Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

6 hours ago, BraveMargot said:

zasto jedino verujes Ani Gligic? Kapiras da se radi o osobi koja je godinama u penziji i koja nema uopste pristupa informacijama o trenutnoj situaciji, sem sto ume lepo da se izrazava i objasni stvari na televiziji?

Da bi moju inženjersku malenkost neko uverio u svoju ekspertsku izvrsnost kod njega aristotelovska theoria, poiesis i praxis moraju da budu u kosmičkoj harmoniji.

Dr Gligić svakodnevno citira najnovija istraživanja o covid-19, tako da verujem da dane provodi čitajući i analizirajući stručne radove, što je, možemo se složiti, vrlo netipično za jednog prosečnog penzionera.

da li postoji svest da se radi o osobi ciji su se glavni uspesi odnosili na istrazivanja svinjskih virusa koji su u vezi s lajsmanijom (npr virus jug bogdanovac, gde su uzgred budi receno kolege s veterinarskog odradile gro posla u skupljanju uzoraka i izolovanju samog virusa iz svinjske plazme mada se to ne bi reklo po redu autora), dakle nema bas ni nekog licnog iskustva sto se tice globalnih pandemija jer se u njenom naucnoistrazivakom radu radi o manje-vise lokalizovanim bolestima?

Gospođa je bila šef nacionalne laboratorije u vreme epidemije variole vere, deo ekipe koja je uspešno sprečila širenje ove opake bolesti. U Titovo vreme nesposobni i nestručni ljudi nisu postavljani da rešavaju vanredne situacije za razliku od današnjeg vremena. Drugo, doktorka Gligić je radila na slučajevima hemoralgične groznice, dakle sa nečim što je povezano sa prirodnim rezervorima zaraze i skokom virusa sa divljih životinja na ljude i daljim širenjem ljudskom populacijom. To je upravo slučaj sa SARS-om i njegovim derivatima kao što je covid-19.

Edited by slow

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

10 hours ago, Tresko said:

Ovo je od krucijalnog značaja, veoma bitno da čovek ne bi poludeo od kombinacije stresa, anksioznosti i panike koju šire razni idioti koji jašu TV i druge medije svakodnevno.

Ovo. Pogotovo sto imam OKP pracen jezivim napadima panike kad izadjem napolje+tesku hipohondriju koja me je najverovatnije uhvatila u detinjstvu jer sam kao dete bila krhkog zdravlja (a i sad sam) i svaki cas me vodali kod lekara. Ako se iko isprelezao raznih viroza, gripova, prehlada, ta sam, bilo je dovoljno da neko kine pored mene i da me uhvati neka viroza, nema sladoled, odmah boli grlo i tako. Zabaviste sam skoro preskocila. Ovaj prokleti "Konrad" ima sve simptome koje sam prelezavala i prelezavala i ne znam sta cu sve uciniti samo da me zaobidje. Ali time se vracam u zacaran krug anksioznosti, stresa i flipnucu.

8 hours ago, steins said:

Pomor koji se sprema privatnom sektoru zdravstva će biti spektakularan. 

Sa ovom odlukom samo će pogurati one koji su bili na ivici da pale preko, ništa više. Iako je odluka ministarstva jasno upućena lekarima "podrazumeva" se i za viši i srednji kadar.

. I tu im treba makar 20 lekara plus 40 tehničara po smeni, pa puta tri. 

150 pacijenta na jednog dr je herojski posao i da su svi zdravi...samo dnevni izveštaj da se napiše nemaš vremena.

Ma nema ni opreme ni obučenih radnika. To je problem. Ono što je umelo da radi se razbežalo, nemate pojma koliko su kreativni bili u poslednjih recimo dve godine da navašaju tehničare. 

Plus, što još uvek ne mogu da se oporave od spekakularnog zajeba kad su naprimali partijske kursadžije koji su redom bolidi i neznalice. To kakva su oni sranja pravili ne može ni na film. 

Pre par meseci, su predosećajući zlo pokušavali da popune tehničare iz redova onih redovnih koji su završili ful medicinsku školu i koji su marka za one prethodne koje su redom razjurili ili prekomandovali natrag u spremačice frizerke itd itd...

Naravno da nisu ni tu nešto posebno uradili jer su se oni mahom ulebili što po inostranstvu što po privatluku. 

Neverovatna kurcobolja i glupost pogotovo kad se zna da zdravstveni sistem počiva na srednjem kadru

Ovo ništa nije od juče i dešava se bar 20 godina. 

53 minutes ago, slow said:

Dr Gligić svakodnevno citira najnovija istraživanja o covid-19

...koja niko drugi nije video. Npr. ovo:

Doktorka Gligić navodi da, gledajući Kinu i Italiju, se ne zna precizno koliki je inkubacioni period virusa.

"Neki kažu 14 dana, ja sam danas pročitala izveštaj da je u većini slučajeva 25 dana.

http://rs.n1info.com/Zdravlje/a579755/Priznati-srpski-virusolog-Vakcina-sto-pre-jer-moze-da-predje-u-sezonsku-bolest.html

Ti slow znaš engleski, pretpostavljam da umeš da koristiš i Google Scholar, deder nađi taj izveštaj ako veruješ da zaista postoji. Postoje izveštaji o pojedinačnim pacijentima sa dugim inkubacionim periodom, ali to da većina zaraženih 25 dana ne pokazuje simptome je apsolutna budalaština koju niko drugi nigde nije izrekao.

Edited by vememah

The median incubation period was estimated to be 5.1 days (95% CI, 4.5 to 5.8 days), and 97.5% of those who develop symptoms will do so within 11.5 days (CI, 8.2 to 15.6 days) of infection.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/research/coronavirus/publication/32150748

The average incubation period was 5.01 (95%CI: 4.31-5.69)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/research/coronavirus/publication/32113196

we estimate the mean incubation period to be 6.4 days (95% credible interval: 5.6-7.7), ranging from 2.1 to 11.1 days (2.5th to 97.5th percentile)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/research/coronavirus/publication/32046819

We selected 325 cases to estimate the incubation period and found its range is 1 to 20 days, median was 7 days, and mode was 4 days.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/research/coronavirus/publication/32145716

The median incubation period of SARS-CoV-2 was 4 days (IQR 3-6).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/research/coronavirus/publication/32192580

U sm virus usao u bolnicu :(

pozirivni epidemioloskinja, onkolog, infektolog,,svi bili na sastanku u korona centru

drugarica mi anesteziolog, javila se dobrovoljno da radi u korona centru a muz joj infektolog, bice testirani, imaju blizance 2 god :/ ponudila se da mi cuva kiki ako budem sajmovana, sad cu ja njoj blizance

Pa jel nose oni maske na tim sastancima, jebemmu 

1 minute ago, ZerrorR said:

Pa jel nose oni maske na tim sastancima, jebemmu 

Ne znam..ovo 5 je zarazeno pre sastanka..da li nose maske po bolnici, jbm valjda.

pozirivni epidemioloskinja, onkolog, infektolog,,svi bili na sastanku u korona centru
drugarica mi anesteziolog, javila se dobrovoljno da radi u korona centru a muz joj infektolog, bice testirani, imaju blizance 2 god :/ ponudila se da mi cuva kiki ako budem sajmovana, sad cu ja njoj blizance
Pa jebmu mater, što se prijavila kad je već takva situacija???
Oboje su u ogromnom riziku

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

26 minutes ago, InvisibleLight said:

pazi se ti brt blizanaca

Pa jebmu mater, što se prijavila kad je već takva situacija???
Oboje su u ogromnom riziku

Izvinite na lupanju, jel moguće da se ide logikom, bolje ja koja sam već pozitivna pa da radim dokle mogu među pozitivnima, nego neko ko je sad negativan, a ako bude radio svakako će se zaraziti?

... Shiit has hit the fan...

U Čačku +5 od sinoć i to direktno povezani sa tim jbn rođendanom koji se desio 07.03. Dakle, posle 20 dana virus i dalje ima prostora za širenje. 

ed. sors

Edited by Spirit

Izvinite na lupanju, jel moguće da se ide logikom, bolje ja koja sam već pozitivna pa da radim dokle mogu među pozitivnima, nego neko ko je sad negativan, a ako bude radio svakako će se zaraziti?

... Shiit has hit the fan...

Čekaj nisam shvatio da su i oni inficirani [emoji852]

A i da jesu, nisam siguran koliko je to mudra odluka pošto mi se čini da težina kliničke slike zavisi od voličine virusa koje imaš

@Spirit mislim da je ovde došlo do prenosa preko nekog od ovih što su bili na rodjendanu, to je valjda transfer 2. reda

5 minutes ago, Spirit said:

U Čačku +5 od sinoć i to direktno povezani sa tim jbn rođendanom koji se desio 07.03. Dakle, posle 20 dana virus i dalje ima prostora za širenje. 

ed. sors

Pa to ide lančano, 07.03 se zarazilo njih x, oni su zarazili njih y oko 15., pa tih y postalo zarazno oko 20. ... 

Edited by zgembo

...

Background Picker
Customize Layout