Jump to content

Coronavirus u Srbiji

Featured Replies

752 pozitivnih (7% testiranih) danas.

Nedeljni rast broja slučajeva 71% (3841 u zadnjih 7 dana, 2254 u 7 dana pre toga).

U zadnjih nedelju dana broj hospitalizovanih porastao za 251, u prethodnih 114, priraštaj broja hospitalizovanih dakle porastao za 120%.

Edited by vememah

• Replies 42.5k
  • Views 4.5m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• meni ovde nista nije jasno. umiru ljudi na sve strane, bolnice pune, sve vise zarazenih, lekari skapavaju na nogama i sve vise ih je bolesnih a cim se pomenu neke mere krene pobuna kako kome treba i o

• Ja se cepio danas Fajzerom, pa šta mi bog da. Histerija oko vakcina je ogromna i meni potpuno neverovatna. Sve i da je vakcina deset puta neproverenija, trebalo bi je primiti. Sent from my iPhone

• Ne verujem da se iko na svetu u ovom trenutku oseća više bedno od srpskih lekara i osoblja iz crvene zone. Ne pamtim da su vlast i narod sa ovakvom simbiozom i sinergijom urinirali po nekome. Dubok na

Posted Images

drugim recima nista od teorije o dupliranju na svakih 13 dana, ovo ide mnogo brze & jace

sad lepo beer fest & guca pa da zatvaramo kafanu lagano :frust:

Da, rast broja slučajeva od 71% nedeljno odgovara dupliranju za 9 dana.

22 minutes ago, jorma shparga said:

drugim recima nista od teorije o dupliranju na svakih 13 dana, ovo ide mnogo brze, jace,bolje

sad lepo beer fest & guca pa da zatvaramo kafanu lagano :frust:

malo sam ti ovo popravila :fantom:

On 5.8.2021. at 13:11, pufikaflafi said:

U medjuvremenu raspisali konkurs za novu kovid bolnicu na Mišeluku u Novom Sadu. Traže 40 anesteziologa, 20 pulmologa, 20 internista, 8 infektologa… na odredjeno na 6 meseci.:s_w: Mislim da u Vojvodini ukupno (izuzev Novog Sada) nema recimo 8 infektologa, a o 40 anesteziologa da ne pricam. Kao da lekari rastu na drvetu, pa samo uberes kad zafali.:covid19:

opet se setili da im trebaju lekari. Eto, ja sam dve godine i osam meseci čekao na birou, to je polovina vremena potrebna za anesteziologa, sad bi bilo lepo da mi refundiraju

On 9.8.2021. at 10:07, radisa said:

Pitanje je koliko će njih biti hospitalizovano... AKo ne bude hospitalizacije, nije ništa strašno... Problem ostaje širenje, naravno...

Iz mog ugla gledano - nije da nije veoma zabrinjavajuče i bez hospitalizacije.

"Kod indijske varijante su se desile dve značajne promene. Jedna karakteristična za brazilski soj, a druga za kalifornijski soj. To utiče na brzinu širenja, ali može se desiti i da uspori širenje, međutim, kod indijskog soja zabrinjava to što može da utiče na antitela… Taj soj može da utiče na antitela koja su se stvorila od vakcine i na prirodna antitela, odnosno od preležane bolesti“, pojasnila je ranije dr Marija Gnjatović sa sa Instituta za primenu nuklearne energije.

Piše Zoran Radovanović: Gde smo, kuda i kako dalje

Suočeni smo sa novim naletom kovida 19. I ovog puta smo nedovoljno pripremljeni za taj susret. Još gore je što ga dočekujemo puni negativnog naboja, od malodušnosti, preko sumnjičavosti, do izraženog besa, uz naglašeno kritičan ili čak odbojan stav prema zdravstvenim vlastima, još davno svojim (ne)činjenjem lišenim preko potrebnog autoriteta.

Peti talas je neizbežan, ali njegove razmere zavise od obavljenih priprema. Bitne su opšte mere (fizička razdvojenost, maska, ograničenja u pogledu okupljanja) i vakcinacija. Nabrojane i druge opšte mere bile su blaže nego drugde, ali je veliki broj ljudi početkom leta odlučio da ih ignoriše, a Krizni štab nije imao snage da se suprotstavi toj plimi tiho preteće pobune.
Vakcinacija već dugo stagnira, uz upadljivu nespremnost vlasti da je energičnije promoviše. To dovodi u pitanje strategiju protivepidemijske borbe. Naime, do sada primenjivane zabrane nisu imale za cilj da trajno spreče oboljevanje, što je iluzorno, već da do pronalaska vakcine razvuku epidemijsku krivu, kako ljudi ne bi umirali na ulici zbog preopterećenosti bolnica. Sada su vakcine tu, ali nema dovoljno primalaca. Kazna će da usledi već ove jeseni.
Zaštita ranije nevakcinisanih je svakako najvažnija, ali ako ta populacija ostaje istrajna u svom otporu, razumno je revakcinisati one kojima je to potrebno, uključujući primaoce kineske vakcine, posebno ako su poodmaklog uzrasta. Mada je Stručni komitet za imunizaciju to uočio, prethodnih dana se izbrukao providnim pokušajem da se odrekne svojih stavova. Na Kriznom štabu je sada da opravda svoje postojanje. Nije mu ni trebao letnji san dok broj novootkrivenih preti da postane četvorocifren.
Važna je kontrola sprovođenja postojećih mera, uključujući kažnjavanje. Omanula je taktika demagoškog hoda po jajima kako se ne bi odbili glasači, jer su mnogi među njima već ozbiljno iritirani. Sledi pooštrenje pojedinih mera, recimo ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 22 sata, smanjenje broja okupljenih građana sa 500 na 200 ili 100, a kasnije i na manje, korišćenje stadiona i sportskih hala sa 30 ili manje, umesto 50 odsto kapaciteta, uz mogućnost njihovog zatvaranja itd. Još uvek ima vremena da se obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika postavi kao moralno pitanje.
Naredni talas će biti blaži nego prethodna dva. Broj novozaraženih će narednih dana dostići 1.000, a zatim porasti možda 2-3 puta, mada se neće približiti decembarskom rekordu od 8.000. Biće manjih epidemija po školama, ali je važno da se nastava što je moguće duže održava u normalnom režimu. Tom cilju bi pomoglo ubeđivanje nastavnika da se podvrgnu vakcinaciji.
Moglo je i moralo je bolje. No, još uvek puno zavisi od nas. Ukoliko bi neodlučni masovnije pristupili vakcinaciji, a ostali bili revakcinisani „Fajzerovom“ ili „Moderninom“ vakcinom, uz kasnije verovatno ponavljanje tog postupka na po nekoliko ili više godina, već od narednog proleća kovid 19 bi u Srbiji mogao da postane endemska bolest, sa povremenim podnošljivim porastom učestalosti.

921/5

znaci sutra prelazimo 1k

imajuci u vidu da lazu kao psi od samog pocetka postavlja se pitanje zasto zvalavom zvalji odgovara da ovom brzinom brojevi idu gore ?!? t

"Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i prestanak rada noćnih klubova uslediti ako se u Srbiji pređe broj od 1.000 zaraženih koronom dnevno."

Dok se ne izređaju sve zakazane manifestacije max. će biti 999.

nisi ispratio, na manifestacijam se postuju mere :sleep:

Uh, moj propust, priznajem... Sledeći je Ružić, čekamo izjavu.

imajuci u vidu da lazu kao psi od samog pocetka postavlja se pitanje zasto zvalavom zvalji odgovara da ovom brzinom brojevi idu gore ?!? t
ima teorija koju sam ja chula od ljudi iz kovid bolnica, da broj mrtvih od kovida iz ove godine, i proshlih i buducih umrlih do kraja godine, mora da se napegla na stvarnu cifru, koja god da bude. da nasha drzavna statistika koja ide ka napolju mora da bude uredna, iz ne znam kojih razloga, jer nismo sami u svemiru, otkud znam. te da ce, poshto im je pochetkom godine odgovaralo da smanjuju brojeve jer tigar u regionu, da ce sada tigar morati da povecava da postigne tachan broj, koji god bio. ne znam dal ima logika.

sent from novi mnogo jak bubamoto.

Background Picker
Customize Layout