August 22, 20213 yr 17 hours ago, Caligula said: A ON JE SAMO HTEO DA ŽIVI ides, balavis flasu, NAZDRAVLJAS ŽIVOTU JEBIGA ŽIVO SI BIĆE NISI NEKA PIČKA što reče Pelikan onomad NAMA JE PRE SVEGA BITNO KAKAV JE KO ČOVEK ... mašala. Tupče. Narod tupadžija. Mada ni Ameri nisu bolji. Eno i Francuzi se bune protiv pandemije planeta majmuna Podjednaki mentoli su i oni (a smem da se kladim da je preko 70%) kojima je preneo a dosli su nevakcinisani na svadbu da se ljubakaju
August 23, 20213 yr On 14.8.2021. at 21:13, Mos said: Sestra mi fasovala Covid, vakcinisana Fajzerom u maju. Update u vezi sa ovim. Trajalo je sve nedelju dana, od čega temperatura do 40 neka 3 dana. Lekari nisu hteli da snimaju pluća pre sedmog dana, ali je snimak na kraju bio ok. Parametri krvi razbacani na sve strane i sad bi trebalo da se vrate polako u normalu. Muž i ćerka ništa, ni da kinu. Ostaje da verujemo kako je vakcina poštedela bolnice i gorih scenarija, ali čuvajte se svakako jer trese, lupa, udara.
August 23, 20213 yr citam juce thread gde nekoliko ljudi iz usa navode primere kako su se zarazili na desavanjima na otvorenom, tipa zarazeno 12 od 15 vakcinisanih. definitivno nisu antivakseri. a onda pogledam kod nas - pre nekoliko dana sam drzala obuke za 5 grupa po 30 odraslih. sve se odvijalo u slabo provetrenim prostorijama, bez mogucnosti da se sirom otvori prozor. niko od 150 ljudi nije imao masku, organizator slegao ramenima kad sam pitala sta je sa merama. ili kod nas delta jos uvek nije ni blizu dominantna kao na drugim mestima, ili smo mi prokuzeni preko svih ocekivanja.
August 23, 20213 yr 5 minutes ago, Jeremija said: Ili će "rezlutati", nažalost, tek početi da pristižu... ma hoce, naravno, samo ovo traje vec mesecima. ovo gore je bio primer, a ima i mnogo rizicnijih desavanja. srbija je skoro bez mera od... maja, juna? cisto pokusavam da uvidim neku pravilnost u razvoju lokalnih talasa - a da ce brojevi tek da eksplodiraju, u to ne sumnjam.
August 23, 20213 yr 49 minutes ago, Aleksija said: ma hoce, naravno, samo ovo traje vec mesecima. ovo gore je bio primer, a ima i mnogo rizicnijih desavanja. srbija je skoro bez mera od... maja, juna? cisto pokusavam da uvidim neku pravilnost u razvoju lokalnih talasa - a da ce brojevi tek da eksplodiraju, u to ne sumnjam. Ono gore što si navela je tipičan primer (i možda više za onu drugu temu) kako ljudi pod stresom glume neku normalnost, u tvom slučaju ne nose maske i ne drže se nekih osnovnih mera samozaštite. Nažalost, takav način nošenja sa stresnim situacijama neminovno dovodi i do gubitka opreza, preteranog i preranog opuštanja, a kasnije i katastrofalnih, a nepotrebnih posledica. Kod nas je problem što nemamo zrelu državu koja bi mudro ljude "vodila" kroz ovu epidemiju, tako da pretpostavljam da će se nama (naravno, sa odredjenim varijacijama - jačina virusa, prokuženost, itd...) uvek ponavljati ako ne isti, onda sličan talas, i na lokalnom, ali i na državnom nivou... Edited August 23, 20213 yr by Jeremija
August 23, 20213 yr ima tu mnogo psiholoskih/socijalno psiholoskih mehanizama, a jedino sto treba da nas interesuje je zasto drzava ne reaguje? da li smo zauvek napustili obavezu nosenja maski? ako od proleca (a verovatno i pre) 90% drzavnih sluzbenika koji su u kontaktu sa strankama (opstina, poste, razne opstinske sluzbe, mnoge banke, pa i dosta zdravstvenih ustanova) ne nose masku, ili je nose ispod brade, nema jasnije poruke.
August 23, 20213 yr Država ne reaguje zato što i ne postoji kao takva, jedino o čemu se vodi računa je rejting, a on bi pao kada bi se nametale bilo kakve, ma koliko razumne mere...
August 23, 20213 yr Popular Post Ljudi ne nose maske zato što sebični, nesolidarni, neodgovorni i nedokazani kenjatori koji vole da šire pljuvačku po sugrađanima i nisu naučeni da poštuju granice i ponašaju se kao razumna, odrasla bića i koje ne zanima ništa što prevazilazi pitanja njihovog dupeta i trenutnog komfora i tu se, bojim se, završava sva komplikovanost fenomena.
August 23, 20213 yr 2 minutes ago, Taihoskopija said: Ljudi ne nose maske zato što sebični, nesolidarni, neodgovorni i nedokazani kenjatori koji vole da šire pljuvačku po sugrađanima i nisu naučeni da poštuju granice i ponašaju se kao razumna, odrasla bića i koje ne zanima ništa što prevazilazi pitanja njihovog dupeta i trenutnog komfora i tu se, bojim se, završava sva komplikovanost fenomena. Što u suštini znači, ako uprostimo još malo, da im sopstveni životi takođe ne znače puno. Svakako ne dovoljno da bi se čuvali, a kamoli druge. Rekao bih da postoji i blaga samoubilačka tendecija, koja bi im okončala to životarenje.
August 23, 20213 yr Ja primila tri doze vakcine i nosim masku u zatvorenom pa i na poslu koji nije preterano kovidorizican - jer sam takva, streber koji postuje pravila. Jeste mi smetala na vrucini i jeste mi jedna napravila crticu na nosu koliko joj je bilo jako ono sto se savije, ali - pandemija je, mislim da je maska najmanje sto mogu da uradim. Uzgred - ispred Zavoda za gradsko zdravlje (ili kako se vec zove, tamo gde radi Peca Kon u 29. Novembra) jutros solidan red za testiranje. Ja propazim svakog dana dva puta i danas je prvi put u mnogo meseci red isao do Banije.
August 23, 20213 yr @Mos I to. I bizarno je i beskrajno dosadno i poražavajuće i to što skoro dve godine traje ubeđivanje odraslog, radno sposobnog stanovništva, da bi bilo super da stavi lastiš na uši i tkaninu preko usta i ono, ne jede karton i ne gura prste u štekere i što uopšte mora da se bavi time više. Muka mi je i od sebe same što pišem o tome i dalje. Edited August 23, 20213 yr by Taihoskopija
August 23, 20213 yr Btw, gledajući Nestora juče, čini mi se da je prvi probio novi vremenski zid realnosti za koji verujem da će biti sledeći stepenik većinskog razmišljanja. Da se o stvarima koje bukvalno ne postoje govori kao o već dokazanim činjenicama, koje je već pomalo dosadno ponavljati, a kamoli ih smatrati teorijama zavere. Dakle, jedna nova i upgradeovana verzija 'pametnom dosta' u kojoj neće niko više ni pokušavati da te ubedi da je zemlja ravna već će to biti istina, a ti neobrazovani ili zastareli debil što uopšte pominješ suprotno.
August 23, 20213 yr slazem se sa vecinom prethodnih komentara, samo da ipak dodam: koliko niko, ali bas niko nije kontrolisao i zahtevao nosenje maski u poslednje vreme, jos je i dobar broj onih koji to ipak cine. prica koleginica kako su njenu mamu maltene ismejali u posti, 5 puta je pitala nemaskirana sluzbenica da ponovi nesto jer "je nista ne cuje dok prica kroz tu masku". to je vec i stvaranje jedne socijalne norme sa precutnom dozvolom drzave. da ne pricam o tome da nam je predsednik maneken stava "pickica si ako nosis masku".