Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

4 hours ago, Mos said:

Ovde je neko na samom pocetku pandemije, proslog proleca, baratao cifrom od potencijalno 30k preminulih kod nas ako smrtnost bude oko 1-2%.

Sad se vidi koliko nismo mogli da zamislimo koliko ce gore zapravo biti. I tu se vidi koliko su oni zapravo gori cak i od onoga koliko mi lose mislimo o njima. 

Ja se setim ovih dana često one slike pogrebnih vozila u Italiji sa početka 2020. koja prevoze desetine mrtvih, i jeze koju sam osećao zbog te situacije, kao da se dešava nešto potpuno nepojmljivo.

A sada imamo 200 mrtvih dnevno u Srbiji, i iste slike u Beogradu i u celom svetu - i prosto je neverovatno kako smo se svi na to navikli kao na nešto uobičajeno. 

Za mene je ključan trenutak kada sam shvatio da će ovo trajati mnogo duže od toga što sam očekivao februar 2021. i početak trećeg talasa onda kada smo svi očekivali da će se stvari polako smiriti zbog prokuživanja i vakcinacije. Tada sam tek shvatio koliko je korona u stvari zajebana i tada sam se zapravo prebacio na taj mod prihvatanja ozbiljne krize koja će trajati godinama.

Edited by Forest

Nije uopšte nevjerovatno, to je priroda ljudska, sjećam se za vrijeme rata prvih dana kad padne granata po tri dana niko ne izmili nos iz rupe, nakon nekoliko mjeseci nam je granata prekidala basket na bukvalno 5 minuta. Vidimo ne padaju više, ajmo dalje. 

13 minutes ago, Forest said:

Za mene je ključan trenutak kada sam shvatio da će ovo trajati mnogo duže od toga što sam očekivao februar 2021. i početak trećeg talasa onda kada smo svi očekivali da će se stvari polako smiriti zbog prokuživanja i vakcinacije. Tada sam tek shvatio koliko je korona u stvari zajebana i tada sam se zapravo prebacio na taj mod prihvatanja ozbiljne krize koja će trajati godinama.

Pa smirilo bi se da smo se vakcinisali brzo i masovno, bar tezina k.slike.

28 minutes ago, James Marshall said:

Nije uopšte nevjerovatno, to je priroda ljudska, sjećam se za vrijeme rata prvih dana kad padne granata po tri dana niko ne izmili nos iz rupe, nakon nekoliko mjeseci nam je granata prekidala basket na bukvalno 5 minuta. Vidimo ne padaju više, ajmo dalje. 

To jeste normalna stvar i mehanizam preživljavanja. Ali i u ratu i sad, imaš psihološke posledice, pa si ranjen i kad nisi fizički. Em te jebe iznutra, em posle ne možeš da usvojiš normalno, kad i ako ga bude. Živećemo, naravno, ali kraće, teže, gore... Nismo ni svesni šta nas pogađa i šta će nas tek pogađati.

Dok ne narastu neke generacije s novim i boljim mehanizmima trpljenja ili netrpljenja ili nečeg trećeg što nam još nije u vidokrugu.

Edited by Hermetico

1 hour ago, vememah said:

Reklo bi se da su definitivno već desetak dana pritegli s hospitalizacijama (broj osoba na respiratoru linearno raste, a broj hospitalizovanih ima čak dve prelomne tačke) tj. da je prosečan kovid pacijent sve bolesniji. Treba se dobro paziti da se ne dođe u stanje za bolnicu, jer možda neće biti mesta.

ZmA744o.png

https://www.b92.net/info/koronavirus/statistika.php

Na tu temu:

Prednost u bolnicama bi trebalo naravno dati vakcinisanima, a za ove šta (i ako) pretekne. Al džaba mi ovde mlatimo praznu slamu, u realnosti radi stara dobra srpska veza.

Dr Zoran Vučinić, epidemiolog u penziji, upozorava na alarmantno epidemijsko stanje   

Mere su obesmišljene, a narod igra ruski rulet

Epidemijska situacija u Srbiji je alarmantna, jer smo izgubili komunikaciju sa narodom.

Zbog nepreciznih, nerazumljivih, neprihvatljivih i kontradiktornih poruka odgovornih u državi, ljudi su izgubili poverenje. Onaj ko predlaže protivepidemijske mere mora da bude jasan, tačan i precizan da bi pridobio ljude na saradnju, upozorava za Danas dr Zoran Vučinić, epidemiolog u penziji iz Užica, koji se dokazao u borbi protiv variole vere, hemoragijske groznice, svinjskog i dečjeg gripa, ali i drugih zaraznih bolesti.

Poručuje da je vakcinacija jedino rešenje, kako Srbija ne bi postala „leprozorijum kovida u Evropi“.

– Imamo dve mogućnosti – da se vakcinišemo ili da uđemo u još veći haos i da sve bolnice u Srbiji budu kovid bolnice. Da li shvatamo dimenzije našeg otpora vakcinaciji? U vreme kuge, tadašnji gradovi su bili opasani bedemima i zidinama. Mi danas idemo u tom pravcu, iako je cilj vakcinacije da takvi „bedemi“ danas ne postoje. Nemojmo da dozvolimo da Srbija ostane kužna i postane leprozorijum kovida u Evropi, opominje dr Vučinić.

* Krizni štab je odlučio da ne uvodi nove restriktivne mere. Kako to komentarišete?

– Bio sam u mnogim kriznim štabovima, ali nisam od onih koji u Kriznom štabu vide sva rešenja. Problem je i u nama. Ako ne štitimo sebe i svoju porodicu, poštujući mere koje su veoma jednostavne, krizni štab nam ne može pomoći.

* Kada premijerka Srbije kaže da ona ne veruje u protivepidemijske mere, znači li to da je ona time obesmislila epidemiologiju?

– Ona, očigledno, nije dovoljno upoznata sa značajem takvih mera i kontinuitetom njihovog sprovođenja. Možda je obesmislila glavnu stvar, a to je kontrola sprovođenja mera, koja izostaje od početka epidemije. Za razliku od mnogih, nisam pristalica zatvaranja, već moramo da shvatimo da smo svi u velikom problemu, a epidemiolozi bi trebalo da razumeju na koji način narod artikuliše svoje stavove. Verujem u protivepidemijske mere, ali kolege u  medicinskom delu Kriznog štaba bi trebalo da kažu zašto ljudi ne žele da se vakcinišu. Potrebno je masovno anketiranje da se sazna odakle se crpe informacije o štetnosti vakcine, a potom agresivna edukacija da ubedimo, posebno, mlade da se vakcinišu.

* Šta Vi mislite zašto građani ne žele da se vakcinišu?

– Zato što oni koji donose odluke ne poznaju svoj narod. Bio sam terenski epidemiolog i na početku karijere, imao sreću da „padnem“ na prvoj epidemiji. Bila je to zarazna žutica u zlatiborskom selu Mačkat. Sve smo uradili po knjigama, ali nije išlo. Kada sam počeo da komuniciram sa ljudima, shvatio sam da ih ne poznajem. Ne znam njihove stavove, razmišljanja, pa ni njihov žargon. Jedna žena mi je rekla –  doktore, dobro je da nema otpadaka, a to, kasnije sam saznao, znači da nema mrtvih. Moje kolege i danas koriste stručne izraze koje ljudi ne razumeju, a trebalo je da znaju da je naš narod i neobrazovan. Nije bilo komunikacije sa narodom, koji je i nepoverljiv, a na društvenim mrežama se kotrljaju monstruozne priče.

* Takva situacija je i u drugim zemljama, ljudi se protive ograničenjima i vakcinaciji…

– To je pitanje antivakserskog lobija. Svetska zdravstvena organizacija je 2000. godine napravila spisak globalnih zdravstvenih opasnosti i, posle ebole, na drugom ili trećem mestu su antivakseri, koji stvaraju pometnju i nepoverenje među ljudima, a antivakserstvo je unosno zanimanje.

* Kako ubediti građane da se vakcinišu kada to odbija i dobar deo lekara?

– Antivaksera ima i u zdravstvu, ali njihovi stavovi se ne temelje na nauci, već na materijalnoj dobiti. Ako ste završili medicinski fakultet, to ne znači da ste vaspitan i moralan čovek, da imate savest, empatiju. I medveda u cirkusu nauče da vozi bicikl, ali ne i da razmišlja.

Izgleda da su nas država i krizni štab prepustili nama samima, da su digli ruke od nas, i sami treba da odlučimo kako ćemo se ponašati i štititi, da li ćemo se vakcinisati, a bolnice su pune kovid pacijenata…

– Propustili smo priliku da uspostavimo jasnu komunikaciju sa narodom. Ona ne postoji, iako za to nisu potrebni tenderi i veliki novac. Dozvolili smo da se obesmisle protivepidemijske mere i pustili narod da igra ruski rulet. S druge strane, kada imamo vakcinu, sve ostale mere idu u drugi plan. Kao papagaj ponavljam da je jedino rešenje vakcinacija, vakcinacija i vakcinacija.

* Kako nam se dogodio paradoks da je trenutno stanje najgore od početka epidemije, a da imamo vakcine?

– To jeste zbunjujuće. Pre neki dan pitao sam jednu devojku da li se vakcinisala. Odgovorila je – taman posla. Dozvolili smo da nam dve godine od početka epidemije, to „taman posla“ bude glavni problem. Ljudima moramo da objasnimo sve do detalja, jer kovid je sistemska i opaka bolest.

* Možete li da procenite do kada će trajati epidemija?

– Ne vidim joj kraj sa ovakvim razmišljanjima i stavovima. Kao epidemiolog stare škole, u sadašnjoj situaciji, izvinio bih se ljudima koji ne žele da se vakcinišu jer su im, verovatno, moje poruke i izjave bile neprecizne, nejasne, nedovoljno ubedljive, kontradiktorne i krenuo bih ponovo. Bez toga nećemo moći napred i imaćemo razvijeni svet koji će oko Srbije stvoriti nevidljive kovid bedeme.

„Batut“ kao da ne postoji

* Utisak je da su vaše kolege u Kriznom štabu pristali na kontrolu političara.

– Ja sam epidemiolog i mogu da se obratim samo kolegama epidemiolozima, mada u medicinskom delu štaba ima ljudi koji dobro rade. Ako ne možete da sprovedete nijednu meru, a koje garantuju uspeh kontrole kovida, imate izbor – napustite Krizni štab. Moramo da povratimo poverenje u institucije, u Institut Batut, koji se ne čuje, kao da ne postoji, mada ima dobre stručnjake.

Podrška hodže u Sjenici

„Kada smo, ne tako davno, u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu započeli vakcinaciju dece protiv dečje paralize, naišli smo na veliki problem, jer su neke političke stranke, kao i danas, bile antivakserske. Pomogao nam je hodža u Sjenici kome smo objasnili šta će se desiti ukoliko ne uspemo. Pitali smo ga  da li je viđao hromu decu po Pešteru i rekli mu da ih protiv toga vakcinišemo i problem je bio rešen“, svedoči dr Vučinić.

https://www.danas.rs/drustvo/mere-su-obesmisljene-a-narod-igra-ruski-rulet/

Edited by vememah

Od posledica infekcije korona virusom, u Kliničkom bolničkom centru u Kragujevcu jutros je preminula porodilja (36) iz Kraljeva.

- Sa izuzetno niskom saturacijom ona se u ponedeljak javila lekarima u Kraljevu, odmah je primljena na Kovid odeljenje, a ubrzo transportovana u KBC Kragujevac. Tamo joj je urađen hitan carski rez, a beba spasena. I pored svih napora lekara, nesrećna žena je, nažalost, preminula, izjavio je dr Zoran Mrvić, direktor kraljevačke Opšte bolnice "Studenica".

lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=23

Po rečima dr Milana Parezanovića, načelnika Infektivnog odeljenja kraljevačke Opšte bolnice "Studenica“, preminula porodilja je na antigenskom testu u Kraljevu najpre bila negativna, a njen suprug pozitivan na testu kojim se utvrđuje prisustvo korona virusa.

koja je racunica iz prikrivanja broja umrili ako je 5-6 puta vec i od onoga koji gledamo 2 meseca?

Ovo je masakr. 

Kako li planiraju da isfabrikuju broj preminulih u ovoj godini...

ne moraju, na kraju krajeva. imaju koga da bacaju pod autobus pocev od kriznog staba, pa nadalje,  iskljucujuci naravno najuzu ekipu i sefa.

45 minutes ago, Mos said:

Ovo je masakr. 

Ali pazi sta je ona izjavila..ne zeli da uvodi mere, da spase neki broj zivota jer ce opet posle nekog vremena morati da uvodi mere i da opet spase neki broj zivota. Upravo to treba da rade, da spasavaju neki broj zivota pa koliko puta mere trebaju da toliko puta da uvode, dok budalama ne svane. Paralelno da uvode vakcinaciju ali onako kako treba, na taj nacin ce zaustaviti, ne samo sa vakcinacijom jer ona ne radi, ne ide, stoji, malo...Sve ali bas sve poruke o vakcinaciji preko medija su neuverljive, lice na licni izbor na kraju dana uz preporuku, sve je neiskreno/lazljivo kao i njen sef sto se vakcinisao seset meseci. Kao prijemnik te poruke sta je dobro a sta ne, kada je zdravlje u pitanju, kada su deca u pitanju, ja ne verujem u to sto serviraju plus cujemo i citamo sami sa mreza.  Najmanje tu svoju masinu za propagandu pale za najvazniju stvar, recimo da je neki lik izasao neki dan i izjavio da smo pobedili/pobedjujemo...sta ima sad da se vakcinisem kada je gotovo, ima ko ce, ja necu.

Edited by villiem

Libertarijanizam prepisan u varijanti za siromasne. Djubre mutavo sa celim okruzenjem, estradno sportski avaksima i budalastim narodom.

Nadam se da ce jednog dana biti otkrivena cela spin ekipa mnogo dalje od «lakirane bubasvabe».

Edited by Moonwalker

4 hours ago, Zlurad said:

Ja juče video onaj broj od 7 umrlih u Pirotu (ona devojka od 20 godina što je umrla je dete školske drugarice moje poznanice) i broj od 7 mi je apsolutno sulud. Kovid odeljenje u Pirotu je prilično malo, ima možda najviše 10 kreveta koji se uglavnom koriste za pacijente koji nisu kritični. Svi ostali, kojima je potreban višlji stepen lečenja (upale pluća, kiseonik, respiratori...) se momentalno ambulantnim kolima šalju u niške kovid bolnice, koje služe za sve teže kovid bolesnike sa juga srbije, posebno malih mesta. Deo zašto mi je suludo: Iz ovog mogu da izvučem samo to da su niške kovid bolnice pune i da za pacijente iz Pirota nije bilo mesta, što je posebno zabrinjavajuće za budućnost. Ili jednostavno klinički centar Niš nije otvorio kapacitete koje su imali kad su kovid centri otvarani prošle godine. Užas.

Taj podatak za 7 preminulih tog dana u Pirotu je tacan. Imao sam taj info od doktora iz Pirota mnogo pre nego je krenuo da se vrti po portalima.