December 19, 20204 yr 8 hours ago, Блок_64 said: Ja ne znam u kojoj zemlji zivis ali niti se odrzavaju svadbe niti rade kafane sa zivom muzikom niti u kaficima kaslju jedni u druge. Pa sad mogu i da im zazidaju vrata, kasno je. Iskenjas se u bunar u oktobru i novembra se pitas zasto je voda otrovna. Ne ide.
December 19, 20204 yr 7 hours ago, ljuttko said: Apropo škole u Nemačkoj, slava i starih rodtelja - moja stara majka živi samnom u domaćinstvu, ja radim i putujem gradskim busom na posao , po sat sam u prevozu minimum. Moram tako, ne mogu sve od kuće jer radim u proizvodnoj firmi i ako ne zaradimo kad imamo posla možemo da zaključamo i da nemamo za leba, vodimo računa u firmi, nema nas mnogo do sad smo se izborili sa jednim bolesnim koji je od žene med radnika dobio i nikome od nas nije preneo. Nosim 2 maske u prevozu, kad ne žurim ne udjem u pun bus. Do sad odolevamo. Danas su došli unuci iz Nemačke, išli su u školu do utorka, osnovci . Baba će život reskirati da bude sa njima, večeras su je samo sa vrata pozdravili i vidim da hoće da umre. Mi odlučili da joj to nećemo uskraćivati jer su ona i deca jako vezani. Zdravi su došli, nikud neće ići više sem kod nas. U vaganju kako i šta mislim da je za majčino zdravlje svake vrste vreme sa unucima neprocenjivo. Vitalna je i pored puno godina , ne mogu da je sprečim i ne sprečavam je da svaki dan sama ode po hleb jer joj je to dnevna rutina, bude takoreći prva u pekari. I slavu smo nas četvoro proslavili zajedno. Rutina koju mora i želi da poštuje da bi se osećala i živom i korisnom je njoj neophodna . Vodimo računa koliko god se može al ne mogu da joj sve to ukidam a ni nama jer mislim , proletos sam to videla da bi sve otišlo k vragu a njeno duševno zdravlje pre nego fizičko. eto ti djavla... pa gde nadje zenu od medicinskog radnika? ako mu bas zagustelo, mogo je od nekog programera... (razumem da mu je zena medicinski radnik, komentarisem kako sam prvo procitao ) kod nas je slicna stvar... za sada jedan kolega fasovo, mi ostali smo OK. jedino sto mi svi idemo peske ili kolima na posao, niko ne koristi gradski prevoz. ali postujemo mere, nema kontakta, nosimo maske, pridrzavamo se pravila... a i ne naskacemo na zene medicinskih radnika, samo na svoje, takvo vreme doslo :( nista ovo ne garantuje naravno, neko uvek moze da se zarazi, ali kao i kod vas, postovanje pravila donese izolovane slucajeve, i ne siri se zaraza.
December 19, 20204 yr 8 hours ago, Блок_64 said: Pricamo o zemljama koje imaju najrigoroznije mere.Nemacka je jedna od njih,i kod njih jos broj nije poceo da pada. Evo ti primjer francuske. Od kraja augusta zaraza je pocela da raste. Sve je bilo otvoreno. R je naravno bio iznad 1 (1.4 max). Onda je krajem septembra poceo da opada (ispod 1). Kazu da je to vjerovatno radi vremena koje je otoplilo. Druga sedmica oktobra, zaraza opet pocinje naglo da raste kao i broj ljudi u bolnicama i na respiratorima. Onda su uveli policijski cas od 21h do 6h u gradovima gdje je virus najvise divljao. Poslije dvije sedmice sve zatvaraju osim skola. Sta se desilo? Gradovi gdje je uveden policijski cas usporili su rast ovi drugi nisu. Kada su sve zastvoili, kriva je pocela da pada, i to u svim kategorijama (R je bio u jednom trenutku 0.6). Pocetkom decembra otvaraju prodavnice i butike. Sada zaraza opet raste. U mojoj firmi, maske su bile obavezne i svi se pridrzavali mjera. Morali smo biti prisutni barem dva dana. Ja djelim biro sa kolegom i dolazili smo naizmjenicno. U kantini stolovi su udaljeni 2m jedni od drugih. Bilo je zarazenih ali jako mali postotak (zarazili su se van firme). Firma moje zene je imala slicne mjere. Posto oni imaju i proizvodni dio, sami prave maske za svoje radnike.
December 19, 20204 yr Ljudi ne razumeju da iako su zatvorene kafane, 80 miliona ljudi i dalje zivi, radi, vidja se, putuje svaki dan iz mesta u mesto. Imam i ja takve u porodici, zivot bez kafane/kafica nije zivot jer ne umeju drugacije da organizuju svoje drustvene zivote.
December 19, 20204 yr 2 hours ago, Caligula said: Pa sad mogu i da im zazidaju vrata, kasno je. Iskenjas se u bunar u oktobru i novembra se pitas zasto je voda otrovna. Ne ide. Mi smo se iskenjali u bunar,a sta je sa ostalim zemljama koje nisu kenjali u bunar,ili je celo covecanstvo otislo u kurac.
December 19, 20204 yr sad zvala dosta porodica (danas mi devojačka slava pa ih imam dosta sa očeve strane koji slave), zvala i kumove i neke prijatelje, na raznim stranama, tj. što ovde, što po bosni i niko, ali baš niko ne slavi drugačije nego u uskom porodičnom krugu pa se sada pitam, ko li su ti koji će da imaju neku bulumentu gostiju u drugim vestima, slušam da mužu javljaju da mu je umro jedan rođak (godište '54), korona
December 19, 20204 yr 2 hours ago, Блок_64 said: Mi smo se iskenjali u bunar,a sta je sa ostalim zemljama koje nisu kenjali u bunar,ili je celo covecanstvo otislo u kurac. Novi Zeland. Na primer. U ostalim zemljama klackali su se izmedju ekonomije i epidemije, mi se klackamo izmedju mafijaskih interesa i epidemije, jebes ekonomiju. Oni bukvalno prate situaciju i gledaju kako da zarade - da li kroz maske od 120 dinara, da li kroz pranje narko para kroz kladionice, da li kroz uvoz testova. Edited December 19, 20204 yr by Caligula
December 19, 20204 yr Novi Zeland je jedna od najizolovanijih država na svetu i pri tome 5. na svetu po indeksu samoodrživosti. Bukvalno ni na koji način nije uporediv.
December 19, 20204 yr 2 hours ago, dùda said: sad zvala dosta porodica (danas mi devojačka slava pa ih imam dosta sa očeve strane koji slave), zvala i kumove i neke prijatelje, na raznim stranama, tj. što ovde, što po bosni i niko, ali baš niko ne slavi drugačije nego u uskom porodičnom krugu pa se sada pitam, ko li su ti koji će da imaju neku bulumentu gostiju u drugim vestima, slušam da mužu javljaju da mu je umro jedan rođak (godište '54), korona Bome..u ribarnici kod mene vuku gomile kao da se deli dzabe..to sigurno nije za do 5 ljudi
December 19, 20204 yr 3 hours ago, Блок_64 said: Mi smo se iskenjali u bunar,a sta je sa ostalim zemljama koje nisu kenjali u bunar,ili je celo covecanstvo otislo u kurac. Pogledaj gde su oni bili pre 2-3 meseca, a gde smo bili mi. U većini zemalja koje su dobro prošle proletos su se raspustili krajem leta i počeli da divljaju. Začudo podivljalaje i korona. Mi smo se u julu malo opametili, a dosta je i preležalo, pa smo početkom jeseni bili dobri. Onda je predsednik ponovo proglasio pobedu i mnogi su prestali da nose maske i krenuli po slavama i kafanama. Onda je eksplodiralo. Niko normalan ne može da izjednačava svadbe, kafane i velike slave, sa poslom, pa i školom. Sve i da zanemarimo šta je bitno, a šta ne, ostaje sledeće: na druženjima i slavljima se ljudi zdravo zdrave, uz piće i iće (dakle bez maske) galame jedni na druge. Pljuvačke lete na sve strane, a niko ne obraća pažnju na to da li rukom dodiruje lice. U kafani se ne nose maske, pa oni grlatiji zalivaju i preko 3 metra, a i priča se mnogo više. Edited December 19, 20204 yr by duma
December 19, 20204 yr Mnogi ismevaju masku preko usta, a ne nose masku uopšte. Kad dišemo na nos vazduh ide dole, a ne sagovorniku u lice. Maska preko usta slabo štiti nas, ali njom poprilično štitimo druge. Meni maska preko nosa pravi probleme kad se krećem, pa napolju preko usta, a kad zatreba samo podignem.