December 20, 20204 yr Popular Post 9 hours ago, dvb-t manijak said: ...sa Poslovne mreže™ Evo i sa neposlovne; Moja majka je pre nekih dve nedelje, kao onkološki blesnik, otpuštena sa Instituta za radiologiju. Inače je nepokretna. U ponedeljak sam morao da je vodim u Urgentni kod neurologa (kako izgleda premeštanje nekog ko ne može da hoda od stana do kola, ubacivanje u ista, prebacivanje u kolice posle itd bolje da ne objašnjavam), neurolog na skener mozga i kičme (čekanje 1.5 svugde, na svakom koraku), ne nalazi se ništa, uput za internistu, kardiogram, ništa, ponovo skener, ovog puta plućne aorte. Opet čekanje dole. Da napomenem da smo na Urgentni ušli u deset prepodene. Gotov test, opet gore kod kardiologa, iznenada panika, hitno u sobu za opservaciju. Soba za opservaciju se nalazi u prizemlju, na deset metara od glavnog ulaza (gde je onaj hotdnik gde se zaustavljau vozila i vrši istovar pacijenta). Niko ništa ne govori, jedva uspevam da isčačkam od jedne lekarke da skener pokazuje upalu oba plućna krila karakterističnu za covid. Mene ostavljaju ispred sobe za opservaciju, čekam informacije. Desetak minuta kasnije donose njenu dokumentacijo odozgo, lekarka mi potvrđuje pretpostavljenu dijagnozu. Sada čekamo kružna ambulantna kola, koja neprestano kruže (otuda i ime) između Urbentnog i Infektivne klinike. Stižu posle pola sata, izvoze mamu napolje, jedva im objašnjavam da žena ne sedi u kolicima jer voli da se vozi u njima jer je nepokretna, i još 5 minuta da shvate da je jedini način da je ubace u sedište gore (nema mesta za eventualna kolica zbgo ostalih pacijenata) je da se podgine tako kpl sa kolicima, a ja ću je onda premestiti u sedište. Ok, nekako smo to odradili, prebacujem mamu u sedište (leđa pucaju naravno, mama ima 80kg, koliko i ja), pokušavam da je vežem, jer sedište nema naslon za ruke, a ona ne može samostalno da se drži uspravno i shvatam da je pojas neispravan. Uspevam nekako da ga vežem za donji deo držača gde bi inače trebalo da se zakopča. Kreće sanitet, ja vozim za njima. Stižemo pred Infektivnu, ispred koje se nalazi, pazite sad, ne preterujem, što unutra, što napolju, oko 150 ljudi. Scene su bukvalno iz devetog kruga pakla. Unutra u prijemnoj ambulanti leže po nosilima, sede po stolicama uglavnom oni koji više ne mogu samostalno da dišu, manje više svi su prikopčani na kiseonik. Napolju je sedam vrata sa sedam ambulanti, ispred koje se tiskaju desetine i desetine ljudi. Sa strane su parkirana kola. Premaštam mamu u kolica, iznosimo je iz transporta, vođa puta™ nosi dokumentaciju svih pristiglih na prijem. Čekam s mamom napolju,, ovaj izlazi u prolazi viče da je predao dokumentaciju. BTW, u gepeku nosim polumasku sa P3R filterima, tako da sam to odmah stavio na lice čim smo se dovezli. Odlazim na šalter, kažem da je mama 100% invalid i pitam da li može da se (kao i svugde drugde) pomoeri bliže početku reda, tj da ranije stigne na pregled. Ova na šalteru kaže da je to neizvedivo, ali da mogu da pitam ostale da je puste - valjda ovih 150 napoju da idem od jednog do drugog? Pitam je GDE će majka biti pregledana, odgovara "U jednoj od ambulanti." U kojoj pitam, kaže mi da ne zna, da su nekom dodeljeni dokumenti. Vidim koliko je sati, palim auto, prebacujem mamu unutra, spuštam sedište i odlazim da pronađem gde su joj papiri. Inače, svaka ambulanta je zaključana. Ne možeš prići, pokucati, ući i pitati. Otvara se samo u momentu kada jedan pacijent izlazi a sledeći kog prozovu, ulazi. Postavljam se strateški na sredinu između ambulanti i vrebam. Kako vidim da se neka vrata otvaraju, zatrčavam se tamo, guram i upadam u ordinaciju pre no što uspeju da se zatvore i zaključaju ponovo. 6ta sreća, ordinacija broj 4. Saznajem da smo četvrti na redu, ali da pre toga ima da pregleda još 3 teška bolesnika. Inače, ti lekari iz ambulanti ne pregledavaju samo ove pacijante što čekaju spolja, već i ove teže, na kiseoniku, unutra. Mi smo stigli u 20.05, a ja sam uveo mamu na pregled u 02.30. Pregled je trajao skoro čitav sat. Ona je: - nepokretna - onkološki bolesnik - sumnja se na covid. NISU je primili na bolničko lečenje jer NEMA MESTA. Uzeli su joj bris i poslali nas kući. Jedino što je lekar uradio jeste da prepiše lekove. Sutradan je došao pozitivan test. Tako to trenutno funkcioniše u zdravstvenom sistemu zemlje Srbije, a jedinu brigu o svojoj majci sve vreme vodim samo ja. Lekar kućne nege bi tek sutra prvi puta trebao da izađe na teren. Da zaključim: vi koji ulazite, ostavite svaku nadu za sobom.
December 20, 20204 yr 49 minutes ago, steins said: Opet ću da ponovim ono što sam već nekoliko puta rekao - da bi se virus zaustavio potrebno je totalno zatvaranje sa strogom kontrolom svega u trajanju od najmanje 4 nedelje, potom ide apsolutna kontrola ulaska bilo koga u zemlju sa obaveznim testiranjem i karantinom, i onda brza i efikasna kontrola pojedinačnih žarišta /iliti "džepova"/. Ovo je manje više sistem koji postoji u Kini i Novom Zelandu i Farskim Ostrvima i koji je doneo Novom Zelandu dobru statistiku. Privreda neće biti strašno pogodjena mesečnim zatvaranjem /u svakom slučaju je bolje nego ovo višemesečno mrcvarenje/, neće biti ni strašnog psihičkog pritiska na gradjanje, a virus će se staviti pod kontrolu. +1000 Privreda ce ionako stati kao i svake godine u ovo doba,bozici, slave,2 nove godine, dobar broj firmi i ne radi u to doba. Steta po ekonomiju ako bi je i bilo bi bila minimalna
December 20, 20204 yr 10 hours ago, vememah said: A i gornji grafikon se odnosi samo na JKP Beogradska groblja, koje pokriva oko 60% sahrana u Beogradu. Ostatak je na manjim grobljima koja nisu u nadležnosti tog javnog preduzeća. po tvom mišljenju koliki je realni faktor sa kojim bi trebao da se množi ovaj višak koji prikazuje jkp bg ako pretpostavimo da jkp bg uslužuje teritoriju sa cca 1mil stanovnika apsolutni bi bio 7, no ni virus nije podjednako raširen po celoj teritoriji rs(na sreću)
December 20, 20204 yr @Dankan Ajdaho, drži se čoveče sada bez teške potrebe ne treba ni izlaziti i kuće, dotle je došlo, nažalost
December 20, 20204 yr 1 hour ago, kud u maglu Simoviću said: po tvom mišljenju koliki je realni faktor sa kojim bi trebao da se množi ovaj višak koji prikazuje jkp bg ako pretpostavimo da jkp bg uslužuje teritoriju sa cca 1mil stanovnika apsolutni bi bio 7, no ni virus nije podjednako raširen po celoj teritoriji rs(na sreću) Da se deli sa 0,6 da bi se dobio ceo Beograd pa da se deli sa npr. 0,27 koliko je otprilike prosečno beogradskih novozaraženih u ukupnom broju, dakle za nedeljni višak od 240 dobijaš višak u Srbiji od 1481, tj. preko 200 dnevno.
December 20, 20204 yr Apdejt; juče ujutru krene da povraća, maltene neprestano. Kupim Klometol, džabe, ispovraća ga, kao i ostale lekove. Vidim da u izbljuvku ima krvi. Zovem hitnu pomoć, objašnjavam šta se dešava, dolaze. Kažu da ne mogu ništa da učine, da treba na infuziju. Pitam ih zar nije za hostpitalizaciju, kažu jeste, ali niko je neće primiti. Tim rečima, dosloce. Pišu uput za transport, ALI, da sutra ujutru idem na Institut za radiologiju kod lekarke koja je vodi, da ONA izmisli gde bi mogla da bude smeštena, tj onkološki bolesnik sa covidom koji je za gastroeneterologa. Do tada, s njihove strane, ništa. Pitam da joj daju infuziju, kaže, to ne rade oni, mora lekar kućne medicine. Mama je Pa osiguranik, kažu mi da treba karton da se prebaci. Pravac Pa, na jedvite jade uz moljenje i preklinjanje obezbeđujem karton. U mom DZU (Voždovac) kažu da vikendom ne izlaze i da se javim u ponedeljak. Organizujem na jedvite jade privatno infuziju (cijena prava sitnica, 4.500 izlazak na teren, srećom tu je i Klometol u ampuli) jer NIKO neće da dođe kod Covid pozitivnog bolesnika. Ona je u zadnja tri dana pojela pola činije supe (uz navedene infuzije) i možda pola litre vode. Ne treba da pominjem da je i proliv prateći deo svega. Sve u svemu, od države sam (nije da nisam očekivao) dobio: Na kraju ću se nekom najebati matere, odnosno prvom ko bude bezobrazan, slomiću mu kičmu.
December 20, 20204 yr Užas. Držite se druže, biće valjda dobro. Ovo je teško čitati a kamoli da ti se stvarno dešava, strašno.
December 20, 20204 yr 3 hours ago, steins said: Opet ću da ponovim ono što sam već nekoliko puta rekao - da bi se virus zaustavio potrebno je totalno zatvaranje sa strogom kontrolom svega u trajanju od najmanje 4 nedelje, potom ide apsolutna kontrola ulaska bilo koga u zemlju sa obaveznim testiranjem i karantinom, i onda brza i efikasna kontrola pojedinačnih žarišta /iliti "džepova"/. Ovo je manje više sistem koji postoji u Kini i Novom Zelandu i Farskim Ostrvima i koji je doneo Novom Zelandu dobru statistiku. Takodje je sistem koji se kod nas nece desiti i to je jasno jos od leta kad je doneta odluka da nece da se desi. Oni su letos poceli da grade ove covid bolnice po Srbiji, valjda niko ne misli da su to radili jer su mudri, odgovorni, oprezni, dalekovidi i jer strateski razmisljaju. Radili su to jer su tacno znali sta ce da se desi i sta ce oni da rade kad krene zimska covidila. Uzgred, sistem koji je moguce sprovesti u Kini, Novom Zelandu i Farskim ostrvima jednostavno nije moguce sprovesti ni u Srbiji, ni u vecini drugih zemalja, iz nekoliko ociglednih razloga.
December 20, 20204 yr 3 hours ago, steins said: Opet ću da ponovim ono što sam već nekoliko puta rekao - da bi se virus zaustavio potrebno je totalno zatvaranje sa strogom kontrolom svega u trajanju od najmanje 4 nedelje, potom ide apsolutna kontrola ulaska bilo koga u zemlju sa obaveznim testiranjem i karantinom, i onda brza i efikasna kontrola pojedinačnih žarišta /iliti "džepova"/. Ovo je manje više sistem koji postoji u Kini i Novom Zelandu i Farskim Ostrvima i koji je doneo Novom Zelandu dobru statistiku. Tako nekako sam i ja pisao, tj. to je blizu ovog što je vrlo uspešno urađeno u Melburnu/Viktoriji. Samo je duže od 4 nedelje, mislim da je 6, pa ako rezultati nisu dovoljno dobri, onda se produžava (tako je ovde bilo.) Elem, kao što sam takođe pomenuo par puta, to ne može ni slučajno da se desi tamo gde troškovi (makar osnovni troškovi života) onima koji ne idu na posao neće biti pokriveni od strane države. (Tu se slažem s harperom, možda ne iz istih razloga, ali suštinski da - to ne može u Srbiji, tj. vlast to nikad ne bila spremna da uradi.)
December 20, 20204 yr 1 hour ago, Dankan Ajdaho said: Apdejt; juče ujutru krene da povraća, maltene neprestano. Kupim Klometol, džabe, ispovraća ga, kao i ostale lekove. Vidim da u izbljuvku ima krvi. Zovem hitnu pomoć, objašnjavam šta se dešava, dolaze. Kažu da ne mogu ništa da učine, da treba na infuziju. Pitam ih zar nije za hostpitalizaciju, kažu jeste, ali niko je neće primiti. Tim rečima, dosloce. Pišu uput za transport, ALI, da sutra ujutru idem na Institut za radiologiju kod lekarke koja je vodi, da ONA izmisli gde bi mogla da bude smeštena, tj onkološki bolesnik sa covidom koji je za gastroeneterologa. Do tada, s njihove strane, ništa. Pitam da joj daju infuziju, kaže, to ne rade oni, mora lekar kućne medicine. Mama je Pa osiguranik, kažu mi da treba karton da se prebaci. Pravac Pa, na jedvite jade uz moljenje i preklinjanje obezbeđujem karton. U mom DZU (Voždovac) kažu da vikendom ne izlaze i da se javim u ponedeljak. Organizujem na jedvite jade privatno infuziju (cijena prava sitnica, 4.500 izlazak na teren, srećom tu je i Klometol u ampuli) jer NIKO neće da dođe kod Covid pozitivnog bolesnika. Ona je u zadnja tri dana pojela pola činije supe (uz navedene infuzije) i možda pola litre vode. Ne treba da pominjem da je i proliv prateći deo svega. Sve u svemu, od države sam (nije da nisam očekivao) dobio: Na kraju ću se nekom najebati matere, odnosno prvom ko bude bezobrazan, slomiću mu kičmu. Ovo je postao ™ COVIDa. Ljudi bukvalno žive na Klometolu. Trebalo bi da traje oko 4 dana, ali posle toga obično ide oporavak. Šta da ti kažem, drži se.
December 20, 20204 yr 1 hour ago, vememah said: Da se deli sa 0,6 da bi se dobio ceo Beograd pa da se deli sa npr. 0,27 koliko je otprilike prosečno beogradskih novozaraženih u ukupnom broju, dakle za nedeljni višak od 240 dobijaš višak u Srbiji od 1481, tj. preko 200 dnevno. I ja računam da je toliko. Od jula do oktobra, količnik sahrane na BG grobljima (po sajtu) / umrli u Srbiji (po RZS) je bio redom: 12.6%, 12.5%,11.9% i 12.9%. To znači da bi trebalo množiti BG groblja sa otprilike osam. Neka bude da je sada veća zaraza u Beogradu, to bi bilo npr x7, što će reći da u poslednje tri nedelje imamo npr 200-220 umrlih viška u Srbiji na dan, od toga je direktno od korone verovatno 60-80%*, pa bismo imali da dnevno u Srbiji direktno od korone umre 120-170 ljudi. * Količnik umrli od korone (zvanično) / višak umrlih u odnosu na prosek 2015-2019. od 11. do 49. nedelje u toku godine: Holandija 60% Španija 65% UK 80% Francuska 95% Belgija 105%
December 20, 20204 yr izvinte mene neukim, samo da potvrdim bg groblja pokrivaju cca 1mil, cela srbija ima -7mil? na osnovu čega se onda množi sa 7 kada rasprostranjenost virusa nikako nije ravnomerno raspoređena
December 20, 20204 yr Po mojoj okvirnoj računici množiš sa 6,2. Udeo stanovnika Beograda u ukupnom stanovništvu po popisu je 23,1%. Udeo novozaraženih u Beogradu je oko 27%. Pritom bih rekao da je tih 6,2 konzervativna procena pošto je Tale lepo rekao da se u Beogradu vreme čekanja na sahrane nažalost sve više produžava, tako da dnevni broj sahrana ne odgovara dnevnom broju umrlih od pre nekoliko dana. Edited December 20, 20204 yr by vememah
December 20, 20204 yr 23 vise hospitalizovanih nego juce samo to gledam i cekam da krene padati, i to na duzi period opet, kao i juce, usporava, juce bilo +37 prekjuce i vise Edited December 20, 20204 yr by InvisibleLight