April 3, 20205 yr 3 minutes ago, keitel said: Na kraju kada se budu svodili utisci i kada se budu tražile nečije glave, sve će se svaliti na struku jer se od početka sve radi kako je struka savjetovala. U tom smislu Kon je napravio veliku štetu sa svojim nastupima u poslednje vrijeme. meni deluje da kon sve vreme balansira, tj da nece da javno istupi i kaze sta ne valja ne smao zbog neke solidarnosti i kolegijalnosti nego i jer bi time vrv izazvao paniku, polemike ali da je sad vec pred pucanjem, ovo sto je danas izgovorio prvi put, da imaju probleme i da je problem zastoj u testiranju je direktno adresirano na zdravstveni sistem i posrredno na vlast, a ne na nedisciplinovane stanovnike mogu misliti kako se na tim krizznim stabovima kolju i svadjaju al na kzs jos uspevaju da odrze neku kakvu takvu smirenost i slogu
April 3, 20205 yr 9 minutes ago, harper said: Analiza krvi u Konzilijumu je par minuta sedenja u stolici dok ti vade krv, minut placanja i jedan mejl koji ti za 24 sata stize na komp. Jeste da kosta tih par hiljada dinara ali nazivati to lihvarstvom je za vecinu ljudi, ukljucujuci i sve koji ovde pisu, jednostavno preterano. Ako su nekom prevencija i zdravlje jeftiniji od tih par hiljada onda da ga jebem. nije par hiljada din puno, ali to je samo jedna analiza krvu. pa onda ti zatreba CT...isto moraš kod privatnika. op, ode 10,000 din MRI je malo manje od 20,000 din Snaga tog argumenta "ako su nekom prevencija i zdravlje jeftiniji..." veoma brzo izlapi u državi gde je prosečan čovek prezadovoljan ako prima 40.000 din
April 3, 20205 yr 1 minute ago, vememah said: blic.rs/vesti/politika/brnabic-tri-dana-sa-preko-300-zarazenih-i-nasi-kapaciteti-pucaju/yferx4e Dakle raspad na dve ili dve i po hiljade registrovanih slučajeva, svaka čast za temeljnu pripremu sistema. to su budalastine. ne samo u smislu da ne treba sistem srbije da pukne na 2.5k registrovanih, vec u smislu da danas , sutra i prekosutra broj registrovanih nema veze sa ponasanjem ljudi (a posebno vlasti) u ta tri dana. ima veze pak sa ponasanjem u prethodne dve tri nedelje (pa i pre toga). sada se samo registruje nekontroliranje ulazaka i karantina, soping u milano, izazivanje panike preko tv-a od strane pickoustog i posledicno guzve po prodavnicama , netestiranje, navedite sta god ... jos jednom da kazem, da je zlocin ono sto su radili prethodnih mesec dana
April 3, 20205 yr 49 minutes ago, omiljeni said: imamo USA brojke gde se lepo vidi kako to izgleda kada testiraš milione ljudi i preko 100.000 dnevno. USA je testirala manje od 1,3 miliona po poslednjim podacima. https://covidtracking.com/data/
April 3, 20205 yr Da li ćemo doživeti pravedno suđenje svima odgovornim za ovo stanje? Ja ne verujem.
April 3, 20205 yr 10 minutes ago, Кристофер Лумумбо said: Ne kazem da je nesto stelovano vec da je neverovatan skok. Nije štelovano, ali sve nešto mislim da o procesima testiranja uzorkovanja i smislenosti rezultata tamo malo ko razmišlja... Porede se pogrešne vremenske skale, mešaju se različiti događaji koji nisu međusobno povezani direktno i onda imaš rezultate koje ne možeš da koristiš... Mislim, meni je pravljenje modela za analizu poslovnih rezultata ono čime se bavim, i kada bi sa ovakvim rezultatima prodaje došao kod klijenta oterao bi me u kurac... Ne možeš porediti broj testiranih i obolelih, ako oboleli svi nisu iz tog seta testiranih, taj rezultat, čak ni u razvučenoj vremenskoj skali nema neki smisao, zbirno gledan (ok, u dosta razvučenoj skali bi mogao imati, ali da ne idemo u detalje)... Dakle, ispravno bi bilo reći danas: juče je testirano X, od toga je zaraženo Y, još čekamo reziltate za C, preključe je testirano Z, od toga je zaraženo Q, još čekamo rezultate za D i tako unatrag... Samo tada imaš sliku koja može da da neku vrednost... Možda oni imaju te rezulte i možda ih i posmatraju tako, a nama samo lupaju brojeve i sablažuju narod, ali suština je da ovakvi rezultati, kako su prezentovani, nemaju smisla jer znamo da nisu povezani iz njihovi izjava i izjava drugih ljudi koji testiraju, te natpisa u medijima...
April 3, 20205 yr Mozda. Ako za tri dana treba da pukne sistem onda rezultata ima i citaju se pravilno
April 3, 20205 yr 29 minutes ago, adam said: menscini da su oni do sad testirali samo ljude sa simptomima testirali su i mr struju, muža biljane srbljanović koji nije imao simptome. kao i celu vladu koja nije imala simptome. kao i još neke... dobronameran savet svima: ne izluđujte se brojevima testova koje uspeju na određeni datum da obrade. nećete biti u stanju da ustanovite logiku.
April 3, 20205 yr Od privatnih klinika, bolnice za hemodijalizu preuzele veliki broj pacijenata iz sad zatvorenih iseljenih klinika gde su se vrsili tretmani hemodijalize.Rade na samoj granici pucanja zbog preopterecenosti i manjka strucnih kadrova.Vecina strucnjaka i tehnicara koji su radili u sad zatvorenim centrima prebacuju se na obuku za covid-19 umesto da dodju na ispomoc ovima koji rade.Problem je sto se radi sa izuzetno rizicnom populacijom pacijenata veoma osetljivom na viruse zbog veoma loseg imuniteta.Problem pravi i preopterecenost i neorganizovanost sluzbe transporta hitne pomoci kojima se prevoze pacijenti.Plus ako u medjuvremenu prevoze nekog sa virusom covid -19 to vozilo “ispada” iz rasporeda dok se detaljno ne dezinfikuje. Zbog svega toga pacijentima na dijalizi je skracen tretman ispod svakog minimuma a time su im ugrozeni zivoti. Raspad.
April 3, 20205 yr 2 hours ago, renne said: Rusi dolaze!!!!!1!!! Jesmo li ispratili kineze ili su jos tu. Ja sam siguran da ovi nasi doktori koje izgelda i nemamo pojma nemaju nego imali smo malo koneze sada malo ruse i to je to.Neka nam je Bog u pomoc.
April 3, 20205 yr Quote Deo pacijenata sa Sajma preti štrajkom glađu Jedna grupa pacijenata smeštenih na Beogradskom sajmu, a koja želi da ostane anonimna, obratila se medijima zajedničkim saopštenjem u kome najavljuju da će u subotu započeti štrajk glađu. 0Piše: K. Živanović03. aprila 2020. 16.42 Izmenjeno: 16.54 Foto: EPA /Andrej Cukić Oni se pored uslova na Sajmu žale i na to što, kako tvrde, nemaju mogućnost ponovnog testiranja, a nisu im svima ni saopšteni rezultati ranijeg testiranja. – Od nedelje nismo dobili informaciju u vezi sa testiranjem. Epidemiolog Božidar Ljubić negira bilo kakvu odgovornost i ne želi da priča sa pacijentima, pa ne pronalazimo drugi način da dobijemo mogućnost ponovnog testiranja. Nikada nam zvanično nisu rečeni rezultati prethodno urađenih testova, niti smo ih dobili napismeno – navodi se u zajedničkom saopštenju. Oni tvrde da među obolelima ima onih koji su “preležali upalu pluća”, “starijih ljudi”, “hroničnih bolesnika” i “jedno dete”. – Iako je ovo privremena bolnica, ne postoje kartoni pacijenata ni odgovarajuća terapija. S druge strane, veliki broj ljudi nema nikakve simptome i zaraženi su jos pre mesec dana. Iako je najavljeno da će na Sajam dolaziti novotestirani sa lakim simptomima, to se ne dešava, te su ovde smešteni samo putnici i ljudi koji su prethodno bili lečeni u bolnici – zaključuje se u njihovom saopštenju.
April 3, 20205 yr 2 hours ago, vememah said: Tako je. Nesposobni debili bukvalno menjaju stvari danas za sutra. I inače, stalno skraćivanje vremena rada prodavnica uveliko doprinosi širenju virusa, ozbiljnije zemlje to nisu radile. To svakako.Sve veca guzva na malom prostoru. Ozbiljne zemlje vode ozbiljni ljudi.Kod nas je situacija da nam zemlju vode lazni doktori,dezerteri,lopovi i sizofrenicari.
April 3, 20205 yr 25 minutes ago, vememah said: Dakle raspad na dve ili dve i po hiljade registrovanih slučajeva, svaka čast za temeljnu pripremu sistema. Pritom se danima i danima unazad najavljuje taj nagli skok broja zaraženih, tako da stvarno ne znam kako bi 2000 registrovanih slučajeva nakon mesec dana epidemije mogli iznenaditi bilo koga. Što se sistema tiče, jasno je da se sve svelo na momentalno uvođenje što restriktivnijih mera i ništa drugo, kakvo masovno testiranje, kakvi bakrači. Inače je zanimljivo i kako se čitava situacija prati u medijima, pa se pojedini događaji predstavljaju kao maltene spasonosno rešenje i par dana se besomučno eksploatišu da bi onda potpuno pali u zaborav i bili zamenjeni nečim drugim. Imali smo vrsne kineske eksperte, koji su očigledno bili tu da klimaju glavom i kažu nam kako odlično radimo posao i otišli, zatim je tu bio Sajam kao revolucionarna mera i trenutno 80-ak smeštenih (zaista revolucionarno, nema šta), danas je to ruska pomoć (u trenutku kad se Rusija sama suočava sa nekontrolisanim širenjem epidemije!), sutra će to već biti nešto drugo. Jedino što je konstantno su respiratori, koji su danas očito ono što je par godina bio poligraf, i kojih po potrebi ili imamo toliko da možemo da ih delimo okolo ili ih više neće biti dovoljno ako se nedajbože koliko sutra još neko razboli. Edited April 3, 20205 yr by Halvard
April 3, 20205 yr Just now, omiljeni said: nije par hiljada din puno, ali to je samo jedna analiza krvu. pa onda ti zatreba CT...isto moraš kod privatnika. op, ode 10,000 din MRI je malo manje od 20,000 din Snaga tog argumenta "ako su nekom prevencija i zdravlje jeftiniji..." veoma brzo izlapi u državi gde je prosečan čovek prezadovoljan ako prima 40.000 din Covek je govorio o analizi krvi, nema potrebe to siriti na druge zdravstvene usluge. Povremena analiza krvi, narocito u nekim mojim godinama, vise je stvar licne higijene i obicnog opreza nego neke prevelike potrebe. Bez diskusije je zakljucak da su ljudi generalno u Srbiji skloni da obilaze lekare ili stomatoloze samo kad bas zagusti, to je odavno apsolvirano. Tako je bilo otkad ja pamtim. Zdravstvena kultura nam je na veoma niskom nivou, narocito kad je prevencija u pitanju, nevezano za to kakav je nivo usluge. Pogledaj samo zube ljudima koje sreces svakodnevno na ulici. Vecina ih sredjuje dok im je to potrebno iz estetskih razloga, slabo povezuje stanje zuba sa zdravljem i ogromnim brojem opasnosti od raznih bolesti zbog drzanja pokvarenih zuba u vilici godinama. Nijedan sistem u drustvu, ako je sistem ili hoce da bude sistem, ne moze besprekorno da funkcionise samo odozgo represijom ili samo odozdo pritiskom, mora da uspostavi logicku i funkcionalnu vezu u oba pravca. Licno nisam pristalica teza po kojima narod ima vlast kakvu zasluzuje jer verujem u vanrednu odgovornost elite, ali me nimalo ne cudi da stalno zavrsavamo s nekim vlastima koje nam lome kicmu. Bojim se da je previse ljudi kojima nekakav Vulin smeta jer oni nisu na njegovom mestu a ne zato sto je kreten na vaznom polozaju i mislim da bi svako od nas trebalo da se zamisli da li bi mozda negde u dubini duse pozeleo da bude Vulin ako bi mu se pruzila prilika. Naravno, kad kazem "nas" mislim na vecinu stanovnika Srbije, ne na ovdasnju forumsku populaciju.
April 3, 20205 yr 13 minutes ago, radisa said: Nije štelovano, ali sve nešto mislim da o procesima testiranja uzorkovanja i smislenosti rezultata tamo malo ko razmišlja... Porede se pogrešne vremenske skale, mešaju se različiti događaji koji nisu međusobno povezani direktno i onda imaš rezultate koje ne možeš da koristiš... Mislim, meni je pravljenje modela za analizu poslovnih rezultata ono čime se bavim, i kada bi sa ovakvim rezultatima prodaje došao kod klijenta oterao bi me u kurac... Ne možeš porediti broj testiranih i obolelih, ako oboleli svi nisu iz tog seta testiranih, taj rezultat, čak ni u razvučenoj vremenskoj skali nema neki smisao, zbirno gledan (ok, u dosta razvučenoj skali bi mogao imati, ali da ne idemo u detalje)... Dakle, ispravno bi bilo reći danas: juče je testirano X, od toga je zaraženo Y, još čekamo reziltate za C, preključe je testirano Z, od toga je zaraženo Q, još čekamo rezultate za D i tako unatrag... Samo tada imaš sliku koja može da da neku vrednost... Možda oni imaju te rezulte i možda ih i posmatraju tako, a nama samo lupaju brojeve i sablažuju narod, ali suština je da ovakvi rezultati, kako su prezentovani, nemaju smisla jer znamo da nisu povezani iz njihovi izjava i izjava drugih ljudi koji testiraju, te natpisa u medijima... +1000 nisam neki statističar, ali ovo je elementarno, ovo bi trebalo da zna svako ko je ikada ikakav izveštaj radio ja recimo baratam sa površinama, pa ni tu ne smem da mešam babe i žabe ovo što nam serviraju (barem za sada) o broju zaraženih, možemo zaboraviti podaci o umrlima (ukoliko nisu frizirani), govore mnogo više, takođe i broj na respiratorima odavno se po tome vidi koliko smo gori recmo od Hrvata, još i u vreme dok smo kao imali manje zaraženih a za ponašanje dobrog dela stanovništva pa šta ste očekivali od populacije koja se već godinama vaspitava na pinku, hepijima, zadrugama, parovima, i sličnom užasu i da, vaspitava se takođe tako da ako si na pravojtm strani, ne može ti niko ništa, zakon za tebe ne važi debili ne mogu da shvate da korona bogme ne bira stranu