Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Ovo sa nemogucnoscu lecenja van maticnog doma zdravlja je stari problem. Zbo kovida su samo jos nepristupacniji.

Ono kada imas silne racunare, elektronske knjizice i bogapitaj sta jos, ali moras kod svog izabranog lekara, jer eto. Valjda niko nije predvodeo da ti se moze slositi kada si dalje od kuce. Nase socijalno ti to ne pokriva.

Meni se dogodilo da mi je izabrana doktorka pre mesec dana otišla u penziju. Dođem u DZ da uzmem uput za kontrolu na onkologiji, na šalteru me ubace kod neke doktprke koja trenutno radi, ja nju pitam da li može ona da mi bude nova izabrana doktorka, ona kaže da ne može, prvo samo je na zameni , drugo radi u nekoj ispostavi, a  ovde je da popuni rupu koja nastake što svi rade u kovid ambulantama.

Izgleda da je KC Kragujevac popunio sve dosadašnje kapacitete. Ne planiraju da dalje šire i da još neka odeljenja pretvaraju u kovid, pa se sada novi upućuju u Kruševac. Nije mi sto posto info, ali sam čuo od par njih.

9 hours ago, eumeswil said:

Šta li je tim avaksima sa decom u glavi.

Šta je bilo kome s decom u glavi? Vi ne znate šta rade deca.

Preporuka engleskog NHS vezano za trudnice. Jeste tema vezna za Srbiju, ali zbog okolnosti u poslednjim nedeljama.

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/oct/11/one-in-six-most-critically-ill-patients-are-unvaccinated-pregnant-women-with-covid

One in six patients requiring the NHS’s highest form of life-saving care are unvaccinated pregnant women with Covid, new figures reveal.

Twenty of the 118 patients with Covid who received extra corporeal membrane oxygenation (Ecmo) between July and September were mothers-to-be, NHS England said.

Of these, 19 had not had a jab and the other had only had one dose of a vaccine.

NHS England released the statistics as part of a renewed effort to persuade pregnant women to get fully vaccinated amid new evidence from doctors in Israel that coronavirus can cause serious problems for the mother-to-be and her baby in the later stages of pregnancy.

The new data also underline the extra risks facing unvaccinated people. Of the 118 men and women who had Ecmo in those three months, 107 had not been jabbed, four had only had one dose and only seven were fully immunised.

“This is another stark reminder that the Covid-19 jab can keep you, your baby and your loved ones safe and out of hospital,” said Jacqueline Dunkley-Bent, NHS England’s chief midwifery officer.

“You can receive vaccination at any time in pregnancy, but the risks that unvaccinated pregnant women face of becoming severely unwell if they catch Covid-19 show exactly why we advise you to do so as soon as possible.”

Experts in pregnancy and women’s health, NHS leaders and ministers have been concerned at the number of mothers-to-be who have not been immunised, amid unfounded fears – partly fuelled by anti-vax campaigners – that getting jabbed could harm the mother, her baby or both.

Those given Ecmo treatment have often failed to respond after being placed on a mechanical ventilator. During the process their blood is extracted by a heart and lung machine, carbon dioxide is removed and oxygen added and then the treated blood is put back into their bodies in a last-ditch attempt to help them recover their lung function and breathe on their own again.

Dr Edward Morris, president of the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, backed NHS England’s call for all pregnant women to get fully vaccinated as an urgent priority.

Edited by Moonwalker

2 hours ago, Hermetico said:

Šta je bilo kome s decom u glavi? Vi ne znate šta rade deca.

Mislio sam na to da kad imaš decu živiš i za njih, ne samo za sebe. Aj kad se zaraziš sam i umreš nikome drugom nisi naneo štetu (osim ako nisi preneo virus jel), ovako si osudio decu da bespotrebno pate dalje u životu zbog tvoje moronske odluke.

Edited by eumeswil

• Popular Post
3 hours ago, pop-up said:

Ovo sa nemogucnoscu lecenja van maticnog doma zdravlja je stari problem. Zbo kovida su samo jos nepristupacniji.

Ono kada imas silne racunare, elektronske knjizice i bogapitaj sta jos, ali moras kod svog izabranog lekara, jer eto. Valjda niko nije predvodeo da ti se moze slositi kada si dalje od kuce. Nase socijalno ti to ne pokriva.

Prošlo je godinu i 7 meseci od prvog slučaja, a još nikom iz vlasti nije palo na pamet da jasno i glasno propiše i obavesti celu javnost da se mora ukazivati pomoć na licu mesta svima koji dođu u ambulantu na pregled zbog sumnje na kovid bez obzira na to odakle su i imaju li zdravstvenuo osiguranje ili ne, jer je šteta od toga da oni šetaju unaokolo tražeći na raznim mestima mogućnost da ih prime na pregled ili budu poslati u ambulantu matičnog doma zdravlja preko pola Srbije da šire virus po autobusima (naravno da nije sigurno da bi to bio prvi pregled, kako neko uopšte može da zamisli da zaražena osoba na 3-4 pregleda svaki put punim busom putuje od Beograda do Leskovca i nazad) daleko veća od bilo kakvih troškova.

Debilčine.

On 8.10.2021. at 18:25, gospa buba said:

i uopshte ta elastichnost tih neupotrebljavanih mozgova, da svaku informaciju bez ikakve dileme presaviju da je prilagode matrici koja im se dopada, to je neka fantazija, majke mi. neverovatna stvar.

Nije covid ali je opstijeg karaktera:

Upravo si nacela krucijalnu temu o stanju covecanstva koja se razmatra u najdebljim, najprasnjavijim i najstarijim knjigama spisima u svetu. Interesantno je ovo vreme kada se tako ogoljeno to moze primetiti (konstantna fantazija uma na realnost).

3 hours ago, Jozef K. said:

Izgleda da je KC Kragujevac popunio sve dosadašnje kapacitete. Ne planiraju da dalje šire i da još neka odeljenja pretvaraju u kovid, pa se sada novi upućuju u Kruševac. Nije mi sto posto info, ali sam čuo od par njih.

Kovid odeljenja u UKC popunjena 75%

Direktor kaže da nije sto posto, nego 75%

33 minutes ago, vememah said:

Prošlo je godinu i 7 meseci od prvog slučaja, a još nikom iz vlasti nije palo na pamet da jasno i glasno propiše i obavesti celu javnost da se mora ukazivati pomoć na licu mesta svima koji dođu u ambulantu na pregled zbog sumnje na kovid bez obzira na to odakle su i imaju li zdravstvenuo osiguranje ili ne, jer je šteta od toga da oni šetaju unaokolo tražeći na raznim mestima mogućnost da ih prime na pregled ili budu poslati u ambulantu matičnog doma zdravlja preko pola Srbije da šire virus po autobusima (naravno da nije sigurno da bi to bio prvi pregled, kako neko uopšte može da zamisli da zaražena osoba na 3-4 pregleda svaki put punim busom putuje od Beograda do Leskovca i nazad) daleko veća od bilo kakvih troškova.

Debilčine.

U Kragujevcu koliko znam sve pregledaju i testiraju, tako da je moguće da je to autonomna odluka nekog idiota

Nije covid ali je opstijeg karaktera:

Upravo si nacela krucijalnu temu o stanju covecanstva koja se razmatra u najdebljim, najprasnjavijim i najstarijim knjigama spisima u svetu. Interesantno je ovo vreme kada se tako ogoljeno to moze primetiti (konstantna fantazija uma na realnost).
iju :ohmy:

i sad ja nachela :hihi:

sent from novi mnogo jak bubamoto.

1 hour ago, eumeswil said:

Mislio sam na to da kad imaš decu živiš i za njih, ne samo za sebe. Aj kad se zaraziš sam i umreš nikome drugom nisi naneo štetu (osim ako nisi preneo virus jel), ovako si osudio decu da bespotrebno pate dalje u životu zbog tvoje moronske odluke.

Nisam bio ozbiljan

12 hours ago, Forest said:

Ja se zato ne bih ljutio na te antivaksere. Ne bih se ni čudio oko podela oko ovako važne teme - jer podele su prirodne i zapravo su manifestacija diverziteta. Nakon što smo demonopolizovali elite, ovo danas je vreme individualnog, gde će svako morati da donese važnu odluku na osnovu sopstvene inteligencije, iskustva i procene situacije. I da onda preživi ili ne sopstvenu odluku.

Sve se slazem sem ovog. Treba se ljutiti na antivaksere jer je to (takodje) prirodno - oni su ti koji ugrozavaju sebe i druge, ma kako postavio logicku konstrukciju i ma sa koje strane stvar gledao. Ne moze te ugroziti neko nosenjem maske, cak i da virus ne postoji. Ne postoji logika koja ce to da potkrepi. A u obrnutom slucaju sve vristi od nedostatka logickog rasudjivanja i postovanja pameti na koju se stalno pozivaju. Ljutiti se na njih je prosto civilizacijska stvar, takodje prirodna reakcija zdravog (dela) drustva. Nisu vakseri ti koji pljuju po nauci a koriste sve moguce prednosti koje je nauka donela. Neko drugi je tu licemeran i deficitaran sa logikom.

Dalje, ovo je sve sem vreme individualizma i "individualnog", nikad vise price o individualizmu i nikad manje individualaca.

Najneoriginalnije i namanje plod individualnog su antivakserske teorije i uopste teorije zavere. Jer svi se oni slazu da je zemlja ravna ploca, niko ne pominje tetraedar, valjak, prizmu, oblik leptirovog krila. I jedini nacin za trovanje ljudi je zaprasivanje iz vazduha, ni snikers cokoladice ni gradski vodovod ni brasno iz supermarketa.

Bukvalno majmun prica sto majmun cuje. Kakva crna individualnost.

Sa tobom se slazem u fenomenoloskom smislu - ova podela jeste normalna i ocekivana.

Edited by Caligula

20 minutes ago, Caligula said:

Sve se slazem sem ovog. Treba se ljutiti na antivaksere jer je to (takodje) prirodno - oni su ti koji ugrozavaju sebe i druge, ma kako postavio logicku konstrukciju i ma sa koje strane stvar gledao. Ne moze te ugroziti neko nosenjem maske, cak i da virus ne postoji. Ne postoji logika koja ce to da potkrepi. A u obrnutom slucaju sve vristi od nedostatka logickog rasudjivanja i postovanja pameti na koju se stalno pozivaju. Ljutiti se na njih je prosto civilizacijska stvar, takodje prirodna reakcija zdravog (dela) drustva. Nisu vakseri ti koji pljuju po nauci a koriste sve moguce prednosti koje je nauka donela. Neko drugi je tu licemeran i deficitaran sa logikom.

Pazi, iz njihove perspektive, mi njih ugrožavamo time što ih teramo da se vakcinišu, što je u suprotnosti sa njihovom strategijom preživljavanja. Hoćemo da ih ubijemo neprirodnim vakcinama i da im sterilišemo decu.

Nisam hteo da relativizujem iščašenost njihove logike, niti da donosim vrednosne sudove. Moj vrednosni sud na tu temu je jasan time što se nedvosmisleno deklarišem kao vakser i time što guram od sebe onu debelguzu tinejdžerku bez maske u prodavnici koja mi se nabije uz vrat dok paradoksalno na zvučniku prodavnice ide "Ne mi dihat za ovratnik".

Govorim o tome da je ljutnja na te ljude jednaka ljutnji na ponašanje komaraca koji ti sisaju krv - to je njihova strategija preživljavanja. Ljuti se koliko hoćeš - to nećeš promeniti, niti ćeš umanjiti njihov broj. Njihov broj i bizarnost njihovih stavova posledica je novog vremena u kom živimo, što takođe ne možeš promeniti.

31 minutes ago, Caligula said:

Dalje, ovo je sve sem vreme individualizma i "individualnog", nikad vise price o individualizmu i nikad manje individualaca.

E vidiš, taj Individualizam o kom ti govoriš elitistički je individualizam našeg vremena. To je ipak bio selektovani, probrani, isklesani, istesani individualizam. Individualizam za izabrane.

Ovo sada je hard-core individualizam, ovo je zapravo individualizam u pravom smislu te reči: pravo svake individue, ali baš svake, da se njen glas čuje jednako glasno kao glas svake druge osobe. Glas majmuna jednak je glasu doktora nauka. A i doktor nauka je često majmun danas. Mnogo individualnih majmuna lako će se danas naći i prepoznati, udružiti i svojim individualnim glupostima formiraće pokret ravnozemljaša, antivaksera, kemtrejlera... u novom svetu niko neće moći da ih ponderiše sa nulom. 

1 hour ago, Forest said:

Pazi, iz njihove perspektive, mi njih ugrožavamo time što ih teramo da se vakcinišu, što je u suprotnosti sa njihovom strategijom preživljavanja. Hoćemo da ih ubijemo neprirodnim vakcinama i da im sterilišemo decu.

Ma kapiram ja perspektivu, i zato se slazem sa tobom. Ali ima tu ona prica o samoodrzivosti jbg, doslednosti, logici. Perspektiva im je deficitarna sto se logicke povezanosti cinjenica tice. Nije odrziva u Darvinovom svetu.

A ovo o deci - Colonel Kurtz u Apokalipsi govori o toj osobini kao o "snazi"... desetine malih decijih ruku vakcinisanih i odsecenih iz ramena. Primitivizam svakako ima svoju "snagu" jer da je nema ne bi bio prisutan.

Govorim o tome da je ljutnja na te ljude jednaka ljutnji na ponašanje komaraca koji ti sisaju krv - to je njihova strategija preživljavanja. Ljuti se koliko hoćeš - to nećeš promeniti, niti ćeš umanjiti njihov broj. Njihov broj i bizarnost njihovih stavova posledica je novog vremena u kom živimo, što takođe ne možeš promeniti.

Slazem se. Zato i kazem prirodno je da se ljutis na komarca, nije mi se jednom desilo da mahnit ustanem nocu i vitlam majicom po sobi, samo zbog zujanja. Jebi ga, ljudski je.

E vidiš, taj Individualizam o kom ti govoriš elitistički je individualizam našeg vremena. To je ipak bio selektovani, probrani, isklesani, istesani individualizam. Individualizam za izabrane.

Ovo sada je hard-core individualizam, ovo je zapravo individualizam u pravom smislu te reči: pravo svake individue, ali baš svake, da se njen glas čuje jednako glasno kao glas svake druge osobe. Glas majmuna jednak je glasu doktora nauka. A i doktor nauka je često majmun danas. Mnogo individualnih majmuna lako će se danas naći i prepoznati, udružiti i svojim individualnim glupostima formiraće pokret ravnozemljaša, antivaksera, kemtrejlera... u novom svetu niko neće moći da ih ponderiše sa nulom. 

Spoiler

Uh pa ne bih to nazvao individualizmom, pre je to neka pervertirana demokratija u kojoj su svi podjednake pameti.

Edited by Caligula