Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

Ovako su se kretali razliciti talasi (broj pozitivnih, broj u bolnicama, broj na respiratorima, broj umrlih)

Paznja: broj pozitivnih pocinje od 11 mjeseca prosle godine kada se pocelo testirati masivno.

cas_journ.jpeg

hosp_journ.jpeg

rea_journ.jpeg

dc_journ.jpeg

Edited by borris_

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

7 minutes ago, borris_ said:

Ovako su se kretali razliciti talasi (broj pozitivnih, broj u bolnicama, broj na respiratorima, broj umrlih)

cas_journ.jpeg

hosp_journ.jpeg

rea_journ.jpeg

dc_journ.jpeg

Padaju pikovi u sva cetiri grafikona (doduse onaj sa hospitalizacijom ne bas) sa protokom vremena, verovatno sa porastom broja vakcinisanih. 

Edited by Moonwalker

svi ti brojevi su znatno viši u odnosu na prošlo leto, kada nije bilo vakcina, postavlja se pitanje kakva će biti situacija u periodu oktobar - april, kada su mnogo povoljniji uslovi za širenje virusa...

Kada gledas drugi grafikon (broj pacijenata u bolnicama), prvi talas je onaj iz marta prosle godine, drugi veliki vrh je onaj iz oktobra. Taj drugi su smanjili zatvaranjem (skole su ostale otvorene). Treci vrh je britanski soj i tada su zatvorili skole (podudaralo se sa rasustom) na dvije sedmice. Tada je vjerovatno i vakcinacija pomogla donekle da se zavrne kriva. Ovaj zadnji je delta soj.

Edited by borris_

Nije bilo vakcina, ali je bilo zatvaranja i nesastavljanja. Poenta vakcine je da se lakse prelezi, ne zaglavi na respiratoru i ne sjebu bolnice nacisto.

Edited by Moonwalker

2 minutes ago, borris_ said:

Kada gledas drugi grafikon (broj pacijenata u bolnicama), prvi talas je onaj iz marta prosle godine, drugi veliki vrh je onaj iz oktobra. Taj drugi su smanjili zatvaranjem (skole su ostale otvorene). Treci vrh je britanski soj i tada su zatvorili skole (podudaralo se sa rasustom) na dvije sedmice. Tada je vjerovatno i vakcinacija pomogla donekle da se zavrne kriva. Ovaj zadnji je delta soj.

Pa deluje razumno. A taj zadnji pik je i bitno nizi od ostalih.

Inače sto se Fra statistike tiče, u jednom trenutku pre par nedelja je 25% ukupnih smrtnih slučajeva bilo sa područja Gvadalupe (karipskog ostrva, manje od 1% ukupne Fra populacije), gde je tada vakcinacija bila na ~15%. Potpuno jasno kako bi zemlja najebala da nema tih 87% vakcinisanih iznad 12god.

1 hour ago, Svarog said:

ja čuh sinoć argument o neefikasnosti vakcina: "u Izraelu su svi vakcinisani pa eno ih padaju kao snoplje."

Isto i ja pre neki dan. Kad sam mu slikao da nisu svi vakcinisani nego 66% argument je bio da su to stari podaci i da su sad svi vakcinisani. I sta sad ja tu da se raspravljam, ko da ne moze sam da ukuca na guglu israel vaccination

Edited by de Sisti

26 minutes ago, Tihajeza said:

Tebi nije, jer si izgubio nekog koga si znao, osobu sa imenom i prezimenom.

A meni je bitno, vrlo bitno, jer ležao u bolnici, akao osoblje, jeo novce,  trošio vreme i snagu lekara koji su mogli lečiti ljude bolesne od drugih stvari.

Sve ovo ako nije vakcinisan, naravno.

U covid bolnicama je angažovano na desetine anesteziologa, koji su najdeficitarnija specijalnost među lekarima. Primera radi, Prva hirurška u redovno vreme ima 9 anesteziologs (i to je kažu 3x manje nego što je potrebno i normalno). Sada ih je tamo recimo 4. Operacije se ne izvode ili izvode sa zakazivanjem sto godina unapred. Ne mogu ni da zamislim broj ljudi koji je time bukvalno otpisan, e da bi se dao prioritet kovid bolesniku koji misli da su vakcine glupe, zavera, čipovanje ili ga prosto mrzi ili onaj što ga neko pomenu, da čeka godišnji odmor da nuspojave provede van posla (ovo je čak i u poređenju sa čipovanjem najgluplji razlog).

Bitno je, i ako nije vakcinisan (a mogao je) zabole me kako je zavšio. 

saglasan sa poslednjom rečenicom 100%

a vezano za zamašćeno;

u martu sam sa uputom i snimcima ultrazvuka otišao i, posle pregleda, ispipavanja stomaka, rečeno mi je da su saglasni su da je potrebna operacija žuči ali da sada operišu samo kovid pacijente. pa da dođem u septembru sa novim snimcima, uput važi, ako me zaboli da idem u urgentni centar. sada je septembar, vidim kakvo je stanje sranje.

nemam ni minimum empatije za nevakcinisane.

Malopre izmerio temperaturu, pošto me boli glava, i kaže toplomer 37.2. Ništa drugo osim glavobolje i te male temperature me ne muči, ne kašljem, osećam miris i ukus.

Došao do covid ambulante u Čarlija Čaplina, gužva je povelika.
Čekao duže od dva sata, kad izlazi sestra i kaže da tu pregledaju samo one koji imaju kartone na Paliluli. [emoji1787]Inače niko ne izlazi da pokupi knjižice, pita bilo šta itd.

Odoh do Zvezdare.
1 hour ago, borris_ said:

Paznja: broj pozitivnih pocinje od 11 mjeseca prosle godine kada se pocelo testirati masivno.

cas_journ.jpeg

hosp_journ.jpeg

rea_journ.jpeg

dc_journ.jpeg

kad je uleteo makron sa objavom posle koje su krenuli svi masovno da se vakcinisu? zanima me da li moze da se vidi neka povezanost na grafikonima.

3 minutes ago, precog said:

kad je uleteo makron sa objavom posle koje su krenuli svi masovno da se vakcinisu? zanima me da li moze da se vidi neka povezanost na grafikonima.

negde krajem jula.

President Macron tonight (July 12) announced new measures in a bid to slow the spread of the Covid Delta variant with the emphasis on vaccination.

They include obligatory vaccination for some workers, and much greater use of the pass sanitaire for access to different spaces in everyday life.

https://www.connexionfrance.com/French-news/Health-pass-extended-more-vaccination-Macron-s-anti-Covid-measures

31 minutes ago, precog said:

image.thumb.png.cec9b15568401f750be45654432c921a.png

Ovdje se lijepo vidi.

5633/24

Postavljamo standarde koje region više ne može da prati...

Background Picker
Customize Layout