Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

25 minutes ago, Host said:

Medjutim, procitaj preporuke i videces zasto nisu kod nas sprovodive. Jedna od osnovnih pretpostavki je da konferencije za novinare ne treba da budu u sluzbi publiciteta (u slucaju Srbije - nultog pacijenta).

A jebiga, ja pričam kako treba, a ne kako se dešava u kandžama NPD psihopate...

Idealno bi bilo da redovne novosti vezane za epidemiju prenosi uvek ista osoba iz struke. Npr. mogli su da nadju epidemioloskinju/epidemiologa pred penzijom/u penziji, sa prijatnim i autoritativnim glasom. Jedna osoba zbog konzistentnosti informacija (sto kod nas nije slucaj; pogledaj koliku su zabunu unele disonantne informacije sa nekoliko izvora), iz struke zbog kredibilnosti informacija. Pre pocetka emitovati snimljene opste informacije, pa novinarska pitanja koja se ponavljaju uputiti na RTFM. Politicari da prisustvuju kada se saopstavaju vesti iz njihovog domena - uvodjenje vanrednog stanja isl. 

Znaš kako, u "mojim" vanrednim situacijama dežurstva su 24x7 i za press release postoji mehanizam kako pisanja tako i sistem odobravanja i puštanja u javnost. Zbog dežurstava to nikada nije jedna osoba, nego nekoliko osoba. Ali osobe (koje moraju imati elementarni skup kvalifikacija) nisu presudne koliko uobličene i pouzdane informacije.

Postoji i mehanizam tj. definisan način na koji se dostavljaju i obrađuju novinarska pitanja.

Jednostavno - suviše je skupo pogrešiti, a nehotično dezinformisati je preskupo.

Suviše je dragoceno zadržati poverenje javnosti, disciplinu u ponašanju koja iz toga proizilazi

U Srbiji je to sve okrenuto naopako, pa su konferencije deo predizborne kampanje, a strucnjaci se biraju po Tijanicevom kljucu™.

Ma naravno, to ni ne razmatram.

U tom scenariju je bolje imati nekog poput Kona (mada je i on napravio zbrku pogresnim informacijama u startu) ili se informisati na ultimativnoj forumskoj strani.

Građanima je bio potreban Kon, samo zato što su prvo imali budaletinu Nestorovića.

A zamisli da su imali TAČNO ISTINITO KVALIFIKOVANO URAVNOTEŽENO PRAVOVREMENO informisanje i instruiranje sa vrha države od početka?

Pa svejedno bi ti bilo da li gledaš Kona ili mene ako je sve izgovoreno kompetentno i konsekventno.

Bold: iako je on prirodno autoritativan, i deluje kao uravnotežen i pošten čovek, ne deluje da je obučen sa komunikaciju sa javnošću u tom smislu u kojem je neophodno. Imajući u vidu Žvalavog Psihopatu, Komedijaša za Šoping i Mutavi Fikus, mi Konu treba da se naklonimo jer je povratio kakvu-takvu ravnotežu i izvadio vruće krompire...

Edited by pt 2.0

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

44 minutes ago, pt 2.0 said:

Ne nervira me niko, na sebe sam besna što se upuštam i hrlim ko guska u maglu, umesto da fino ćutim.

Mada bi zapravo ovde trebalo da vežbam za slične rasprave sa SNS-ovcima koje vodim na poslu a koji nam upravljaju društvom.

Ista meta, isto odstojanje.

Samo nisu ignoramusi na forumu, nego ljudi koji donose odluke.

EDIT.

@kud u maglu Simoviću nije to moja strana, to je strana davanja izjava u vanrednoj situaciji. ti moras na svaki nacin da sprecis moguca tumacenja, dezinformacije, sumanute interpretacije.

zato svaka izjava mora da ti bude izbrusena, crystal clear. nema mislim nema cini mi se nema otprilike.

samo cinjenice, mere, saopstene na NEDVOSMISLEN NACIN.

a analize u za to predvidjenim specijalnim emisijama.

morali bi imati communication plan jebemmu.

+1000000

Nego, stvar je u tome, sto gradjanin Krosek nije u panici, ne pericipira se da je kriza tipa Cernobil pa je onda ok da se lagano cakula, divani i ispija kafica na KZS da se "razjasni fenomen".

25 minutes ago, renne said:

kakav motivacioni spot na rtsu

Ako ne budete dobri spavaćete na sajmu umestu u svom krevetu

:frust:

Pa to je na liniji ovog:

Istakao je da mu je drago što su se građani uplašili i da "će morati da smisli nešto još gore od Sajma".

2 minutes ago, Budja said:

Nego, stvar je u tome, sto gradjanin Krosek nije u panici, ne pericipira se da je kriza tipa Cernobil pa je onda ok da se lagano cakula, divani i ispija kafica na KZS da se "razjasni fenomen".

samo gospodski. 

6 minutes ago, renne said:

pas mater

Naravno ne vazi zakon za sve.

4 minutes ago, Блок_64 said:

Naravno ne vazi zakon za sve.

No, što bi se reklo, bolest ne bira. :sleep:

28 minutes ago, Host said:

Hvala, nacelno ima smisla. Nesto slicno sam predlozio za forum, ali je izgleda prevagnuo stav da je bolje imati zilion tema koje se sire eksponencijalno progresijom i u njima jos vise pogresnih informacija iz sumnjivih izvora. Mislim da se zato jos uvek ceka razresenje dileme da li prati ruke 150 procentnim alkoholom ili 50 procentnim rastvorom domestosa i asepsola. 

Medjutim, procitaj preporuke i videces zasto nisu kod nas sprovodive. Jedna od osnovnih pretpostavki je da konferencije za novinare ne treba da budu u sluzbi publiciteta (u slucaju Srbije - nultog pacijenta).

Idealno bi bilo da redovne novosti vezane za epidemiju prenosi uvek ista osoba iz struke. Npr. mogli su da nadju epidemioloskinju/epidemiologa pred penzijom/u penziji, sa prijatnim i autoritativnim glasom. Jedna osoba zbog konzistentnosti informacija (sto kod nas nije slucaj; pogledaj koliku su zabunu unele disonantne informacije sa nekoliko izvora), iz struke zbog kredibilnosti informacija. Pre pocetka emitovati snimljene opste informacije, pa novinarska pitanja koja se ponavljaju uputiti na RTFM. Politicari da prisustvuju kada se saopstavaju vesti iz njihovog domena - uvodjenje vanrednog stanja isl. 

U Srbiji je to sve okrenuto naopako, pa su konferencije deo predizborne kampanje, a strucnjaci se biraju po Tijanicevom kljucu™. U tom scenariju je bolje imati nekog poput Kona (mada je i on napravio zbrku pogresnim informacijama u startu) ili se informisati na ultimativnoj forumskoj strani.

Pretposlednji i poslednji pasus kazuju sve.

Zapravo, sasvim je moguce imati nekoga pred penziju (Kon?) koji ima autoritet i da ga filuju informacijama, cak i u Srbiji.

Stavise, te vrste osoba su politicki benigne i pojacavaju autoritet vlasti i utiska da drzava funkcionise - eto, struka se pita! a i bolje je za prakticnu komunikaciju.

Pt je lepo odgovorila Kroseku - KZS ne sluze za detaljnu analizu kriznog fenomena sa ralicitih strana, za to organizuj okrugli sto na RTS nakon Dnevnika.

38 minutes ago, Krošek said:

dobro evo ja sam gradjanin ove zemlje i ne zelim to i ne prihvatam da mi se kaze da mora. to je politicko pitanje. 

"Sta da se radi u tim okolnostima? I opet nam Taru daje najverniju sliku naseg tadasnjeg zivota. On je, naravno, pratio napredovanje kuge, zabelezivsi veoma ispravno da je radio oznacio preobrat epidemije, ne objavljujuci vise stotina smrtnih slucajeva nedeljno nego dvadeset i dva, sto sedam i sto dvadest dnevno. Novine i vlasti htele bi da nadmudre kugu. Misle da u toj igri oduzimaju kugi poene, jer je sto i trideset manje krupna cifra nego devetsto i deset. Osvrnuo se i na pateticne i upadljive strane epidemije, spominjuci na primer zenu koja je u jednoj pustoj cetvrti gde su kapci bili zatvoreni, naglo otvorila prozor i dvaput kriknula pre nego sto ce zalupiti kapke u gustoj senci svoje odaje. No drugde bi zabelezio da su iz apoteke nestale mentol-pastile, jer su ih mnogi ljudi sisali da bi se sacuvali od eventualne zaraze."

Kami Kuga

5 minutes ago, JozoMujica said:

No, što bi se reklo, bolest ne bira. :sleep:

:laugh:

2 minutes ago, ultra plasticni said:

Kami

najveci genije 

S.V. (47) koji je danas u karantinu u Kragujevcu divljački napao lekara i medicinsko osoblje zaražen je koronavirusom i kako se sumnja prilikom tog incidenta inficirao je čak pet osoba.

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

17 minutes ago, Budja said:

Pretposlednji i poslednji pasus kazuju sve.

Zapravo, sasvim je moguce imati nekoga pred penziju (Kon?) koji ima autoritet i da ga filuju informacijama, cak i u Srbiji.

Stavise, te vrste osoba su politicki benigne i pojacavaju autoritet vlasti i utiska da drzava funkcionise - eto, struka se pita! a i bolje je za prakticnu komunikaciju.

Pt je lepo odgovorila Kroseku - KZS ne sluze za detaljnu analizu kriznog fenomena sa ralicitih strana, za to organizuj okrugli sto na RTS nakon Dnevnika.

pa nije potrebna detaljna analiza vec odgovori na mnoga vazna pitanja tipa "zasto zatvarate kafice ek za dva dana, zasto ne sutra" ili "sta da radim sa detetom ako strpate mene i zenu u nekoj hali". na oba pitanja su dati neki nemusti odgovori, pestao sam da geldam danas kzs, nadam se da su to pojasnili. ne postoji jedan jedini razlog da novinarima bude zabranjeno da postavljaju pitanja, to je suludo. 

Stvarno mislite, da od ono 3-4 čujete šta se zaista dešava na tim sastancima i kakve su njihove procene?
E bre...
Dakle ni blizu se na kzš-ovima ne zagrebe ništa o čemu se tamo raspravlja.
I ne bi ni trebalo.
Njihovo pojavljivanje je u svrhu simuliranja "transparentnosti".
I da, mislim da je gubljenje vremena za te ljude.
Jer ako oni nisu bitni za uloge koje mi znamo, onda nisu ni bitni da budu svaki dan na kzš?
Ako jesu bitni onda je svakodnevna KZŠ gubljenje vremena.
Ono što interesuje novinare, a ima barem malo smisla, može vrlo lepo da saopšti neki PR činovnik. Ali neki koji zna svoj posao.
Imamo splavarke PR-ove, pa da se ne bi blamirali, cimajmo pomoćnika direktora Infektivne koja će da odgovara kako će se raspoređivati kupljene maske, ili zašto nemamo razvrstane zaražene po regionima i gradovima, i zašto južne vesti ne mogu da dobiju izjavu iz KC Niš...

No użivajte u zlatnom dobu "transparetnosti", baš smo ih navatali.

... Shiit has hit the fan...

pa da, uzivamo u zlatnom dobu transperantnosit, hajde da napravimo jos bolju situaciju - da niko ne sme nista da pita vec da nam PR saosptava sta da kucamo. 

Background Picker
Customize Layout