December 18, 20204 yr rekli smo. postoji jedan trenutak kad se predje granica i kada to pitanje vishe nema smisla. a izgleda da je predjena svuda. moguce je da je narod svuda isto neodgovoran, sam po sebi, moguce je da sve radimo ispravno ali ne istrajavamo. a moguce je i da sve radimo ispravno i da nas situacija debelo prevazilazi, a da ni ne znamo. mi se, paradoksalno, pouzdajemo u znanja i iskustva, koja istovremeno i porichemo. jedno je kad 1 treba da sachuva 10. a sasvim drugo kad 10 treba da sachuva jednog. figurativno gledano. Edited December 18, 20204 yr by gospa buba
December 18, 20204 yr 1 minute ago, Arkadija said: Virus udarnički radi, nema odmora za njega. I on je zaslužio povišicu. Bar još 10%. Edited December 18, 20204 yr by Milošica
December 18, 20204 yr 3 minutes ago, Jozef K. said: Gde je sada širenje? Sigurno se ne širi u kafanama koje ili ne rade ili su prazne. Pa u Zastava oruzju, malopre si dokazao...
December 18, 20204 yr 35 minutes ago, Jozef K. said: Radna mesta pre svega. 140 radnika zastava oružje je trenutno zaraženo. U kojim su to kafanama i kućnim druženjima uspeli da mi je znati. u Vrbasu je u julu bio pakao. imali su vise zarazenih nego Novi Sad. kad je krenuo bum, bukvalno svi zarazeni su bili na nekoj svadbi od 500 zvanica. bukvalno svi. posle je doslo do daljeg sirenja, ali inicijalna kapisla je bila ta svadba. drugim recima, zatvoreni prostori i duzi bliski kontant su najveca sansa da zapatis, sad dal su ti uslovi ispunjeni na poslu ili kafani, to virus bas i ne interesuje
December 18, 20204 yr 3 minutes ago, Jozef K. said: Ma uopšte nije tema da li se širi. Naravno da da. Svuda gde su dva čoveka u interakciji moguće je širenje. Pričamo o situaciji kada kafane praktično ne rade. Gde je sada širenje? Sigurno se ne širi u kafanama koje ili ne rade ili su prazne. Sada možda ne. Ali sadašnje cifre su odraz ponašanja od pre desetak dana. A, naravno, nisu kafane uzrok svog zla, nisam to ni hteo da kažem.
December 18, 20204 yr Ja opet polazim od bablova. Niko ne zove na slavu. Prijateljica što treba da ide da radi u Nemačku beži od ljudi. Generalno ljudi nisu idioti i svesni su. Sa druge strane čovek je društveno biće i samo ume da računa rizik da li će i gde će da se izloži riziku.
December 18, 20204 yr 4 minutes ago, freakns said: u Vrbasu je u julu bio pakao. imali su vise zarazenih nego Novi Sad. kad je krenuo bum, bukvalno svi zarazeni su bili na nekoj svadbi od 500 zvanica. bukvalno svi. posle je doslo do daljeg sirenja, ali inicijalna kapisla je bila ta svadba. drugim recima, zatvoreni prostori i duzi bliski kontant su najveca sansa da zapatis, sad dal su ti uslovi ispunjeni na poslu ili kafani, to virus bas i ne interesuje I ja sam pristalica toga da su slavlja, svadbe, sahrane, rođendanu najveći generatori širenja. Ali to razlikujem od situacije da nas 3-4 izađemo na 3-4 piva, jer to možemo i kod kuće. Opet u kafani se socijalno osećamo. I mogućnost širenja je ipak debelo ograničena kada smo nas četvoro u igri ili kada je događaj od 200 ljudi ili radno mesto od 150.
December 18, 20204 yr 16 minutes ago, Jozef K. said: Ma uopšte nije tema da li se širi. Naravno da da. Svuda gde su dva čoveka u interakciji moguće je širenje. Pričamo o situaciji kada kafane praktično ne rade. Gde je sada širenje? Sigurno se ne širi u kafanama koje ili ne rade ili su prazne. Pa sada je malo kasno da svaljujemo krivicu na porodice i radno mesto. Onda kada je trebalo pritezati mere da ne bi uslo u porodice-na radna mesta, država se pravila mrtva a kafići (govorim o Zemunu, za ostalo ne znam) ne da su bili puni, nego prepuni, meske samo na zaposlenima a i to ispod nosa. Splavovi. Svadbe. Rodjendani. Sve bez maski. E onda kada se beštija raširila i ušla kod babe, dede, kolege, koleginice - ajde da krivimo fabrku Zastava. Nije potrebno dokazivati aman, gledali smo septembra zaražavanje u realnom vremenu, ne po fabrikama nego po ugostiteljskim objektima i veseljima. Niko ne igra kolo pored mašine niti ti pljuje u kafu. Na kraju, evo Anonimus ostavio tekst, voleo bih da vidim originalni clanak. Edited December 18, 20204 yr by Caligula
December 18, 20204 yr 2 minutes ago, Jozef K. said: Generalno ljudi nisu idioti i svesni su. Sa druge strane čovek je društveno biće i samo ume da računa rizik da li će i gde će da se izloži riziku. Nisu idioti, naravno, to niko nije rekao. I drustvena su bica koja umeju da racunaju. Po nekad im se, doduse, omakne da glasaju za, na primer, vucica, odu na utakmicu ili u kafanu, pojedu, popiju i provesele se, nekima padne na pamet da je Zemlja ravna ploca, ne izlazu se riziku, ali se nekima, eto, omakne da voze 200 na sat... I tako...
December 18, 20204 yr 5 hours ago, Milošica said: Kakvo je stanje sa ugostiteljskim objektima u drugim zemljama? Koliko rade? u nemačkoj ne rade, tj. može da se naruči i pokupi, ili da ti donesu. nema ni ulaska a kamoli sedenja u kafani. 4 hours ago, renne said: Eto, testovi nisu smeli ni da se pojave u prodaji pa ti kućni testovi nisu za kućnu upotrebu, šta nije jasno?
December 18, 20204 yr 5 minutes ago, namenski said: Nisu idioti, naravno, to niko nije rekao. I drustvena su bica koja umeju da racunaju. Po nekad im se, doduse, omakne da glasaju za, na primer, vucica, odu na utakmicu ili u kafanu, pojedu, popiju i provesele se, nekima padne na pamet da je Zemlja ravna ploca, ne izlazu se riziku, ali se nekima, eto, omakne da voze 200 na sat... I tako... Nemojte da mešamo. Glasači Vučića su manje antivakseri od bojkot opozicije. Glasanje za Vučića je isto ozbiljan račun. Daj mi niske strasti, osećaj revanšizma, krivca za moju nesposobnost. Vučić sve to vrhunski isporučuje. Isto i za Kaligulu. Odemo na pivo Kaligula, namenski i je da se raspravimo oko stavova. I tako još 30 astala. Manja je šteta nas 80-100 , nego što je od jednog spojenog stola sa bilo koje proslave include daću. Još jedna stvar. Možda nisam jasan. Brojevi su toliko visoki i dalje, plus još važnije bolnice prepune da ne treba da se relaksiraju mere u smislu rada kafana produženo. Može da radi obućarska radnja i slično preko vikenda ili do 20h, a kafane i dalje do 17,jer je situacija vrlo loša i sve što može da smanji transmisiju treba primeniti. Samo sam hteo da kažem da se sada prenosi na drugim mestima.
December 18, 20204 yr 6 minutes ago, aram said: pa ti kućni testovi nisu za kućnu upotrebu, šta nije jasno? logično
December 18, 20204 yr 22 minutes ago, Jozef K. said: Ja opet polazim od bablova. Niko ne zove na slavu. Prijateljica što treba da ide da radi u Nemačku beži od ljudi. Generalno ljudi nisu idioti i svesni su. Sa druge strane čovek je društveno biće i samo ume da računa rizik da li će i gde će da se izloži riziku. Izašao sam iz babla da odvezem kevu u kovid ambulantu. Čekam na parkingu prekoputa i gledam. Neki kad izađu zapale, pa stoje tu, pa naiđe neki poznanik pa se siti ispričaju, kad kašlju skidaju masku, to je izgleda obavezno...sve u svemu 1 socijalizacija, prilika da se ljudi sretnu i druže.
December 18, 20204 yr 12 minutes ago, Jozef K. said: I ja sam pristalica toga da su slavlja, svadbe, sahrane, rođendanu najveći generatori širenja. Ali to razlikujem od situacije da nas 3-4 izađemo na 3-4 piva, jer to možemo i kod kuće. Opet u kafani se socijalno osećamo. I mogućnost širenja je ipak debelo ograničena kada smo nas četvoro u igri ili kada je događaj od 200 ljudi ili radno mesto od 150. I ja imam problem sa neodlaskom u kafanu, ali jebi ga. Imam problem i sa neslavljenjem svetog Nikole (lepa se tu ekipa obično skupi), ali takođe jebi ga. Imam problem i što sam sva viđanja sa poznanicima do daljeg otkazao i ja sam nekakvo socijano biće. Žali mi se drugarica da joj je mačka podebilila, samo sedi ispred ulaznih vrata i čeka da se neko pojavi, ali nema. Niko se od moje ekipe još nije zarazio i nadam se da će tako i ostati. Ali na posao moram, tj. uopšte ne moram, ali to bi bio zločin prema firmi koja ima muku da preživi u ovoj situaciji.
December 18, 20204 yr pa i meni nedostaje kafana, ali jebi ga, prevazišao sam to i zaboravio da postoji i to mu je to