Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

2 hours ago, NiZdr said:

Danas je u Kragujevcu prvi dan u ovom talasu da je manje nego pre sedam dana. Naravno treba da to budu dani u kontinuitetu, ali eto da se nadamo. I juče je tih 266 što se pominje tek za šest više od prošle nedelje. Ako nije ova nedelja , makar da od iduće krene na dole.

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

9 hours ago, cartman said:

Info iz Krusevca

Bolnica je puna (470 mesta) . Od toga 370 pacijenata na poluintenzivnoj (kiseonicka terapija) i intenzivnoj (respirator)

Nismo ni svesni koliko je veliko sranje trenutno. Ono sto me posebno plasi je to da sve cesce cujem da ni deca nisu postedjena teze klinicke slike.

Info iz sela oko Petrovca na Mlavi, većina pacijenata koje pošalju za Kruševac se ne vrati.

17 hours ago, vememah said:

Ovaj ponedeljak: 6424 novih, 31,2% pozitivnih

Prošli ponedeljak: 6249 novih, 29,5% pozitivnih

dakle Srbija juče kao Nemačka (4600) i Francuska (2060) zajedno.

tj isti broj zaraženih kao 150 miliona stanovnika ove 2 zemlje.

Juce mom kumu umrla majka, infarkt. Pre par meseci mojoj kumi (njegovoj zeni) otac, slog. Prelezao koronu par meseci ranije. Prijatelju odavde otac umro mesec dana posle prelezane korone, infarkt. Pre godinu dana meni umrla strina, slog, par dana meseci posle nje stric, infarkt stomaka. Vladao u PN neki "jak grip" februara 2020te. Nikad testirani, naravno.

Sve trombovi jbt. Padaju stariji kao snoplje.

Nije mi jasan odnos ljudi prema ovoj bolesti, nista mi nije jasno zapravo.

@barrcode plus sto tamo testiraju vise.

Edited by Caligula

9 minutes ago, Caligula said:

Vladao u PN neki "jak grip" februara 2020te.

Vladao i u Bgd-u, ja ga fasovao baš tada neposredno pred navalu korone, pa preko infektivne završio na urgentnom, jer mi izazvao upalu pluća.

Dok sam ~3sata čekao skener u istom hodniku gde je i sala za reanimaciju, video sam da su samo u tom periodu izneli troje njih prekriveni onom mušemom. Reče posle med-tehničar što me gurao dok sam bio u kolicima, onako rutinski opušteno, da je sezona gripa i da su prekasno dovezeni - stariji ljudi.

Korona kasnije pojasnila koliko i običan sezonski grip može da mutira u fatalnu varijantu.

2 hours ago, Filozof manijak said:

Info iz sela oko Petrovca na Mlavi, većina pacijenata koje pošalju za Kruševac se ne vrati.

Na žalost ti koji zahtevaju lečenje van bolnice u svom mestu jesu u takvom stanju da je za očekivati da se većina na vrati. Jedno je biti u bolnici bog kiseoničke potpore, drugo je kada moraju da te transportuju  u specijalizovanu bolnicu ili neki od kliničkih centara.

59 minutes ago, Caligula said:

Juce mom kumu umrla majka, infarkt. Pre par meseci mojoj kumi (njegovoj zeni) otac, slog. Prelezao koronu par meseci ranije. Prijatelju odavde otac umro mesec dana posle prelezane korone, infarkt. Pre godinu dana meni umrla strina, slog, par dana meseci posle nje stric, infarkt stomaka. Vladao u PN neki "jak grip" februara 2020te. Nikad testirani, naravno.

@barrcode plus sto tamo testiraju vise.

Kako nije jasno. Ljudi gledaju brojeve. Na prakticno isti broj prokuzenih dnevno kao krajem nov pocetkom dec imamo 150 narespiratorima sto je 200 manje nego u dec i 4500 hospitalizovanih sto je 5000 manje nego tada. 

Kakav zakljucak se izvodi, a ima takvih mislioca i na ovom forumu, pa da je korola oslabila, jos se forsira prica u medijima da je 90% pacijenata nevakcinisano. Pa onda vakcinisani smatraju da nema potrebe da se cuvaju. Rezultat toga vidimo.

2 hours ago, barrcode said:

dakle Srbija juče kao Nemačka (4600) i Francuska (2060) zajedno.

tj isti broj zaraženih kao 150 miliona stanovnika ove 2 zemlje.

Srbija je bez premca u celoj Evropi ove nedelje, čak i kada se gledaju pojedinačni regioni unutar država.

Mapa na: https://parapsihopatologija.com/forums/topic/21129-coronavirus-covid-19-opšta-tema/?do=findComment&comment=5155947

Edited by vememah

Ljudi se strahovito, ali strahovito neodgovorno ponašaju. Ortakova sestra 'ladno dovela slinavog klinca kod babe i dede na vikend "jer se nisu dugo videli" (čitavih 15 dana), rezultat - svi su pozitivni, ona, baba, deda, prababa od 90 godina (ona se začudo još i najbolje drži); ortak je izgleda prvi zakačio i pregurao na nogama, sad je negativan iako je imao simptome.

Mislim, znaš da ti brat ima hroničnu bolest, da je tu stara osoba koju svaka sitnica može da odnese, da ti ni roditelji nisu u najboljem zdravstvenom stanju, i svejedno ne možeš da iskuliraš makar malo. A ovakvih primera verujem da ima na sve strane. 

3 minutes ago, Halvard said:

Ko je sve tu bio (ne)vakcinisan? 

Nekako mi nemoguće da je odgovornost samo na jednoj osobi.

Svi su vakcinisani, Sinofarmom u martu, trebalo je da prime treću dozu baš ovih dana. 

Imam utisak da se bezrazložno otezalo sa trećom dozom, i da se mogao ovaj talas bar tako ublažiti, kad već nikakvih drugih mera nema.

Neko pomenu neodgovorno ponasanje. Zakljucila sam da smo mi totalno lud narod. Imam bezbroj primera iz okruzenja.

Kod klinca u skoli deca nose maske, ali se svi roditelji nacickaju kao sardine i bukvalno nas 3-5 sa maskama.

Pre koji dan sam primila drugu dozu vakcine i neka dr koju sam nesto pitala je mislila da sam trudna (postporodjajni stomak, ne pitajte 🙄) i rekla mi da se nikako ne vakcinisem i silno joj laknulo da nisam trudnica. Nisam smela da pominjem da dojim ;). A to dojenje je tek da sablaznjavam mase.

Drugarica mi se pre koji dan zali da se boji korone, ali i vakcine. Kaze svi su lose prosli. Ko to svi, pitam. Kaze svi koji su primili. Ja rekla da se super osecam, ali kao da mi ne veruje... I sve sazaljivo gleda ovo moje bebance. 

I najjace - komsija strani penzioner prilazi mojoj kevi i kaze pruzice ruku samo ako nije bodena. Ej, zamisli! A ako jeste, dace joj i svoje 2. A keva car mu odgovara da je bodena i to 3 puta, a ne trebaju nam te njegove, ovde moze i da se bira 😂😂😂.

Izvinite sto sam oduzila, ali sam besna sto sam okruzena idiotima. Ovo je kraca verzija, imam jos takvih primera.

Đerlek: Nema odustajanja od kovid propusnica, sve je spremno za uvođenje, očekuje se sednica Štaba

Pravnih ograničenja nema, konačnu odluku treba da donese Krizni štab

Od kovid propusnica nismo odustali, naprotiv, sve je spremno za njihovo uvođenje, rekao je za Telegraf.rs državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. On je rekao da nema nikakvih protivustavnih ograničenja za njihovo uvođenje, i da se čeka definitivna odluka Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, čija se sednica očekuje.

- Za kovid propusnice je uglavnom sve spremno, i čeka se definitivna odluka. Pravnici kažu da to nije protivustavno, posebno na onim mestima koja je premijerka navela a na kojim ljudi ne moraju da borave. Ne moramo da idemo u noćne klubove, restorane i barove. Bitno je da sve to uskladimo sa Ustavom i da nemamo sutra ljudi koji će se pozivati na kršenje ljudskih prava, Ustava, a to smo već sa pravnicima raščistili. Samo se čeka odluka Kriznog štaba da se vidi kako će se to sprovoditi u delo i da se vidi svaka institucija ponaosob kako će se ponašati po tom pitanju - rekao je Đerlek za Telegraf.rs.

Na našu konstataciju da se na osnovu izjava koje smo mogli čuti prethodnih dana, da se "sa kovid propusnicima zakasnilo", stekao utisak kao da se od njih odustalo kaže:

- Ne, ne ... Nema odustanja, nema predaje. Predaja nije opcija i nikada nije kasno da uspostavimo kontrolu nad epidemijom. Kovid propusnice mogu da budu jedno vrlo bitno sredstvo za uspostavljanje kontrole nad epidemijom zato što ćemo zaustaviti mešanje vakcinisanih i nevakcinisanih, i na taj način sprečiti širenje virusa. Tako da nije kasno, naravno. Imamo sigurno još mnogo godina borbe sa korona virusom, jer time što nismo postigli dovoljan broj vakcinisanih, produžili smo postojanje i opstanak virusa na našem terenu i ta borba će još trajati. Taman posla da je kasno, naprotiv, nadam se da ćemo imati koristi od uvođenja kovid propusnica - istakao je Đerlek za Telegraf.rs.

Odluka o uvođenju kovid sertifikata doneta je na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa koja je održana u subotu 11. septembra. Premijerka Srbije Ana Brnabić, tada je navela da će oni biti uvedeni u noćnim klubovima, barovima, kafićima, restoranima u zatvorenom.

- Pripremamo se za uvođenje kovid sertifikata, ako bude potrebno. Konačna odluka biće doneta za nekoliko dana, ali dogovor na Kriznom štabu je da se svi spreme za uvođenje kovid sertifikata - rekla je premijerka i dodala da će Kancelarija za eUpravu i svi drugi imaće vremena da se pripreme da, kada odluka bude doneta, može odmah da se primenjuje:

- Ako budu uvedeni kovid sertifikati, a da bi bili u skladu sa Ustavom i ljudskim pravima, biće uvedeni u prostorima gde nije neophodno da ljudi borave, a gde je visoka mogućnost zaražavanja. To su noćni klubovi, barovi, kafići, restorani, u zatvorenom.

Premijerka je istakla da takvi sertifikati neće biti potrebni za maloprodajne objekte.

Izvor Telegrafa.rs iz Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa rekao je tada za Telegraf.rs da oni neće važiti ni za tržne centre, već da će u njima i maloprodajnim objektima redari imati obavezu da proveravaju poštovanje mera, kao što će proveravati i kovid propusnice u objektima gde će biti obavezni.

- Dogovor je da se kovid sertifikati uvedu najpre za restorane, kafiće i noćne klubove, dok neće važiti za maloprodajne objekte i tržne centre. Vremenom će se spisak mesta na kojima će biti obavezni proširivati, tako će se i videti da li će biti potrebni i za utakmice i koncerte - kaže izvor iz štaba za Telegraf.rs.

Ko će morati da ih ima?

Naš sagovornik kaže da će kovid seritifikate na mesta gde će oni biti obavezni morati najverovatnije da imaju osobe koje su u Srbiji obuhvaćene vakcinacijom protiv korona virusa.

- U Srbiji se vakcinišu i deca od starosti od 12 godina, tako da nije isključeno da će i ona morati da ih imaju, ali to je stavka o kojoj će se još pričati. Uglavnom, svi oni koji su u obuhvaćni vakcinacijom, plan je da bi trebalo da ih imaju - navodi naš sagovornik.

Šta će sadržati kovid sertifikati?

Kovid sertifikati, kako objašnjava, svi će moći da izvade elektronskim putem, a oni će sadržati tri stavke.

- Pored ličnih podataka, sertifikat treba da sadrži i jedan od tri podatka a to je da li je osoba vakcinisana i sa koliko doza, da li je preležala kovid 19 u prethodnih 6 meseci, kao i da li ima negativan antigenski ili PCR test - kaže naš sagovornik.

Inače, da se zakasnilo sa ovim propusnicama moglo se čuti od dr Predraga Kona, koji je rekao da se sa njima "malo zakasnilo".

- Vrlo smo ozbiljno diskutovali o tome još u maju, na nivou grada. Rečeno je da je uvođenje neustavno i prestalo je da se priča o tome  - rekao je prošle nedelje dr Kon i dodao da je alternativa za njih zatvaranje.

I Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu, izjavio je da je već kasno da se od uvođenja kovid propusnica dobije pravi efekat.

telegraf.rs/vesti/srbija/3393654-djerlek-nema-odustajanja-od-kovid-propusnica-sve-je-spremno-za-njihovo-uvodjenje (boldovi njihovi)

Današnji utorak: 7232 novozaražena, 28,9% pozitivnih
Prošli utorak: 7723 novozaražena, 27,7% pozitivnih

Oko 500 manje pozitivnih na oko 2900 manje testiranih.

Pod uslovom da su podaci tačni, deluje da smo blizu pika, samo što na britanskom primeru vidimo da do pada na zanemarljiv broj uopšte ne mora da dođe tako brzo. Evo oni se voze već dva i po meseca na vrlo visokim nivoima.

IbK2Psn.png

https://coronavirus.data.gov.uk/

Edited by vememah

Background Picker
Customize Layout