Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

13 minutes ago, vememah said:

Morao je da pametuje, nije ni slučajno mogao da kaže da još nema dovoljno informacija i da treba pratiti situaciju.

Izgleda da se prilagodio, meni dovoljno, da li ima boljih...pa verovatno al sad ovako igramo

10 minutes ago, variola said:

Pa i iz ugla medicine bi najradikalnije mere bile vrlo diskutabilne, osim ako se ne gleda samo na borbu protiv ovog virusa. Mere totalne obustave kretanja verovatno bi prouzrokovale masu drugih medicinskih problema npr. Na stranu što je stanovište tog pogleda (striktno medicinskog) potpuno pogrešno, jer medicina ne može ni postojati bez mase drugih stvari, dakle nije nešto samoodrživo. Takođe, ako se pohvalno izjašnjava u pogledu trenutne vlasti kao one koja je najviše (ili potpuno) uvažavala preporuke struke, trebalo bi nas zapravo brinuti da ta vlast onda, vrlo moguće, prilično zanemaruje onu drugu "nemedicinsku" (tačnije i medicinsku van borbe protiv virusa) stranu tj. i našu realnost i našu budućnost. Naravno, niko od Kona ne očekuje, niti traži, konfrotaciju sa psihom, ali nisu mu potrebni ni ovakvi "izlivi". No, hajde da mu se gleda kroz prste, stariji čovek, non stop ga vukljaju pred kamere i svačega se nasluša na tim kzš, vidi se i ispolji nekad ta nervoza. 

Covek je epidemiolog, verovatno da i gleda na borbu protiv ovog virusa a za ostalo nece da uzima odgovornost. Slazem se ja s tobom, ovakve mere proizvode i druge zdravstvene posledice koje premasuju domen same pandemije i virusa ali zato bi ovaj dripac na vlasti trebalo da ima dobar strucni tim sastavljen od lekara raznih struka, psihologa, kao i strucnjaka koji mogu da projektuju druge, nemedicinske, posledice po organizaciju drustva koji bi, ipak, sve odluke morali da donose na osnovu statistickih podataka koje tumace epidemiolozi.

Malocas sam procitao u "Vecernjem listu" Rudanov tekst koji objasnjava kako je doslo do svega ovoga u Italiji i kako to ljudi u Hrvatskoj treba da tumace i moram da priznam da sam malo osetio zavist zasto mi takve poruke ne dobijamo po medijima. Vesto, jasno laiku, strucno i autoratitativno je iskoristio situaciju u Italiji da posalje dve poruke koje su, po meni kljucne: 1. pridrzavajte se sto je moguce disciplinovanije propisanih mera i 2. ne panicite jer, ako se budete strogo pridrzavali mera, opasnost za vas je minimalna. Za razliku od toga kod nas dodje ona prenemagalacka suklata i za nekoliko minuta prospe sve poruke strucnih ljudi sireci paniku, preteci ljudima i generalno se ponasajuci kao poslednji klovn.

4 minutes ago, gospa buba said:

drugim rechima oni ne znaju shta su kome izrekli? :unsure:

nemaju blage veze

guske u magli

1 minute ago, renne said:

nemaju blage veze

guske u magli

znam, tako je mpntr popisivalo ljude i opremu celu deceniju 6x ispochetka, a shkolovani ljudi :lolol:

Kon inače očigledno nije bio neobavešten, već je cenio da će širenje van Kine biti minimalno. Evo iz originalnog Telegrafovog članka.

Pretnja postoji. U ovom trenutku je minimalna. Koliko će dugo trajati? Ne zna se..

Na pitanje da li će oni pune ruke posla imati tek posle kineske Nove godine, ili pre, ističe da je mišljenja da će Kina uraditi posao čitav svet.

- Mere koji su oni preduzeli su vrlo ozbiljne, a problem je što niko neće shvatiti koliko je Kina uradila globalno. Da li bi ikao drugi to radio? Malo je verovatno - smatra dr Kon.

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3146775-dr-kon-kina-ce-uraditi-posao-za-ceo-svet-rizik-za-srbiju-mali-koronavirus-se-ne-prenosi-ubrzano

3 hours ago, JozoMujica said:

U čemu je uopšte smisao vođenja ove statistike ako se ne testira isti broj ljudi svakog dana?

Cekamo da dodje +30 i virus nestane sam od sebe.

Кад помешају граничне прелазе, станице и пероне, па за изборе крену ове из карантина да убацују у бугарске возове :laugh:

Pa dobro je rekao Kon. Kina je preduzela opsežne mere i zaustaviće, a da Svet nije svestan posla koji je uradila.

Problem je što je Kina predugo čekala, a što Evropa nije bila svesna šta se dešava i zabranila ulazak iz Kine. 

Covek je epidemiolog, verovatno da i gleda na borbu protiv ovog virusa a za ostalo nece da uzima odgovornost. Slazem se ja s tobom, ovakve mere proizvode i druge zdravstvene posledice koje premasuju domen same pandemije i virusa ali zato bi ovaj dripac na vlasti trebalo da ima dobar strucni tim sastavljen od lekara raznih struka, psihologa, kao i strucnjaka koji mogu da projektuju druge, nemedicinske, posledice po organizaciju drustva koji bi, ipak, sve odluke morali da donose na osnovu statistickih podataka koje tumace epidemiolozi.

Malocas sam procitao u "Vecernjem listu" Rudanov tekst koji objasnjava kako je doslo do svega ovoga u Italiji i kako to ljudi u Hrvatskoj treba da tumace i moram da priznam da sam malo osetio zavist zasto mi takve poruke ne dobijamo po medijima. Vesto, jasno laiku, strucno i autoratitativno je iskoristio situaciju u Italiji da posalje dve poruke koje su, po meni kljucne: 1. pridrzavajte se sto je moguce disciplinovanije propisanih mera i 2. ne panicite jer, ako se budete strogo pridrzavali mera, opasnost za vas je minimalna. Za razliku od toga kod nas dodje ona prenemagalacka suklata i za nekoliko minuta prospe sve poruke strucnih ljudi sireci paniku, preteci ljudima i generalno se ponasajuci kao poslednji klovn.
Daj mi link na Rudana

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

Je l su to danas vlast masovno izivljavala po Beogradu jer ljudi nisu znali za zabrane od 15h?

Jesu

Izgleda, gazelu su rascistili oko 18h tek

2 minutes ago, renne said:

Jesu

To ne moze bez ozbiljnih najava barem 48h. Izivljavaju se, misle da su nedodirljivi.