Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

8 minutes ago, Ayatollah said:

Ravnodušnost lekara je poznata posledica burnouta, to se odavno zna u psihologiji. Ja kada pregorim na poslu (što je počelo sada da se dešava isuviše često), bude mi potpuno svejedno da li ću nešto zasrati ili ofrlje uraditi, čak ide dotle da me baš briga da li ću za to snositi neke posledice ili neću (čak bi eventualni otkaz doživeo kao trenutno olakšanje u datom momentu). Klasičan odbrambeni mehanizam usled prezasićenja. Kompanije ovo znaju vrlo dobro, pa se one bolje trude da ne dođe do burnouta zaposlenih, jer su potencijalne negativne posledice ravnodušnosti zaposlenih prema poslu mnogo veće od koristi koja se dobija njihovim pretovarom. 

E sada, ovde situacija nije tako lako rešiva, jer kompanija može da reši taj problem zapošljavanjem novih zaposlenih ili preraspodelom posla između postojećih. Ovde izgleda da se udara u plafone kadrovskih kapaciteta tih ustanova. Možda bi neka privremena rotacija zaposlenih između različitih ustanova bila rešenje, ali pitanje da li je to i tačno i izvodljivo.

Naravno da je burnout u pitanju...

Onaj ko je trebao da vodi računa da lekari ne budu izloženi burnoutu je juče rekao "pa nećemo valjda da uvodimo neke mere, pa posle ukidamo i tako u krug..." Bukvalno se popišala lekarima u facu...

Zbog burnouta, postaju ravnodušni prema svemu, i prema svojim životima, što je verovatno najgore u svemu...

Ali to "...nećemo valjda..." :cry:

A šta ćemo valjda?

Povraća mi se.

30 minutes ago, Ayatollah said:

Ravnodušnost lekara je poznata posledica burnouta, to se odavno zna u psihologiji. Ja kada pregorim na poslu (što je počelo sada da se dešava isuviše često), bude mi potpuno svejedno da li ću nešto zasrati ili ofrlje uraditi, čak ide dotle da me baš briga da li ću za to snositi neke posledice ili neću (čak bi eventualni otkaz doživeo kao trenutno olakšanje u datom momentu). Klasičan odbrambeni mehanizam usled prezasićenja. Kompanije ovo znaju vrlo dobro, pa se one bolje trude da ne dođe do burnouta zaposlenih, jer su potencijalne negativne posledice ravnodušnosti zaposlenih prema poslu mnogo veće od koristi koja se dobija njihovim pretovarom. 

E sada, ovde situacija nije tako lako rešiva, jer kompanija može da reši taj problem zapošljavanjem novih zaposlenih ili preraspodelom posla između postojećih. Ovde izgleda da se udara u plafone kadrovskih kapaciteta tih ustanova. Možda bi neka privremena rotacija zaposlenih između različitih ustanova bila rešenje, ali pitanje da li je to i tačno i izvodljivo.

drug je glavni  tehnicar u banci krvi, na svaka tri meseca je u kovidu mesec dana. zena mu je babica u porodilistu. do sad je 8 meseci bila u crvenoj zoni. eno , raspadaju se

2 hours ago, radisa said:

Kad ovo prođe, nikog lekari više neće interesovati...

Kad ovo prodje, odlazak preostalih lekara u inostranstvo će se utrostručiti…

Neshvatljive su ove priče o štrajku. Lekari kada štrajkuju u normalnim okolnostima  moraju da obezbede minimalne procese rada, a to znači da se urgentna stanja moraju primati. Drugo, štrajkački odbor i učesnici u štrajku ne smeju po zakonu ni na koji način da ugrožavaju život i zdravlje ljudi. Da li treba još da se objašnjava koliki je nonsens pričati o štrajku lekara u sred pandemije kakva se nije javila više od 100 godina? 

Druga je priča šta treba da se radi kada sve bude prošlo, a jednom će proći. Tad ne bi smelo da bude kompromisa. 

Sve to stoji, za štrajk nije trenutak, ali ko i kako da natera bitange na nekakav smisleniji korak od onog "nećemo valjda da zatežemo i puštamo u krug"?

Pa ovaj...hm...ima li opozicija neko mišljenje? Ono što u najširem smislu nazivamo opozicijom?

14 minutes ago, ragasto said:

Pa ovaj...hm...ima li opozicija neko mišljenje? Ono što u najširem smislu nazivamo opozicijom?

Ima

Avav peder nam vodi drzavu

4 hours ago, borris_ said:

Ne razumjem cega su se bili uplasili pa nisu uveli te kovid propusnice. Mogli su to lijepo preko pinka i tabloida sprovesti, neki manjo broj bi se binio ali bi brzo proslo.

Zasto su ovako postupili je misterija za mene.

Fokus grupe su rekle da bi rejting pao za 2%.

6 hours ago, ragasto said:

pa imaju mišljenje, uglavnom o nekom drugom iz opozicije. pa će stoga napasti Vučića na izborima u 59 kolona, u prvoj zaštitinici vode, u drugoj vazduha, u trećoj belih medveda, u četvrtoj žutih mrava, u petoj belih mrava, u šestoj mrava uopšte, u sedmoj mrava ali ne žutih i belih, u osmoj mrava svih osim žutih, u devetoj mrava svih osim belih, u desetoj Đilas, u jedanaerstoj Vuk, u dvanestoj Dveri, u trinaestoj zaštitnici starih zanata, u četrnaestoj grupa građana za bolji internet u Surdulici...........itd.........šta loše može da se desi, pobeda je izvesna 

• Author
8 hours ago, Ayatollah said:

Ravnodušnost lekara je poznata posledica burnouta, to se odavno zna u psihologiji. Ja kada pregorim na poslu (što je počelo sada da se dešava isuviše često), bude mi potpuno svejedno da li ću nešto zasrati ili ofrlje uraditi, čak ide dotle da me baš briga da li ću za to snositi neke posledice ili neću (čak bi eventualni otkaz doživeo kao trenutno olakšanje u datom momentu). Klasičan odbrambeni mehanizam usled prezasićenja.

Ovo ce se lagano preliti na bukvalne sve profesije i to ce biti ogroman problem koga mnogi nisu svesni.

Pogotovo ako krene 5-6-7-... talas, a bojim se da se ovo nece zaustaviti do proleca.

Najezim se uvek kad se setim price iz 90-ih, o dva razbojnika koji su upali u stan..u stanu naisli na majku i dete. Ubili su oboje.

Kada su ih nahvatali i pitali tokom istrage "Ajde nju sto si u ubio...ali zasto dete ?" odgovor je bio "Ko ga jebe, sto nije bio u skoli tad."

Tako se i zvalavi odnosi prema zdravstvenim radnicima.

"Ko ih jebe, sto nisu otisli u Nemacku do sada."

Jos gore je to sto on sada bukvalno u broj zna koliko ce glasova dobiti..ali jure se neki rejtinzi, pravi se neka lazna frka, da bi on mogao jedne nedeljne veceri da izadje pred kamere i svima nam saopsti koliko ga zaista volimo.

38 minutes ago, Milosh76 said:

Ovo ce se lagano preliti na bukvalne sve profesije i to ce biti ogroman problem koga mnogi nisu svesni.

Pogotovo ako krene 5-6-7-... talas, a bojim se da se ovo nece zaustaviti do proleca.

Proleća koje godine? Sada će i sezona slava, nova godina, ski sezona, pa ekskurzije, mature uz koncerte, utakmice, splavove... i naravno izbornu kampanju ... pa onda letnja putovanja, polazak u školu i tako... uz verovatno neke nove sojeve. Ovome se kraj ni nazire, jeste pesimistički ali je tako

14 hours ago, Drako said:

Malopre sam saznao da je prekjuce u Kragujevcu umro momak 90-o godiste, zdrav, bez nekih pratecih bolesti.

Ono sto svakodnevno saznajem radeci u jednoj od kovid ustanova, ni malo ne sluti na dobro, a izlaz iz svega ovoga vise ni ne naslucujem...

A izlaz nam je bukvalno ispred nosa već 9 meseci. Da se svi vakcinišu sad odmah makar i sinofarmom, ovo bi sranje prošlo do decembra. Ali zna narod, nije glup.

3 hours ago, Milosh76 said:

Tako je kod mene, mene su semafori u skoli totalno demotivisali. Onda me dotukla situacija sa bolesnim kolegom od kovida. Inace, covek je dobro, svi parametri se poboljsavaju. Dopisivala sam se sa njim, deluje bas raspolozeno. 

A sto se posla tice jedino sto me pokrene su ucenici koji mi se obrate direktno i traze objasnjenje oko necega sto im nije jasno. 

Ne zelim da plasim i sirim paniku pa cu poceti ovo izlaganje optimisticno. Sve vakninisane ljude koje poznajem a zarazili su se koronom su prosli lagano kroz to u kucnim uslovima. Najgore je prosla jedna drugarica koja se zarazila po racunici neposredno pre boostera. Ona se lecila i izlecila u kucnim uslovima, malo je vise oborilo u krevet i jos uvek oseca malaksalost i slicno. 

E sad ovaj mladi kolega je izuzetak.

Hronoloski:

Cet - bol u grlu slab

Pet - visoka temp, koju nije mogao da spusti

Sub - DZ, pocetak bronhopneumonije, terapija kompletna i kuci

Pon - Batajnica -obostana upala pluca

Sre - Zivnuo, parametri se stabilizuju.

Kaze da su u njegovoj sobi svi nevakcinisani, ne znam koliko ih ima, i on.

Lekari se prema njemu bas lepo ophode i pokazuju postovanje veliko sto je vakcinisan uz pricu da bi stanje bilo mnogo gore bez vakcine