightradar24 i imam šta videti šteta što ne prelete i iznad Niša i Kragujevca da vidi narod kako stiže pomoć Ja sam bio napolju tad, kad sam ga čuo i primetio delovao je kao da će sleteti u kamenicu. A ja bio kod brodogradilišta. Dok sam shvatio da su to rusi mislim da je već krenuo u uspon. Dal tako treba, ne bih znao. Potcenili Frušku goru malko.
April 3, 20205 yr u Službenom glasniku je upravo objavljena ОДЛУКА о отварању привременог објекта за смештај и лечење лица оболелих од заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 – „Београдски сајам” iako je objekat već otvoren, jelte....nemam trenutno pristup tekstu, trebalo bi da imam uskoro Edited April 3, 20205 yr by Ted
April 3, 20205 yr Inače Vojvodina objavljuje podatke svakog dana oko 12h obično.. Objavljuju i ko umre na KCV odakle je i koliko godina ima. Još jedan pacijent preminuo je jutros od posledica virusa korona u Kliničkom centru Vojvodine, a reč je o 65-ogodišnjem muškarcu iz Šatrinaca, u Sremu. Do današnjeg dana, u Vojvodini je registrovan 191 slučaj zaraze virusa korona - 68 slučajeva je u južnobačkom okrugu, 12 je u zapadnobačkom okrugu, 17 u severnobačkom okrugu, 40 u južnobanatskom okrugu, 11 u srednjebanatskom okrugu, 23 u severnobanatskom okrugu i 20 slučajeva u sremskom okrugu, izneo je Gojković. Zaražena je samo jedna medicinska sestra sa infektivne klinike, zbog koje je veći broj lekara u izolaciji. Medicinska sestra se nije zarazila na klinici, već od svoje porodice i to je istina. Imamo petoro zaraženih lekara iz Vojvodine, od toga četiri epidemiologa koji su pozitivni i to je bio moj najveći strah i problem. Na sreću, oporavljaju se. Oni su bili ostvarili bezbroj kontakata u poslednjih 15 dana. Zaražena je i jedna doktorka koja je izašla po pozivu na teren kod pacijenta koji se žalio na kardiovaskularne tegobe, a ona je došla u uniformi za kardiološke tegobe - ispostavilo se da pacijent ima temperaturu 39", rekao je Gojković i dodao da su tri stomatologa takođe zaražena, od kojih je jedan u teškom stanju i on je trenutno najkritičniji pacijent. Precizirajući za 021 o doktorki koja je zaražena, Gojković je rekao da je reč o doktorki iz novosadske Hitne pomoći. "Ona je jedna iz onih pet ekipa Hitne pomoći za koje smo ranije rekli da smo ih povukli u izolaciju. Svi ostali su testirani i svi rezultati medicinskog osoblja iz tih pet ekipa su negativni. Njima je istekla izolacija od 14 dana i oni su se vratili na posao. Doktorka koja je pozitivna nalazi se na lečenju na infektivnoj klinici KCV i na sreću njeno zdravstveno stanje je stabilno", rekao je Gojković. Na pitanje zbog čega se informacije o broju zaraženih ne objavljuju redovno na sajtu covid19.data i kako to utiče na informisanje građana o broju zaraženih, između ostalog, u Vojvodini, Igor Mirović kaže da je to stvar vremena. "Nekad je potrebno vreme da se brojevi unesu u stanje. Ništa ne krijemo i nema nikakve zavere, nema potrebe niti bi to bilo moralno opravdano, ne pada nam na pamet. Mi preseke radimo na dnevnom nivou, nekad na 12-očasovnom nivou, zavisno od broja testiranja i broja obolelih i to dostavljamo Institutu za javno zdravlje. Zbog toga postoje ta 24 sata, interval kad se sve kompletne informacije u Batutu obrađuju", navodi Mirović. Gojković napominje da epidemiološki nije dobro pričati direktno o brojevima na nivou opštine. "To ljudima stvara zbrku. U svakom udžbeniku je da se podaci u vreme epidemije drže strogo u okviru struke", navodi Gojković.