October 20, 20213 yr fokus grupa nadam se da je jasan signal debilima da mogu mere da budu oštrije ozbiljno se narod uzentao
October 20, 20213 yr D 3 hours ago, Tsai said: Idem u Bec za 5 dana pa cu ti iz prve ruke reci dal se i koliko postuje Ja živim u Gracu, iste su mere kao u Beču, slično je kao što Boris kaže da je u Francuskoj. Gde god da ideš, uključujući i kancelarije velikog broja firmi, traže ti sertifikat. Važi i za bašte kafića i događaje napolju. Konobari pogledaju, neko detaljnije, neko manje detaljno, retko traže neki ID uz potvrdu. QR kod ima na svakom stolu, skeniraš i upišeš podatke zbog kontakt trejsinga. Kazne za organizotore su višestruko veće nego za posetioce, mislim da je 1k/10k. Edited October 20, 20213 yr by Heaviside
October 20, 20213 yr 4 hours ago, Zabalujev said: Eno najsvežije Vreme, piše Ivanji jr. kako je pratio Ivanji sr. na neku svečanost u Austriji, kaže kako tamo po kafanama eventualno kelner baci pogled na telefon dal imaš tamo neki QR kod, niko se ne udubljuje. U kineskom restoranu nit maski, nit privera. Drkali ih na granici panduri - SInofarm može, Sputnjik najn. Al sa artijom austrijskog ministarstva se ipak prođe. Baš da vidim ko će kod nas da se cima. i u sloveniji kovid mere na snazi, ne moze se u restorane, trzne centre, bolnice, domove bez kovid pasosa, ali vecina na ulazima nema citace qr kodova, pa im uvaljuju neke sa raznih proizvoda, licnih karata, zdravstvenih... moja drugarica, nevakcinisana, usla u staracki dom u ljubljani sa qr kodom PCR testa kojem je prosao rok .... ne branim nase, daleko bilo, ali svi su sludjeni i nespremni, tesko je bilo ocekivati bilo sta bolje od ovih nasih dunstera....
October 20, 20213 yr 6 minutes ago, Heaviside said: Ja živim u Gracu, iste su mere kao u Beču, slično je kao što Boris kaže da je u Francuskoj. Gde god da ideš, uključujući i kancelarije velikog broja firmi, traže ti sertifikat. Važi i za bašte kafića i događaje napolju. Konobari pogledaju, neko detaljnije, neko manje detaljno, retko traže neki ID uz potvrdu. QR kod ima na svakom stolu, skeniraš i upišeš podatke zbog kontakt trejsinga. Kazne za organizotore su višestruko veće nego za posetioce, mislim da je 1k/10k. Ja relativno dosta idem po restoranima i stvarno uglavnom kontrolisu. Nisu to sad neke dubinske kontrole ali uglavnom pogledaju da li ti je zelena ona zvanicna aplikacija. Takodje kod stranaca traze englesku/nemacku verziju i cesce traze pasos. Vecina ih cima ako imas malog klinca (potreban je test za decu od 6 god.) Mi kad nismo imali test za klinca jednom su rekli nikakav problem na drugom mestu su zamolili da izadjemo. Sad kako je krenula skola prihvataju testove iz skole i preko vikenda. Jos niko nikada nije skenirao QR code ali dosta konobara zamoli da malo skrolujes po zvancinoj aplikaciji jer su navodno neki specijalci pokazivali tudji screenshot. Nasa lokale preporucujem da zaobidjes tu vecinom nema nikakve kontrole. Interesantno je da je za citav Bec dugo bilo 4 inspektora za kontrolu sprovodjenja mera u restoranima. Kasnije su povecali na 16 ali i dalje to je kriminalno nizak broj.
October 20, 20213 yr 3 hours ago, de Sisti said: Samo da im narod ovo zlo ne zaboravi samo da im narod ovo zlo ne zaboravi samo da im narod ovo zlo ne zaboravi "narod".
October 20, 20213 yr 1 hour ago, bags said: Ja relativno dosta idem po restoranima i stvarno uglavnom kontrolisu. Nisu to sad neke dubinske kontrole ali uglavnom pogledaju da li ti je zelena ona zvanicna aplikacija. Takodje kod stranaca traze englesku/nemacku verziju i cesce traze pasos. Vecina ih cima ako imas malog klinca (potreban je test za decu od 6 god.) Mi kad nismo imali test za klinca jednom su rekli nikakav problem na drugom mestu su zamolili da izadjemo. Sad kako je krenula skola prihvataju testove iz skole i preko vikenda. Jos niko nikada nije skenirao QR code ali dosta konobara zamoli da malo skrolujes po zvancinoj aplikaciji jer su navodno neki specijalci pokazivali tudji screenshot. Nasa lokale preporucujem da zaobidjes tu vecinom nema nikakve kontrole. Interesantno je da je za citav Bec dugo bilo 4 inspektora za kontrolu sprovodjenja mera u restoranima. Kasnije su povecali na 16 ali i dalje to je kriminalno nizak broj. Izvini, kada si već tu, ako možeš da odgovoriš kako funkcioniše prosveta u Austriji, da li osnovne i srednje škole rade online ili deca redovno pohađaju nastavu? Kakav je zvanični stav za treću dozu vakcine (u smislu kovid propusnica i inače) i vakcinaciju dece?
October 21, 20213 yr 13 hours ago, de Sisti said: Samo da im narod ovo zlo ne zaboravi samo da im narod ovo zlo ne zaboravi samo da im narod ovo zlo ne zaboravi Uzalud se nadaš nije naziv pesme ili albuma nekog izvođača sa Ibarske magistrale, već odgovor na tvoju dilemu
October 21, 20213 yr Popular Post Kod nas je otupelost i odsustvo elementarne empatije poprimila razmere epidemije kojom je zahvaćeno skoro celo stanovništvo. Otupelost je izgleda delovala i na virus kovida, koji je kod nas zaboravio da mutira u sledeći, valjda, epsilon soj, a ima sve uslove za to. Edited October 21, 20213 yr by Arkadija
October 21, 20213 yr 9 hours ago, lazni said: Izvini, kada si već tu, ako možeš da odgovoriš kako funkcioniše prosveta u Austriji, da li osnovne i srednje škole rade online ili deca redovno pohađaju nastavu? Svim silama se trude da se nastava obavlja u skoli. Barem u Becu je veliki problem za dosta ljudi sto ne znaju sta ce sa decom ako nisu u skoli. Intezivno se testiraju (ponedeljkom antigen+pcr, a sredom samo pcr) i ako je neko pozitivan njegova klupa ide u izolaciju(cesto sede tri klupe spojene u kvadrat pa je to vise nego samo dovje dece) . Do oktobra je islo celo odeljenje ali sad su tu promenili. Osoblje se testira redovno bez obzira na vakcinaciju s tim da valjda ima neka razlika koliko cesto. (nevakcinisani moraju svaki drugi dan PCR). Sad posle ovog raspusta sledece nedelje ocekuje se veliki porast. U srednjim skolama bi trebalo da su slicna pravila. Na fakultetima je 3G (pcr, vakcina, prelezanost u zadnjih 6 meseci) 9 hours ago, lazni said: Kakav je zvanični stav za treću dozu vakcine (u smislu kovid propusnica i inače) i vakcinaciju dece? Nisam nesto previse pratio ali rekli su da ce slati poziv za trecu vakcinu onima sto pripadaju rizicnim i visoko rizicnim grupama. Decu preko 12 god su preporucili da vakcinisu i ja znam puno ljudi koji su to odradili da se ne moraju cimati sa testovima za razne aktivnosti i restorane. Ima cak i ljudi koji nisu vakcinisani a deca im jesu, a ima primera gde su se i klinci krisom vakcinisali... Moguce je vakcinisati i decu od 6 god do 12 ali mora ti pedijatar napisati obrazlozenje sa medicinskim razlogom. Sto se odraslih tice od 1.11. vazi ovaj 3G i na radnom mestu u celoj Austriji. Edited October 21, 20213 yr by bags
October 21, 20213 yr 22 minutes ago, Arkadija said: Kod nas je otupelost i odsustvo elementarne empatije poprimila razmere epidemije kojom je zahvaćeno skoro celo stanovništvo. Otupelost je izgleda delovala i na virus kovida, koji je kod nas zaboravio da mutira u sledeći, valjda, epsilon soj, a ima sve uslove za to. I da mutira ko bi to znao? Ko bi zabeležio? Nikoga nije briga ni za šta, pa tako ni za uočavanje i imenovanje sojeveva. Ako bude našeg soja to ćemo saznati od Nemaca ili Austrijanaca kad im prenesemo.
October 21, 20213 yr Popular Post 1 hour ago, Arkadija said: Kod nas je otupelost i odsustvo elementarne empatije poprimila razmere epidemije kojom je zahvaćeno skoro celo stanovništvo. Otupelost je izgleda delovala i na virus kovida, koji je kod nas zaboravio da mutira u sledeći, valjda, epsilon soj, a ima sve uslove za to. Otupelost kao takva. Ljudi masovno salju SMS poruke da neki polupismeni bahati primerak majmuna ostane u zadruzi i tu empatija staje. Nacija tupavih. Spoiler Kada mi se majka razbolela, postojalo je vreme nade (u bolnici je, prima terapiju, kiseonik, mere joj parametre stalno) i kao nozem obelezeno vreme ocaja, od izrecenog doktorkinog "nije dobro" pa do prikljicenja na respirator. Nekoliko dana cistog pakla za mene i brata, tim pre sto smo je dobro znali kakva je dobra, blaga, nezna i plasljiva - iz njene sobe izneto je nekoliko zena i pretpostavljao sam kako je ona to gledala i sta joj se motalo po glavi, kroz koji je tek ona pakao prolazila. Nisam je sanjao ni jednom od kada je umrla, jos to nisam prihvatio. Nije ovo moralo da se desi. Ali neko joj je doneo to u kucu jer ljude generalno nije briga za druge. Umiru ljudi od svega - raka, pneumonije, dijabetesa i sepse, ali ova pokretna traka po kovid bolnicama je nesto sasvim drugacije, kao neka perverzna ilustracija, dokaz koliko su ljudi generalno glupi, nerazumni, zli, bezosecajni. Ovo lako moze da se spreci ali niko prstom ne mrda. Ja sam besan od februara prosle godine, kao da sam predosecao kakva ce se stvar otvoriti. I ne vidi se kraj. Edited October 21, 20213 yr by Caligula