September 22, 20213 yr Bez ljutnje ali ako si primila i treću dozu tvoje ponašanje mi ne deluje onda racionalno. Navući ćeš sebi neku veću bolest od kovida.
September 22, 20213 yr Ne ljutim se, svasta, svi smo tamo na poslu zastranili i samo se ujedamo jer ne mozemo da se pretvaramo da je sve normalno (sto firma ocekuje) kad skoro nista nije normalno. A posebno zato sto mi ne da mozemo da radimo od kuce - vec bez ikakvih problema. Plus preveliki pritisak da se dosegne biznis plan koji nije kvartalno revidiran iako je bilo jasno da ce korona da jase. Isti ciljevi a resursi na pola. Danas sam cak pokusala da angazujem sa strane - nema - svi prebukirani ili bolesni. Bojim se da je moj radni kolektiv onako kolektivno - prso, a onda ajmo malo egzistencijalnog straha i eto moje neracionalne paranoje da cu ponovo da fasujem “konrada”:/ Ako nista, malo sam olaksala dusu, posto su tzv ljudski resursi digli ruke od “ljudski”.
September 22, 20213 yr 15 minutes ago, angelada said: . A posebno zato sto mi ne da mozemo da radimo od kuce - vec bez ikakvih problema. Ovo ne razumem, zasto se ne dozvoli onima koji mogu. U cemu je stvar sa guranjem ljudi u kolektive ? Vole da vas sve drze na oku ?
September 22, 20213 yr Nikome nije jasno, godinu i kusur smo radili ili od kuce ili u rotacijama i sad odjednom - svi na posao rekla centrala (a centrala tipa ne zna ni da li smo serbia ili siberia).
September 22, 20213 yr 1 minute ago, angelada said: Nikome nije jasno, godinu i kusur smo radili ili od kuce ili u rotacijama i sad odjednom - svi na posao rekla centrala (a centrala tipa ne zna ni da li smo serbia ili siberia). U centrali su videli pad produktivnosti...
September 22, 20213 yr 2 minutes ago, radisa said: U centrali su videli pad produktivnosti... Neka im smanje nedelju na 4 radna dana..kazu Finci da pomaze.
September 22, 20213 yr Neka im smanje nedelju na 4 radna dana..kazu Finci da pomaze.Ima ona epizoda kad se Dragan Torbica upise u skolu jezika da uci finski zbog zakona o garantovanim prihodima od 800 eura za svakog punoletnog
September 22, 20213 yr Quote Ozbiljno upozorenje dr Udovičića: "Nevakcinisani mogu iznenada da umru i šest meseci posle kovida" Kapaciteti jedinice intenzivne nege u bolnici "Karaburma" su maksimalno popunjeni, a najveći procenat hospitalizovanih su mladi ljudi sa teškim kliničkim slikama, tvrdi dr Ivo Udovičić, za domaće medije. "Mladi nevakcinisani koji prebole koronu s blažim oblikom ne smeju biti sigurni da u postkovid periodu neće imati neke od ozbiljnijih komplikacija. Virus definitivno ostavlja trajne posledice, posebno na krvnim sudovima, a ne postoji dijagnostika koja može da vidi sva oštećenja. I to će im sigurno promeniti kvalitet života, a otuda i iznenadne smrti kod pacijenta koji su, recimo, preboleli koronu u poslednjih šest meseci ili godinu dana", kaže anesteziolog, pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice "Karaburma". Dr Udovičić objašnjava da je vakcina protiv koronavirusa kao pancir u vojsci. "Kad ste na frontu, pancir će vas sigurno zaštititi i od metka i od gelera. I ako idete na metak, bolje da idete s pancirom. A ako idete na virus, bolje da idete sa antitelima koja će vakcina stvoriti. Jer nikad ne znate kako možete proći i s koronom i u postkovidu", objašnjava komandant kovid bolnice. Prema njegovim rečima, jedinica intenzivne nege u bolnici "Karaburma" je maksimalno popunjena, prenose domaći mediji. Poslednjih dana u bolnicu dolaze ljudi sa izuzetno teškom kliničkom slikom, znatno težom nego u dosadašnjim talasima. "Oni imaju izrazitu hipoksemiju, tj. manjak kiseonika. Praktično odmah s vrata zahtevaju visoke protoke kiseonika. Visoki protoci kiseonika podrazumevaju između 10 i 15 litara kiseonika, a sve više od 15 litara moramo da premestimo u poluintenzivnu i intenzivnu i oni zahtevaju ili haj flou, ili neki od neinvazivnih oblika ventilacije. Takvih je trenutno oko 20, a kako nemamo 20 kreveta u intenzivnoj, smeštamo ih blizu intenzivne i onda gledamo ko je najlakši u intenzivnoj da ga izmestimo. Ti pacijenti imaju obostrane pneumonije s teškim oštećenjem pluća", kaže dr Udovičić. Mladi hospitalizovani sa teškom kliničkom slikom su nevakcinisani Oštećenja pluća nakon preležanog kovida su, kaže, nepovratna. Starosna granica je i u ovom talasu znatno pomerena ka mlađoj populaciji, što je, dodaje, posledica manjka vakcinisanih u toj grupaciji. "I, nažalost, u prethodnih mesec dana imamo i dosta mladih koji su umrli, a ovde je preminuo pacijent od 30 godina, bio je nevakcinisan. I u drugim bolnicama bilo je smrtnih slučajeva od mladih od 19 do 20 godina. To je najteže. I svi su nevakcinisani. Svi mladi s teškom kliničkom slikom koji leže kod nas su nevakcinisani. I oni koji su završili u intenzivnoj nezi gorko su se pokajali. Ali oni koji imaju blaže forme još diskutuju s nama. Nažalost, za neke je kasno za vakcinaciju, a i za ove druge je, takođe, kasno, jer će sigurno imati neke od posledica kovid infekcije", dodaje lekar. "Preti opasnost od 10.000 zaraženih dnevno" Ukoliko nešto brzo ne uradimo, preti nam opasnost da će broj zaraženih dnevno ići i preko 10.000, upozorava dr Udovičić. "Moramo računati da su ljudski resursi, posebno u zdravstvenom sistemu, ograničeni, kao i kreveta kojima raspolažemo, bez obzira na to što smo dodatnih 2.000 dobili s kovid bolnicama u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu. I zato moramo uraditi sve da ne dođemo u situaciju da sve to popunimo. Na kraju krajeva, i broj zdravstvenih radnika je ograničen i ponovo prelazi iz nekovida u kovid, što je frustrirajuće za sve njih. Tako se i ova bolnica uglavnom popunjava s VMA, koji je pun, a mora i nama da daje ljude." U ovom talasu mu je, priznaje, najteže pala smrt tridesetogodišnjaka koji nije bio vakcinisan. "Nema reči koje mogu da opišu taj trenutak i taj osećaj, nemate utešnu reč za čoveka koji je izgubio dete. Upečatljivo mi je i što je veliki broj mladih nevakcinisanih ovde smeštenih i dalje protiv vakcine. Nemaju objašnjenje, veruju pričama Gugl doktora i raznoraznih šarlatana. Čak su i vrlo negativno nastrojeni prema uslovima smeštaja, lečenja i osoblju, što nas dodatno iritira. I zato molimo sve koji ne žele da prime vakcinu da, kada dođu u bolnicu, budu strpljivi, da imaju razumevanja za nas koji ovaj posao radimo skoro dve godine." Novi sojevi virusa Kako objašnjava dr Udovičić, potrebno je sprovesti ozbiljniju kampanju vakcinacije, ali i što pre trećom dozom vakcinisati sve koji su primili prve dve, što se posebno odnosi na stariju populaciju. S druge strane, napominje, pozitivnim merama treba stimulisati sve vakcinisane, to jest kovid propusnicama. "Dok se ne stekne globalni kolektivni imunitet, nema kraja izmenama virusa i novim sojevima. Nažalost, vrlo brzo možemo očekivati nove, još gore sojeve", zaključuje dr Udovičić. https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2021&mm=09&dd=22&nav_id=1926391 Edited September 22, 20213 yr by vememah
September 22, 20213 yr Quote (FOTO) NEVEROVATNE SCENE ISPRED KOVID AMBULANTE U ZEMUNU Čekaju u redovima i po nekoliko sati, duša im u nosu, ali im vakcinacija NIJE NI NA KRAJ PAMETI! Epidemiološka situacija u kojoj se trenutno nalazimo, sve više podseća na onu iz decembra, kada su redovi ispred kovid ambulanti bili dugački i po nekoliko stotina metara. Večeras ispred kovid ambulante u Zemunu, ekipu "Blica" dočekao je red u kojem se nalazilo više od 50 ljudi koji su želeli isto - da budu testirani. - Ljudi molim vas, nemamo ni mi više snage, borimo se svaki dan. Dajte mi knjižicu, a ja ću vas ili primiti danas ili ću vam zakazati pregled za sutra. Vidite i sami koliki je red. Ne mogu ovako da radim, neću ovako da radim. Imajte razumevanja, molim vas - odjekivalo je ispred ulaza u ovu kovid ambualntu čija su vrata ljudi gotovo prekrili. Mnogi od njih nisu želeli da otkrivaju svoj identitet, ali većina njih je imala jednu stvar zajedničku - nisu bili vakcinisani! Dvadesetčetvorogodišnja devojka došla je na pregled oko 13 sati kada ju je medicinsko osoblje zamolilo da dođe posle 19, kada na posao dolazi treća smena. - Došla sam ovde na kontrolu. Pozitivna sam na kovid već sedam dana. Pre dva dana bila sam u ambulanti na Novom Beogradu gde nisu želeli da me prime. Pitali su me gde se lečim, kada sam im rekla u Zemunu, poslali su me ovde. Nevakcinisana sam, imam kašalj koji me prati već nekoliko dana. U privatnoj ambulanti odradila sam sve analize da ovde ne bih dodatno čekala i za to - rekla je ona. Red je postajao sve duži Kako je vreme prolazilo, red iza nas postajao je sve duži. J. L. (49) rekao je za "Blic" da se već nekoliko dana oseća loše i da su mu kašalj i malaksalost jedini simptomi koje oseća. - Iskreno da Vam kažem, upravo sam došao. Mislim da ću odustati od čekanja i ipak se vratiti kući. Čuo sam da nekoliko ljudi ovde čeka već šest sati. Nisam spreman toliko da čekam, nemam ni snage. Nisam vakcinisan. Jedino imam kašalj, koji iz dana u dan postaje sve gori. Odustaću. Doći ću ujutru, možda će biti manje ljudi. Ne znam ni sam više - objašnjava on. "Neću da rizikujem, kod kuće imam decu" Medicinska sestra izlazila je na nekoliko minuta da bih prozvala nove pacijente. Građani su počeli da gube strpljenje. Između sebe razmenjivali su svoje iskustvo, ali i iskustva od poznanika. - Došao sam ovde oko 16 sati. Čekam i dalje. Ne znam da li sam pozitivan, ali ipak želim da se testiram. Ne želim da rizikujem. Kod kuće imam ženu i decu, ne želim zbog mene neko da nastrada - rekao je tridesetsedmogodišnji muškarac. Na naše pitanje da li je vakcinisan, dao je odričan odgovor. - Nisam i ne želim. Niko me neće naterati na to. "Ne nosim masku" L. K. ( 22) rekao je za "Blic" da se oseća loše i da već tri dana ne može da spusti temperaturu. - Imam temperaturu već nekoliko dana. Odlagao sam odlazak kod lekara, nadajući se da je ovo prehlada. Pio sam vitamine i jeo zdraviju hranu, ali dobijao sam sve više simptoma koji su ličili na simptome kovida. Temperatura, kašalj, malaksalost, jedan za drugim. Presudno da dođem bila je isključivo temperatura koja mi već nekoliko dana stvara jake glavobolje ali i malaksalost - rekao je on, a zatim dodao da se nije vakcinisao iako su to učinili ljudi u njegovom okruženju. - Nisam se vakcinisao, ali se ni ne kajem. U mom okruženju su to uradili svi roditelji, baka, deke, ali i većine prijatelja. Mene su nagovarali, ali izborio sam se sa time. Ako je uopšte imam, ne znam kako sam uspeo da je dobijem. Pretpostavljam u autobusu jer ne nosim masku. M. M. (41) čeka već dva sata za pregled, ali je sigurna da će čekanje potrajati bar još toliko. - Došla sam ovde pre dva sata. Kašljem i osećam se malaksalo. U porodici imala sam nekoliko smrtnih slučajeva upravo zbog kovida. Nisam se vakcinisala samo jer ne verujem da je to jedini način da se zaštitim. Nosim masku i poštujem druge mere, ali vakcinisati se neću! Kad krivci napadaju U trenutku kada smo se zaputili ka vozilu iza nas se začuo komentar okupljenih. - Došli ovi vakcinisani da nas komentarišu. Sramota! Podsetimo, iako se već skoro dve godine borimo sa ovim opakim virusom, iz dana u dan brojke novozaraženih su sve veće, a lekari mesecima u nazad govore da je vakcina jedini lek protiv ova pošasti. Međutim, pojedinci odbijaju da se vakcinišu, pravdajući svoju neodgovornu odluku suludim teorijama zavere. blic.rs/vesti/beograd/foto-neverovatne-scene-ispred-kovid-ambulante-u-zemunu-cekaju-u-redovima-i-po/wge13kr
September 23, 20213 yr Ziv nisam da vidim koji im je plan kad se za 2, 3 nedelje popune svi bolnicki kapaciteti. Mislim da su mere neizbezne, to i oni znaju, samo cekaju poslednji moguci tenutak.
September 23, 20213 yr Nevakcinisani koji nemaju medicinski razlog za to treba da lepo plate sve troškove lečenja.
September 23, 20213 yr Nevakcinisani koji nemaju medicinski razlog za to treba da lepo plate sve troškove lečenja.nema shanse, oni su platili osiguranje, jer ljudska prava i ustav i misle da imaju pravo da blokiraju ceo sistem za druge. to su ljudi koji bi te prijavili gestapou samo za neki svoj komfor a pri tome su bolesni od izmishljene bolesti sad sam u fazi da ja to ne bih lechila. korona ne postoji idi si doma -_-sent from novi mnogo jak bubamoto.
September 23, 20213 yr 7 minutes ago, gospa buba said: nema shanse, oni su platili osiguranje, jer ljudska prava i ustav i misle da imaju pravo da blokiraju ceo sistem za druge. to su ljudi koji bi te prijavili gestapou samo za neki svoj komfor a pri tome su bolesni od izmishljene bolesti sad sam u fazi da ja to ne bih lechila. korona ne postoji idi si doma -_- sent from novi mnogo jak bubamoto. U osiguranju postoji koncept koji se zove "contributory negligence" gde snosiš % štete sam jer si mogao da preduprediš uzrok a nisi. Ovde je contributory negligence 100%, mogli su da prime vakcinu a nisu, dakle, osnov postoji.
September 23, 20213 yr 39 minutes ago, ronin said: Nema ništa od mera...Jebiga. Pa nece moci tako ako se popune kapaciteti.