Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

6 hours ago, Jumanji said:

Naravno,oni imaju normalnu vladu i normalnog predsednika,ne kao mi sizofrenicare,dezertere,lazne doktore ....

45 godina. Uzas

Kon i Gojgićka na RTV ful maske...

... Shiit has hit the fan...

• Author

jel pominje 24h

Pokušao sam, bukvalno ne mogu da se nateream da prebacim program i da ih gledam. Stomak mi se okreće čim uhvatim daljinski.

Dr. Kon, clanak na 021:

On je objasnio i suštinu potrebe za uvođenjem 24-časovne zabrane kretanja.

"Ako virus naglo počne da se prenosi i izađemo iz kontrole situacije, onda je neminovna ta poslednja aktivnost, koja bi sprečila prenošenje virusa. Objašnjavao sam da je to zbog toga što virus živi u čoveku, izazove ili tešku posledicu ili smrt, ili taj čovek preboli i u njemu ne može da nastavi da živi. Da bi nastavio da živi on mora da pređe na drugog čoveka. Ako se u periodu inkubacije, te dve nedelje, onemogući bilo kakva situacija u kojoj bi došlo do prenošenja, virus neminovno ugiba", objasnio je epidemiolog.

Posle tog vremena od 14 dana, kaže Kon, ostaju samo oni koji su na početku bili u inkubaciji.

"U međuvremenu su eventualno razvili tegobe. Ako su odmah izolovani, lečeni, virus zaista više nema gde da ide. Odluka o takvoj meri neće biti odluka struke, struka je preporuku dala na početku, sad se samo postavlja pitanja kada se te mere sprovode. Ako se mera zabrane od 24 sata sprovede prevremeno, onda će ponovo da se pojavi širenje virusa nakon tih mera, mada u manjem intenzitetu. Pojaviće se virus i krenuće ponovo i napraviće daleko manju epidemiju, ali će je svakako napraviti", rekao je Kon.

Naglašava da je 24 sata karantin bitno uvesti "pred sam kraj". To je, kaže, suština što je struka objasnila još na početku epidemije u Srbiji.

Kaže i da donošenje odluke zavisi dosta od podataka koje ćemo danas dobiti o broju obolelih i umrlih od virusa korona.

"Direktno zavisi od čitavog društva, a društvo je dalo mandat onima koji su trenutno na vlasti", kaže Kon.

Dakle, prosto ko pasulj, "ako virus naglo počne da se prenosi i izađemo iz kontrole situacije", treba uvesti karantin od 24 casa. Naravno, to treba uciniti pred sam kraj jer je 24 sata karantin bitno uvesti "pred sam kraj".

Hm, zvuci kao da imaju plan.

Edited by Nesh

Semantika :
Šta je krivica, a šta odgovornost...

13 minutes ago, Frank Pembleton said:

Kon i Gojgićka na RTV ful maske...

Jel ima neki kanal gde se gospodin major ne pojavljuje?

• Author

Хоспитализовано је укупно 783 пацијената, а на респиратору је њих 81.

Niko Sajam vise ne pominje u vestima....

Cisto sumnjam da oni veruju da je kraj epidemiji i za kraj da se odradi 2 nedelje 24h izolacije i to je to. Voleo bih, ali nesto sumnjam. Pre ce biti da vide raspad uskoro i da  veruju da je to jedino resenje da se raspad spreci ili odlozi sto kasnije.

Edited by Milosh76

2 nedelje izolacije ne garantuje ugibljen virus, kako kaze Kon. Zasto - vrlo prosto, imas petoclanu porodicu, zatvoris ih na dve nedelje u kucu, jedan ima virus. Za 14 dana on ce biti cist, ali ce petog dana preneti virus drugom clanu porodice, a desetog dana trecem. Istekne dve nedelje i dobio si od 1/5 virusa jednog imunog, jednog koji je bolestan i jednog koji je u inkubaciji, dakle nista.

Uostalom, da je to svemoguce resenje tako jednostavno, zar ne misle da bi se Kinezi setili toga i razjebali virus jos u decembru.

ja se bojim da oni slusaju ono sto im govore nestorovic i darija tepavcevic i da na osnovu toga imaju neku ideju da ce virus usporiti sa lepsim danima i visom temperaturom ili UV zracenjem.

problem je u tome sto je to cisto nagadjanje i sto nema ama bas nikakvog naucnog dokaza da je to tako.

Hala Pionir:

pionir-mod.jpg

Ekspo-centar u Teheranu:

_111471990_iran3.jpg

8 minutes ago, Milosh76 said:

Cisto sumnjam da oni veruju da je kraj epidemiji i za kraj da se odradi 2 nedelje 24h izolacije i to je to. Voleo bih, ali nesto sumnjam. Pre ce biti da vide raspad uskoro i da  veruju da je to jedino resenje da se raspad spreci ili odlozi sto kasnije.

Kon kaze da ukoiliko virus pocne naglo da se prenosi i izgube kontrolu situacije treba uvesti 24 sata karantin.

Ukoliko virus krene naglo da se prenosi i izgube kontrolu, tesko da je to vesnik kraja epidemije. Meni, laiku, to deluje kao zamah i pocetak nekontrolisanog sirenja epidemije. No, struka valjda bolje zna.

Dakle, uvodjenje karantina 24 sati kad se situacija otme kontroli i uvodjenje karantina 24 sata pred sam kraj (valjda epidemije) niako ne mogu biti u skladu. Bar meni, laiku.

Edited by Nesh

4 minutes ago, goofs said:

2 nedelje izolacije ne garantuje ugibljen virus, kako kaze Kon. Zasto - vrlo prosto, imas petoclanu porodicu, zatvoris ih na dve nedelje u kucu, jedan ima virus. Za 14 dana on ce biti cist, ali ce petog dana preneti virus drugom clanu porodice, a desetog dana trecem. Istekne dve nedelje i dobio si od 1/5 virusa jednog imunog, jednog koji je bolestan i jednog koji je u inkubaciji, dakle nista.

Uostalom, da je to svemoguce resenje tako jednostavno, zar ne misle da bi se Kinezi setili toga i razjebali virus jos u decembru.

Valjda ce svi dobiti petog dana. I zato izolacija 28 dana. 

3 minutes ago, goofs said:

to je i poenta odvajanja svih zarazenih u posebne karantine. samo za to treba organizacija, sredstva i plansko testiranje.